Du glade tulipan

Tulipanene bærer bud om vår og lysere tider. Unn deg en bukett til glede og lyst.


Jula er over, og vi kryper sakte mot vår. Kvitt deg med den skrantende julestjernen og slipp tulipanene inn!

Selv om vi kan kjøpe tulipaner nesten hele året, regner vi tulipansesongen fra desember til april. I denne perioden er tulipanene på sitt aller beste, og utvalget i farger er stort. Og på mørke vinterdager gjør det ekstra godt med en bukett tulipaner i mange farger som bærer bud om lysere tider og vår.

Og vi nordmenn vet å sette pris på dem. I løpet av sesongen går det med rundt en halv million tulipaner – hver eneste dag.

9. januar er tulipanens dag. Årlig produseres det over 80 millioner tulipaner i Norge.

Vi produserer over 80 millioner tulipaner årlig i Norge, og denne blomsten er så populær at den til og med har fått sin egen dag. Fredag 9. januar feires tulipanens dag, i følge Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Kortreist
Tulipanen stammer opprinnelig fra Tyrkia og Iran. Den kom til Norge da legen Henrik Høyer brakte med seg løker og knoller fra Holland til Bergen høsten 1596. Våren 1597 blomstret tulipaner for første gang i Norge. Og selv 400 år etter at de første tulipanene kom til Norge, er tulipaner fremdeles på mote her til lands.

Alle tulipaner som selges i Norge er produsert av norske gartnere. På den måten er det en meget kort vei fra gartneren til blomsterforretningen og hjem til deg. Dette gjør at kvaliteten sikres og at du som forbruker kan få lengre nytelse av tulipanene du kjøper. I tillegg kan du klappe deg selv på skulderen over å ha tatt et godt valg på vegne av miljøet.

Krakk og kultur
Ingen annen blomst har hatt så stor innflytelse på politikk, økonomi og kultur som tulipanen. Det første økonomiske krakket vi kjenner til inntraff i Nederland i 1637. Nederlenderne begynte å importere tulipanløk fra Tyrkia i 1593, og blomsten ble snart mer populær enn godt var. Det førte etter hvert til spekulasjon, hysteri og endte altså i et børskrakk – det såkalte tulipankrakket.

Siden har kunstnere latt seg inspirere – både av tulipankrakket og tulipanen. Billedkunstneren Ferdinand Finne hadde en forkjærlighet for tulipaner, gjerne halvvisne med hengende hoder, og laget flere bilder med dem som motiv. Og vi behøver ikke gå lenger tilbake enn til fjorårets bokhøst for å finne tulipankrakket omtalt i litteraturen, da forfatteren Simon Stranger brukte tulipankrakket i boka Mnem.

Slik får du tulipanene til å vare
* Kjøp tulipanene i godt utviklet knopp med farge.

*  Ta tulipanene ut av papiret, men behold plasten på de første timene.

* Snitt tulipanene (en-to centimeter) rett over, helst under rennende vann.

* Sett tulipanene i lunket vann i en ren vase, og la dem stå kjølig de første timene.

* Ta deretter av plasten og sett tulipanene i vasen i ti centimeter kaldt vann. Ha gjerne i holdbarhetsmiddel for løkblomster.

* Sett blomstene kjølig hver natt. Da holder de seg lenger.