Ulike lyskilder

Belysning

Hver av de ulike lyskildene har forskjellige egenskaper og beskaffenheter.


Noen lyskilder er lettere å styre enn andre og egner seg derfor best når noe skal fremheves. Andre lyskilder egner seg best som stemningsskapere.

- Ikke vær redd for å blande ulike lyskilder i ett og samme rom, sier lysdesigner Hans Petter Erikstad hos Lightcom as. Vi skiller mellom glødelamper, halogenlamper, lysrør og fiberoptikk.

Glødelamper
Den eldste og fremdeles mest brukte lyskilden i hjemmebelysning er glødelampen, eller lyspæren som vi ofte kaller den.

Glødelampene finnes som kjent i en rekker former, størrelser, wattstyrker og typer. Den avgir et lunt og intimt lys som virker flatterende og beroligende.

Glødelampen passer derfor godt som "kosebelysning". Den er imidlertid lite egnet som eneste lyskilde i et rom bl.a. fordi taklyset fra en plafond gjerne blir flatt og dårlig. Når det gjelder strømutbytte er glødelampen lite effektiv. Store deler av energien (ca 90 %) omgjøres til varme.

Lavvolt-halogen
Dette er de små pærene med det glitrende og brilliante lyset.Den gir riktig fargegjengivelse og egner seg godt til dimming. Av alle lyskilder som egner seg til husbruk ligger halogenlampen nærmest dagslyset. Derfor er bruk av halogenlamper ideelt til steder som har lite naturlig dagslys eller der man skal utføre et arbeid.

Les også:

12 tips for utebelysning

Vi gir deg tolv tips om hvordan du kan skape trivsel og trygghet med riktig utebleysning.

I tillegg er det et stort utvalg både i forhold til lysstyrke og utstrålingsvinkler, noe som gjør halogen like velegnet til effektlys som allmennbelysning. Dessuten er lyskilden rimelig og den har lang levetid, understreker lysdesigneren. Ved bruk av dimmer og normal bruk vil en halogenpære normalt vare i 5 år eller mer, legger han til.

Halogen for nettspenning
Dette er en ny generasjon halogenbelysning. Pærene er like små som lavvolt halogen, men de er tilpasset vanlig nettspenning. Den største fordelen i forhold til lavvolt-halogen er at du ikke trenger transformator. Ulempen er imidlertid at pærene varer kortere og de gir mindre lys i forhold til strømforbruk. De kan også være svært vanskelige å skifte.

Lysrør
Lysrør har ingen glødetråd, men en gass som blir lysende og et belegg på innsiden av røret som avgjør lysets fargetemperatur. Tidligere var lyset fra lysrørene skarpt og lite flatterende. I dag er det kommet en ny generasjon lysrør på markedet som er langt mer anvendelig og faktisk ganske spennende.

Fiberotisk lys
For mange er fiberoptisk lys en forholdsvis ukjent lyskilde. Fiberoptikk er imidlertid teknikken bak ”stjernehimmelen” i hoteller og restauranter. Komponentene er en kraftig lyskilde og tynne bøyelige glasstråder. Lyset ledes gjennom trådene og slippes ut der tråden kuttes.

I hjemmeinnrednings sammenheng er den største fordelen med fiberoptisk lys at det ikke er verken varmeutvikling eller fare for elektrisk støt det lyset slippes ut. Selve lyskilden, som ofte sitter i en metallkasse, kan monteres i god avstand fra der lyset slippes ut.

LED-lys
Light Emitting Diode er små dioder som avgir lys. De fleste kjenner dem som den lille lysende prikken på tv`n som forteller deg at apparater er på eller av eller som lyset på mobiltelefionen.

Les også:

Belysning i stua

Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å...

Det har nærmest uendelig levetid og kan derfor brukes på steder hvor det ellers ville være upraktisk å installere en lyskilde. Det avgir også svært mye lys i forhold til strømforbruk. Fremdeles er dette en forholdsvis kostbar lyskilde, men prisene synker i takt med den voksende utbredelsen.

23. oktober 2008

Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Belysning Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Annonsørinnhold

Ikke gjør denne feilen!

Belysning Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!

Nå bør du bytte til julebelysning i LED

Belysning Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.

Belysning i stua

Belysning Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få til dette.

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Belysning Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...

7 lamper til hjemmet

Belysning Å finne lampen med stor L kan bli et langvarig prosjekt, i jungelen av design- og billiglamper. Her er noen populære valg til lys.

God stemning med riktig belysning

Belysning Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å planlegge belysningen riktig.

Trendy taklamper

Belysning Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom....

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Belysning Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Lyspærer som går

Belysning Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

En lys fremtid med lyspærer

Belysning Farvel til gammeldagse lyspærer. Med energibesparende belysning kan strømforbruket reduseres.

Matte glødepærer snart en saga blott

Belysning Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Stort og ruvende til stua

Belysning Stort og ruvende var stikkord for noe av det som ble presentert på Gave & Interiørmessa i Lillestrøm denne helgen.

Blåser i lyspæreretur

Belysning Nesten 80 prosent av dagligvarebutikkene bryr seg ikke om at de plikter å ha en returordning for lyspærer. Resultatet er gift på avveie melder Vårt...

Lure lampetips

Belysning Når skumringen overtar for dagslyset, er det lampelyset som skal skape atmosfære og stemning i hjemmet. Men riktig lyssetting krever innsikt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no