Pynt hjemmet med kaktus – 6 populære varianter

Kaktusen krever lite stell, er enkel å holde – og ikke minst trendy! Her er seks kaktus-typer som egner seg spesielt godt hjemme. 


Pynt hjemmet med kaktus

Kaktus har blitt utrolig populær de siste årene, og du kan velge og vrake blant mange forskjellige typer. Det finnes til og med hele butikker som utelukkende selger de hardføre ørkenplantene.

Kaktuser er fine og krever ikke mye av deg. Dermed egner de seg godt til folk som ikke har mye tid eller rett og slett glemmer å vanne blomstene. 

Men hvilke typer kaktus finnes egentlig – og hvordan skal de stelles? Vi har samlet seks sorter som egner seg godt til stueplanter. Dermed er du rustet til å handle inn til din nye kaktushage! Her har du litt inspirasjon.

Opuntia

Den er også kjent som fikenkaktus, og får flate og runde/ovale skudd uten ordentlige torner, men nesten små hår eller børster.

Opuntia microdasys egner seg fint i stuen, men det er noen ting du bør ta hensyn til: I plantens første sesong i en ny potte skal den vannes ofte, så jorden holdes fuktig (men ikke våt) og planten kan skape et godt rotsystem.

Etter første sesong skal planten vannes mer sporadisk, og om vinteren trenger den ikke vann i det hele tatt. 

Fikenkaktusen skal helst stå ved 21-37 grader om sommeren og kjøligere temperaturer på rundt 10-18 grader om vinteren.

Om vinteren må du sette kaktusen et kjøligere sted enn i stuen, ellers kan den dø den påfølgende sesongen. I vinterperioden blir noen deler av planten lysegrå.

Aporocactus Flagelliformis

Denne kaktusen går også under navnet «rottehalekaktus» eller «slangekaktus», og den skiller seg ut med sitt artige utseende.

Kaktusen fungerer godt som hengeplante med sine lange, hengende stengler med korte torner. Den kan får rødlige, traktformede blomster, som kommer ut om våren og blomstrer i opp til fem dager.

Rotehalekaktusen kan dyrkes både inne og ute, men egner seg ikke utendørs i norsk klima.

Den trives i lyse omgivelser, men ikke i direkte sollys. Planten skal vannes ofte om sommeren og sjeldent om vinteren. Temperaturer mellom 10-23 grader fungerer best for denne kaktusen.

Cereus

Cereus-kaktuser, også kjent som søyle-kaktus, finnes i mange forskjellige former, og de varierer veldig i høyde alt ettersom hvilken art de tilhører.

Som stueplante er for eksempel cereus peruvianus velegnet: Den skal ha masse sollys og trenger mer vann i vekstperioden om sommeren og mindre om vinteren. 

Sommer og vår skal den vannes når jorden begynner å tørke ut, og etter hvert skal vanningen reduseres inntil neste vår. I mellomperioden kan jorden gjerne være relativt tørr.

Kaktusen skal stå i temperaturer mellom 15,5-23 grader om sommeren og våren, og litt kjøligere om vinteren (10-13 grader).

Julekaktus

Julekaktusen er en tropisk og populær potteplante med fine blomster. Om vinteren skal planten gjerne ha mye sollys, og resten av året skal den helst stå i delvis sollys.

Julekaktusen blomstrer fra november til januar, og etterpå vil den gjerne ha en hvileperiode der den står ved 12-13 grader og vannes mindre.

Rundt oktober-november, like før blomstringsperioden, bør jorden holdes relativt tørr (men ikke helt uttørket). Når de første blomsterknoppene dukker frem, skal den vannes normalt igjen og stå ved temperaturer rundt 20 grader.

De øverste par centimeterne av jordlaget skal gjerne holdes konstant fuktig, siden dette er en tropeplante.

Påskekaktus

Påskekaktusen minner litt om julekaktusen, og har fått navnet sitt fordi den blomstrer rundt påsketider. Planten tåler ikke direkte sol, så hold den i halvskygge om sommeren og helst i et lyst vindu om vinteren.

Hvis du gjennomfukter jorden, kan røttere lett råtne, men planten trives med jevnlige spruting av vann fra spruteflaske. Om sommeren og våren trives planten ved 24-27 grader.

Sent på høsten skal planten stå tørt og kjølig (rundt 10 grader), og fra januar skal den stå litt varmere, så blomsterknoppene dukker opp.

Jorden skal holdes konstant fuktig, men ikke våt – kaktusen bør ikke stå med vann i underskålen.

Echinocactus Grusonii

På folkemunne kalles den lille runde kaktus for «gullkule», noe som matcher det kuleformede utseendet med gule torner.

Den lille planten skal helst stå et sted som holder mellom 10-23 grader, og den trenger mye sollys. Gullkulen får sjelden blomster innendørs.

Fra vår til høst skal den vannes på samme måte som andre stueplanter, altså når jorden begynner å bli tørr. Sent på høsten og om vinteren skal den bare ha litt vann. Vannes den for mye, kan den råtne. Særlig hvis temperaturen er lav.

Vil du har flere råd om stort og smått til hjemmet? Meld deg på vårt nyhetsbrev! 

Kilder: haveabc.dk, houseplantsexpert.com