Julebegonia
Julebegonia Bilde: OBP

Julens blomster - slik får du dem til å blomstre

Fest og høytider

Juleblomstene er enkle å stelle, om du følger noen enkle råd. Få med deg  rådene fra Tonje Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Julebegonia (Begonia x cheimantha)
Julebegonia er også kjent som Juleglede. Utvikling av nye sorter har gjort julebegonia til en mer hardfør plante. Norske gartnere produserer rundt 160 000 julebegonia i året.

Julebegonia må ha mye lys, men ikke direkte sollys og bør holdes jevnt fuktig. Regelmessig vanning med lunkent vann er best. Pass på at det ikke blir stående vann på skålen. Julebegonia trives best ved jevn temperatur og unngå trekk

Alpefiol (Cyclamen persicum)
Vi produsere nesten 700.000 alpefiol i Norge. Blomsten vil ha det lyst, men ikke for varmt. Visne blader og blomster bør fjernes. Pass på å få bort stilkene også, hvis ikke kan planten råtne. Planten krever nokså mye vann. Men unngå at det blir stående vann i skålen. Når den ikke blomstrer, kan du dusje planten. Får planten tidlig gule blader, kan det skyldes for mye eller for kaldt vann. Gjødsle med normal dose hver 14. dag ved blomstring.

Julekaktus (Schlumbergera hybrid)
Denne juleblomsten kan blomstre opptil 6 uker. Julekaktus skal vannes moderat med lunkent vann. Planten tåler ikke at stå med vann i underskålen, men derimot kan den tåle en liten uttørkning mellom vanningene. Ettersom blomstene visner er det en fordel å plukke av disse. Da behøver ikke planten å bruke unødvendig energi til å sette frø. Planten skal stå så lyst som mulig, men ikke i direkte sollys. I Norge blir det produsert 160 000 av denne vakre juleblomsten.

Les også:

Årets staude, Hestemynte – aromatisk og dekorativ

Denne flotte stauden har også blitt valgt som årets staude av staudegruppen i Norsk Gartnerforbund forteller Tonje Bergh, informasjonsansvarlig ved...

Julestjerne (Euphorbia pulcherrima)
Julestjernen er grei å stelle og er den mest solgte potteplanten som er produsert i Norge, uavhengig sesong. Hele 5 millioner julestjerner selges nå før jul. Det eneste en må passe på med julestjerne er å unngå at den får frost. Skjer det, selv for en kort stund, kan en risikere at bladene faller av. Julestjerner kan godt tørke opp mellom hver gang du vanner. Hvis du plasserer dine julestjerner lyst, bevarer de fargenes intensitet best.

Julerose (Helleborus niger)
Denne planten er egentlig en staude, men som også kan klare seg inne vinterstid. I stuen bør julerose plasseres lyst og ikke for varmt. Vanningen bør være moderat, og den tåler å tørke opp mellom hver vanning.  Julerosen skal ikke gjødsels når den står i potte innendørs. Julerosen kan settes ut i hagen om våren.

Amaryllis (Hippeastrum x hortorum)
Amaryllis på løk har blitt en populær juleblomst i de senere år og i år vil norske gartnere dyrke rundt 400 000 amaryllis. Potten med løk bør settes lyst og varmt, ettersom temperatur er viktig for utviklingen av blomsterstilkene. En vanlig romtemperatur på 20 ºC er bra. Inntil knoppen viser seg i toppen på løken, bør en være forsiktig med å gi vann. Gi gradvis mer vann etter hvert som knoppene og bladene blir synlige. Blomstene utvikler seg først når stilken er vokst ferdig.

Les også:

Lek med lakk!

Å male med skoletavlelakk er både lekkert og dekorativt. Gamle kjøkkenskap eller en sliten dør får et helt nytt uttrykk med lakken. Dessuten får du en...

Når du kjøper amaryllis som snitt kjøper du den i knopp. De vil åpne seg raskt når du setter dem i vann. Blomstene er praktfulle og kan bli opp til 15 cm i diameter når de er fullt utsprunget.

Asalea (Rhododendron simsii)
Asalea finnes i alle fargesjatteringer av rødt, rosa, hvitt og lilla.

Planten kommer fra Øst-Asia og tilhører slekten Rhododendron. Norske gartnere produserer rundt 600 000 asalea. I tillegg kommer en betydelig import. Blomsten bør plasseres lyst, men ikke i direkte sollys.

