Festfin borddekking til 17. mai

Festbordet til 17. mai pyntes ofte med bjørkeløv og flagg, men det er lov å ta det litt lenger! Vil du gjøre det litt ekstra fint kan du følge disse skikk- og brukreglene.

dekket bord

Du kan selvsagt dekke festbordet akkurat slik du selv ønsker – men hvordan du enn velger å gjøre det finnes noen sentrale skikk- og bruk-regler for borddekking, hvis du ønsker å være mest mulig korrekt.

Slik plasserer du tallerkenen:

  • Gjestene har det komfortabelt hvis de har nok plass. Det bør derfor være minst 50 cm mellom tallerkenene.
  • Plasser tallerkenene 1 cm fra bordkanten.
  • Hvis du skal ha et ekstra fat til brød eller salat setter du det til venstre for kuverten.
  • For å være sikker på at gjesten får servert varm mat anbefales det å varme tallerkenene.

Les mer om hva du bør tenke på når du dekker bordet til fest.

Slik plasserer du bestikket:

  • Bestikket skal ligge i den rekkefølgen det skal benyttes. Det vil si at det bestikket man skal bruke til forretten ligger ytterst.
  • Skje eller gaffel til dessert skal ligge vannrett mellom glasset og tallerkenen.
  • Det anbefales å pusse over bestikket med en kjøkkenhåndduk for å sikre at det ser pent ut.
  • Bestikket legges slik at den nederste delen er i linje med tallerkenens nedre kant.
  • Til borddekking skal kniv legges til høyre og gaffel til venstre. Knivbladet skal ligge mot tallerkenen.

Få gode tips til hvordan du setter sammen 17. mai-buketten.

Slik plasserer du glassene til borddekking:

  • Glassene plasseres på en rett linje bak tallerkenen. Her gjelder det samme som for bestikk, at de skal stilles i den rekkefølgen de skal benyttes.
  • Det må finnes et nytt glass for alle sorter drikke.
  • Vannglassene plasseres til høyre for eller bak vinglassene.