Velg riktig lys!

Belysning

Gjennom lys opplever vi form, farge, tekstur og avstander. Belysningen i et rom spiller en viktig rolle for trivselen. Det er like viktig å møblere med lys og lamper som med møbler.

 


Her er det brukt downlights som maleribelysning.

Hva er godt lys? Den kjente danske lysmesteren Paul Henningsen svarte ”Godt lys er nok lys…der du trenger det.”

Når vi skal møblere med lys i interiøret, er det viktigere med lyskvalitet enn med lyskvantitet. Ved å velge riktig kan vi skape skiftende stemninger og god atmosfære. Feil belysningsvalg gjør rommet ubehagelig å være i.

Da hjelper det ikke hvor mye lys vi pøser på. Et overbelyst rom er like trettende og slitsomt som et underbelyst.

Lystyper

Les også:

10 fantastiske måter å lyse opp hagen i vintermørket

Lys er ikke bare forbeholdt inne i huset. La deg inspirere av denne kreative og stemningsfulle utebelysningen!

Lys gjør det lettere å se og det gir god stemning. Ofte kreves det en kombinasjon av ulike typer lamper for å få et behagelig lys. Vi skiller mellom tre lystyper: 

  • allmenn eller generell belysning
  • funksjonslys eller retningsbestemt lys
  • stemningslys

Vi trenger allmennlys for å orientere oss i rommet. Allmennlyset er bakgrunnslyset som gir rommet et jevnt og godt lysnivå. Alene blir allmennlyset flatt, diffust og ”livløst”, det egner seg derfor best sammen med andre lystyper.

Funksjonslys er et mer direkte rettet lys. Det brukes for å gi godt, avskjermet og gjerne regulerbart lys der vi trenger det og når vi ønsker å fremheve detaljer i et rom. Funksjonslys brukes mest som arbeidslys, for eksempel til skrivebordet, kjøkkenbordet, ved sengen eller andre steder hvor vi har behov for godt lese- og arbeidslys.

En annen type funksjonslys eller retningsbestemt lys, er punktlys. Punktlys er en effektbelysning som gir et målrettet lys, gjerne fra en spotlight, downlight eller uplight. Riktig bruk av disse lyskildene bidrar til å gi rommet liv og karakter.

Stemningslys er en mer trivselsbetont lyskilde. Stemningslys er ikke et nødvendig lys, men det er allikevel viktig i den totale lyssettingen. Stemningslys skal gi et spredt lys med myke overganger til rommets ulikt belyste områder.

Les også:

Ikke gjør denne feilen!

Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!

Lyskilden er gjerne bord-, vegg og gulvlamper, og virkningen blir best dersom lampene plasseres lavt slik at vi unngår blending.

Bruker vi bare stemningslys blir rommet lett underbelyst. Riktig lys gir økt trivsel Ved hjelp av lys og lyssetting kan vi forandre rommets karakter fullstendig og belysningen spiller en meget viktig rolle for trivselen.

Når vi innreder et rom bruker vi ofte mye tid på valg av møbler, farger og tekstiler. Valg av lamper og belysning derimot er ofte mer tilfeldig og blir ofte gjort på bakgrunn av gjenstand og ikke funksjon. Slike mer eller mindre tilfeldige valg blir sjelden vellykket! Vi risikerer å bruke penger på et resultat som kunne vært langt bedre hvis vi hadde lagt litt mer omtanke i våre belysningsvalg.

bildetekst

Lyskonsulent og leder for butikkutvikling, Linda Sollid hos Christiania Belysning, råder derfor alle til å planlegge møblering og belysning samtidig.

– Det er like viktig å møblere med lys og lamper som med møbler, sier hun. Profesjonelle innredere og lyskonsulenter tegner alltid en belysningsplan for de rommene som de jobber med.

Les også:

Den viktige belysningen

Med lange, mørke kvelder merker vi fort hvor viktig lyset er. Belysningen preger både oss og interiøret. Så hvorfor bryr vi oss så lite om det?

– Jo tidligere vi kommer inn i prosessen, jo bedre er det, men jeg kan garantere at sluttresultatet blir bedre ved bruk av en lyskonsulent, en interiørarkitekt eller en annen fagperson på området.

Hun råder alle som har belysningsspørsmål om å gå i dialog med sin lokale lampebutikk.

– Definer problemet, det finnes alltid en løsning, sier hun.

Valg av lyskilde
Det kan være vanskelig nok å velge lampe eller armatur, men det er også viktig å velge riktig lyskilde.