Asalea vil gjerne ha det litt kjølig, så en kjølig hall eller forstue er å foretrekke fremfor en varm stue.

Pass på at asalea ikke tørker ut. Den skal ha rikelig med vann i blomstringstiden. Bruk kalkfritt vann, kan dusjes. Av og til bør asalea senkes ned i en bøtte med lunket vann slik at den får en skikkelig gjennomvanning.

Les også:

Bygg trapp med klassisk rytme

Denne trappen snekres på tradisjonell måte med to vanger og en støttebjelke i midten. Trinnrytmen er klassisk og bygger på en både urgammel og sikker...

Tulipaner
Tulipaner på løk er en flott juleblomst. Løkblomster som settes kjølig om natten, får lengre holdbarhet.

Som snittblomst er tulipanen veldig populær. Denne sesongen vil norske gartnere produsere rundt 75 millioner tulipaner og 10 millioner av disse produseres til jul. Tulipaner bør ha god utviklet knopp når du kjøper dem, pass på at knoppene har farge. Ta av papiret rundt tulipanene, men la plasten være på de første timene. Snitt tulipanene rett over, helst under rennende vann. La tulipanene stå kjølig i en ren vase med lunkent vann de første timene. Ta så av plasten rundt tulipanene og sett dem i kaldt vann. Bruk gjerne holdbarhetsmiddel for løk blomster. Plasserer du tulipanene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden.

Svibler (Hyasinthus orientalis)
Svibler hører julen til. For mange er det ikke jul før man kjenner duften av blomstrende svibler, eller hyasinter som vi også kaller dem. Blomstene er ganske store og velduftende, og sitter i en klase på en nokså kraftig stengel. Det produseres ca 700.000 svibler i Norge. Svibler bør vannes sparsomt. Plasserer du plantene kjølig om nettene, forlenges blomstringstiden.

30 november 2011
Mer om Fest og høytider

Unngå dette. Bygg pepperkake-hus etter forskriftene.

Fest og høytider Pepperkakebyggnæringen er preget av mangelfull fagkunnskap og dårlig prosjektering. SINTEF Byggforsk oppfordrer alle husbakere å følge forskriftene til pepperkakebaking.

Slik steller du i stand boligen til 17. mai

Fest og høytider På nasjonaldagen må boligen og uteplassen vise seg fra sin beste side.

Annonsørinnhold

6 enkle og personlige julegaver

Fest og høytider Disse kommer garantert til å slå an!

Slik steller du julens blomster riktig

Fest og høytider Her får du tipsene som får juleblomstene til å stortrives i flere uker fremover.

Slik lager du en julebukk

Fest og høytider Du kan enkelt bygge din egen julebukk - det koster heller ikke mange kronene.

Pakk inn julegavene med stil

Fest og høytider Synes du det er vanskelig å pakke inn julegaver eller er du "proff", og vil gjøre mer ut av innpakningen? Her får du tips og inspirasjon!

10 julekalendere du kan lage selv

Fest og høytider De fineste julekalenderne lager du selv, vi gir deg oppskriftene her!

10 morsomme halloween-gresskar

Fest og høytider Leter du etter inspirasjon til Halloween? Her er 10 morsomme Halloween-gresskar du må få med deg!

Pynte til jul

Fest og høytider Alle drømmer om en hvit jul, men hvilken farge har julen inne? Sverger du til klassisk jul i rødt, hvitt og grønt, eller tør du leke med farger i denne...

Julestjerner i spennende sorter og farger

Fest og høytider Julestjernen, Norges mest populære juleblomst, er ikke bare den tradisjonelle røde. Hvert år kommer nye spennende sorter og farger på markedet.  Bruk også julestjernen i dekorasjoner.

Gaveideer til under 200 kroner

Fest og høytider Usikker på hva du skal finne på av julegaver i år? Her får du tips til hele familien, og alt koster under 200 kroner.

Duften av jul

Fest og høytider Duften av jul bringer både minner og julestemning. Hvorfor ikke la huset dufte av jul også i adventstiden

Slik vinner du Halloween

Fest og høytider Dekorasjonstips til deg som vil sette en støkk i nabobarna på Halloween.

Vekk med flekkene

Fest og høytider Flekker på klær, duker og bord er vanskelig å unngå i løpet av julen. Her er noen tips til hvordan du kan overvinne dem.

Drømmen om en hvit jul

Fest og høytider Drømmen om en hvit jul kan bli virkelig selv om snøen skulle utebli. Alt du trenger er de riktige juleblomstene.