En hjemmelaget julekalender er definitivt det kosligste.
En hjemmelaget julekalender er definitivt det kosligste. Bilde: iStockphoto

Start adventstiden med en hjemmelaget julekalender

Fest og høytider

Billige julekalendere fra Rema er vel og bra, men ingenting slår en hjemmelaget julekalender. Her er fem varianter.

– En adventskalender trenger ikke være veldig forseggjort, men en som er hjemmelaget er hyggeligere enn en som er ferdigkjøpt, mener interiørdekoratør Mads Moe, forfatter av boka Juletid.

De fingernemme og tålmodige broderer vakre kalendere som varer år etter år, men det finnes alternativer for oss som er sent ute og kanskje ikke så flinke med nål og tråd.

– Adventskalenderen er en tradisjon som bidrar til at julestemningen stiger. Det spiller ingen rolle hvordan den ser ut, for det er tellingen som teller, mener Susanne Swegen, forfatteren bak boka White Christmas.

Nedenfor finner du fem forslag til hjemmelagde julekalendere, fra den enkleste enkle til litt mer forseggjorte varianter.

Konvoluttkalender

Swegen har også en annen enkel kalenderidé: konvolutter.

– Her har jeg malt tall på konvolutter og hengt på en snor, her må du være oppfinnsom på innholdet, konvoluttene tåler ikke noe særlig tyngde!

Selv om vekten må være lett, er det mange ting du kan gjemme i en slik kalender: konfektbiter, gavekort, skrapelodd, dikt, skattekart, billetter, bilder. Det er bare fantasien som setter grenser.

Posekalender

Posekalenderen er en lignende variant, men her har du mulighet til å slå deg litt løs med dekoreringen og du kan fylle posene med litt større ting enn du får plass til i konvoluttene.

– Med 24 poser, blomsterpinner og litt dekorasjonsmateriale går det raskt å lage en stilig adventskalender. Posene kan f.eks. kjøpes i forretninger som selger te, kaffe etc. i løs vekt. Skriv tallene med tusj, eller bruk etiketter fra bokhandelen, foreslår Liv Aspelund og Jane Asprusten i boka Absolutt jul.

Vil du ha en litt mer elegant variant, kan du sy små poser i hvit lin med blondekant og brodere tallene på stoffet. Heng posene i et bredt bånd på døra, sett én og én pose på hvert trinn i trappa, eller samle dem på et stort fat eller i en vakker bolle.

Sokkekalenderen

Mads Moe presenterer en artig vri på julekalenderen i den vakre boka Juletid . Her er 24 sokker festet til en stor krans, som kan henges på barnerommet, på døra eller være juledekorasjonen i stua.

– Kransekalenderen er en morsom kombinasjon av laget og ferdigkjøpt. Utgangspunktet er en stor pilkrans, 12 par innkjøpte barnestrømper, klesklyper og merkelapper.

Ønsker du å markere julaften litt ekstra, vil en stor, hjemmestrikket raggsokk gjøre nytten.

– Overraskelsene i julestrømpene kan varieres i det uendelige. Det kan være alt fra små leker til nytteting eller noe godt å spise. Jo større variasjon, jo bedre. Det beste er at denne kalenderen er like fin også etter at strømpene er tømt, slik at den fungerer som dekorasjon gjennom hele julen.

Kremmerhuskalenderen

For mange representerer kremmerhuset en klassisk julepynt, så hvorfor ikke lage en kalender av kremmerhus? Kremmerhus kan lages på mange måter.

De kan strikkes eller hekles, du kan bruke lin, bomull eller annet stoff, og du kan bruke vakre papirer, noteark, gamle bilder og mere til. Du kan la alle kremmerhusene være likedan, eller du kan prøve ut mange forskjellige uttrykk.

Lag en passe stor hank og heng kremmerhusene på trollgrener, et minijuletre eller rundt omkring i huset.

