Stueplanter trenger nok lys, skygge og vann for å leve lenge.
Stueplanter trenger nok lys, skygge og vann for å leve lenge. Bilde: iStockphoto

6 tips som får stueplantene til å leve lenger

Blomster inne

Det er ikke alltid så lett å få stueplanter til å leve lenge, men med disse 6 rådene kan du hjelpe plantene dine godt på vei. 

Hvis du har ambisjoner om at stueplantene skal holde seg så lenge som mulig, så krever det også at de får godt stell.

Med en rekke enkle regler, kan du sikre at inneplantene lever lenger og samtidig holder seg grønne og flotte. 

1. Når du får nye planter 

Det første du må gjøre når du får nye planter i hjemmet, er å sørge for at planten blir plassert på det mest optimale stedet. Det kan dessuten være fordelaktig for planten hvis du lar den bli stående i krukken som den kom i. Når den har stått en stund, kan du plante den over i en ny potte. 

Undersøk også hvilke forhold planten vil klare seg best i. Det kan eksempevis dreie seg om hvor mye sol og skygge den skal ha og hvor mye vann den har behov for. 

2. Alle planter trenger lys

Lys har stor betydning for hvor godt en blomst eller plante vokser. Alle planter har i en viss utstrekning bruk for lys, men sørg alltid for å lese veiledningen som følger med planten. På den måten vet du om det er best for plantene at den plasseres på skyggefult sted eller et sted med direkte sol. 

Hvis du ønsker å flytte på en plante som allerede har funnet seg godt til rette på plassen sin, er det en god idé å la den stå noen halve dager på ny og gammel plass. På den måten sikrer du at planten langsomt blir vant til nye forhold. Det kan for eksempel være nødvendig hvis planten skal stå på et mørkere sted. 

3. Plantene skal vannes

Hvis du er for raus med vannet, kan det lett bety slutten for planten din. Det er derfor, akkurat som med lys, viktig at du setter deg inn i hvor mye vann planten trenger. Hvor du setter planten er også av betydning, samt når på året det dreier seg om. 

Det er heller ikke bra for plantene hvis vanner plantene for uregelmessig. Det er derfor en god idé å vannet plantene etter et skjema eller en form for rutine. Hvis planten ikke får nok vann, begynner bladene å henge. Deretter vil de bli brune og tørre. Et godt råd, er at du unngå å vanne selve planten,m en i stedet vanner direkte i plantejorden. Er du for raus med vanningen, risikerer du at plantenes blader blir gule, at stilkene råtner og blir angrepet av sykdommer og skadedyr. 

4. Gjødsling av stueplanter

Særlig i perioden hvor planten er i ferd med å få konopper bør du sørge for at planten får den riktige mengden gjødsel - selv om de fleste planter kan klare seg ganske lenge uten. Men, hvsid har en ambisjon om at planten skal leve i mange år, så er det en god idé å få det gjort. Husk at gjødselen skal og må foregå i plantens vekstperiode. 

En hovedregel man kan følge, er at jo mer vann planten får, desto mer gjødsel er det behov for. Sørg dessuten for å tilføre gjødsel når plantens jord er fuktig, og unngå å gjøre det når planten står i direkte sol. Har du flyttet planten over i en ny potte bør du vente 6-8 uker med å gjødsle. 

5. Vælg den rigtige potte 

Plantens levetid påvirkes også hvis du ikke velger riktig potte og skjuler. De fleste planter kommer i en vanlig potte av plast, og de er utmerkede. Men det er også mange som foretrekker en leirpotte, det er også fine potter. Men du bør passe på at potten er glassert. Planten kan nemlig tørkere fortere ut hvis den står i en uglassert potte. Det skyldes at potten lettere kan gjennomtrenges av vann. 

6. Temperatur og luftfuktighet

De fleste planter trives med en stuetemperatur på mellom 18 og 25 grader. Huska at det alltid er litt varmere i vinduskarmer og vedvarmeovner. Setter du planten der, må du passe på at det ikke er for varmt for planten. 

Luftfuktigheten i de fleste hjem er sannsynligvis en anelse for tørr. Du bør derfor hjelpe planten ved å gi den en liten dusj med en spruteflaske. 

5 planter som er enkle å stelle

Du kan hjelpe deg selv ved å kjøpe planter som er lette å stelle.

Under finner du fem eksempler på planter som er lette å stelle:

  • Adenium obesum, ørkenrose. Trives best i direkte sol. Sesong fra mai til september.
  • Phalaenopsis, orkidé. Tåler ikke direkte sol. Sesong hele året.
  • Hatiora barnbusoides. Tåler direkte sol. Sesong hele året.
  • Ceropegia woodi, hjerteranke. Tåler direkte sol. Sesong hele året.
  • Dischidia ruscifolia, million hearts. Trives bedst i halvskygge. Sesong hele året.
27 juli 2017

Slik får du den flotte Yucca-palmen til å trives

Yuccaen er heldigvis moderne igjen. De små minipalemene er dekorative inne. Her får du tips til hvordan du får Yucca til å drives.

Tulipanens dag

Tulipaner har lange tradisjoner i Norge, og fredag 17. januar er Tulipanens dag!

Vekk liv i vårfølelsen - med nye inneplanter

Nordmenn har blitt mer globale og lant mer villige til å tilpasse seg nye stiler enn før. Akkurat nå er plantetrenden ‘Etnic chic’ i skuddet.

Primula gir vårstemning i stua

Primula er en kjær kjenning som kommer i butikkene på den mørkeste tiden av året.

Forleng sommeren - i vinduskarmen

Sommerlig romantikk i vinduskarmen er lett å skap med noen krukker fylt med margeritter, rosa roser og vannkrukker med skjell i, plukket i fjæra.

Høyt og lavt med liljer

Liljer er et naturlig blikkfang i buketten. Liljer er en av de mest holdbare og allsidige snittblomstene som finnes. De lange blomsterstenglene understr...

Lekne liljer i sommerbuketten

Lag en lekker sommerbukett med liljer. Nå er sommeren her, klar for å nytes.

Nå våkner potteplantene

Etter vinteren er stueplantene sultne og tørste. Her er tipsene som gir plantene en ny vår.

Slik sår du

Frø er som små underverker. Av nesten ingenting vokser det frem blomstrende planter. La deg inspirere av frøenes fascinerende muligheter. Her får du...

Blomstrende gleder i adventstiden

Blomstrende planter lyser opp og skaper gleder i den mørke adventstiden.

Grønn glede

Grønne planter er helt tidsriktig.

Mai står i klokkenes tegn

De vakre klokkeblomstene Campanula er månedens blomst i mai.

Stueplanter trenger vinterferie

Enkelte stueplanter trenger en liten vinterferie for å blomstre. Har du husket å sende plantene på ferie?

Bøy og tøy med eføy

Bøy og tøy med eføy og skap grønne skulpturer som bedrer inneklimaet.

Velg den perfekte planten til ditt hjem

Er du usikker på hva slags plante du skal pynte opp med hjemme? Vi har funnet plantene som passer akkurat deg.