Pynte til jul

Fest og høytider

Alle drømmer om en hvit jul, men hvilken farge har julen inne? Sverger du til klassisk jul i rødt, hvitt og grønt, eller tør du leke med farger i denne tradisjonelle tiden?

Det var en gang at juletrepynten besto av flettede kurver og fargerike lenker laget av barnehender. Nå er jul blitt "big business" og vi kan velge og vrake og skifte stil fra det ene året til det andre.

 Men jul handler i stor grad om tradisjoner, om at ting skal gjøres slik de alltid har vært gjort og pynten skal være den samme som den alltid har vært. Så hvorfor ikke bruke litt tid på å bestemme deg hvilken stil du ønsker å holde jula i, enten det er klassisk, minimal, eller lekent.

 Da kan du plukke deg ut visse elementer som danner basisen for julepynten i huset hvert år, og heller supplere med nye ting etter hvert. På den måten kan du både skape dine egne juletradisjoner og samtidig ha mulighet til å fornye litt når du går lei.

To varianter av hvit jul
Med hvitt som basisfarge for julen, gir du deg selv store muligheter til variasjon i årene som kommer.

Annonse

Hold pynt og tekstiler i hvitt, sølv og glass, og du skaper en illusjon av snø og iskrystaller. Får du balansen riktig, vil dette kunne bli en svært elegant stil for julen. Med så mye hvitt og sølv vil interiøret kunne virke kjølig, så myke opp stilen og skap varme med levende lys og fyr på peisen.

Monokrom jul. Foto Colourbox

Hvitt og rødt
Med hvitt som lerret kan du bruke kontrastfarger til å skape spenning eller fremheve som betyr mest for deg. Flere og flere faller for kombinasjonen svart og hvitt i interiørsammenheng, men til jul er rødt den selvskrevne fargen for mange.

Med noen røde hjerter og et par puter og pledd i rødt og hvitt får interiøret et lunere preg. Disse er fra Princess. Foto: Princess

LES OGSÅ: Nye løsninger for bærekraftige pepperkakehus

Gyllen jul
En motsats til den kjølige julen i hvitt og sølv er den gylne julen. Med toner i gull, kobber, beige og brun skaper du varme og lune omgivelser til julefeiringen. Selv om gull tradisjonelt har vært brukt en del til jul, gjerne i kombinasjon med rødt, har vi liten tradisjon for den gylne julen i Norge.

Dette forslaget til en gyllen jul er presentert av Verket Interiør på Bærums Verk. Foto: Verket Interiør

Rosa jul
Enda mindre tradisjon har vi for å bruke rosa til jul, men resultatet kan bli både morsomt og elegant. Er du ikke redd for å gå egne veier, kan du overraske venner og familie ved å invitere til en rosa jul og vise dem at det er mulig å feire jul uten å gjøre som alle andre.

Med roser i glass, rosa bordbrikker og rosa lys og lysestaker har Kid skapt et annerledes julebord. Foto: Kid

Tradisjoner trenger ikke være en ukritisk videreføring av det familien har gjort i generasjoner. Tradisjoner kan også være noe du skaper selv. Kanskje markerer julen 2011 startskuddet for dine egne tradisjoner?

18 desember 2011

0 Kommentar

0
4 stemmer 2,5

Lag flotte julekuler til ditt juletre

Både du og barna kan raskt og enkelt lage fine og personlige julekuler til å pynte både tre og vinduer. Du kan for eksempel bruke forskjellige knapper,...

0
3 stemmer 4

Julens blomster - slik får du dem til å blomstre

Juleblomstene er enkle å stelle, om du følger noen enkle råd. Få med deg rådene fra Tonje Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter.

0
0 stemmer 0

En levende adventskrans

Forny den gamle adventsstaken og lag en blomstrende adventskrans i år.

0
0 stemmer 0

Lag julekalenderen selv

Start adventstiden med en hjemmelaget julekalender. Her er seks varianter

0
9 stemmer 2,88888888888889

14 juletrær som ikke er som andre juletrær

Lei av de tradisjonelle juletrærne? Få med deg disse 14 uvanlige variantene!

0
0 stemmer 0

Start julebaksten nå!

La familien samle seg rundt kjøkkenbordet og gjør klar for årets pepperkakebaking med rett bakeutstyr! Førjulstiden og julehøytideligheten betyr ofte...

0
0 stemmer 0

Opplev påskehyttestemning - på smalt budsjett

Selv om du ikke har egen hytte er det flere muligheter som står åpne for deg – til å nyte påskesolen nær hytteveggen uten store kostnader. Lei en hytte...

0
0 stemmer 0

Har du alt klart til jul?

Fredag er julaften igjen over oss. Har du alt klart?

0
1 stemmer 5

Ti gode interiørtips - for stemningsrik vinterdekor

Gjør livet innendørs lysere og hyggeligere med lune kranser, nye lyslykter eller en bukett med vinterhvite roser. Her viser vi deg enkle dekormuligheter...

1
0 stemmer 0

Hjemmelagde julekuler

Pynt treet med hjemmelagde julekuler.

1
0 stemmer 0

Juleverksted

Vi i Villas redaktør Lisbeth Fosser elsker julepuslerier. Før jul inviterer hun som regel sine nærmeste til juleverksted. Her kan du se noen av tingene...

0
0 stemmer 0

Fem flotte festbuketter

Flotte buketter og blomsteroppsatser hører med til festbordet. Benytt mulighet til å leke kreativt med blomstene.

0
0 stemmer 0

Røde tulipaner til jul

Du trenger du ikke vente til våren med å kjøpe tulipaner, nå får du disse herlige blomstene også til jul.

0
7 stemmer 2,14285714285714

10 morsomme halloween-gresskar

Leter du etter inspirasjon til Halloween? Her er 10 morsomme Halloween-gresskar du må få med deg!

2
1 stemmer 3

Proffenes perfekte jule-og nyttårsbord

Se hvordan tre kreative sjeler gjør det når de dekker et herlig festbord.