Stemningsfull belysning

Belysning
Velger du riktig belysning kan du forvandle hjemmet ditt fra kjedelig og monotont til levende og stemningsfullt.

Alle rommets hjørner blir opplyst av fem lyskilder. Ved å velge dreibare hoder kan lyskjeglen styres mot bildene på veggen.

Det er lyset som gjør at du kan se, men det påvirker også hvordan du har det. Lyset kan gjøre deg glad og lett til sinns, men det kan også virke skremmende og gjøre deg urolig.

Kvaliteten på lyset, enten det er kunstig eller naturlig, har med andre ord stor betydning for vår velvære både på det følelsesmessige og det praktiske planet. Ofte er det slik at vi ikke "ser" riktig belysning, men vi oppdager fort når lyssettingen er gal eller utilstrekkelig.

Vær bevisst dine valg Mange oppdager først etter innflytting at huset trenger flere lyspunkter, det kan bli en dyr etterpåklokskap og et rotete resultat.

I mange privatboliger er dessuten belysningen mer eller mindre tilfeldig. Vi kjøper gjerne en lampe fordi vi synes den er fin. Det er for så vidt ikke noe galt med det, men det er viktig at den også fungerer "riktig" i sin sammenheng. Hensikten med kjøpet er jo først og fremst lyset.

Å velge riktig belysning kan være en krevende prosess. Det finnes i dag en mengde lysende løsninger å velge imellom. Hva du skal velge avhenger både av funksjon og estetikk. Vi har kontaktet en ledende aktør innen belysningsdesign for å bli opplyst på dette litt innviklede fagområdet.

Planlegg!
– For å oppnå et godt resultat er det viktig med god planlegging, sier lysdesigner Hans Petter Erikstad hos Lightcom as.Men selv når man lager en plan er det lett og overse enkle og rimelige endringer som kan bidra til bedre romfølelse og større velvære.

Les også:

Trendy taklamper

Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom....

– Belysning er ofte noe av det siste man bestemmer seg for når man innreder eller pusser opp et rom, men det burde faktisk være noe av det første, sier lysdesigneren og legger til at når belysningen kommer i siste rekke blir det som regel en mengde begrensninger i forhold til valgmuligheter, og ofte tilkommer det unødvendige kostnader. Han råder derfor alle som skal velge belysning til å bruke god tid på å planlegge hva slags lys man skal ha i hvilke rom.

Variasjon
– Tenk først igjennom funksjon og behov, sier han. Når det er kartlagt, er det spesielt to ting som er viktig å huske på; variasjon og integrering.

Variasjon fordi det gir deg mulighet til vellykket belysning i ulike situasjoner. Hvile eller arbeid, morgen eller kveld, sommer eller vinter er eksempler på ulike situasjoner og tidspunkter som har vidt forskjellige belysningsbehov.

Integrering fordi det skaper ro og orden i interiøret og gir et ryddig uttrykk.

– Ikke bare ledninger, koblingsbokser og transformatorer, men også selve lyskilden bør bygges inn, mener han.

Styr lyset!
Med dagens ressurser er det mulig å skape lekker belysning tilpasset din bolig og dine behov. Det er også mulig å betjene hele huset fra ett eller flere trådløse paneler eller via en fjernstyringsenhet.

Les også:

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Tenk deg følgende:
Du kommer hjem en sen kveld og hele huset ligger mørkt. Når du går inn i oppkjørselen tennes utelyset via en bevegelsessensor, du finner enkelt frem nøklene og låser deg inn. Ett trykk på bryteren i entreen, og lyset går på både i hallen og i oppholdsrommene. Lysstyrken i hallen er 100 prosent , i stuen og på kjøkkenet er det dimmet ned til 30 prosent. Når du går inn på kjøkkenet kan du selvfølgelig øke styrken, slik at du kan se igjennom dagens post eller bla i avisen. Du forlater kjøkkenet, går via den svakt opplyste stuen, gjennom gangen og inn på badet. Også her står lyset på. Du øker styrken, steller deg og går til sengs. Med ett trykk på bryteren ved sengen går all belysning i hele boligen over i nattmodus. Hva du ønsker som "nattlys" avgjør du selv. Det kan for eksempel være retningslys i trappen, et svakt opplyst bad og sokkelbelysning på kjøkkenet. Det kan også varieres i forhold til årstiden.

Valget er ditt, det er dine behov, din bolig og dine ønsker som avgjør. Mulighetene er bortimot endeløse. Kanskje radioen også skal kobles til?

23. oktober 2008

Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Belysning Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Annonsørinnhold

Ikke gjør denne feilen!

Belysning Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!

Nå bør du bytte til julebelysning i LED

Belysning Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.

Belysning i stua

Belysning Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få til dette.

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Belysning Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...

7 lamper til hjemmet

Belysning Å finne lampen med stor L kan bli et langvarig prosjekt, i jungelen av design- og billiglamper. Her er noen populære valg til lys.

God stemning med riktig belysning

Belysning Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å planlegge belysningen riktig.

Trendy taklamper

Belysning Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom....

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Belysning Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Lyspærer som går

Belysning Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

En lys fremtid med lyspærer

Belysning Farvel til gammeldagse lyspærer. Med energibesparende belysning kan strømforbruket reduseres.

Matte glødepærer snart en saga blott

Belysning Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Stort og ruvende til stua

Belysning Stort og ruvende var stikkord for noe av det som ble presentert på Gave & Interiørmessa i Lillestrøm denne helgen.

Blåser i lyspæreretur

Belysning Nesten 80 prosent av dagligvarebutikkene bryr seg ikke om at de plikter å ha en returordning for lyspærer. Resultatet er gift på avveie melder Vårt...

Lure lampetips

Belysning Når skumringen overtar for dagslyset, er det lampelyset som skal skape atmosfære og stemning i hjemmet. Men riktig lyssetting krever innsikt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no