Test: Google Wifi

Lei av dårlig internett? Vi og. Derfor var gleden stor da vi koblet på Googles nye mesh-baserte nettverksforsterker.


Google Wifi er et system som forsterker nettverkssignalet ditt, og er særlig kjekt for de som bor i store eller kronglete boliger der det er vanskelig å få internettsignalet til å nå frem i alle rom.

Google Wifi byr på et såkalt mesh-system (maskenettverk). Dette betyr at man går bort fra prinsippet om én ruter som sender ut et signal fra et sted. Her får du flere nettverksbokser som samarbeider om å lage et stort, sømløst signal som dekker hele boligen.

 

 

Det å forsterke sitt eksisterende hjemmenett er ikke noe nytt konsept. Nettverks-extendere og -repeatere har vært på markedet lenge. Men opplegg som dette, med flere bokser som jobber sammen, har bare vært tilgjengelig i Norge det siste året. Og det er svært velkomment.

Google Wifi har fint design, og skaper et stabilt og kraftig nettverk. (Foto: Jørgen Berg Pedersen)   

 

Om testen

Vi testet Google Wifi i en toetasjes leilighet med diverse lettvegger, murvegger, bad, en trapp og andre ting som kompliserer nettverksflyten.

TV-stua, internettuttaket, modemet og den trådløse ruteren står i andre etasje. Ruteren (Jensen Airlink 3000DG) sørger for god dekning her, men klarer bare delvis å sende signaler ned i etasjen under.

Saken kompliseres av at boligens trådløse Sonos-musikkanlegg, som er avhengig av stabilt nett for å fungere, står i første etasje. Dette har resultert i mer følelsesladet hyling fra hjemmets nettverksansvarlige enn fra noen musikkartist den siste tiden. Beklagelig nok

Problemet har blitt forsøkt løst med bytte til en ny, kraftig ruter, og oppsett av diverse nettverksforsterkere. Men problemet har vedvart. Verken markedets kraftigste ruter eller (enkeltstående) nettverksforsterkere har klart å gi et stabilt signal i alle rom nede.

Men så pakket vi opp en 3-pack med Google Wifi-bokser.

Google Wifi settes opp og styres av en egen app, som er svært brukervennlig.  

 

Wow førsteinntrykk

Det første Google Wifi møter deg med er noe så sjeldent som en pen og gjennomdesignet boks. Emballasjen har selvfølgelig ingenting å si for ytelsen, men det et godt tegn at produsenten tenker kvalitet i alle ledd.

I esken ligger tre enkle wifi-bokser, hver på størrelse med en stor tekopp, samt tre strømledninger, en nettverkskabel og en liten bruksanvisning. Alt sammen er hvitt, har rene linjer og ser lekkert og enkelt ut.

Og enkelt er det. Bruksanvisningen er på én side, og ber deg simpelthen koble en wifi-boks til strøm og modem, laste ned Google Wifi-appen, scanne en QR-kode med telefonen din og la systemet ta det derfra.

Deretter er det plankekjøring. Noen nettverksløsninger er håpløst klønete å sette opp for dødelige internettbrukere. Men ikke dette. Tilkoblingen av Google Wifi er befriende brukervennlig. Appen guider deg glatt videre til å sette opp boks nr 2 og 3, uten å belemre deg med tekniske ting du ikke har forutsetning for å mene noe om.

Når systemet er oppe, kan du navngi det og ta en rundtur i appen. Her er det flere smarte tilleggsfunksjoner som barnesperre, tidsstyring, prioritert enhet, gjestenett, bare for å nevne noe. Alle funksjoner er supertilgjengelige i appen, og en drøm å bruke for den som har brukt nok timer av livet sitt på å krangle med knotete nettløsninger. Her har andre leverandører mye å lære.

Merk at Google Wifi skaper et nytt nett i boligen, som kjører parallelt med det gamle nettet ditt. I tillegg har nettverksboksene kun to ethernett-porter. Så dersom du har mange kablete enheter eller enheter som er tvunget til å kjøre på det gamle nettet, vil du kunne oppleve begrensninger her.

