Grønn glede

Blomster inne

Grønne planter er helt tidsriktig.


Når du skal velge grønne planter, er det viktig å gå for planter som vil trives med den plasseringen de får.
Etter den fargerike sommeren, går vi inn i en mer sober tid. Ute har trær og busker begynte å miste bladene, men inne skal det nå være grønt og frodig.

Det er ikke bare ønsket om å forlenge den grønne årstiden som ligger bak denne nye plantetrenden. Begreper som økologi, rettferdig handel og bæredyktighet får større og større betydning i menneskers valg av mat og interiør, og i tilværelsen forøvrig.

- I denne tenkningen kommer grønne planter inn som en naturlig del, ikke bare som en visuell tilstedeværelse, men også fordi planter rensen luften og tilfører luften den fuktigheten vi ofte mangler, spesielt i vinterhalvåret, sier Anne Elverum ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Valg av grønnplanter
Når man skal velge grønne planter, er det viktig å gå for planter som vil trives med den plasseringen de får. Den viktigste faktoren for et vellykket plantevalg er lysmengden, og de fleste planter trives best dersom de plasseres i nærheten av et vindu.

Imidlertid er det mange grønnplanter som klarer seg med mindre dagslys, og som derfor gir oss flere muligheter når vi skal velge plassering. Hvis du har et litt mørkt hjørne, kan du forsøke planter som fredslilje (Spatiphyllum wallisii), draketre (Dracena), grønnrenner (Chlorophytum), gullranke (Epipremnum), fugleredebregne (Asplenium nidus) eller vindusblad (Monstera obliqua. Disse plantene greier seg bra på plasser med dårlige lysforhold, selv om de riktignok trives best med mer lys.

Planter på badet
Noen av oss ønsker en plante på badet, men ikke alle er like heldige å ha et vindu på badet. Og selv om plantene som er foreslått over kan tåle dårlige lysforhold, trenger de fortsatt lys for å klare seg.
- Skal du ha en plante på badet, må du la lyset stå på hele tiden, sa Finn Schjøll da han nylig slo et slag for grønne planter på TV2s God morgen Norge.

Skal du ha en plante på badet, kan det være lurt å velge en som tåler både dårlige lysforhold og fuktighet. Mange planter, som for eksempel fredslilje, trives ekstra godt om de får en jevnlig dusj. Hvis du har varmekabler i gulvet, bør krukken løftes litt opp for å hindre uttørring av røttene.

Vinterstell av grønnplanter
Når daglengden blir kortere, reduseres også planteveksten, og mange planter går inn i en hvileperiode. Det er derfor redusert behov for gjødsling fra starten på november og frem til månedsskiftet februar/mars.

Plantene trenger også mindre vann i den kalde årstiden, og det er best å vanne litt om gangen. For planter som er plassert inn i rommet, er det særlig viktig ikke å vanne for mye. Blir plantene stående for fuktig for lenge, fører dette til mistrivsel, og bladene kan bli gule og falle av.
23 oktober 2008
Mer om Blomster inne

6 tips som får stueplantene til å leve lenger

Blomster inne Det er ikke alltid så lett å få stueplanter til å leve lenge, men med disse 6 rådene kan du hjelpe plantene dine godt på vei. 

Slik får du den flotte Yucca-palmen til å trives

Blomster inne Yuccaen er heldigvis moderne igjen. De små minipalemene er dekorative inne. Her får du tips til hvordan du får Yucca til å drives.

Tulipanens dag

Blomster inne Tulipaner har lange tradisjoner i Norge, og fredag 17. januar er Tulipanens dag!

Vekk liv i vårfølelsen - med nye inneplanter

Blomster inne Nordmenn har blitt mer globale og lant mer villige til å tilpasse seg nye stiler enn før. Akkurat nå er plantetrenden ‘Etnic chic’ i skuddet.

Primula gir vårstemning i stua

Blomster inne Primula er en kjær kjenning som kommer i butikkene på den mørkeste tiden av året.

Forleng sommeren - i vinduskarmen

Blomster inne Sommerlig romantikk i vinduskarmen er lett å skap med noen krukker fylt med margeritter, rosa roser og vannkrukker med skjell i, plukket i fjæra.

Høyt og lavt med liljer

Blomster inne Liljer er et naturlig blikkfang i buketten. Liljer er en av de mest holdbare og allsidige snittblomstene som finnes. De lange blomsterstenglene understreker de et grasiøse blomstene, men det er fritt frem å lage sin egen vri.

Lekne liljer i sommerbuketten

Blomster inne Lag en lekker sommerbukett med liljer. Nå er sommeren her, klar for å nytes.

Nå våkner potteplantene

Blomster inne Etter vinteren er stueplantene sultne og tørste. Her er tipsene som gir plantene en ny vår.

Slik sår du

Blomster inne Frø er som små underverker. Av nesten ingenting vokser det frem blomstrende planter. La deg inspirere av frøenes fascinerende muligheter. Her får du vite hva du trenger for å oppnå suksess med din såing.

Blomstrende gleder i adventstiden

Blomster inne Blomstrende planter lyser opp og skaper gleder i den mørke adventstiden.

Mai står i klokkenes tegn

Blomster inne De vakre klokkeblomstene Campanula er månedens blomst i mai.

Stueplanter trenger vinterferie

Blomster inne Enkelte stueplanter trenger en liten vinterferie for å blomstre. Har du husket å sende plantene på ferie?

Bøy og tøy med eføy

Blomster inne Bøy og tøy med eføy og skap grønne skulpturer som bedrer inneklimaet.

Velg den perfekte planten til ditt hjem

Blomster inne Er du usikker på hva slags plante du skal pynte opp med hjemme? Vi har funnet plantene som passer akkurat deg.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no