Gulvtepper er et varmere alternativ enn den sedvanlige parketten.
Gulvtepper er et varmere alternativ enn den sedvanlige parketten. Bilde: Colourbox

Alternativer til tre på gulvet

Gulv

Er du lei av å se de samme parkettgulvene overalt? Bryt med sedvanen og velg noe annet enn tre neste gang du legger gulv.

Parkett og tre har nærmest blitt en standard på norske gulv, men det finnes mange alternativer for deg som ønsker å prøve noe nytt. Her er en oversikt over noen av mulighetene du har.

Bambus
Til tross for at bambus ser ut som tre, er det faktisk et gress. Likevel gir bambus et slitesterkt gulv som er mye hardere enn eik.

– Bambus trekker ikke til seg fukt og flekker og er følgelig meget motstandsdyktig mot råte og mugg, og er heller ingen næringskilde for insekter og termitter, hevder bambusgulvleverandøren Hardstuff.

Teppe
Tepper fremstilles enten i kunstfiber eller naturfiber. Førstnevnte er laget av olje, fremtilt ved hjelp av forskjellige raffineringsprosesser. Et eksempel på dette er nylon. Syntetiske fibre har høy slitasjemotstand, og de fleste av dagens tepper består av slike kunsfibre.

Tepper av naturfiber er gjerne laget av ull eller plantefiber. Geiteragg har også blitt brukt for å gi et mer rustikt preg, men er sjeldnere i dag. Av plantefiber er det særlig jute som blir brukt til tepper, men også sisal og hamp er brukt.

Linoleum
Gulvbelegg av linoleum er slitesterkt, og har god motstandsevne mot fett og olje i tillegg til svake syrer. Det kan derfor være aktuelt å bruke på kjøkkenet. Derimot kan langvarig påkjenning fra fukt skade linoleumen, så den egner seg ikke på våtrom som bad og vaskerom.

Kork
Vil du ha et gulv som er mykt å stå og gå på, er kork et godt alternativ. Det føles også mer behagelig varmt enn mange andre gulvtyper og kan gi bedre trinnlydisolasjon.

Kork på gulvet reduserer trinnlyden og er mykt å gå på.

– Kork tåler både fuktighet og varierende temperaturer uten å brytes ned i vesentlig grad, takket være et høyt harpiksinnhold. Materialet har relativt store fuktbevegelser som det må tas hensyn til når det brukes som gulvbelegg, i følge Sintef Byggforsk.

Polert betong
Er du ikke redd for harde gulv og ønsker et moderne uttrykk, kan slipt og polert betong være et spennende valg. Polerte og impregnerte betonggulv skal være enkle å renholde og vedlikeholde. Ulempen er at materialet kan gi boligen et kjølig preg, men det kan likevel passe godt inn med det rette interiøret.

Keramiske fliser
– Keramiske fliser er motstandsdyktige overfor de fleste kjemikalier og kan tåle til dels store mekaniske påkjenninger, skriver Sintef Byggforsk.

Unngå glasserte fliser på gulvet.

Det gjør dem spesielt egnet til bruk på bad, toalett, kjøkken og inngangsparti. Mens glasserte fliser kan være lurt å bruke på vegger hvor renholdet er viktig, bør du velge matte fliser på gulvet for å redusere faren for å skli på gulvet.

Naturstein
Heller eller fliser av naturstein kan være et spennende element i interiøret. Som med betong, vil du få et gulv som er hardt og kan virke kjølig, men det kan også gi interiøret et preg av noe eksklusivt og solid.

Vær oppmerksom på at hvor god motstandyktighet gulvet vil ha mot bl.a. vann, syrer og slitasje, vil være avhengig av hvilken steinsort du velger. Forhør deg med leverandør om steinsortens ulike egenskaper før du bestemmer deg.

25 november 2011

Derfor bør du legge gulv nå

Ekspertene er enige: Sommeren er den perfekte tiden for å legge nytt gulv.

Start med valg av gulv

Hjemmets trivsel påvirkes av hva slags gulv du har. Innredningen av et rom begynner ofte med valg av gulv.

Krisehjelp for småuhell

Småuhell som hakk og merker kan bli irritasjonsmomenter over tid, men vi har rådene.

Sliping av gulv

Har du et gammelt, slitt parkettgulv eller et godt, gammelt bordgulv gjemt under lag med gammel maling? Etter noen timers sliping blir gulvet like pent...

Fagmannens gulvtips

Her er noen tips til deg som skal legge nytt gulv.

Gulv: Pene tregulv øker boligens verdi

Et strøkent tregulv øker trivselen og kan gi positivt utslag i prisen når boligen skal selges. Ved å velge heltre eikegulv med brede planker får du et...

Fjern gulvknirk

Gulv som knirker er irriterende, men er sjelden et tegn på underliggende konstruksjonsmessige problemer.

Slik klikker du gulvet på plass

Å legge parkett eller laminatgulv med et «klikksystem» er raskt og enkelt. Skjøtene blir tette og fine fordi hvert bord er utstyrt med et mekanisk...

Klikk deg frem til rett gulv

Velg og vrak blant ulike gulvmaterialer, og se hvordan stuen eller soverommet vil se ut etter oppussing med noen få tastetrykkk på pcen!

Behagelig med gulvvarme

Jevn fordeling av varmen og bedre fyringsøkonomi er bare noen av fordelene med gulvvarme.

Monter nye gulvlister

Gulvlister beskytter veggene mot slag fra føtter, støvsugere og annet. Hvis man setter opp igjen gamle lister som er blitt fjernet fordi det skal legges...

Velg riktig gulv i riktig rom

Når du skal legge gulv eller bytte ut det gamle er det mange gulvmaterialer å velge mellom. Gulvet skal være behagelig å gå på, pent å se på og praktisk...

Mørk parkett på gulvet

Med en mørkere parkett på gulvet kan du sette et elegant og eksklusivt preg på interiøret.

Smart tilbehør til gulvet

Har du rør som stikker opp av gulvet eller skjems du over synlige ledninger? Her er tilbehøret til gulvet du ikke visste at du trengte.

Sats på linoleum

Ønsker du deg et friskt, frekt, fargerikt og miljøvennlig gulv uten å tømme sparegrisen helt? Bruk linoleum, det er tilbake for fullt.