Stålampen Oslo Wood fra Northern Lighting skaper fint effektlys.
Stålampen Oslo Wood fra Northern Lighting skaper fint effektlys. Bilde: Produsentene

Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom

Belysning

Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips til bad, kjøkken, stue og soverom. 

 • Skap stemning med riktig lys

  Lys og lamper er ikke bare nødvendig for å se godt. Lyset er også en stemningsskaper, og med riktig belysning kan du få en hyggeligere atmosfære i hjemmet ditt. Om du pøser på med like mye lys over alt, blir resultatet en dårlig romfølelse.   

  Marie Anisdahl jobber som lysdesigner, og lager belysningsplaner til både private hjem og offentlige bygg. 

  – Det første du må tenke på, er hva slags lys du trenger i rommet. Hva slags aktiviteter er det som foregår her? Deretter kan du begynne å se på lamper. Har du for eksempel et kombinert gjesterom og kontor, bør du sørge for både godt arbeidslys og hyggelig lys, påpeker Marie Anisdahl. 

  Til spott og spe

  En feil mange gjør, er at de satser på billige spotter overalt i huset.

  – Som regel ser man da at lyset ikke blir optimalt, i tillegg til at de mange spottene i himlingen kan gi preg av en litt grell hotellresepsjon, mener lysdesigneren. 

  – Du bør også unngå å ha én stor taklampe som det eneste lyset i rommet. Generelt vil jeg si at mange lyskilder som har ulike effekter, er bedre enn én lyskilde som bare gjør én ting, sier Anisdahl. 

  – Det beste er også å kunne styre lyskildene uavhengig av hverandre. Det kommer jo veldig an på settingen hva slags lys som kreves i rommet, og da er det greit å ha separat dimming av taklampa og spottene, forklarer hun. 

  Marie Anisdahl anbefaler gjerne kundene sine downlights som sitter på skinner eller vaiere i stedet for innfelte downlights. De er enklere å vinkle slik at lyset ikke bare skinner rett ned i gulvet, og gjør det også enklere å variere belysningen eller flytte spotter mellom rom etter behov. 

  – Innfelte downlights kan ofte bare vinkles 30 grader, så du har større valgfrihet om de ligger utenpå, forklarer lysdesigneren.

 • Baderomsbelysning

  Det viktigste her er å ha godt lys rundt speilet. Lys som kommer rett ovenfra eller nedenfra skaper dramatiske skygger, og det er ikke så flatterende for speilbildet.

  Mange baderomsinnredninger kommer med belysning som lyser rett ned i vasken – i stedet bør du satse på stående lyskilder på hver side av speilet.

  I tillegg kan du gjerne ha downlights som lyser på en vegg – for eksempel om du har en dusjvegg med fine fliser som fortjener å framheves.

 • Soveromsbelysning

  Her bør du satse på en fredelig og hyggelig atmosfære, siden dette skal være et privat rom man kan trekke seg tilbake til.

  Spoter som lyser på garderobeskapene er praktisk – det hever bokvaliteten å se hva man gjør.

  Det kan også være fint å belyse veggen over sengegavlen, som jo er et ypperlig sted å henge opp et fint bilde.

  Sørg for at dette lyset treffer godt over hodet ditt. Skal du lese på sengen, er det fint med nattbordslamper.

  Har du et stort soverom, kan du gjerne ha et par hyggelige vegglamper i tillegg. 

 • Kjøkkenbelysning

  Her trenger du godt arbeidslys over alle benkeflater. Har du i tillegg en lyskilde over spisebordet, kan det være at det er nok.

  En pendel over spisebordet må ikke hindre blikkontakt, men den bør heller ikke henge så lavt at man får lyset i øynene.

  Det kan også være fint med en rekke spoter som lyser opp overskapene, da får du også god oversikt over hva som er inni dem.

 • Stuebelysning

  På grunn av tv-en, er stua gjerne et vanskelig rom å få godt lys i. Taklamper er ofte et dårlig valg som allmennbelysning.

  Velg heller flere små spotter som vinkles for å lyse opp de tingene du gjerne vil framheve. Det er også lurt å ha et godt, dreibart leselys ved godstolen.

  En kulelignende lampe på gulvet kan gi en artig effekt, siden lys nedenfra gjerne skaper ekstra feststemning.

  Skal du ha en pendel over salongen, bør den ikke henge så lavt at den sperrer utsikten mot tv-en – en spot i taket som lyser opp bordet er et fint alternativ.

  Veggen bak tv-en bør også ha noen lyspunkter, ellers blir du fort sliten i øynene.

Vis alt innhold
16 oktober 2014
Mer om Belysning

Lampen du ikke har sett maken til

Belysning Denne finurlige lampen skaper uvær i stua i form av lyd og lys. Til og med regnet som trommer mot taket - hvis du vil. 

Led an med LED

Belysning Led an med LED-lys i hjemmet. Mulighetene er mange og fordelene likeså.

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Belysning Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Gjør innetilværelsen lysere

Belysning Nå som  kveldene blir tidligere mørke er det  lurt å vurdere nye belysningsløsninger  til huset som kan gjøre innetilværelsen litt lysere.

Matte glødepærer snart en saga blott

Belysning Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Downlights - mulige brannfeller?

Belysning Salget av innebygde lys i taket øker, og vi installerer dem gjerne selv. Men lysene kan være brannfeller dersom de feilmonteres, advarer eksperter.

Trendy taklamper

Belysning Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom. Vi skal ta for oss noen praktiske elementer innen belysning, og samtidig krydre opp med noen tøffe nyheter på lampefronten.

God stemning med riktig belysning

Belysning Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å...

Denne mannen gjør om en stor kubbe til noe utrolig kult

Belysning Hvem skulle tro at denne store kubben kunne bli til en vakker lampeskjerm?

Sats på stemningsfull belysning

Belysning I disse mørke tider er det lurt å vurdere nye innebelysning til huset som kan gjøre innetilværelsen litt lysere.

Lysbrytere med stil

Belysning Lysbrytere med stil kan heve interiørdesignet i boligen din.

Taklamper som er stilige

Belysning Taklamper kan gjøre mye i et rom. Sjekk ut disse stilige taklampene og la deg insipirere!

IKEA tilbakekaller lamper

Belysning Har du en IKEA-lampe av typen Hyby, Lock eller Rinna plafond? Da bør du returnere den til IKEA.

Ulike lyskilder

Belysning Hver av de ulike lyskildene har forskjellige egenskaper og beskaffenheter.

Slik velger du riktig lampetype

Belysning Belysning i hjemmet handler både om praktisk nytte og fin pynt. Her forklarer ­lysdesigner Morten Pedersen hvordan du lyssetter med de ulike lampetypene...