Tenn levende lys i vintermørket – med våkent brannvett

Desember er en av de månedene der det tennes flest levende lys i Norge. Det er liten tvil om at levende lys skaper god stemning, men de er også ofte er årsak til alvorlige branner.


Her er sikkerhetsregler for bruk av levende lys:

Hold alltid levende lys under oppsikt. Forlat aldri rom med levende lys. Dersom du må forlate rommet uten at det er andre til stede, slokk lysene. Pass også på at du ikke sovner fra levende lys.
Ved festlige anledninger der det nytes alkohol, sørg for at minst én person holder seg edru nok til å huske å slokke lysene når festen er over.

Plasser aldri levende lys for nær brennbart materiale. Pass på at levende lys ikke kommer i nærheten av ting som kan brenne. Vær spesielt oppmerksom på avstand til gardiner, som kan blafre mot lyset ved trekk fra vinduet.  Plasser ikke levende lys der personer beveger seg – løse klær kan ta fyr om de kommer borti lysene.

Sørg for at levende lys står stødig. Levende lys som ikke står stødig kan velte – enten av seg selv, trekk i rommet, barns eller kjæledyrs lek eller lignende.

Bruk aldri brennbare lysestaker og brennbare lysmansjetter. Lys som brenner helt ned kan sette fyr på eller smelte lysestaker og lysmansjetter av brennbart materiale. Juledekorasjoner av f.eks. lettantennelige grener av gran eller furu, bør aldri kombineres med tente lys.

Les også: Slik henger du opp julelys ute.

Vær obs på telysene

Telys må ikke plasseres direkte på bord eller duk, men på noe som tåler høy temperatur.

•    En egnet telysholder er åpen og gir god lufting.

•    Tette holdere vil kunne gi overoppheting og farlig oppflamming.

•    Soting fra flammen kan være et varsel om for dårlig lufttilførsel.

•    La helst telys brenne ut slik at det slokker av seg selv.

•    Hvis telyset flammer opp må du aldri helle vann på det. Dersom du forsøker å slokke med vann, vil det føre til en voldsom oppflamming.

•    Kvel flammen, f.eks. med en lyseslokker – ikke blås.

Levende lys i juletreet?

Juletreet blir raskt tørt og ekstremt lettantennelig når det står innendørs.

Bruk av levende lys i juletreet er ekstremt brannfarlig, og bør ikke forekomme.

Sats  på brannøvelser hjemme

Undersøkelser viser at bare 1 av 10 har gjennomført brannøvelse i hjemmet i løpet av det siste året. Under halvparten har en rømningsplan i tilfelle brann. Selv blant barnefamilier er andelen lav. Dette er kanskje den gruppen som har størst behov for å gjennomføre brannøvelser hjemme, fordi barna som regel er avhengig av hjelp i en nødssituasjon.

Her er noen råd om ting man bør tenke på når man har brannøvelse hjemme:

Øvelse gjør mester

I en brannøvelse bør man trene praktisk på evakuering av huset. Prøv ulike rømningsveier fra flere rom. Kontroller at rømningsveiene er lett tilgjengelige og at dører og vinduer enkelt kan åpnes fra innsiden. Vurder om det er behov for ekstra hjelpemidler som rømningsstiger eller lignende. Bli enige om hvem som går først og hvem som går sist.

Etter brannøvelsen bør familien sette seg ned i noen minutter for å evaluere. For hver gang man øver finner man kanskje noe som kan gjøres bedre, og på denne måten blir både barn og voksne tryggere på hva de skal gjøre i tilfelle brann. Gjenta øvelsen jevnlig – minst to ganger pr. år.

Skap trygghet

Det er viktig at foreldre framstår som trygge på hvordan de skal opptre i tilfelle brann. Dette er med på å gi barna den tryggheten de trenger. En god idé er å gjennomføre brannøvelsen som en lek uten altfor mye alvor, slik at barna ikke blir engstelige.

Før man har brannøvelse bør foreldrene snakke med barna om hva brann er og hvorfor det er viktig å ha brannøvelse. Fortell om røykvarsleren og hva det betyr dersom den piper. Lag noen enkle regler for hva barna skal gjøre dersom den begynner å pipe og det lukter røyk.
Ingen fasit

Det finnes ingen fasit for hva man skal gjøre dersom røykvarsleren varsler brann. Dette avhenger av barnas alder, hvor mange voksne som er til stede, hvilke rømningsmuligheter familien har og så videre. Dere må finne den ordningen som passer dere best.

Noen ting er viktig å huske på:
•    Brann kan være en skremmende opplevelse. Noen barn kan finne på å gjemme seg f.eks. under senga, inni et skap eller lignende.

•    Yngre barn trenger hjelp av voksne for å komme seg ut. Dersom det er flere voksne og barn i boligen, må de voksne avtale seg imellom hvem som tar seg av hvilke barn.

•    Eldre barn kan lære å komme seg ut av boligen på egenhånd.

•    Eldre barn kan også lære å ringe til brannvesenet for å varsle om brann (nødnummer 1-1-0).

•    Avtal et fast møtested utenfor boligen, der alle skal møtes så raskt som mulig for opptelling i en nødssituasjon (f.eks. ved flaggstanga, ved epletreet eller andre steder som er enkle å huske).

Kilder: DSB, Gjensidige og Norsk brannvernforening.