Slik steller du hvite juleblomster

Det er ikke bare rødt som er den tradisjonelle julefargen, hvitt forbindes også med jul. Her får du stelletips til julens hvite blomster. 


Juleblomster i hvite nyanser kler hverandre godt og kan derfor settes sammen i grupper uten å risikere fargekollisjoner.

Samtidig kler de hvite juleblomstene julens mørkegrønne pynt fra gran eller andre vintergrønne vekster. 

Hvit azalea

Azalea har sin opprinnelse i Øst-Asia og er en populær juleblomst, som finnes i hvitt, rødt, rosa og lilla. Steller du godt med Azaleaen din vil du ha glede av den lenge.

Den er enkel å stelle, men det viktigste å tenke på, er at den ikke må tørke ut. Den er glad i vann, særlig i blomstringstiden. En uttørking kan gjøre at blomstene visner og bladene faller av.

Når Azalea skal vannes kan du senke den ned i en bøtte eller glassbolle for å gi den en skikkelig gjennomvanning. Når det slutter å komme luftbobler har planten fått nok vann. Azalea bør vannes et par ganger i uka.

Den bør ikke plasseres i direkte sollys og stå litt kjølig.

Foto: OBP

Hvit julestjerne

Julestjerne er Norges mes populære juleplante. Den finnes i rødt, men også krem og hvit. Julestjerne trives på et varmt sted med mye lys, men ikke i direkte sollys.

Planten er sensitiv for lave temperaturer. Du bør beskytte den fra kulde når du tar den med deg hjem. Den er veldig sensitiv mot for mye vann og det beste er å vanne lite og jevnlig, men den tåler en liten uttørking.

Foto: OBP

Hvit alpefiol

Mange synes at alpefiol er litt utfordrende å lykkes med, men det er tre ting du bør fokusere på: Mye lys, sval temperatur og høy luftfuktighet.
Under blomstring skal planten vannes godt, og bruk romtemperert vann.

Jorden skal tørke lett ut mellom hver vanning, og det er lurt å vanne alpefiolen på skålen – da for å unngå gråskimmel. Hvis planten får gule blader, er dette et tegn på at den har fått for mye vann eller for kaldt vann.

Alpefiolen trenger mye lys, så la den stå så lyst som mulig. Den foretrekker også temperatur under 20 grader, og jo svalere den står jo bedre trives den.

 

Foto: OBP

Hvit juleglede – julebegonia

Juleglede bør holdes jevnt fuktig. Regelmessig vanning med lunkent vann er best, men pass på at det ikke blir stående vann i skålen.

Temperaturmessig trives juleglede best ved 18-20 grader og jevn temperatur, og den skal ikke stå trekkfullt. Hvis temperaturen er for høy så blir blomstringstiden kortere. Hvis den plasseres for mørkt kan bladene lett falle av.

Foto: OBP

Hvit julekaktus

Julekaktus skal vannes moderat med lunkent vann, og den tåler en liten uttørring mellom vanningenene. Men du må være obs på at julekaktus ikke tåler å stå med vann i underskålen.

Blomstene på julekaktusen visner og disse bør plukkes av. Da slipper planten å bruke unødvendig energi på å skaffe energi til å sette frø. Julekaktusen skal stå lyst, men ikke i direkte sollys.

Foto: OBP

Hvit orkidé

Orkidé sies å være verdens største plantefamilie, og en hvit orkidé er meget elegant til jul. Den bør plasseres lyst, men ikke i direkte sollys.

Høy luftfuktighet er et must for denne planten, så bladene må dusjes regelmessig. Orkideer trenger ofte mer vann enn man tror, men den liker ikke å bli våt på føttene.

Gi den gjødning annenhver uke.

Foto: OBP

Hvit julerose

Dette er egentlig en staude, men som også kan klare seg inne på vinterstid. I stua bør julerose plasseres lyst og ikke for varmt. Den bør vannes moderat, for den tåler å tørke opp mellom hver vanning.

Julerose skal ikke gjødsles når den står i potte inne. Når våren kommer kan du sette julerosen ut i hagen.

Foto: OBP

Hvit amaryllis

Ridderstjerne, eller amaryllis som den ofte kalles, er blitt en populær juleblomst. Amaryllis er en løkblomst, og det er viktig å vanne den lite frem til de begynner å blomstre. Lite vann gir kortere og sterkere stilker.

Foto: OBP

Hvit saintpaulia 

Saintpaulia bør stå lyst, men unngå å plassere den i direkte sollys. Denne planten kan til og med stå i et nordvendt vindu. Du bør unngå at den får kaldt vann på bladene, da dette kan gi grå eller brune flekker på bladene.

Foto: OBP

Hvit duftranke

Duftranke skal kun gjødsles sparsom i vekstperioden. Den skal vannes moderat og vil ha godt av en lett uttørking mellom hver vanning. Duftranke skal stå lyst, men ikke i direkte sollys.

Kilder: OBP.no, hageland.no, mestergronn.no
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!