Unngå vinterdepresjon

Belysning

Hvordan unngå vinterdepresjon? Mørketiden legger en demper på humøret til de fleste og vinterdepresjoner er definitivt ingen myte.

 

Nordmenn er spesielt utsatt for vinterdepresjoner, forteller psykiater Knut Smidtsrød. Han har en lang karriere i psykiatrien bak seg, blant annet som avdelingsoverlege ved Lovisenberg sykehus, og de siste årene som privatpraktiserende psykiater.

– Forskning viser at plager i forbindelse med vinter og mørketid er omfattende, og at desto lengre nord vi bor, desto større er utbredelsen av vinterdepresjoner. Det er omtrent tjue år siden forskerne satte et navn på denne plagen – Seasonal Affectiv Disorder (SAD). Faktisk viser undersøkelser at minst 5-10 prosent av befolkningen rammes av SAD hvert år.

– Hvilke symptomer kjennetegner en vinterdepresjon?

– Først og fremst starter symptomene i oktober/november, for deretter å forsvinne når våren melder sin ankomst. Man føler seg initiativløs, trett og selvfølelsen er lav. Konsentrasjonen forsvinner, og det kan oppstå problemer med å gjennomføre de daglige rutinene. Tristhet og gråtmildhet er også kjennetegn, og en følelse av at livet ikke er verdt å leve. Skyldfølelse og pessimisme følger også med.

Les også:

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysproduk...

– Lar det seg gjøre å skille en vinterdepresjon fra en ordinær depresjon?

– Det er et par kjennetegn som er atypiske i forhold til annen depresjon. Man får ofte større behov for søvn, og har vanskelig for å komme seg opp av sengen. Dessuten øker behovet for søtsaker, og mange mister kontrollen over matinntaket.


Prøv lysterapi
Lysterapi er en av behandlingsmetodene som er tatt i bruk, noe som i mange tilfeller har vist seg å gi positive resultater.

– Det er påvist en positiv utvikling for mennesker som har tatt i bruk lysterapi. Vi har heller ikke registrert noen skadevirkninger forbundet med bruken. Jeg vet om mennesker som benytter et par timer foran lyskassen hver dag. Ellers tror jeg det er viktig å holde hjulene i gang.

Selv om det virker vanskelig, så er det noe med å komme seg opp av sengen og gjennomføre de daglige rutinene. Fysisk aktivitet viser seg også å hjelpe på sykdomsforløpet. Turer i skog og mark, jogging, eller faste turer til treningsstudioet viser seg i mange tilfeller å være effektive hjelpemidler når depresjonen melder sin ankomst.

Er det snakk om tyngre tilfeller, må man kontakte fagfolk for å få en utredning av sykdommen og behandling, enten i form av psykoterapi eller medikamenter, opplyser Smidtsrød.

Les også:

Trendy taklamper

Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom....


Fakta om lysterapi
Siden lite lys er en av årsakene til vinterdepresjoner, er løsningen i mange tilfeller å tilføre tilstrekkelig lys. Det finnes en rekke hjelpemidler på markedet.

Selvsagt kan de som har mulighet forflytte seg til deler av verden med et litt annet klima enn vårt, men dette er ikke alltid praktisk gjennomførbart.

Derfor er en lyskilde, eller en lyskasse det beste alternativet for de fleste. Behandlingen foregår ved at man sitter i lyset fra kilden i 15-45 minutter daglig. Man trenger ikke å sitte og stirre på lyset hele tiden. Du kan godt foreta deg andre gjøremål, som å lese, arbeide, strikke eller sy.

Lyset må imidlertid være plassert på en måte som gjør at det treffer øynene. Lyset må være sterkt nok, minst 2500 lux er en forutsetning for å få effekt. Lampen kan gjerne være på opp til 10 000 lux. Desto sterkere lys, desto hurtigere virkning er en tommelfingerregel.

Ellers bør man finne en lampe som passer der du skal bruke den. Her finnes det mye å velge mellom, enten det er bord eller gulvmodeller.

Mer informasjon om lys og hjelpemidler finnes på Norsk Forening for lysstimulerings hjemmesider: www.lysstumulering.no

Les også:

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

 

Leverandører:

Naturlys:  www.naturlys.no

Tynset elektronikk: www.tynsetel.no

Nordic Light Care: www.nordiclightcare.com
23. oktober 2008

Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Belysning Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Annonsørinnhold

Ikke gjør denne feilen!

Belysning Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!

Nå bør du bytte til julebelysning i LED

Belysning Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.

Belysning i stua

Belysning Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få til dette.

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Belysning Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...

7 lamper til hjemmet

Belysning Å finne lampen med stor L kan bli et langvarig prosjekt, i jungelen av design- og billiglamper. Her er noen populære valg til lys.

God stemning med riktig belysning

Belysning Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å planlegge belysningen riktig.

Trendy taklamper

Belysning Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom....

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Belysning Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Lyspærer som går

Belysning Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

En lys fremtid med lyspærer

Belysning Farvel til gammeldagse lyspærer. Med energibesparende belysning kan strømforbruket reduseres.

Matte glødepærer snart en saga blott

Belysning Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Stort og ruvende til stua

Belysning Stort og ruvende var stikkord for noe av det som ble presentert på Gave & Interiørmessa i Lillestrøm denne helgen.

Blåser i lyspæreretur

Belysning Nesten 80 prosent av dagligvarebutikkene bryr seg ikke om at de plikter å ha en returordning for lyspærer. Resultatet er gift på avveie melder Vårt...

Lure lampetips

Belysning Når skumringen overtar for dagslyset, er det lampelyset som skal skape atmosfære og stemning i hjemmet. Men riktig lyssetting krever innsikt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no