Grønn glede

Blomster inne

Grønne planter er helt tidsriktig.


Når du skal velge grønne planter, er det viktig å gå for planter som vil trives med den plasseringen de får.
Etter den fargerike sommeren, går vi inn i en mer sober tid. Ute har trær og busker begynte å miste bladene, men inne skal det nå være grønt og frodig.

Det er ikke bare ønsket om å forlenge den grønne årstiden som ligger bak denne nye plantetrenden. Begreper som økologi, rettferdig handel og bæredyktighet får større og større betydning i menneskers valg av mat og interiør, og i tilværelsen forøvrig.

- I denne tenkningen kommer grønne planter inn som en naturlig del, ikke bare som en visuell tilstedeværelse, men også fordi planter rensen luften og tilfører luften den fuktigheten vi ofte mangler, spesielt i vinterhalvåret, sier Anne Elverum ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Valg av grønnplanter
Når man skal velge grønne planter, er det viktig å gå for planter som vil trives med den plasseringen de får. Den viktigste faktoren for et vellykket plantevalg er lysmengden, og de fleste planter trives best dersom de plasseres i nærheten av et vindu.

Imidlertid er det mange grønnplanter som klarer seg med mindre dagslys, og som derfor gir oss flere muligheter når vi skal velge plassering. Hvis du har et litt mørkt hjørne, kan du forsøke planter som fredslilje (Spatiphyllum wallisii), draketre (Dracena), grønnrenner (Chlorophytum), gullranke (Epipremnum), fugleredebregne (Asplenium nidus) eller vindusblad (Monstera obliqua. Disse plantene greier seg bra på plasser med dårlige lysforhold, selv om de riktignok trives best med mer lys.

Planter på badet
Noen av oss ønsker en plante på badet, men ikke alle er like heldige å ha et vindu på badet. Og selv om plantene som er foreslått over kan tåle dårlige lysforhold, trenger de fortsatt lys for å klare seg.
- Skal du ha en plante på badet, må du la lyset stå på hele tiden, sa Finn Schjøll da han nylig slo et slag for grønne planter på TV2s God morgen Norge.

Skal du ha en plante på badet, kan det være lurt å velge en som tåler både dårlige lysforhold og fuktighet. Mange planter, som for eksempel fredslilje, trives ekstra godt om de får en jevnlig dusj. Hvis du har varmekabler i gulvet, bør krukken løftes litt opp for å hindre uttørring av røttene.

Vinterstell av grønnplanter
Når daglengden blir kortere, reduseres også planteveksten, og mange planter går inn i en hvileperiode. Det er derfor redusert behov for gjødsling fra starten på november og frem til månedsskiftet februar/mars.

Plantene trenger også mindre vann i den kalde årstiden, og det er best å vanne litt om gangen. For planter som er plassert inn i rommet, er det særlig viktig ikke å vanne for mye. Blir plantene stående for fuktig for lenge, fører dette til mistrivsel, og bladene kan bli gule og falle av.
23. oktober 2008

Mer om Blomster inne

Slik får du den flotte Yucca-palmen til å trives

Blomster inne Yuccaen er heldigvis moderne igjen. De små minipalemene er dekorative inne. Her får du tips til hvordan du får Yucca til å drives. 

Vakre glass og blomsterprakt

Blomster inne En skjønn forening av vakre glass og nydelige blomster kan lyse opp selv den mørkeste februardagen. Vi gir deg inspirasjonen.

Duften av tidlig vår

Blomster inne Primula er et skikkelig vårtegn, et symbol på lysere tider.

Kunsten å holde julens blomster i live

Blomster inne Slik holder du juleblomstrene i live.

På tide å plante inne

Blomster inne Mars og april er gode måneder for å så frø innendørs. Det skal ikke mye utstyr til, og resultatet er verdt innsatsen.

Et fargerikt blikkfang

Blomster inne En klassisk potteplante har fått ny drakt.

Bøy og tøy med eføy

Blomster inne Bøy og tøy med eføy og skap grønne skulpturer som bedrer inneklimaet.

Romantisk nostalgi med pelargonium

Blomster inne Romantisk nostalgi er i vinden som aldri før, og pelargonium er planten som setter prikken over i-en.

Roser som er en prinsesse verdig

Blomster inne Roser er førstevalget når mange av livets store hendelser skal markeres. De er vakre alle sammen – og noen er en prinsesse verdig.

Vår i vindusposten

Blomster inne Ute snør det, men i vindusposten kan vi skape vår med glade blomster.

Primula bringer bud om vår

Blomster inne Den fargerike primulaen bringer bud om vår i vintermørket.

Stueplanter trenger vinterferie

Blomster inne Enkelte stueplanter trenger en liten vinterferie for å blomstre. Har du husket å sende plantene på ferie?

Du glade tulipan

Blomster inne Tulipanene bærer bud om vår og lysere tider. Unn deg en bukett til glede og lyst.

Myten om den giftige julestjernen

Blomster inne Julestjernen har ord på seg for å være giftig, men det er en sannhet med store modifikasjoner.

Julens blomster

Blomster inne Når det nærmer seg jul er det ekstra koselig med fargeglade blomster i huset. Vi gir deg de beste tipsene for hvordan du håndterer juleblomstene.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no