Gulvtepper er et varmere alternativ enn den sedvanlige parketten.
Gulvtepper er et varmere alternativ enn den sedvanlige parketten. Bilde: Colourbox

Alternativer til tre på gulvet

Gulv

Er du lei av å se de samme parkettgulvene overalt? Bryt med sedvanen og velg noe annet enn tre neste gang du legger gulv.

Parkett og tre har nærmest blitt en standard på norske gulv, men det finnes mange alternativer for deg som ønsker å prøve noe nytt. Her er en oversikt over noen av mulighetene du har.

Bambus
Til tross for at bambus ser ut som tre, er det faktisk et gress. Likevel gir bambus et slitesterkt gulv som er mye hardere enn eik.

– Bambus trekker ikke til seg fukt og flekker og er følgelig meget motstandsdyktig mot råte og mugg, og er heller ingen næringskilde for insekter og termitter, hevder bambusgulvleverandøren Hardstuff.

Teppe
Tepper fremstilles enten i kunstfiber eller naturfiber. Førstnevnte er laget av olje, fremtilt ved hjelp av forskjellige raffineringsprosesser. Et eksempel på dette er nylon. Syntetiske fibre har høy slitasjemotstand, og de fleste av dagens tepper består av slike kunsfibre.

Tepper av naturfiber er gjerne laget av ull eller plantefiber. Geiteragg har også blitt brukt for å gi et mer rustikt preg, men er sjeldnere i dag. Av plantefiber er det særlig jute som blir brukt til tepper, men også sisal og hamp er brukt.

Linoleum
Gulvbelegg av linoleum er slitesterkt, og har god motstandsevne mot fett og olje i tillegg til svake syrer. Det kan derfor være aktuelt å bruke på kjøkkenet. Derimot kan langvarig påkjenning fra fukt skade linoleumen, så den egner seg ikke på våtrom som bad og vaskerom.

Les også:

10 ting du må vite før du pusser opp badet

Skal du pusse opp badet eller bygge nytt? Her er tipsene og reglene du må kunne før du setter i gang.

Kork
Vil du ha et gulv som er mykt å stå og gå på, er kork et godt alternativ. Det føles også mer behagelig varmt enn mange andre gulvtyper og kan gi bedre trinnlydisolasjon.

Kork på gulvet reduserer trinnlyden og er mykt å gå på.

– Kork tåler både fuktighet og varierende temperaturer uten å brytes ned i vesentlig grad, takket være et høyt harpiksinnhold. Materialet har relativt store fuktbevegelser som det må tas hensyn til når det brukes som gulvbelegg, i følge Sintef Byggforsk.

Polert betong
Er du ikke redd for harde gulv og ønsker et moderne uttrykk, kan slipt og polert betong være et spennende valg. Polerte og impregnerte betonggulv skal være enkle å renholde og vedlikeholde. Ulempen er at materialet kan gi boligen et kjølig preg, men det kan likevel passe godt inn med det rette interiøret.

Keramiske fliser
– Keramiske fliser er motstandsdyktige overfor de fleste kjemikalier og kan tåle til dels store mekaniske påkjenninger, skriver Sintef Byggforsk.

Les også:

Så lett renser du sølvtøyet med vann og natron

Med kokende vann og natron blir sølvtøyet blankt og fint - mens du ser på.

Unngå glasserte fliser på gulvet.

Det gjør dem spesielt egnet til bruk på bad, toalett, kjøkken og inngangsparti. Mens glasserte fliser kan være lurt å bruke på vegger hvor renholdet er viktig, bør du velge matte fliser på gulvet for å redusere faren for å skli på gulvet.

Naturstein
Heller eller fliser av naturstein kan være et spennende element i interiøret. Som med betong, vil du få et gulv som er hardt og kan virke kjølig, men det kan også gi interiøret et preg av noe eksklusivt og solid.

Vær oppmerksom på at hvor god motstandyktighet gulvet vil ha mot bl.a. vann, syrer og slitasje, vil være avhengig av hvilken steinsort du velger. Forhør deg med leverandør om steinsortens ulike egenskaper før du bestemmer deg.

Les også:

10 sykdommer alle hundeeiere burde være oppmerksomme på

Kan du se på hunden din når den er syk? Det er ikke alltid like lett å se. Derfor har vi samlet 10 av de mest vanlige og typiske årsaker til at hunder...

25. november 2011
Mer om Gulv

Slik sliper du tregulvet selv

Gulv Det er en stor jobb å slipe gulvet selv. Vi viser deg hvordan du får et vellykket resultat - trinn for trinn.

Derfor bør du legge gulv nå

Gulv Ekspertene er enige: Sommeren er den perfekte tiden for å legge nytt gulv.

Slik blir du kvitt knirking i gulvet

Gulv Gremmes du over at gulvet knirker? Det er mulig å bli kvitt problemet.

Bruk broddevett innendørs

Gulv Med pigger under skoene tråkkes gulv i stykker. Det gjelder både i boligen og i butikken. Bruk broddevett, så slipper du hull og hakk.

Bør du velge lakk, voks, såpe eller maling til tregulvet?

Gulv Du har slipt ned tregulvet – eller lagt et helt nytt – og nå vurderer du hvilken behandling som er best: olje, lakk, voks, såpe eller maling. Vi kårer...

Klikk deg frem til rett gulv

Gulv Velg og vrak blant ulike gulvmaterialer, og se hvordan stuen eller soverommet vil se ut etter oppussing med noen få tastetrykkk på pcen!

Hvorfor velge bambusgulv

Gulv Det er mange grunner til å velge bambusgulv. Estetikk og brukervennlighet er to viktige faktorer.

Ta vare på bambusgulvet

Gulv Et bambusgulv er vakkert og slitesterkt, men trenger som alle andre gulv et visst vedlikehold. Slik tar du vare på bambusgulvet.

Lyst på nytt gulv?

Gulv Er du lei av den slitte parketten? Fortvil ikke, de finnes et hav av muligheter for fornyelse av det gamle gulvet.

Fordeler og ulemper med oljet gulv

Gulv Vurderer du å olje gulvet ditt? Det er både fordeler og ulemper!

Velg riktig lakk til tregulvet

Gulv Riktig lakk kan fornye gamle tregulv og parkett. Slik går du frem.

Gi tregulvet ny farge

Gulv På tide å slipe tregulvet? Da kan du benytte anledningen til å gi tregulvet en farge som står til interiøret.

Smarte gulv - i nytt hus

Gulv Familien i Asker har påvirket utforming av nytt typehus tilpasset sitt behov. Solide og vakre gulv var et av ønskene

Slik sliper du gulvet

Gulv Et godt vedlikeholdt parkett- eller tregulv er en pryd og noe av det første som møter gjestene dine. Dessverre er det samme gulvet like synlig når...

Sats på linoleum

Gulv Ønsker du deg et friskt, frekt, fargerikt og miljøvennlig gulv uten å tømme sparegrisen helt? Bruk linoleum, det er tilbake for fullt.