I dette tilfellet betyr det at TVen, GET-boksen og Apple-TVen fortsatt må kjøre på det gamle nettet. Og med modem, ruter, Sonos-boks og Google-boks blir det etterhvert mange bokser og mye ledninger på TV-benken. Men estetikken i interiøret må bare finne seg i å vike for internettdekningen 🙂 

Se også: Frykter laderkaos skaper brann

Google Wifi-boksen blender godt inn med interiøret. Plantene derimot ser ut til å trenge litt vann. (Foto: Jørgen Berg Pedersen)   

 

Ytelse

Google Wifi har en oppgitt makskapasitet på 1200 mbps trådløs overføring. Det holder i massevis for de fleste husstander. I tillegg skal hver wifi-boks kunne dekke en rekkevidde på ca 85 m2. Testleiligheten er ca 45 m2 oppe og 80 m2 nede, så rekkevidden skulle være tilstrekkelig. Forutsatt at signalet kommer seg gjennom veggene og ned til første etasje.

Vi kablet boks nr 1 til ruteren i andre etasje og satt boks nr 2 i toppen av trappa, ca 6 meter unna ruteren. Boks nr 3 ble satt midt i stua i første etasje, ca 10 meter i luftlinje/ubrutt landskap fra boks nr 2.

Merk at nettverksboksene også kan kables med ledning. Da må du i så fall strekke en/flere lang(e) ledning(er) gjennom rommene. Og det er forøvrig et godt tegn for signalstyrken at boksene oppnår trådløs forbindelse med hverandre.

Slik var dekningen i første etasje med det gamle nettet.  

 

 Og slik var dekningen med det nyoppsatte Google-systemet. 

 

Sannhetens time

Da systemet var satt opp fikk vi endelig testet systemet. Og sannelig; Google-maskenettet klarte brasene! Selv i soner som før var dønn mørke og uten dekning, kunne vi nå hoppe mellom nettsider og snoke på gamle klassevenninner på Facebook – helt uten kjedelig lasting og ventetid.

Deretter kjørte vi en hastighetstest fra Speedtest av Ookla (med en iPhone 7) for å bekrefte opplevelsen. Og jammen, her kom det frem at det nye Mesh-systemet ga fullt trøkk i kroker som før var nærmest uten dekning.

 

Hastighetstesten viser at Google Wifi-signalet gir tilnærmet full fart i alle rom. 

 

Til slutt gjenstod den store utfordringen – sverdet i stenen – som intet produkt har klart å rokke til nå, nemlig musikkanlegget. Dette har vist seg å være hyperfølsomt for ustabilitet, så det var med stor spenning vi koblet Google Wifi boks nr 1 til Sonos-boksen i andre etasje, koblet Sonos-systemet på det nye Google-nettet og trykket ”play” på musikkspilleren.

Og vet du hva! Full klaff. Musikkanlegget lot seg styre og justere fra soverom og kjøkken og baderom og hvor det skulle være. Google Wifis Mesh-system klarte det intet annet produkt har klart i denne leiligheten tidligere.

Ordet som oppsummerer opplevelsen med Google Wifi er egentlig bare «wow».

Fantastisk enkelt oppsett. Lekker og brukervennlig styring. Full dekning i alle rom og knirkefri kobling mot musikkanlegget. Legg til flere smarte funksjoner som dekker typiske familiebehov, og du får et  bedre testresultatet enn vi turte å drømme om.

 

Google Wifi Mesh-nettverksforsterker

  • Pris: 3590,- (3-pack) / 1390,- (1-pack)
  • Antall LAN-porter: 2 stk per enhet
  • Funksjoner: Bluetooth 
  • Frekvensbånd: 5 GHz, 2.4 GHz
  • Rekkevidde: Ca 85 m2 per enhet
  • Hastighet: Opptil 1200 mbps 

Vil du ha flere nyttige tips og triks? Meld deg på vårt nyhetsbrev!