Bilde: OBP

Romantisk nostalgi med pelargonium

Blomster inne

Romantisk nostalgi er i vinden som aldri før, og pelargonium er planten som setter prikken over i-en.

Det er ikke mange årene siden pelargonium var en ikke-plante, en plante vi assosierte med bestemors stuevindu. Med andre ord håpløst umoderne. Slik er det ikke i dag, for blant landstilelskerne og shabby chic-entusiastene er det pelargonium som gjelder. Bestemors plante bringer nå en helt tidsriktig romantisk nostalgi til hjemmet.

Pelargonium trives best hvis det er god drenering i krukkene og jorden skal tørke lett ut mellom hver vanning. Tilfør gjødsel ved vanning i vekstperioden, som går fra mars til september.

Samlemani
Pelargonium kommer i mange forskjellige varianter og farger. Hengepelargonium, også kalt slyngpelargonium, passer godt i ampler eller i kasser der de lange rankene får folde seg ut. Duftpelargonier dyrkes først og fremst for duften, selv om det også blant denne gruppen finnes planter med vakre blomster. Engelske pelargonium kalles også stuepelargonium, men ikke la navnet forlede deg - disse plantene trenger en periode med temperatur ned mot 8-10 grader for å blomstre, så ikke oppbevar dem i ei varm stue hele tiden.


Pelargoniumstiklinger med små røtter

Pelargonium stammer fra Sør-Afrika, og det finnes 280 botanisk ville typer av planteslekten. Fra disse har det kommet flere tusen hybrider, og de som virkelig blir bitt av pelargoniumbasillen, blir ofte samlere. Entusiastene har til og med fått sin egen forening, Norsk pelargoniumforening , der man kan diskutere sorter, stell og formering.

Selv om pelargonier ikke tåler frost, kan de godt overvintres inne. Du kan riktignok kjøpe nye planter for et par tiere, men slike arveplanter får ofte en sentimental verdi som langt overstiger det vesle bryet med å sette dem bort i vintermånedene.

Les også:

Storkenebb – en hardfør og enkel staude

Planter du storkenebb i hagen din, vokser det fram en hardfør og elegant staude som krever lite stell.

Overvintrede pelargonier
Har du overvintret pelargonier fra i fjor, er det nå tid for å ta dem frem i lyset og varmen igjen. Unngå likevel å ta dem rett fra en kald kjeller til ei varm stue. Har du mulighet bør du gi plantene en gradvis tilvenning til varmen, for eksempel ved å sette dem i en gang eller soverom som er varmere enn kjelleren, men kjøligere enn stua.

Ikke vær bekymret om ser litt triste og skrantne ut når du tar dem frem. De kvikner fort til igjen når vinterdvalen er over. Har planten blitt lang og slenget, bør du beskjære den for å få en tett og fyldig plante. Avskjæret kan du bruke til stiklinger for å få flere planter. Trenger du ikke flere pelargonier selv, blir de fine venninnegaver utover sommeren. Stiklingene kan plasseres i et glass med vann til de roter seg eller settes direkte i jord med en plastpose over for å holde det fuktig. Noen opplever at stiklingene råtner med sistnevnte metode, så hold et øye med dem om du dekker den med plast.

Etter å ha nytt pelargoniene innendørs om våren, kan du plante dem ut i krukker når det ikke lenger er nattefrost. Pass på at de står litt beskyttet for regn og vind, og hvis plantene ikke står for varmt, vil de kunne blomstre hele sommeren igjennom.

11. mars 2009
Mer om Blomster inne

Slik får du den flotte Yucca-palmen til å trives

Blomster inne Yuccaen er heldigvis moderne igjen. De små minipalemene er dekorative inne. Her får du tips til hvordan du får Yucca til å drives. 

Slik hjelper du stueplantene gjennom vinteren

Blomster inne Vinteren er en tøff tid for stueplanter, men riktig stell kan gjøre mye. Det viktigste er lyset.

Vakre glass og blomsterprakt

Blomster inne En skjønn forening av vakre glass og nydelige blomster kan lyse opp selv den mørkeste februardagen. Vi gir deg inspirasjonen.

Duften av tidlig vår

Blomster inne Primula er et skikkelig vårtegn, et symbol på lysere tider.

Kunsten å holde julens blomster i live

Blomster inne Slik holder du juleblomstrene i live.

På tide å plante inne

Blomster inne Mars og april er gode måneder for å så frø innendørs. Det skal ikke mye utstyr til, og resultatet er verdt innsatsen.

Et fargerikt blikkfang

Blomster inne En klassisk potteplante har fått ny drakt.

Bøy og tøy med eføy

Blomster inne Bøy og tøy med eføy og skap grønne skulpturer som bedrer inneklimaet.

Roser som er en prinsesse verdig

Blomster inne Roser er førstevalget når mange av livets store hendelser skal markeres. De er vakre alle sammen – og noen er en prinsesse verdig.

Vår i vindusposten

Blomster inne Ute snør det, men i vindusposten kan vi skape vår med glade blomster.

Primula bringer bud om vår

Blomster inne Den fargerike primulaen bringer bud om vår i vintermørket.

Stueplanter trenger vinterferie

Blomster inne Enkelte stueplanter trenger en liten vinterferie for å blomstre. Har du husket å sende plantene på ferie?

Du glade tulipan

Blomster inne Tulipanene bærer bud om vår og lysere tider. Unn deg en bukett til glede og lyst.

Myten om den giftige julestjernen

Blomster inne Julestjernen har ord på seg for å være giftig, men det er en sannhet med store modifikasjoner.

Julens blomster

Blomster inne Når det nærmer seg jul er det ekstra koselig med fargeglade blomster i huset. Vi gir deg de beste tipsene for hvordan du håndterer juleblomstene.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no