Bilde: OBP

Romantisk nostalgi med pelargonium

Blomster inne

Romantisk nostalgi er i vinden som aldri før, og pelargonium er planten som setter prikken over i-en.

Det er ikke mange årene siden pelargonium var en ikke-plante, en plante vi assosierte med bestemors stuevindu. Med andre ord håpløst umoderne. Slik er det ikke i dag, for blant landstilelskerne og shabby chic-entusiastene er det pelargonium som gjelder. Bestemors plante bringer nå en helt tidsriktig romantisk nostalgi til hjemmet.

Pelargonium trives best hvis det er god drenering i krukkene og jorden skal tørke lett ut mellom hver vanning. Tilfør gjødsel ved vanning i vekstperioden, som går fra mars til september.

Samlemani
Pelargonium kommer i mange forskjellige varianter og farger. Hengepelargonium, også kalt slyngpelargonium, passer godt i ampler eller i kasser der de lange rankene får folde seg ut. Duftpelargonier dyrkes først og fremst for duften, selv om det også blant denne gruppen finnes planter med vakre blomster. Engelske pelargonium kalles også stuepelargonium, men ikke la navnet forlede deg - disse plantene trenger en periode med temperatur ned mot 8-10 grader for å blomstre, så ikke oppbevar dem i ei varm stue hele tiden.


Pelargoniumstiklinger med små røtter

Pelargonium stammer fra Sør-Afrika, og det finnes 280 botanisk ville typer av planteslekten. Fra disse har det kommet flere tusen hybrider, og de som virkelig blir bitt av pelargoniumbasillen, blir ofte samlere. Entusiastene har til og med fått sin egen forening, Norsk pelargoniumforening , der man kan diskutere sorter, stell og formering.

Selv om pelargonier ikke tåler frost, kan de godt overvintres inne. Du kan riktignok kjøpe nye planter for et par tiere, men slike arveplanter får ofte en sentimental verdi som langt overstiger det vesle bryet med å sette dem bort i vintermånedene.

Les også:

"Vi bygde drivhuset selv"

Dette tøffe drivhuset er bygget av gamle vinduer som er nyoppusset. Anine og Anders har gjort alt selv, alt ifra grunnmuren til renovering av de...

Overvintrede pelargonier
Har du overvintret pelargonier fra i fjor, er det nå tid for å ta dem frem i lyset og varmen igjen. Unngå likevel å ta dem rett fra en kald kjeller til ei varm stue. Har du mulighet bør du gi plantene en gradvis tilvenning til varmen, for eksempel ved å sette dem i en gang eller soverom som er varmere enn kjelleren, men kjøligere enn stua.

Ikke vær bekymret om ser litt triste og skrantne ut når du tar dem frem. De kvikner fort til igjen når vinterdvalen er over. Har planten blitt lang og slenget, bør du beskjære den for å få en tett og fyldig plante. Avskjæret kan du bruke til stiklinger for å få flere planter. Trenger du ikke flere pelargonier selv, blir de fine venninnegaver utover sommeren. Stiklingene kan plasseres i et glass med vann til de roter seg eller settes direkte i jord med en plastpose over for å holde det fuktig. Noen opplever at stiklingene råtner med sistnevnte metode, så hold et øye med dem om du dekker den med plast.

Etter å ha nytt pelargoniene innendørs om våren, kan du plante dem ut i krukker når det ikke lenger er nattefrost. Pass på at de står litt beskyttet for regn og vind, og hvis plantene ikke står for varmt, vil de kunne blomstre hele sommeren igjennom.

11 mars 2009
Mer om Blomster inne

6 tips som får stueplantene til å leve lenger

Blomster inne Det er ikke alltid så lett å få stueplanter til å leve lenge, men med disse 6 rådene kan du hjelpe plantene dine godt på vei. 

Slik får du den flotte Yucca-palmen til å trives

Blomster inne Yuccaen er heldigvis moderne igjen. De små minipalemene er dekorative inne. Her får du tips til hvordan du får Yucca til å drives.

Tulipanens dag

Blomster inne Tulipaner har lange tradisjoner i Norge, og fredag 17. januar er Tulipanens dag!

Vekk liv i vårfølelsen - med nye inneplanter

Blomster inne Nordmenn har blitt mer globale og lant mer villige til å tilpasse seg nye stiler enn før. Akkurat nå er plantetrenden ‘Etnic chic’ i skuddet.

Primula gir vårstemning i stua

Blomster inne Primula er en kjær kjenning som kommer i butikkene på den mørkeste tiden av året.

Forleng sommeren - i vinduskarmen

Blomster inne Sommerlig romantikk i vinduskarmen er lett å skap med noen krukker fylt med margeritter, rosa roser og vannkrukker med skjell i, plukket i fjæra.

Høyt og lavt med liljer

Blomster inne Liljer er et naturlig blikkfang i buketten. Liljer er en av de mest holdbare og allsidige snittblomstene som finnes. De lange blomsterstenglene understreker de et grasiøse blomstene, men det er fritt frem å lage sin egen vri.

Lekne liljer i sommerbuketten

Blomster inne Lag en lekker sommerbukett med liljer. Nå er sommeren her, klar for å nytes.

Nå våkner potteplantene

Blomster inne Etter vinteren er stueplantene sultne og tørste. Her er tipsene som gir plantene en ny vår.

Slik sår du

Blomster inne Frø er som små underverker. Av nesten ingenting vokser det frem blomstrende planter. La deg inspirere av frøenes fascinerende muligheter. Her får du vite hva du trenger for å oppnå suksess med din såing.

Blomstrende gleder i adventstiden

Blomster inne Blomstrende planter lyser opp og skaper gleder i den mørke adventstiden.

Grønn glede

Blomster inne Grønne planter er helt tidsriktig.

Mai står i klokkenes tegn

Blomster inne De vakre klokkeblomstene Campanula er månedens blomst i mai.

Stueplanter trenger vinterferie

Blomster inne Enkelte stueplanter trenger en liten vinterferie for å blomstre. Har du husket å sende plantene på ferie?

Bøy og tøy med eføy

Blomster inne Bøy og tøy med eføy og skap grønne skulpturer som bedrer inneklimaet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no