Gulvtepper er et varmere alternativ enn den sedvanlige parketten.
Gulvtepper er et varmere alternativ enn den sedvanlige parketten. Bilde: Colourbox

Alternativer til tre på gulvet

Gulv

Er du lei av å se de samme parkettgulvene overalt? Bryt med sedvanen og velg noe annet enn tre neste gang du legger gulv.

Parkett og tre har nærmest blitt en standard på norske gulv, men det finnes mange alternativer for deg som ønsker å prøve noe nytt. Her er en oversikt over noen av mulighetene du har.

Bambus
Til tross for at bambus ser ut som tre, er det faktisk et gress. Likevel gir bambus et slitesterkt gulv som er mye hardere enn eik.

– Bambus trekker ikke til seg fukt og flekker og er følgelig meget motstandsdyktig mot råte og mugg, og er heller ingen næringskilde for insekter og termitter, hevder bambusgulvleverandøren Hardstuff.

Teppe
Tepper fremstilles enten i kunstfiber eller naturfiber. Førstnevnte er laget av olje, fremtilt ved hjelp av forskjellige raffineringsprosesser. Et eksempel på dette er nylon. Syntetiske fibre har høy slitasjemotstand, og de fleste av dagens tepper består av slike kunsfibre.

Tepper av naturfiber er gjerne laget av ull eller plantefiber. Geiteragg har også blitt brukt for å gi et mer rustikt preg, men er sjeldnere i dag. Av plantefiber er det særlig jute som blir brukt til tepper, men også sisal og hamp er brukt.

Linoleum
Gulvbelegg av linoleum er slitesterkt, og har god motstandsevne mot fett og olje i tillegg til svake syrer. Det kan derfor være aktuelt å bruke på kjøkkenet. Derimot kan langvarig påkjenning fra fukt skade linoleumen, så den egner seg ikke på våtrom som bad og vaskerom.

Kork
Vil du ha et gulv som er mykt å stå og gå på, er kork et godt alternativ. Det føles også mer behagelig varmt enn mange andre gulvtyper og kan gi bedre trinnlydisolasjon.

Kork på gulvet reduserer trinnlyden og er mykt å gå på.

– Kork tåler både fuktighet og varierende temperaturer uten å brytes ned i vesentlig grad, takket være et høyt harpiksinnhold. Materialet har relativt store fuktbevegelser som det må tas hensyn til når det brukes som gulvbelegg, i følge Sintef Byggforsk.

Polert betong
Er du ikke redd for harde gulv og ønsker et moderne uttrykk, kan slipt og polert betong være et spennende valg. Polerte og impregnerte betonggulv skal være enkle å renholde og vedlikeholde. Ulempen er at materialet kan gi boligen et kjølig preg, men det kan likevel passe godt inn med det rette interiøret.

Keramiske fliser
– Keramiske fliser er motstandsdyktige overfor de fleste kjemikalier og kan tåle til dels store mekaniske påkjenninger, skriver Sintef Byggforsk.

Unngå glasserte fliser på gulvet.

Det gjør dem spesielt egnet til bruk på bad, toalett, kjøkken og inngangsparti. Mens glasserte fliser kan være lurt å bruke på vegger hvor renholdet er viktig, bør du velge matte fliser på gulvet for å redusere faren for å skli på gulvet.

Naturstein
Heller eller fliser av naturstein kan være et spennende element i interiøret. Som med betong, vil du få et gulv som er hardt og kan virke kjølig, men det kan også gi interiøret et preg av noe eksklusivt og solid.

Vær oppmerksom på at hvor god motstandyktighet gulvet vil ha mot bl.a. vann, syrer og slitasje, vil være avhengig av hvilken steinsort du velger. Forhør deg med leverandør om steinsortens ulike egenskaper før du bestemmer deg.

25 november 2011

Derfor kan tørr vinterluft skade tregulvet ditt

Mange opplever at det oppstår nivåforskjeller, knirk eller sprekker i tregulvet om vinteren. Men det finnes heldigvis noen grep du kan gjøre selv.

Slik fjerner du vanskelige flekker fra gulvet

Mye god drikke og fet mat i jula byr på utfordringer for gulvet. Vi viser deg hvordan du blir kvitt de verste flekkene.

«Er det mulig å male gulvbelegg?»

Og hvordan går man frem for best resultat? Vår ekspert på maling svarer.

Slik sliper du tregulvet selv

Det er en stor jobb å slipe gulvet selv. Vi viser deg hvordan du får et vellykket resultat - trinn for trinn.

Bruk broddevett innendørs

Med pigger under skoene tråkkes gulv i stykker. Det gjelder både i boligen og i butikken. Bruk broddevett, så slipper du hull og hakk.

Så enkelt maler du rutegulv

Rutete gulv er på alles lepper – og i mange retrokjøkken, bad og ganger. Her får du oppskriften på hvordan du maler rutegulv helt uten ujevne linjer...

Laminatgulv - holdbart og lett å rengjøre

Laminatgulv er av mange blitt sett på både som et billig og dårlig alternativ, men teknologien har banet vei for god kvalitet til en fornuftig pris. I...

Klikk deg frem til rett gulv

Velg og vrak blant ulike gulvmaterialer, og se hvordan stuen eller soverommet vil se ut etter oppussing med noen få tastetrykkk på pcen!

Kjøkkengulv med støtdemping

Velg riktig type gulv når du skal legge nytt kjøkkengulv.

Velg riktig gulv i riktig rom

Når du skal legge gulv eller bytte ut det gamle er det mange gulvmaterialer å velge mellom. Gulvet skal være behagelig å gå på, pent å se på og praktisk...

Tidløst med tregulv

Ekte tregulv faller i smak hos de aller fleste fordi det er solid, behagelig og lunt. I rom med hvite vegger er det spesielt kledelig med myke, naturlig...

Massivt Eikegulv – supert som stuegulv

I nybygget hus på Nordstrand i Oslo får gulvet spille førstefiolin i interiøret. Her er ingen tepper, bare store åpne gulvflater som innbyr til behageli...

Laminatgulv – moderne og praktisk

Laminat tåler hard medfart år etter år og har omtrent samme vakre utseende som tregulv. I tillegg er det enkelt å legge og prisen er lav.

Gulv av merbau-mosaikk

Det er lekkert å se på, godt å tråkke på og holder stand i årevis med meget enkelt stell.Gulv av Merbau-mosaikk gir rommet et eksklusivt preg uten å...

Gulv med spreke farger og mønster

Har: Et gammelt tregulv med smale planker og masse spikerhull. Ønsker: Et malt gulv, gjerne med ruter og mønster.