Bilde: OBP

Roser som er en prinsesse verdig

Blomster inne

Roser er førstevalget når mange av livets store hendelser skal markeres. De er vakre alle sammen – og noen er en prinsesse verdig.

Roser står i en særstilling blant de blomstrende plantene. Ingen annen blomst har så mange myter og konnotasjoner knyttet opp til seg som den vakre, men tornekledde rosen. Kanskje er det derfor det har utviklet seg en tradisjon for å gi roser navn etter berømte mennesker?

Streisand og Shakespear
Og selv om det finnes roser oppkalt etter både William Shakespear og Barbara Streisand, er det særlig kongelige personer som har fått gi navn til roser. Blant de kongelige rosene finner vi historiske figurer som dronning Adelaide, en skikkelse som i dag vel knapt er kjent utenfor Australia, og den mer kjente Dronning Elizabeth. Populære Diana, prinsessen av Wales, fikk selvsagt også en egen rose oppkalt etter seg.

Også her i Skandinavia har de kongelige blitt beæret med roser som bærer deres navn. I Danmark har både dronning Margrethe og kronprinsesse Mary fått klaseroser oppkalt etter seg. Og her til lands er det unge prinsesse Ingrid Alexandra som er sist ute i rekken med å låne ut navnet til en rosesort.

”Ingrid Alexandra”
Våren 2003 dukket det opp en interessant mutasjon hos Selvåg gartneri i Stavanger. Blant tusenvis av røde roser dukket det opp en rosa rose med et grønnlig skjær. Den lignet litt på en hagerose, var litt røff i blomsten og hadde anlegg for ekstra knopper. Etter å ha testet rosen og funnet at den var sterk og voksevillig og samtidig hadde veldig god holdbarhet i vasen, bestemte brødrene Selvåg seg for å sette rosen i produksjon.

Problemet var bare at de ikke hadde noe navn til rosen, men da prinsesse Ingrid Alexandra ble født året etter, dukket ideen opp. Sammen med en stor bukett av den nye rosesorten, ble det sendt en forespørsel til Skaugum om tillatelse til å bruke navnet ”Ingrid Alexandra” på den nye rosen.

Kongefamilien stilte seg positivt til forespørsel, og en stund etterpå mottok Selvåg gartneri en bestilling på 3000 ”Ingrid Alexandra” roser til dåpen. Rosen har siden blitt en  stor suksess, og Selvåg Gartneri i Stavanger har i dag en betydelig produksjon av rosen ”Ingrid Alexandra”. I følge Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP ) er rosen ”Ingrid Alexandra” en veksthusrose til snitt og egner seg ikke i hagen.

Slik tar du vare på snittrosene:

*
Sett rosene i vann så snart som mulig. Pakk nederste del av stilkene inn i vått papir med plast rundt dersom det tar litt tid før de kommer i vann.

* Bruk rene vaser. Bakterier er vanligste årsaken til at rosene henger etter kort tid.

* Fjern bladene nederst på stilken. Det skal ikke være blader i vasevannet, da det fører til flere bakterier og redusert holdbarhet.

* Roser som ikke er skråskjært snittes før de settes i vasen.

* Bruk holdbarhetsmiddel i vannet og følg anvisningen på posen. Holdbarhetsmiddelet gir næring til blomstene og har bakteriedrepende effekt.

19 mars 2009

6 tips som får stueplantene til å leve lenger

Det er ikke alltid så lett å få stueplanter til å leve lenge, men med disse 6 rådene kan du hjelpe plantene dine godt på vei.

Slik får du den flotte Yucca-palmen til å trives

Yuccaen er heldigvis moderne igjen. De små minipalemene er dekorative inne. Her får du tips til hvordan du får Yucca til å drives.

Tulipanens dag

Tulipaner har lange tradisjoner i Norge, og fredag 17. januar er Tulipanens dag!

Vekk liv i vårfølelsen - med nye inneplanter

Nordmenn har blitt mer globale og lant mer villige til å tilpasse seg nye stiler enn før. Akkurat nå er plantetrenden ‘Etnic chic’ i skuddet.

Primula gir vårstemning i stua

Primula er en kjær kjenning som kommer i butikkene på den mørkeste tiden av året.

Forleng sommeren - i vinduskarmen

Sommerlig romantikk i vinduskarmen er lett å skap med noen krukker fylt med margeritter, rosa roser og vannkrukker med skjell i, plukket i fjæra.

Høyt og lavt med liljer

Liljer er et naturlig blikkfang i buketten. Liljer er en av de mest holdbare og allsidige snittblomstene som finnes. De lange blomsterstenglene understr...

Lekne liljer i sommerbuketten

Lag en lekker sommerbukett med liljer. Nå er sommeren her, klar for å nytes.

Nå våkner potteplantene

Etter vinteren er stueplantene sultne og tørste. Her er tipsene som gir plantene en ny vår.

Slik sår du

Frø er som små underverker. Av nesten ingenting vokser det frem blomstrende planter. La deg inspirere av frøenes fascinerende muligheter. Her får du...

Blomstrende gleder i adventstiden

Blomstrende planter lyser opp og skaper gleder i den mørke adventstiden.

Grønn glede

Grønne planter er helt tidsriktig.

Mai står i klokkenes tegn

De vakre klokkeblomstene Campanula er månedens blomst i mai.

Stueplanter trenger vinterferie

Enkelte stueplanter trenger en liten vinterferie for å blomstre. Har du husket å sende plantene på ferie?

Bøy og tøy med eføy

Bøy og tøy med eføy og skap grønne skulpturer som bedrer inneklimaet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no