Bilde: obp

Kunsten å holde julens blomster i live

Blomster inne

Slik holder du juleblomstrene i live.

- Når juleblomstene dukker opp i butikkene, er vi ikke i lenger tvil. Julehøytiden er her og med røde juleblomster i hjemmet understrekes alt det fine ved julen, sier informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Julens blomster er enkle å stelle, men av og til går det galt med plantene. Her er et par knep som forlenger levetiden til disse vakre juleblomstene.


Julestjerne

Her er Berghs tips og råd for stell av julens blomster:

Novemberkaktus (Schlumbergera hybrid)
Planten skal vannes moderat med lunkent vann. Den tåler ikke å stå med vann i underskålen, men derimot kan den tåle en liten uttørking mellom vanningene. Ettersom blomstene visner er det en fordel å plukke av disse, da trenger ikke planten å bruke unødvendig energi til å sette frø. Planten skal stå så lyst som mulig, men ikke i direkte sollys.

Julestjerne (Euphorbia pulcherrima)
Julestjerne er grei å stelle. Det eneste en bør passe på er å unngå at den får frost. Skjer det, selv for en kort stund, kan en risikere at bladene faller av. Julestjerne kan godt tørke opp mellom hver gang en vanner, men den må ikke tørke ut. Hvis en plasserer julestjerner lyst, bevarer de fargens intensitet best.

Julerose (Helleborus niger)
Julerosen er egentlig en staude, men som også kan klare seg inne vinterstid. I stuen bør de plasseres lyst og ikke for varmt. Vanningen bør være moderat og planten tåler å tørke opp mellom hver vanning.  Julerosen skal ikke gjødsels når den står i potte innendørs. Julerosen kan settes ut i hagen om våren.


Hvit Asalea

Blomstene som trives litt kjøligere og som bør holdes jevnt fuktig

Juleglede (Begonia x cheimantha)   
Julegleden bør holdes jevnt fuktig. Regelmessig vanning med lunkent vann er best. Pass på at det ikke blir stående vann i skålen. Julegleden trives best ved 18-20 grader. Ønskes en lang blomstringstid, bør den stå ved 16 grader. Ved for høy temperatur blir blomstringstiden kort. Ved for mørk plassering faller blomstene lett av. Julegleden trives best ved jevn temperatur og en bør derfor unngå trekk.

Alpefiol (Cyclamen persicum)
Alpefiol trives best kjølig, ved 16-18 grader. Det er viktig å fjerne visne blader, stilker og blomster for å unngå at planten råtner. Planten krever ganske mye vann, men unngå at det blir stående vann i skålen. Når den ikke blomstrer, kan en dusje planten. Får planten tidlig gule blader, kan det skyldes for mye eller for kaldt vann. Gjødsles med normal dose hver 14. dag ved blomstring.

Asalea (Rhododendron simsii)
Asalea bør plasseres lyst, men ikke i direkte sollys. Planten vil gjerne ha det litt kjølig, så en kjølig hall eller forstue er å foretrekke fremfor en varm stue. Pass på at planten ikke tørker ut og den må ha rikelig med vann i blomstringstiden. Asalea tåler ikke å stå i vann, men planten kan dusjes. Av og til bør asalea senkes ned i en bøtte med lunkent vann slik at den får en skikkelig gjennomvanning, pass da på at den ikke står i vann etterpå. Gjødsel skal ikke gis under blomstring.

Les også:

Et hint om vår

Primula i glade farger gir et hint om vår midt i vintermørket. Unn deg en liten solstråle i januar.


Røde Amaryllis

Løkplantene
Amaryllis (Hippeastrum-hybrider)
Amaryllis skal vannes forsiktig hvis den er i potte og jorden kan gjerne tørke opp mellom hver gang. Veksten til amaryllis reguleres av vann og temperatur; for å stoppe veksten minskes vanningen og planten settes kjøligere. Snu potten rundt med jevne mellomrom slik at den ikke vokser skjevt.

Tulipan som snitt (Tulipa)
Ta av papirer rundt tulipanene, men la plasten være på de første timene. Snitt tulipanene rett over, helst under rennende vann. La tulipanene stå kjølig i en ren vase med lunkent vann de første timene. Ta så av plasten rundt tulipanene og sett dem i kaldt vann. Bruk gjerne holdbarhetsmiddel for løkblomster. Sett blomstene kjølig om natten.

Svibel (Hyasint)
Svibler bør vannes sparsomt. Plasseres plantene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden.
Svibler i glass: Vask forsiktig jorden av røttene og plasser løken i et spesielt svibelglass. De hvite røttene må alltid være dekket av vann.

7. desember 2010

Mer om Blomster inne

Slik får du den flotte Yucca-palmen til å trives

Blomster inne Yuccaen er heldigvis moderne igjen. De små minipalemene er dekorative inne. Her får du tips til hvordan du får Yucca til å drives. 

Vakre glass og blomsterprakt

Blomster inne En skjønn forening av vakre glass og nydelige blomster kan lyse opp selv den mørkeste februardagen. Vi gir deg inspirasjonen.

Duften av tidlig vår

Blomster inne Primula er et skikkelig vårtegn, et symbol på lysere tider.

På tide å plante inne

Blomster inne Mars og april er gode måneder for å så frø innendørs. Det skal ikke mye utstyr til, og resultatet er verdt innsatsen.

Et fargerikt blikkfang

Blomster inne En klassisk potteplante har fått ny drakt.

Bøy og tøy med eføy

Blomster inne Bøy og tøy med eføy og skap grønne skulpturer som bedrer inneklimaet.

Romantisk nostalgi med pelargonium

Blomster inne Romantisk nostalgi er i vinden som aldri før, og pelargonium er planten som setter prikken over i-en.

Roser som er en prinsesse verdig

Blomster inne Roser er førstevalget når mange av livets store hendelser skal markeres. De er vakre alle sammen – og noen er en prinsesse verdig.

Vår i vindusposten

Blomster inne Ute snør det, men i vindusposten kan vi skape vår med glade blomster.

Primula bringer bud om vår

Blomster inne Den fargerike primulaen bringer bud om vår i vintermørket.

Stueplanter trenger vinterferie

Blomster inne Enkelte stueplanter trenger en liten vinterferie for å blomstre. Har du husket å sende plantene på ferie?

Du glade tulipan

Blomster inne Tulipanene bærer bud om vår og lysere tider. Unn deg en bukett til glede og lyst.

Myten om den giftige julestjernen

Blomster inne Julestjernen har ord på seg for å være giftig, men det er en sannhet med store modifikasjoner.

Julens blomster

Blomster inne Når det nærmer seg jul er det ekstra koselig med fargeglade blomster i huset. Vi gir deg de beste tipsene for hvordan du håndterer juleblomstene.

Tulipaner til alle anledninger

Blomster inne Deilige lukter, flotte farger og humør som stiger med temperaturen, alle venter på våren. Noen ganger kan denne ventetiden være i det lengste laget for...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no