Stemningsfull belysning

Velger du riktig belysning kan du forvandle hjemmet ditt fra kjedelig og monotont til levende og stemningsfullt.


<!– –>
Alle rommets hjørner blir opplyst av fem lyskilder. Ved å velge dreibare hoder kan lyskjeglen styres mot bildene på veggen.

Det er lyset som gjør at du kan se, men det påvirker også hvordan du har det. Lyset kan gjøre deg glad og lett til sinns, men det kan også virke skremmende og gjøre deg urolig.

Kvaliteten på lyset, enten det er kunstig eller naturlig, har med andre ord stor betydning for vår velvære både på det følelsesmessige og det praktiske planet. Ofte er det slik at vi ikke «ser» riktig belysning, men vi oppdager fort når lyssettingen er gal eller utilstrekkelig.

Vær bevisst dine valg Mange oppdager først etter innflytting at huset trenger flere lyspunkter, det kan bli en dyr etterpåklokskap og et rotete resultat.

I mange privatboliger er dessuten belysningen mer eller mindre tilfeldig. Vi kjøper gjerne en lampe fordi vi synes den er fin. Det er for så vidt ikke noe galt med det, men det er viktig at den også fungerer «riktig» i sin sammenheng. Hensikten med kjøpet er jo først og fremst lyset.

Å velge riktig belysning kan være en krevende prosess. Det finnes i dag en mengde lysende løsninger å velge imellom. Hva du skal velge avhenger både av funksjon og estetikk. Vi har kontaktet en ledende aktør innen belysningsdesign for å bli opplyst på dette litt innviklede fagområdet.

Planlegg!
– For å oppnå et godt resultat er det viktig med god planlegging, sier lysdesigner Hans Petter Erikstad hos Lightcom as.Men selv når man lager en plan er det lett og overse enkle og rimelige endringer som kan bidra til bedre romfølelse og større velvære.

– Belysning er ofte noe av det siste man bestemmer seg for når man innreder eller pusser opp et rom, men det burde faktisk være noe av det første, sier lysdesigneren og legger til at når belysningen kommer i siste rekke blir det som regel en mengde begrensninger i forhold til valgmuligheter, og ofte tilkommer det unødvendige kostnader. Han råder derfor alle som skal velge belysning til å bruke god tid på å planlegge hva slags lys man skal ha i hvilke rom.

Variasjon
– Tenk først igjennom funksjon og behov, sier han. Når det er kartlagt, er det spesielt to ting som er viktig å huske på; variasjon og integrering.

Variasjon fordi det gir deg mulighet til vellykket belysning i ulike situasjoner. Hvile eller arbeid, morgen eller kveld, sommer eller vinter er eksempler på ulike situasjoner og tidspunkter som har vidt forskjellige belysningsbehov.

Integrering fordi det skaper ro og orden i interiøret og gir et ryddig uttrykk.

– Ikke bare ledninger, koblingsbokser og transformatorer, men også selve lyskilden bør bygges inn, mener han.

Styr lyset!
Med dagens ressurser er det mulig å skape lekker belysning tilpasset din bolig og dine behov. Det er også mulig å betjene hele huset fra ett eller flere trådløse paneler eller via en fjernstyringsenhet.

Tenk deg følgende:
Du kommer hjem en sen kveld og hele huset ligger mørkt. Når du går inn i oppkjørselen tennes utelyset via en bevegelsessensor, du finner enkelt frem nøklene og låser deg inn. Ett trykk på bryteren i entreen, og lyset går på både i hallen og i oppholdsrommene. Lysstyrken i hallen er 100 prosent , i stuen og på kjøkkenet er det dimmet ned til 30 prosent. Når du går inn på kjøkkenet kan du selvfølgelig øke styrken, slik at du kan se igjennom dagens post eller bla i avisen. Du forlater kjøkkenet, går via den svakt opplyste stuen, gjennom gangen og inn på badet. Også her står lyset på. Du øker styrken, steller deg og går til sengs. Med ett trykk på bryteren ved sengen går all belysning i hele boligen over i nattmodus. Hva du ønsker som «nattlys» avgjør du selv. Det kan for eksempel være retningslys i trappen, et svakt opplyst bad og sokkelbelysning på kjøkkenet. Det kan også varieres i forhold til årstiden.

Valget er ditt, det er dine behov, din bolig og dine ønsker som avgjør. Mulighetene er bortimot endeløse. Kanskje radioen også skal kobles til?