Stemningsfull belysning

Belysning
Velger du riktig belysning kan du forvandle hjemmet ditt fra kjedelig og monotont til levende og stemningsfullt.

Alle rommets hjørner blir opplyst av fem lyskilder. Ved å velge dreibare hoder kan lyskjeglen styres mot bildene på veggen.

Det er lyset som gjør at du kan se, men det påvirker også hvordan du har det. Lyset kan gjøre deg glad og lett til sinns, men det kan også virke skremmende og gjøre deg urolig.

Kvaliteten på lyset, enten det er kunstig eller naturlig, har med andre ord stor betydning for vår velvære både på det følelsesmessige og det praktiske planet. Ofte er det slik at vi ikke "ser" riktig belysning, men vi oppdager fort når lyssettingen er gal eller utilstrekkelig.

Vær bevisst dine valg Mange oppdager først etter innflytting at huset trenger flere lyspunkter, det kan bli en dyr etterpåklokskap og et rotete resultat.

I mange privatboliger er dessuten belysningen mer eller mindre tilfeldig. Vi kjøper gjerne en lampe fordi vi synes den er fin. Det er for så vidt ikke noe galt med det, men det er viktig at den også fungerer "riktig" i sin sammenheng. Hensikten med kjøpet er jo først og fremst lyset.

Å velge riktig belysning kan være en krevende prosess. Det finnes i dag en mengde lysende løsninger å velge imellom. Hva du skal velge avhenger både av funksjon og estetikk. Vi har kontaktet en ledende aktør innen belysningsdesign for å bli opplyst på dette litt innviklede fagområdet.

Planlegg!
– For å oppnå et godt resultat er det viktig med god planlegging, sier lysdesigner Hans Petter Erikstad hos Lightcom as.Men selv når man lager en plan er det lett og overse enkle og rimelige endringer som kan bidra til bedre romfølelse og større velvære.

– Belysning er ofte noe av det siste man bestemmer seg for når man innreder eller pusser opp et rom, men det burde faktisk være noe av det første, sier lysdesigneren og legger til at når belysningen kommer i siste rekke blir det som regel en mengde begrensninger i forhold til valgmuligheter, og ofte tilkommer det unødvendige kostnader. Han råder derfor alle som skal velge belysning til å bruke god tid på å planlegge hva slags lys man skal ha i hvilke rom.

Variasjon
– Tenk først igjennom funksjon og behov, sier han. Når det er kartlagt, er det spesielt to ting som er viktig å huske på; variasjon og integrering.

Variasjon fordi det gir deg mulighet til vellykket belysning i ulike situasjoner. Hvile eller arbeid, morgen eller kveld, sommer eller vinter er eksempler på ulike situasjoner og tidspunkter som har vidt forskjellige belysningsbehov.

Integrering fordi det skaper ro og orden i interiøret og gir et ryddig uttrykk.

– Ikke bare ledninger, koblingsbokser og transformatorer, men også selve lyskilden bør bygges inn, mener han.

Styr lyset!
Med dagens ressurser er det mulig å skape lekker belysning tilpasset din bolig og dine behov. Det er også mulig å betjene hele huset fra ett eller flere trådløse paneler eller via en fjernstyringsenhet.

Tenk deg følgende:
Du kommer hjem en sen kveld og hele huset ligger mørkt. Når du går inn i oppkjørselen tennes utelyset via en bevegelsessensor, du finner enkelt frem nøklene og låser deg inn. Ett trykk på bryteren i entreen, og lyset går på både i hallen og i oppholdsrommene. Lysstyrken i hallen er 100 prosent , i stuen og på kjøkkenet er det dimmet ned til 30 prosent. Når du går inn på kjøkkenet kan du selvfølgelig øke styrken, slik at du kan se igjennom dagens post eller bla i avisen. Du forlater kjøkkenet, går via den svakt opplyste stuen, gjennom gangen og inn på badet. Også her står lyset på. Du øker styrken, steller deg og går til sengs. Med ett trykk på bryteren ved sengen går all belysning i hele boligen over i nattmodus. Hva du ønsker som "nattlys" avgjør du selv. Det kan for eksempel være retningslys i trappen, et svakt opplyst bad og sokkelbelysning på kjøkkenet. Det kan også varieres i forhold til årstiden.

Valget er ditt, det er dine behov, din bolig og dine ønsker som avgjør. Mulighetene er bortimot endeløse. Kanskje radioen også skal kobles til?

23 oktober 2008

Lampen du ikke har sett maken til

Denne finurlige lampen skaper uvær i stua i form av lyd og lys. Til og med regnet som trommer mot taket - hvis du vil.

Led an med LED

Led an med LED-lys i hjemmet. Mulighetene er mange og fordelene likeså.

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Gjør innetilværelsen lysere

Nå som kveldene blir tidligere mørke er det lurt å vurdere nye belysningsløsninger til huset som kan gjøre innetilværelsen litt lysere.

Matte glødepærer snart en saga blott

Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Downlights - mulige brannfeller?

Salget av innebygde lys i taket øker, og vi installerer dem gjerne selv. Men lysene kan være brannfeller dersom de feilmonteres, advarer eksperter.

Trendy taklamper

Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom....

God stemning med riktig belysning

Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å...

Denne mannen gjør om en stor kubbe til noe utrolig kult

Hvem skulle tro at denne store kubben kunne bli til en vakker lampeskjerm?

Sats på stemningsfull belysning

I disse mørke tider er det lurt å vurdere nye innebelysning til huset som kan gjøre innetilværelsen litt lysere.

Lysbrytere med stil

Lysbrytere med stil kan heve interiørdesignet i boligen din.

Taklamper som er stilige

Taklamper kan gjøre mye i et rom. Sjekk ut disse stilige taklampene og la deg insipirere!

IKEA tilbakekaller lamper

Har du en IKEA-lampe av typen Hyby, Lock eller Rinna plafond? Da bør du returnere den til IKEA.

Ulike lyskilder

Hver av de ulike lyskildene har forskjellige egenskaper og beskaffenheter.

Slik lyssetter du bad, kjøkken, stue og soverom

Tenker du over hvordan du lyser opp de ulike rommene i huset ditt? Slik får du det koseligere hjemme med riktig belysning og gir deg belysningstips til...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no