Ulike lyskilder

Hver av de ulike lyskildene har forskjellige egenskaper og beskaffenheter.


<!– –>

Noen lyskilder er lettere å styre enn andre og egner seg derfor best når noe skal fremheves. Andre lyskilder egner seg best som stemningsskapere.

– Ikke vær redd for å blande ulike lyskilder i ett og samme rom, sier lysdesigner Hans Petter Erikstad hos Lightcom as. Vi skiller mellom glødelamper, halogenlamper, lysrør og fiberoptikk.

Glødelamper
Den eldste og fremdeles mest brukte lyskilden i hjemmebelysning er glødelampen, eller lyspæren som vi ofte kaller den.

Glødelampene finnes som kjent i en rekker former, størrelser, wattstyrker og typer. Den avgir et lunt og intimt lys som virker flatterende og beroligende.

Glødelampen passer derfor godt som «kosebelysning». Den er imidlertid lite egnet som eneste lyskilde i et rom bl.a. fordi taklyset fra en plafond gjerne blir flatt og dårlig. Når det gjelder strømutbytte er glødelampen lite effektiv. Store deler av energien (ca 90 %) omgjøres til varme.

Lavvolt-halogen
Dette er de små pærene med det glitrende og brilliante lyset.Den gir riktig fargegjengivelse og egner seg godt til dimming. Av alle lyskilder som egner seg til husbruk ligger halogenlampen nærmest dagslyset. Derfor er bruk av halogenlamper ideelt til steder som har lite naturlig dagslys eller der man skal utføre et arbeid.

I tillegg er det et stort utvalg både i forhold til lysstyrke og utstrålingsvinkler, noe som gjør halogen like velegnet til effektlys som allmennbelysning. Dessuten er lyskilden rimelig og den har lang levetid, understreker lysdesigneren. Ved bruk av dimmer og normal bruk vil en halogenpære normalt vare i 5 år eller mer, legger han til.

Halogen for nettspenning
Dette er en ny generasjon halogenbelysning. Pærene er like små som lavvolt halogen, men de er tilpasset vanlig nettspenning. Den største fordelen i forhold til lavvolt-halogen er at du ikke trenger transformator. Ulempen er imidlertid at pærene varer kortere og de gir mindre lys i forhold til strømforbruk. De kan også være svært vanskelige å skifte.

Lysrør
Lysrør har ingen glødetråd, men en gass som blir lysende og et belegg på innsiden av røret som avgjør lysets fargetemperatur. Tidligere var lyset fra lysrørene skarpt og lite flatterende. I dag er det kommet en ny generasjon lysrør på markedet som er langt mer anvendelig og faktisk ganske spennende.

Fiberotisk lys
For mange er fiberoptisk lys en forholdsvis ukjent lyskilde. Fiberoptikk er imidlertid teknikken bak ”stjernehimmelen” i hoteller og restauranter. Komponentene er en kraftig lyskilde og tynne bøyelige glasstråder. Lyset ledes gjennom trådene og slippes ut der tråden kuttes.

I hjemmeinnrednings sammenheng er den største fordelen med fiberoptisk lys at det ikke er verken varmeutvikling eller fare for elektrisk støt det lyset slippes ut. Selve lyskilden, som ofte sitter i en metallkasse, kan monteres i god avstand fra der lyset slippes ut.

LED-lys
Light Emitting Diode er små dioder som avgir lys. De fleste kjenner dem som den lille lysende prikken på tv`n som forteller deg at apparater er på eller av eller som lyset på mobiltelefionen.

Det har nærmest uendelig levetid og kan derfor brukes på steder hvor det ellers ville være upraktisk å installere en lyskilde. Det avgir også svært mye lys i forhold til strømforbruk. Fremdeles er dette en forholdsvis kostbar lyskilde, men prisene synker i takt med den voksende utbredelsen.