Stålampen Oslo Wood fra Northern Lighting skaper fint effektlys.
Stålampen Oslo Wood fra Northern Lighting skaper fint effektlys. Bilde: Produsentene

Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom

Belysning

Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips til bad, kjøkken, stue og soverom. 

 • Skap stemning med riktig lys

  Lys og lamper er ikke bare nødvendig for å se godt. Lyset er også en stemningsskaper, og med riktig belysning kan du få en hyggeligere atmosfære i hjemmet ditt. Om du pøser på med like mye lys over alt, blir resultatet en dårlig romfølelse.   

  Marie Anisdahl jobber som lysdesigner, og lager belysningsplaner til både private hjem og offentlige bygg. 

  – Det første du må tenke på, er hva slags lys du trenger i rommet. Hva slags aktiviteter er det som foregår her? Deretter kan du begynne å se på lamper. Har du for eksempel et kombinert gjesterom og kontor, bør du sørge for både godt arbeidslys og hyggelig lys, påpeker Marie Anisdahl. 

  Til spott og spe

  En feil mange gjør, er at de satser på billige spotter overalt i huset.

  – Som regel ser man da at lyset ikke blir optimalt, i tillegg til at de mange spottene i himlingen kan gi preg av en litt grell hotellresepsjon, mener lysdesigneren. 

  – Du bør også unngå å ha én stor taklampe som det eneste lyset i rommet. Generelt vil jeg si at mange lyskilder som har ulike effekter, er bedre enn én lyskilde som bare gjør én ting, sier Anisdahl. 

  – Det beste er også å kunne styre lyskildene uavhengig av hverandre. Det kommer jo veldig an på settingen hva slags lys som kreves i rommet, og da er det greit å ha separat dimming av taklampa og spottene, forklarer hun. 

  Marie Anisdahl anbefaler gjerne kundene sine downlights som sitter på skinner eller vaiere i stedet for innfelte downlights. De er enklere å vinkle slik at lyset ikke bare skinner rett ned i gulvet, og gjør det også enklere å variere belysningen eller flytte spotter mellom rom etter behov. 

  – Innfelte downlights kan ofte bare vinkles 30 grader, så du har større valgfrihet om de ligger utenpå, forklarer lysdesigneren.

 • Baderomsbelysning

  Det viktigste her er å ha godt lys rundt speilet. Lys som kommer rett ovenfra eller nedenfra skaper dramatiske skygger, og det er ikke så flatterende for speilbildet.

  Mange baderomsinnredninger kommer med belysning som lyser rett ned i vasken – i stedet bør du satse på stående lyskilder på hver side av speilet.

  I tillegg kan du gjerne ha downlights som lyser på en vegg – for eksempel om du har en dusjvegg med fine fliser som fortjener å framheves.

 • Soveromsbelysning

  Her bør du satse på en fredelig og hyggelig atmosfære, siden dette skal være et privat rom man kan trekke seg tilbake til.

  Spoter som lyser på garderobeskapene er praktisk – det hever bokvaliteten å se hva man gjør.

  Det kan også være fint å belyse veggen over sengegavlen, som jo er et ypperlig sted å henge opp et fint bilde.

  Sørg for at dette lyset treffer godt over hodet ditt. Skal du lese på sengen, er det fint med nattbordslamper.

  Har du et stort soverom, kan du gjerne ha et par hyggelige vegglamper i tillegg. 

 • Kjøkkenbelysning

  Her trenger du godt arbeidslys over alle benkeflater. Har du i tillegg en lyskilde over spisebordet, kan det være at det er nok.

  En pendel over spisebordet må ikke hindre blikkontakt, men den bør heller ikke henge så lavt at man får lyset i øynene.

  Det kan også være fint med en rekke spoter som lyser opp overskapene, da får du også god oversikt over hva som er inni dem.

 • Stuebelysning

  På grunn av tv-en, er stua gjerne et vanskelig rom å få godt lys i. Taklamper er ofte et dårlig valg som allmennbelysning.

  Velg heller flere små spotter som vinkles for å lyse opp de tingene du gjerne vil framheve. Det er også lurt å ha et godt, dreibart leselys ved godstolen.

  En kulelignende lampe på gulvet kan gi en artig effekt, siden lys nedenfra gjerne skaper ekstra feststemning.

  Skal du ha en pendel over salongen, bør den ikke henge så lavt at den sperrer utsikten mot tv-en – en spot i taket som lyser opp bordet er et fint alternativ.

  Veggen bak tv-en bør også ha noen lyspunkter, ellers blir du fort sliten i øynene.

Vis alt innhold
16. oktober 2014

Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Belysning Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Annonsørinnhold

Ikke gjør denne feilen!

Belysning Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!

Nå bør du bytte til julebelysning i LED

Belysning Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.

Belysning i stua

Belysning Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få til dette.

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Belysning Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...

7 lamper til hjemmet

Belysning Å finne lampen med stor L kan bli et langvarig prosjekt, i jungelen av design- og billiglamper. Her er noen populære valg til lys.

God stemning med riktig belysning

Belysning Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å planlegge belysningen riktig.

Trendy taklamper

Belysning Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom....

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Belysning Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Lyspærer som går

Belysning Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

En lys fremtid med lyspærer

Belysning Farvel til gammeldagse lyspærer. Med energibesparende belysning kan strømforbruket reduseres.

Matte glødepærer snart en saga blott

Belysning Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Stort og ruvende til stua

Belysning Stort og ruvende var stikkord for noe av det som ble presentert på Gave & Interiørmessa i Lillestrøm denne helgen.

Blåser i lyspæreretur

Belysning Nesten 80 prosent av dagligvarebutikkene bryr seg ikke om at de plikter å ha en returordning for lyspærer. Resultatet er gift på avveie melder Vårt...

Lure lampetips

Belysning Når skumringen overtar for dagslyset, er det lampelyset som skal skape atmosfære og stemning i hjemmet. Men riktig lyssetting krever innsikt.