Bilde: obp

Kunsten å holde julens blomster i live

Blomster inne

Slik holder du juleblomstrene i live.

- Når juleblomstene dukker opp i butikkene, er vi ikke i lenger tvil. Julehøytiden er her og med røde juleblomster i hjemmet understrekes alt det fine ved julen, sier informasjonsansvarlig Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Julens blomster er enkle å stelle, men av og til går det galt med plantene. Her er et par knep som forlenger levetiden til disse vakre juleblomstene.


Julestjerne

Her er Berghs tips og råd for stell av julens blomster:

Novemberkaktus (Schlumbergera hybrid)
Planten skal vannes moderat med lunkent vann. Den tåler ikke å stå med vann i underskålen, men derimot kan den tåle en liten uttørking mellom vanningene. Ettersom blomstene visner er det en fordel å plukke av disse, da trenger ikke planten å bruke unødvendig energi til å sette frø. Planten skal stå så lyst som mulig, men ikke i direkte sollys.

Julestjerne (Euphorbia pulcherrima)
Julestjerne er grei å stelle. Det eneste en bør passe på er å unngå at den får frost. Skjer det, selv for en kort stund, kan en risikere at bladene faller av. Julestjerne kan godt tørke opp mellom hver gang en vanner, men den må ikke tørke ut. Hvis en plasserer julestjerner lyst, bevarer de fargens intensitet best.

Julerose (Helleborus niger)
Julerosen er egentlig en staude, men som også kan klare seg inne vinterstid. I stuen bør de plasseres lyst og ikke for varmt. Vanningen bør være moderat og planten tåler å tørke opp mellom hver vanning.  Julerosen skal ikke gjødsels når den står i potte innendørs. Julerosen kan settes ut i hagen om våren.


Hvit Asalea

Blomstene som trives litt kjøligere og som bør holdes jevnt fuktig

Juleglede (Begonia x cheimantha)   
Julegleden bør holdes jevnt fuktig. Regelmessig vanning med lunkent vann er best. Pass på at det ikke blir stående vann i skålen. Julegleden trives best ved 18-20 grader. Ønskes en lang blomstringstid, bør den stå ved 16 grader. Ved for høy temperatur blir blomstringstiden kort. Ved for mørk plassering faller blomstene lett av. Julegleden trives best ved jevn temperatur og en bør derfor unngå trekk.

Alpefiol (Cyclamen persicum)
Alpefiol trives best kjølig, ved 16-18 grader. Det er viktig å fjerne visne blader, stilker og blomster for å unngå at planten råtner. Planten krever ganske mye vann, men unngå at det blir stående vann i skålen. Når den ikke blomstrer, kan en dusje planten. Får planten tidlig gule blader, kan det skyldes for mye eller for kaldt vann. Gjødsles med normal dose hver 14. dag ved blomstring.

Asalea (Rhododendron simsii)
Asalea bør plasseres lyst, men ikke i direkte sollys. Planten vil gjerne ha det litt kjølig, så en kjølig hall eller forstue er å foretrekke fremfor en varm stue. Pass på at planten ikke tørker ut og den må ha rikelig med vann i blomstringstiden. Asalea tåler ikke å stå i vann, men planten kan dusjes. Av og til bør asalea senkes ned i en bøtte med lunkent vann slik at den får en skikkelig gjennomvanning, pass da på at den ikke står i vann etterpå. Gjødsel skal ikke gis under blomstring.


Røde Amaryllis

Løkplantene
Amaryllis (Hippeastrum-hybrider)
Amaryllis skal vannes forsiktig hvis den er i potte og jorden kan gjerne tørke opp mellom hver gang. Veksten til amaryllis reguleres av vann og temperatur; for å stoppe veksten minskes vanningen og planten settes kjøligere. Snu potten rundt med jevne mellomrom slik at den ikke vokser skjevt.

Tulipan som snitt (Tulipa)
Ta av papirer rundt tulipanene, men la plasten være på de første timene. Snitt tulipanene rett over, helst under rennende vann. La tulipanene stå kjølig i en ren vase med lunkent vann de første timene. Ta så av plasten rundt tulipanene og sett dem i kaldt vann. Bruk gjerne holdbarhetsmiddel for løkblomster. Sett blomstene kjølig om natten.

Svibel (Hyasint)
Svibler bør vannes sparsomt. Plasseres plantene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden.
Svibler i glass: Vask forsiktig jorden av røttene og plasser løken i et spesielt svibelglass. De hvite røttene må alltid være dekket av vann.

7 desember 2010

6 tips som får stueplantene til å leve lenger

Det er ikke alltid så lett å få stueplanter til å leve lenge, men med disse 6 rådene kan du hjelpe plantene dine godt på vei.

Slik får du den flotte Yucca-palmen til å trives

Yuccaen er heldigvis moderne igjen. De små minipalemene er dekorative inne. Her får du tips til hvordan du får Yucca til å drives.

Tulipanens dag

Tulipaner har lange tradisjoner i Norge, og fredag 17. januar er Tulipanens dag!

Vekk liv i vårfølelsen - med nye inneplanter

Nordmenn har blitt mer globale og lant mer villige til å tilpasse seg nye stiler enn før. Akkurat nå er plantetrenden ‘Etnic chic’ i skuddet.

Primula gir vårstemning i stua

Primula er en kjær kjenning som kommer i butikkene på den mørkeste tiden av året.

Forleng sommeren - i vinduskarmen

Sommerlig romantikk i vinduskarmen er lett å skap med noen krukker fylt med margeritter, rosa roser og vannkrukker med skjell i, plukket i fjæra.

Høyt og lavt med liljer

Liljer er et naturlig blikkfang i buketten. Liljer er en av de mest holdbare og allsidige snittblomstene som finnes. De lange blomsterstenglene understr...

Lekne liljer i sommerbuketten

Lag en lekker sommerbukett med liljer. Nå er sommeren her, klar for å nytes.

Nå våkner potteplantene

Etter vinteren er stueplantene sultne og tørste. Her er tipsene som gir plantene en ny vår.

Slik sår du

Frø er som små underverker. Av nesten ingenting vokser det frem blomstrende planter. La deg inspirere av frøenes fascinerende muligheter. Her får du...

Blomstrende gleder i adventstiden

Blomstrende planter lyser opp og skaper gleder i den mørke adventstiden.

Grønn glede

Grønne planter er helt tidsriktig.

Mai står i klokkenes tegn

De vakre klokkeblomstene Campanula er månedens blomst i mai.

Stueplanter trenger vinterferie

Enkelte stueplanter trenger en liten vinterferie for å blomstre. Har du husket å sende plantene på ferie?

Bøy og tøy med eføy

Bøy og tøy med eføy og skap grønne skulpturer som bedrer inneklimaet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no