Vi skiller mellom glødelamper, halogenlamper, lysrør og fiberoptikk. Hver av lyskildene har ulike egenskaper og beskaffenheter.

Glødelamper, eller lyspærer, er fremdeles den viktigste lyskilden i hjemmebelysningen. Lyspærene fåes som kjent i ulik wattstyrke, men det finnes også opaliserte, fargede og reflekterende varianter.

– Mye kan gjøres ved bare å skifte pærer, hevder lyskonsulenten. Bruken av halogenpærer har vokst i utbredelse de siste årene, og grunnen er dens mange muligheter. Den lille pæren gir et brilliant lys med riktig fargegjengivelse, den egner seg godt til dimming og den er et stemningsskapende og livgivende element til interiøret.

Lysrør har ingen glødetråd, men en gass som blir lysende og et belegg på innsiden av lysrøret avgjør lysets fargetemperatur.

Fiberoptikk er kanskje den mest ukjente lyskilden. Fra en kraftig lampe ledes lyset gjennom tynne, bøyelige glasstråder. Lyset følger trådene og slippes ut der tråden kuttes og armaturet er montert. Det mest kjente eksempelet på bruk av fiberoptikk er ”stjernehimmel” i hoteller og restauranter.

Belysning med fiberoptikk er nå i skuddet som aldri før, sier Hanne Christiansen i Fiberoptisk Lys Calco AS som produserer og designer fiberoptiske- og LED-lysanlegg.

Forbrukerinfo:

23. oktober 2008
Mer om Belysning

Nå tar LED-pærer over hjemmene våre

Belysning Glødepærer og halogenpærer er på vei ut av butikkene i hele Europa. Inn kommer energi- og pengesparende LED-lys. 

Annonsørinnhold

Ikke gjør denne feilen!

Belysning Visste du at dårlig belysning kan gjøre deg ukonsentrert, trøtt og mindre effektiv? Her er tipsene som gir deg perfekt lys hjemme!

Nå bør du bytte til julebelysning i LED

Belysning Vi nærmer oss lysets høytid. Og med fullt av lys i lysestaker, vinduskarmer og juletrær, lønner det seg å bytte til LED-lys.

Belysning i stua

Belysning Belysningen i stua skal fylle mange funksjoner, fra å være stemningsskapende til å gi godt arbeidslys. En god belysningsplan vil gjøre det lettere å få til dette.

Ønsker offentlig testing av lysprodukter

Belysning Utfasing av glødelamper åpner opp for nye lyskilder av varierende kvalitet. Norsk kunnskapssenter for lys etterlyser nå offentlig testing av lysprodukte...

7 lamper til hjemmet

Belysning Å finne lampen med stor L kan bli et langvarig prosjekt, i jungelen av design- og billiglamper. Her er noen populære valg til lys.

God stemning med riktig belysning

Belysning Interiørbelysning er avgjørende for trivselen. Men godt lys er ikke nødvendigvis det samme som mye lys. For å få gode rom å være i, er det viktig å planlegge belysningen riktig.

Trendy taklamper

Belysning Belysning er et tema som kan være komplisert for mange. Markedet tilbyr et uendelig utvalg av produkter, og ulike varianter gir ulik effekt i et rom....

Derfor tennes sparepærer senere i kulda

Belysning Har du merket at sparepærer tennes senere i kulda enn på varme dager? Det er mulig å gjøre noe med det.

Lyspærer som går

Belysning Når du bytter lyspære i stuelampa for tredje gang på en måned, er det helt greit å begynne lure på hvorfor pærene går så ofte akkurat i den lampa.

En lys fremtid med lyspærer

Belysning Farvel til gammeldagse lyspærer. Med energibesparende belysning kan strømforbruket reduseres.

Matte glødepærer snart en saga blott

Belysning Matte glødepærer blir snart en saga blott. Hva innebærer det for deg som forbruker?

Stort og ruvende til stua

Belysning Stort og ruvende var stikkord for noe av det som ble presentert på Gave & Interiørmessa i Lillestrøm denne helgen.

Blåser i lyspæreretur

Belysning Nesten 80 prosent av dagligvarebutikkene bryr seg ikke om at de plikter å ha en returordning for lyspærer. Resultatet er gift på avveie melder Vårt...

Lure lampetips

Belysning Når skumringen overtar for dagslyset, er det lampelyset som skal skape atmosfære og stemning i hjemmet. Men riktig lyssetting krever innsikt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no