Designeren Kristine Five Melvær har merket effekten av 100% Norway: – I fjor fikk jeg gode kontakter og massiv oppmerksomhet. Siden den gang har sju av prototypene mine kommet i produksjon, sier hun. Her med lampen Spring.
Designeren Kristine Five Melvær har merket effekten av 100% Norway: – I fjor fikk jeg gode kontakter og massiv oppmerksomhet. Siden den gang har sju av prototypene mine kommet i produksjon, sier hun. Her med lampen Spring. Bilde: Erik Five Gunnerud / Norsk Designråd

Norsk lysdesign på utstilling i London

Belysning

Unge og etablerte designere og produsenter i toppklasse går sammen om å sette Norge på kartet under verdens viktigste designmesse. 100% Norway feirer sitt 10-årsjubileum med den sterkeste norske designutstillingen hittil.

Fra 18. til 22. september ble utstillingen arrangert under den internasjonalt anerkjente London Design Festival i Brick Lane.

– 100% Norway er et unikt springbrett for å introdusere norsk design internasjonalt. Gjennom 10 år har utstillingen vært med å hjelpe designere som Northern Lighting, Wik & Walsøe og Magnus Pettersen ut i Europa og resten av verden, sier kurator Benedicte Sunde.

Totalt har 148 designere og bedrifter fått vise seg fram på 100% Norway siden den første utstillingen i 2003. London Design Festival trekker til seg toneangivende medier, produsenter og innkjøpere fra hele verden. Utstillingen har i alle disse årene skapt stor internasjonal medieoppmerksomhet og vært et bindeledd mellom designere og produsenter.

Ikoner og fremtidige stjerner

Jubileet ble markeret ved at 10 unge designtalenter og 10 av Norges fremste nålevende designere stilte ut sine arbeider side om side. Bak utstillingen stod Utenriksdepartementet, ambassaden i London og Norsk Designråd.

– Med utstillingen ønsket vi å vise fram ikonene innen norsk møbel- og interiørdesign, samtidig som vi peker mot en spennende fremtid. De overhengende temaene denne gangen var lys og natur, to av tingene som gjør Norge så eksotisk i utlandet, sier Sunde, som også i år var kurator for 100% Norway sammen med Wallpaper-redaktør Henrietta Thompson.

Det nordiske lyset ble symbolisert i form av en tre meter stor solinstallasjon, utført av kunstnerne Christine Istad og Elizabeth Pacini. Installasjonen ble fraktet fra Tromsø til øst-London.

Mer om innendørsbelysning og lysdesign

Miljø og tidsklemma inspirerer

Kristine Five Melvær er en av våre fremste unge designere. Hun er valgt ut som én av de 10 talentene i utstillingen, og har allerede markert seg ved å få flere av produktene sine i produksjon.

– Min generasjon designere jobber ut fra vår tids premisser. Den økte bekymringen for miljøet gir sterkere fokus på kvalitet og produksjonsprosesser. Tidsklemma inspirerer til sanselige produkter som dveler ved hverdagsritualer, sier Melvær.

Hun viste fram fire produktserier i London, og ser etter produsent til tre av dem. Den fjerde, Soft Bowls, er allerede i produksjon hos When Objects Work i Belgia.

Les også:

Belysning i stua

Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å...

Innpass hos produsenter og forhandlere

Dette er andre gang designeren er med på 100% Norway.

– Det er en fantastisk opplevelse å stille ut her. I kjølvannet har jeg fått innpass hos flere produsenter, og sju prototypserier er nå på vei ut i produksjon. I fjor fikk jeg dessuten verdifull kontakt med britiske forhandlere som jeg kan følge opp nå som prototypene kommer i produksjon, sier Melvær.

Viktig dialog

100% Norway tilbyr i år egne arrangementer i utstillingsperioden, og har invitert en av verdens fremste designere, Tom Dixon, til å delta i en dialog med de unge norske talentene. Dixon har gjennom flere år vært spesielt opptatt av å koble unge designere med produsenter.

– Det at Tom Dixon nå ser til norsk design, sier noe om hvilket høyt nivå og hvilken anerkjennelse norsk design har i utlandet. Gjennom 10 års iherdig tilstedeværelse på London Design Festival og stor oppmerksomhet i internasjonal presse er norsk design for alvor satt på kartet. Vi ser lyst på norsk designs fremtid, sier kurator Benedicte Sunde.

25. september 2013
Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Belysning Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Annonsørinnhold

Ikke gjør denne feilen!

Belysning Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!

Nå bør du bytte til julebelysning i LED

Belysning Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.

Belysning i stua

Belysning Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få til dette.

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Belysning Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...

7 lamper til hjemmet

Belysning Å finne lampen med stor L kan bli et langvarig prosjekt, i jungelen av design- og billiglamper. Her er noen populære valg til lys.

God stemning med riktig belysning

Belysning Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å planlegge belysningen riktig.

Trendy taklamper

Belysning Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom....

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Belysning Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Lyspærer som går

Belysning Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

En lys fremtid med lyspærer

Belysning Farvel til gammeldagse lyspærer. Med energibesparende belysning kan strømforbruket reduseres.

Matte glødepærer snart en saga blott

Belysning Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Stort og ruvende til stua

Belysning Stort og ruvende var stikkord for noe av det som ble presentert på Gave & Interiørmessa i Lillestrøm denne helgen.

Blåser i lyspæreretur

Belysning Nesten 80 prosent av dagligvarebutikkene bryr seg ikke om at de plikter å ha en returordning for lyspærer. Resultatet er gift på avveie melder Vårt...

Lure lampetips

Belysning Når skumringen overtar for dagslyset, er det lampelyset som skal skape atmosfære og stemning i hjemmet. Men riktig lyssetting krever innsikt.