Slik sår du

Blomster inne

Frø er som små underverker. Av nesten ingenting vokser det frem blomstrende planter. La deg inspirere av frøenes fascinerende muligheter. Her får du vite hva du trenger for å oppnå suksess med din såing.

      

  

Egentlig trenger du ikke ha noen annen hensikt med å så enn gleden ved å gjøre det. En god start er å legge noen frø på et vått papirhåndkle i et syltetøyglass og sette på lokket. Etter en tid oppdager du noen underlige figurer i glasset. Det er frø med både røtter og begynnelsen til blader. Egentlige ferdige små planter, men de må komme i jorden for å vokse for alvor. Når du får blod på tann, er det på tide å lære seg litt frøengelsk for å forstå kataloger og frøposer, som du snart kommer i kontakt med. Og dermed har du åpnet en uendelig verden av frø, som blir til planter, som blir til gleder. Det finnes svært enkle metoder for å så, og i tillegg selges det ferdige sett som inneholder alt du trenger av frø, torvbriketter og såkasse med lokk. Men den vanligste måten å så på med enkle, firkantete plastpotter i bakker er stadig effektiv.

 

 

Dette trenger du:

Les også:

Lag ditt eget minidrivhus av brusflasker

Dropp det store og dyre drivhuset. Med disse minidrivhusene av brusflasker, vil plantene dine stortrives.

 

bildetekst
Ryllik & Vinrute Vinruten er svært vakker, men kan komme til å fylle hele hagen. Det vrimler av frøplanter om våren. Ryllik frør seg også, men fargene blekner etter hvert. Den sprer seg imidlertid aktivt med røttene også.

1. Gammel leirpotte

Men hvis den ikke graves ned i sand, praktisk talt opp til kanten, blir det vanskelig å holde på fuktigheten, og frø-plantene er mer utsatt for å tørke ut.

 

2. Plastpotter

Les også:

Slik fjerner du mose på taket

Mange opplever at det gror godt med mose på taket. Fjern mosen effektivt og på mest mulig skånsom måte.

Den vanlige plastpotten er velegnet. Og den bør være firkantet! Da kan plassen utnyttes bedre, og det blir plass til flere potter på samme flate. Runde potter krever selvsagt mer plass. Lyse potter er bedre enn svarte, som blir svært varme i solskinn.

 

3. Saks

En solid saks er uunnværlig og ikke bare når man sår. I blant må potter klippes opp for at røttene ikke skal skades. Og av og til trenger du et stykke ståltråd. Da skal du ikke la deg friste til å klippe den av med rosesaksen, som blir ødelagt. En robust saks er bedre.

 

 

Les også:

Slik bygget de eget drivhus av brukte materialer

Kerstin og Lars-Göran Winberg drømte om et ekstra rom i hagen. Se hvordan de bygde sitt vakre drivhus av nesten bare gjenbruksmaterialer.

4. Torvbriketter

Den lille flate tabletten legges i lunkent vann, og etter en stund er den blitt en lubben jordklump holdt sammen av et nett. Briketten egner seg spesielt godt for planter som sås individuelt. Jeg sår alltid pelar-gonier i dem.

 

bildetekst
Butterfly Blue Skabiosa Scabiosa er beta-gende når den blomstrer i lysende lavendel-blått i tiden fra juli til september. Frøene ser nesten ikke ut som frø, men når de slipper lett fra midt-kronen, er de modne til å samles inn.

5. Plantepinne

Jeg vet ikke om det er riktig uttrykk ettersom vi sjelden bruker slike. De er svært vanlige i England, og det er der jeg har kjøpt min. Jeg bruker pinnen til å lage hull til større frø. Den  kjegleformede enden lager et fint "hull". Plantepinnen egner seg selvsagt også til planting.

 

6. Blyant

Men det går like godt å lage hull i jorden for frø med en kulepenn eller tynn pinne.

 

7. Torvpotter

Røttene trenger igjennom potteveggen og skades ikke ved utplanting. Potten graves ned i jorden. For at den ikke skal tørke for raskt ut, må pottekanten dekkes med jord. Den finnes også i et hardere materiale som kan brukes flere ganger. De kan komposteres i likhet med potter av papp.

 

8. Papirpotter

Dette er den enkleste av alle potter. Den er laget av kasserte aviser, men da er røttene blitt så kraftige at de holder jorden sammen under plantingen.

 

9. Remser til papirpotte

Avisen klippes i 9-10 cm brede remser, like lange som avisen er bred. En remse brukes til hver potte. Hvis du vil ha potten mer solid, bretter du en kant på cirka 1 cm i toppen.

 

bildetekst
Solsikke Selve urtypen på den overraskende, selvsådde planten. Dukker ofte opp under fuglebrettet, der frø har falt ned, men også på andre steder dit fuglene har bragt dem og senere  glemt dem.

