Pynte til jul

Fest og høytider

Alle drømmer om en hvit jul, men hvilken farge har julen inne? Sverger du til klassisk jul i rødt, hvitt og grønt, eller tør du leke med farger i denne tradisjonelle tiden?

Det var en gang at juletrepynten besto av flettede kurver og fargerike lenker laget av barnehender. Nå er jul blitt "big business" og vi kan velge og vrake og skifte stil fra det ene året til det andre.

 Men jul handler i stor grad om tradisjoner, om at ting skal gjøres slik de alltid har vært gjort og pynten skal være den samme som den alltid har vært. Så hvorfor ikke bruke litt tid på å bestemme deg hvilken stil du ønsker å holde jula i, enten det er klassisk, minimal, eller lekent.

 Da kan du plukke deg ut visse elementer som danner basisen for julepynten i huset hvert år, og heller supplere med nye ting etter hvert. På den måten kan du både skape dine egne juletradisjoner og samtidig ha mulighet til å fornye litt når du går lei.

To varianter av hvit jul
Med hvitt som basisfarge for julen, gir du deg selv store muligheter til variasjon i årene som kommer.

Annonse

Hold pynt og tekstiler i hvitt, sølv og glass, og du skaper en illusjon av snø og iskrystaller. Får du balansen riktig, vil dette kunne bli en svært elegant stil for julen. Med så mye hvitt og sølv vil interiøret kunne virke kjølig, så myke opp stilen og skap varme med levende lys og fyr på peisen.

Monokrom jul. Foto Colourbox

Hvitt og rødt
Med hvitt som lerret kan du bruke kontrastfarger til å skape spenning eller fremheve som betyr mest for deg. Flere og flere faller for kombinasjonen svart og hvitt i interiørsammenheng, men til jul er rødt den selvskrevne fargen for mange.

Med noen røde hjerter og et par puter og pledd i rødt og hvitt får interiøret et lunere preg. Disse er fra Princess. Foto: Princess

LES OGSÅ: 10 smarte tips for en tryggere bolig

Gyllen jul
En motsats til den kjølige julen i hvitt og sølv er den gylne julen. Med toner i gull, kobber, beige og brun skaper du varme og lune omgivelser til julefeiringen. Selv om gull tradisjonelt har vært brukt en del til jul, gjerne i kombinasjon med rødt, har vi liten tradisjon for den gylne julen i Norge.

Dette forslaget til en gyllen jul er presentert av Verket Interiør på Bærums Verk. Foto: Verket Interiør

Rosa jul
Enda mindre tradisjon har vi for å bruke rosa til jul, men resultatet kan bli både morsomt og elegant. Er du ikke redd for å gå egne veier, kan du overraske venner og familie ved å invitere til en rosa jul og vise dem at det er mulig å feire jul uten å gjøre som alle andre.

Med roser i glass, rosa bordbrikker og rosa lys og lysestaker har Kid skapt et annerledes julebord. Foto: Kid

Tradisjoner trenger ikke være en ukritisk videreføring av det familien har gjort i generasjoner. Tradisjoner kan også være noe du skaper selv. Kanskje markerer julen 2011 startskuddet for dine egne tradisjoner?

18 desember 2011

0 Kommentar

0
2 stemmer 5

Tipsene du ikke klarer deg uten i julen

Få juletreet til å se tettere ut, smart oppbevaring av lysslynger og stearinlys - her er juletipsene du ikke kan klare deg uten!

0
12 stemmer 3,66666666666667

Dropp grønnsåpa når du skal vaske parkettgulvet til jul

Du bør ikke bruke grønnsåpe eller for mye vann når du skal rengjøre parkettgulvet. Men desember er en ypperlig måned å gi parketten pleie.

0
1 stemmer 4,5

Lag dine egne gaveposer

Lag den perfekte vertinnegaven i form av poser og papir, og fyll dem med hjemmelagde godsaker.

0
4 stemmer 3,5

Slik forvandler du servietter til juletre

Vil du brette serviettene til julemiddagen på en morsom måte? Da må du få med deg dette smart trikset.

0
21 stemmer 3,73809523809524

Tre enkle og smarte pyntetips til jul

Skap julestemning med salt, kanel og blikkbokser.

0
8 stemmer 3,0625

Slik bretter du en julestjerne av tapet

Har du tapet til overs og vil lage noe kult? Her kan du se hvordan du enkelt bretter en julestjerne av tapet.

0
25 stemmer 3

Pakk inn julegavene med stil

Synes du det er vanskelig å pakke inn julegaver eller er du "proff", og vil gjøre mer ut av innpakningen? Her får du tips og inspirasjon!

0
18 stemmer 3

Julebelysning du ikke vil gå glipp av

Noen legger MYE tid og arbeid i å pynte huset med julebelysning - bare se her!

0
0 stemmer 0

Opplev påskehyttestemning - på smalt budsjett

Selv om du ikke har egen hytte er det flere muligheter som står åpne for deg – til å nyte påskesolen nær hytteveggen uten store kostnader. Lei en hytte...

0
7 stemmer 3,78571428571429

16 morsomme julebukker i alle fasonger or farger

Skal du lage din egen julebukk? Eller er du bare gæren etter julegeiter? Her er 16 bukker i alle former og fasonger!

0
0 stemmer 0

Start julebaksten nå!

La familien samle seg rundt kjøkkenbordet og gjør klar for årets pepperkakebaking med rett bakeutstyr! Førjulstiden og julehøytideligheten betyr ofte...

0
1 stemmer 5

WOW! For en julebelysning!

Dette er en av de meste spektakulære belysningene vi noen gang har sett! Se hva som skjer når 25 000 LED-lamper gir en mildt sagt annerledes julebelysni...

0
46 stemmer 3,1195652173913

12 julekranser du kan lage selv

Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan lage en julekrans av!

0
0 stemmer 0

Julemat til småfuglene

Villahagens gjester trenger at du tenker på dem i vinterhalvåret.

0
4 stemmer 3,625

SINTEF Byggforsk: Byggskader på pepperkakehus skyldes dårlig planle...

SINTEF Byggforsk advarer mot å ta lettvint på årets pepperkakehusbaking. Grundig prosjektering er vesentlig for et holdbart og feilfritt pepperkakehus.