Du kan fylle dem med nøtter, sjokoladebiter, små gaver, vakre ord eller andre spennende ting. Og når kremmerhusene er tømt, har du 24 vakre kremmerhus som dere kan henge som pynt på juletreet!

Et skap fullt av gaver

Har du litt snekkerferdigheter, kan du lage et skap fullt av gaver. Bruk et lite, vegghengt skap eller lag kassen selv. I stedet for vanlige dører, lager du et frontstykke i kryssfiner formet som et juletre. I boka Juleideer av Karen Elise Lindberg og Lars Lindberg finner du fullstendig fremgangsmåte.

– Lag din egen juletreprofil. Tegn av og skjær ut med elektrisk eller manuell stikksag. Finn og tegn midtlinjen fra topp til bunn og del treet i to med vanlig snekkersag. Puss over med sandpapir. Mal med hvit lateksmaling.

Fest frontene til skapet og skru fast 23 små messingkroker som du henger gavene i. Ettersom dagene skrider frem og gavene plukkes av, kan du erstatte dem med kongler eller julepynt, slik at skapet er like dekorativt hele julen gjennom. Og gaven til selveste juleaften gjemmer seg selvsagt i skapet.

Glem heller ikke å melde deg på Vi i villas julekalender! Meld deg på nå og bli med i trekningen av premier til en verdi av over 400 000 kr. 

16 november 2016

Slik steller du julens blomster riktig

Her får du tipsene som får juleblomstene til å stortrives i flere uker fremover.

Slik lager du gresskarlykt med stikksag og drill

Glem den klassiske måten - den fineste gresskarlykten lager du ved hjelp av stikksag og drill.

Slik lager du en julebukk

Du kan enkelt bygge din egen julebukk - det koster heller ikke mange kronene.

Pakk inn julegavene med stil

Synes du det er vanskelig å pakke inn julegaver eller er du "proff", og vil gjøre mer ut av innpakningen? Her får du tips og inspirasjon!

10 julekalendere du kan lage selv

De fineste julekalenderne lager du selv, vi gir deg oppskriftene her!

10 morsomme halloween-gresskar

Leter du etter inspirasjon til Halloween? Her er 10 morsomme Halloween-gresskar du må få med deg!

Pynte til jul

Alle drømmer om en hvit jul, men hvilken farge har julen inne? Sverger du til klassisk jul i rødt, hvitt og grønt, eller tør du leke med farger i denne...

Julestjerner i spennende sorter og farger

Julestjernen, Norges mest populære juleblomst, er ikke bare den tradisjonelle røde. Hvert år kommer nye spennende sorter og farger på markedet. Bruk...

Gaveideer til under 200 kroner

Usikker på hva du skal finne på av julegaver i år? Her får du tips til hele familien, og alt koster under 200 kroner.

Duften av jul

Duften av jul bringer både minner og julestemning. Hvorfor ikke la huset dufte av jul også i adventstiden

Vekk med flekkene

Flekker på klær, duker og bord er vanskelig å unngå i løpet av julen. Her er noen tips til hvordan du kan overvinne dem.

Drømmen om en hvit jul

Drømmen om en hvit jul kan bli virkelig selv om snøen skulle utebli. Alt du trenger er de riktige juleblomstene.

Dette må du tenke på når du setter sammen 17. mai-buketten

Endelig er våren her, og snart er det 17. mai. Norges nasjonaldag er en dag hvor vi ønsker å pynte til fest, og vi hjelper deg gjerne litt på veien!

Pynt til jul for under 200 kroner

Det er ingen grunn til panikk selv om lommeboken er tom og gjestene underveis. Med en porsjon kreativitet og beskjedne midler kan du fint skape en...

De morsomme julegavene å gi bort

Har du problemer med å finne den riktige julegaven til venner og familie? Hvorfor ikke tenke litt annerledes i år og gi bort gaver som er hjemmelaget...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no