10. Papirpotte-holder

Det går an å rulle papirremsen rundt for eksempel en brusflaske og holde den sammen med limbånd i bunnen, men pot maker er designet for å lage papirpotter og gjør jobben lettere. Rull papirremsen rundt den, brett bunnen inn, hold i toppen og drei rundt mens du presser mot fordypningen i bunnplaten.

 

11. Sandpapir

Vanlig sandpapir brukes for å gni frø med hardt skall.

 

12. Jordøse

Noe å øse mindre mengder av jord med er nyttig å ha. Jeg er veldig fornøyd med å bruke denne håndlagde sleiven som er kjøpt i Afrika.

 

13. Etiketter

Bruk plast uansett hvor søte treetiketter er, men de råtner, og teksten sitter dårligere. Plast finnes i mange farger.

 

14. Blyant til etiketter

Blyant er etter mange forsøk med andre skriveredskaper det eneste jeg vil benytte.

 

15. Torvbriketter med plante

Planten Geranium maderense tåler ikke vinteren her. Den trives i briketten i den oppvarmede delen av drivhuset om vinteren.

 

16. Plate til såjord

Vakker plate i sedertre til å klappe til såjorden med. Kjøpt fordi den er vakker. Den har firkantet plate. Hvis alle frøene sås like dypt, kan man kanskje, men bare kanskje, vente at alle frøene spirer samtidig.

 

17. Spredere

To spredere med skrugjenger for plast-flasken. Brukes til å vanne frø og småplanter.

 

18. Dørslag

I kjøkkenet finnes det noen redskaper som også er nyttige i hagen eller drivhuset. Dørslaget passer fint til å sålde eller snarere sikte jorden tynt over såpotter med svært små frø. Det blir bare et lett dryss over de små.

 

19. Pirklejern

Min favoritt fordi det er vakkert og ligger godt i hånden. Av rustfritt stål og utstyrt med ulik bredde i de to endene. Med denne enkle formen er det lett å løfte opp småplantene når jeg pirkler. Skaftet på en liten teskje kan også brukes til dette arbeidet.

 

Her får du tak i frø:

Sommerblomster og grønnsaker:

Brødrene Nelson Frø A/S, tlf: 55 17 61 60

Brummundal Frø tlf: 62 33 23 90

www.hageglede.com

 

Blomster og grønnsaker:

Chiltern Seeds www.chilternseeds.co.uk og www.scotts.com

 

23. oktober 2008

Mer om Blomster inne

Slik får du den flotte Yucca-palmen til å trives

Blomster inne Yuccaen er heldigvis moderne igjen. De små minipalemene er dekorative inne. Her får du tips til hvordan du får Yucca til å drives. 

Vakre glass og blomsterprakt

Blomster inne En skjønn forening av vakre glass og nydelige blomster kan lyse opp selv den mørkeste februardagen. Vi gir deg inspirasjonen.

Duften av tidlig vår

Blomster inne Primula er et skikkelig vårtegn, et symbol på lysere tider.

Kunsten å holde julens blomster i live

Blomster inne Slik holder du juleblomstrene i live.

På tide å plante inne

Blomster inne Mars og april er gode måneder for å så frø innendørs. Det skal ikke mye utstyr til, og resultatet er verdt innsatsen.

Et fargerikt blikkfang

Blomster inne En klassisk potteplante har fått ny drakt.

Bøy og tøy med eføy

Blomster inne Bøy og tøy med eføy og skap grønne skulpturer som bedrer inneklimaet.

Romantisk nostalgi med pelargonium

Blomster inne Romantisk nostalgi er i vinden som aldri før, og pelargonium er planten som setter prikken over i-en.

Roser som er en prinsesse verdig

Blomster inne Roser er førstevalget når mange av livets store hendelser skal markeres. De er vakre alle sammen – og noen er en prinsesse verdig.

Vår i vindusposten

Blomster inne Ute snør det, men i vindusposten kan vi skape vår med glade blomster.

Primula bringer bud om vår

Blomster inne Den fargerike primulaen bringer bud om vår i vintermørket.

Stueplanter trenger vinterferie

Blomster inne Enkelte stueplanter trenger en liten vinterferie for å blomstre. Har du husket å sende plantene på ferie?

Du glade tulipan

Blomster inne Tulipanene bærer bud om vår og lysere tider. Unn deg en bukett til glede og lyst.

Myten om den giftige julestjernen

Blomster inne Julestjernen har ord på seg for å være giftig, men det er en sannhet med store modifikasjoner.

Julens blomster

Blomster inne Når det nærmer seg jul er det ekstra koselig med fargeglade blomster i huset. Vi gir deg de beste tipsene for hvordan du håndterer juleblomstene.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no