Bilde: Halvor Gudim og Colourbox

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Belysning

Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukter.

Denne måneden trådte økodesignforskriften i kraft her til lands.

– Forskriften skal fremme utvikling og anvendelse av energieffektive og miljøvennlige energirelaterte produkter for å bidra til å begrense energibruken og belastningen på miljøet i hele produktenes livssyklus.

Det innebærer blant annet en utfasing av glødelamper og andre ineffektive lyskilder. Den første delen av utfasingen startet 1. september 2009. Da ble det produksjon og nysalg av matte glødepærer forbudt. Fra 1. september i år vil også klare 60W glødelamper forsvinne fra hyllene, og i 2012 forsvinner alle andre glødelamper. Det betyr at nå må vi bruke erstatningsprodukter enten vi vil det eller ikke.


Petter N. Haug: Administrerende direktør i Lyskultur. Foto: H. Gudim

Dårlig kvalitet på markedet
Lyskultur, Norsk kunnskapssenter for lys, stiller spørsmålstegn ved kvaliteten for mange av erstatningsproduktene som finnes på markedet. De frykter nå at markedet skal flomme over av lavkvalitets energisløsende lyskilder via useriøse og uetiske aktører.

– Vi ser at de seriøse aktørene nå tilbyr mer energieffektive alternativer, men de har store utfordringer med å selge sine kvalitetsprodukter, da markedet oversvømmes av lyskilder av dårlig kvalitet, sier administrerende direktør Petter N. Haug i Lyskultur.

Les også:

Pusset opp furutrappa: – Var som vi fikk et helt nytt hus!

– Det var som om vi fikk et helt annet hus.

Etterlyser offentlige stikkprøver
Nå etterlyser Lyskultur et ekte miljøengasjement hos norske myndigheter.

– Vi vil gjerne at norske myndigheter viser økt engasjement ved blant annet å gjennomføre stikkprøver av lysproduktene på det norske markedet med offentliggjøring av resultatene. Dette kan både profesjonelle aktører og forbrukermarkedet forholde seg til. I våre naboland har man for lengst igangsatt informasjonsaktiviteter og man har offentlige tester og lister hvor brukerne kan søke informasjon. Dette ønsker vi også i Norge, sier Haug.


Varierende kvalitet: Lyskildene som skal overta for glødelampene er av varierende kvalitet. Foto: Colourbox

Halogenlyskilder lite energieffektive
Teknologien knyttet til blant annet LED lys (lysdioder) og sparepærer gjør at det kan være store variasjoner i kvaliteten på produktene, både når det gjelder lysfarge, evne til å gjengi farger, levetid og reel energieffektivitet.

I følge Lyskultur har en dansk test demonstrert at de fleste halogenlyskilder sparer lite energi i forhold til den gamle, nå utfasede glødelampen. De 30% besparelse man snakker om er det svært få som klarer.

– Vi kan ikke forvente at kundene selv skal ha kunnskap om utfordringene ved valg av erstatningsprodukter. Vi tror heller ikke at alle aktørene i omsetningsleddet har god dokumentasjon knyttet til kvalitet på produktene de selger. Derfor vil vi i Lyskultur informere og ta initiativ til testing av lysprodukter, avslutter Petter N. Haug i Lyskultur.

Les også:

Hvordan fjerne fliser?

Fjerning av fliser kan være en utfordring, men det finnes visse knep du kan benytte deg av.

8. mars 2011

Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Belysning Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Annonsørinnhold

Ikke gjør denne feilen!

Belysning Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!

Nå bør du bytte til julebelysning i LED

Belysning Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.

Belysning i stua

Belysning Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få til dette.

7 lamper til hjemmet

Belysning Å finne lampen med stor L kan bli et langvarig prosjekt, i jungelen av design- og billiglamper. Her er noen populære valg til lys.

God stemning med riktig belysning

Belysning Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å...

Trendy taklamper

Belysning Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom. Vi skal ta for oss noen praktiske elementer innen belysning, og samtidig krydre opp med noen tøffe nyheter på lampefronten.

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Belysning Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Lyspærer som går

Belysning Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

En lys fremtid med lyspærer

Belysning Farvel til gammeldagse lyspærer. Med energibesparende belysning kan strømforbruket reduseres.

Matte glødepærer snart en saga blott

Belysning Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Stort og ruvende til stua

Belysning Stort og ruvende var stikkord for noe av det som ble presentert på Gave Interiørmessa i Lillestrøm denne helgen.

Blåser i lyspæreretur

Belysning Nesten 80 prosent av dagligvarebutikkene bryr seg ikke om at de plikter å ha en returordning for lyspærer. Resultatet er gift på avveie melder Vårt Land.

Lure lampetips

Belysning Når skumringen overtar for dagslyset, er det lampelyset som skal skape atmosfære og stemning i hjemmet. Men riktig lyssetting krever innsikt.

Rimelige designlamper

Belysning Rimelige desiglamper til hyggelige priser er målet til Northern Lighting. De har derfor samlet flere lampedesignere under en felles paraply.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no