9 råd: Dette må du tenke på når du skal kjøpe juletre

Her får du oversikten over de vanligste sortene juletrær, og 9 råd for hvordan du får et pent og holdbart juletre. Og bør du velge ekte juletre eller kunstig juletre?

juletre

Juletre, julas viktigste plante. Hvert år selges det godt over en million juletrær i Norge. Tradisjonen med å dra nåletrær inn i stua stammer fra Tyskland. Allerede på 1500-tallet arrangerte håndverkerlaugene julefester hvor de tok inn kvister eller trær som de pyntet.

Etter hvert kom også tradisjonen til Norge via Danmark på 1800-tallet. Det første juletreet vi kjenner til her hjemme, ble pyntet i Kristiania på 1820-tallet.

Ekte eller kunstig juletre?

De fleste forbinder julen med et vanlig jultre og foretrekker dette, men det er også mange fordeler med å velge et kunstig juletre.

Derfor skal du velge et kunstig juletre: 

  • De er allergivennlige.
  • Kunstige juletre kan være dyre i innkjøp, men utvalget er stort og de finnes i alle prisklasser. De har lang holdbarhet og du har glede av det i mange år fremover.
  • Du slipper dryssing og du slipper å tenke på hvordan du skal kvitte deg med juletreet etter jul. 
  • Mange ønsker også sette opp juletreet tidlig i desember og rydde det bort uti januar. Med et kunstig juletre slipper du å bekymre deg for at det skal visne før juleaften. 
  • Det er heller ingen tvil om at det er nok å stri med før i førjulstiden og med et kunstig juletre, slipper du å jakte på det perfekte juletreet. Dessuten er det enkelt å sette opp. 

Hvis du foretrekker et ekte juletre så er dette de mest vanlige sortene, ifølge organisasjonen Norsk Juletre (som faktisk holder til på Gran):

Juletre: Fjelledelgran (Abies lasiocarpa)

Fjelledelgranen vokser naturlig over store deler av Nord-Amerika, men blir nå dyrket på Vestlandet.

Som juletre er fjelledelgranen å regne som en norsk spesialitet. Dette er en slank, smal og kjegleformet edelgran med mange mellomgreiner.

Den kjennetegnes av en svært aromatisk lukt og holder svært godt på nålene. Den finnes i mange fargevarianter fra grønt, blågrønt til grått og blått. Fjelledelgranen kan stå i opptil 7 uker i stuetemperatur før det begynner å drysse.

Nordmannsedelgran (Abies nordmanniana)

Nordmannsedelgran er et svært pent juletre – tett, fint og skinnende grønt. Det vokser som vokser naturlig i fjellområdene på østsiden av Svartehavet.

Treet har en dyp, fin grønnfarge og nålene er myke, og det holder opptil 10 uker i stuetemperatur før det begynner å drysse. Greiene er svakt oppoverbøyd med plass til hengende julepynt mellom kransene.

Engelmannsgran (Picea engelmannii)

Dette treet vokser naturlig i Rocky Mountains og har bedre holdbarhet enn vanlig gran. Utseende er noe midt i mellom blågran og vanlig gran og fargen varierer fra grønn til ganske sterk blå. Greinene er stive og nålene er litt lengre enn hos vanlig gran.

Juletre: Vanlig gran (Picea abies)

Dette er det typiske norske juletreet – vanlig gran fra de norske skoger. Gran er godt egnet som juletre og de egenskapene som ofte trekkes fram er at den er smaltvoksende og lukter godt.

Ofte er grantreet det billigste juletreet. Grunnen til at det har blitt forbigått av edelgranartene, er at det drysser fort og mye. For å unngå dette må du huske å fylle juletrefoten med vann.

Serbergran (Picea omorica)

Serbergran har bedre holdbarhet enn vanlig gran, men de myke greiene kan noen ganger ha vansker med å bære pynt og lys.

Utseendet kan minne mye om edelgran med mørkgrønne og myke nåler med hvite striper på undersiden, noe som gjør baret sølvglinsende og levende.

Serbergran kalles også søylegran på grunn av den ranke smale kronen, som gir treet en karakteristisk silhuett.

Juletre: Vanlig furu (Pinus sylverstris)

Juletre av vanlig furu har vært vanlig i områder med lite gran, men kan være vanskelig å få tak i på grunn av liten produksjon.

Furu er godt egnet som juletre og kan deles inn i to kronetyper: Smal- og bredkronet. Den smaleste egner seg best til juletre. Nålene sitter sammen to og to og nålelengden er fra 2 til 6 centimeter.

Furu regnes som et juletre som har god holdbarhet.

Selvhogst av juletre

Å hogge juletreet selv er en hyggelig opplevelse for store og små. Over hele landet tilbyr juletre-produsenter selvhogst av juletrær i desember. Du finner full oversikt over hvor du kan hogge juletreet selv på norskjuletre.no.

Juletre vett-reglene

Opplysningskontoret for juletrær, som består av eksperter fra Plantasjen, har laget 9 råd for å få et pent og holdbart juletre:

#1 Spør når treet er felt

For at juletreet skal stå lengst mulig uten å drysse, bør det være felt tidligst i midten av november. Spør når treet er felt når du handler.

#2 Dra fingrene gjennom barnålene

Hvis barnålene faller lett av når du drar fingrene gjennom grenene, er det et dårlig tegn. Bruk tid på å finne et tre hvor barnålene sitter godt fast.

#3 Sjekk barnålene ved stammen

Selv om juletreet ser bra ut ved første øyekast, bør du alltid sjekke om barnålene innerst ved stammen er friske og fine.

#4 Ikke gi juletreet varmesjokk

Treet har det best om det får akklimatisere seg i et mellomkaldt rom før du tar det inn i stuen. Husk også å fjerne nettingstrømpen når du setter juletreet til akklimatisering.

#5 Hold juletreet unna varmekilder

Pass på at du ikke plasserer juletreet i umiddelbar nærhet av en varmekilde, som for eksempel en varmeovn eller en peis, da kan det drysse raskere.

#6 Finn et juletre som passer juletrefoten

Trær suger vann mellom barken og veden, og denne sugeevnen svekkes om man spikker i stammen. Ta derfor med juletrefoten når du du skal kjøpe juletre.

#7 Vann juletreet rikelig og ofte

Et bartre fordamper fuktighet gjennom barnålene, og får de ikke fuktigheten de trenger, ligger de på gulvet før man vet ordet av det. For å gi treet ditt ekstra god sugeevne er et godt tips å skjære av en 2-3 cm skive nederst på stammen.

#8 Gi ekstra vann til den norske julegrana

Den mest populære juletresorten her til lands er den norske julegrana. Dette er også det mest ømfintlige treet med tanke på uttørking. Gi derfor nok vann.

#9 Unngå å gi juletreet for kaldt vann

Enten du velger julegran eller edelgran, setter treet størst pris på lunkent vann.

Kilder: Plantasjen.no, hageland.no, skogoglandskap.no og norskjuletre.no