Behagelig med gulvvarme

Gulv

Jevn fordeling av varmen og bedre fyringsøkonomi er bare noen av fordelene med gulvvarme.


Varmematter: IntelliOhm kommer på rull. Den kan faktisk perforeres uten å miste egenskapene. Foto: Stork
Stadig flere velger gulvvarme som et alternativ til andre typer oppvarming. Det gir høyere komfort, bedre inneklima og ikke minst reduserte fyringskostnader. Med gulvvarme kan du uten problemer senke innetemperaturen med tre, fire grader uten at det går ut over komforten. Dermed kan det gjøre et hyggelig utslag på strømregningen.

I betong
Det finnes etter hvert en rekke ulike varianter av gulvvarme. Alt fra de tradisjonelle kablene som støpes ned i et betongdekke, til lavtbyggende kabler og ulike foliesystemer som kan legges under parkett eller laminat. Hva man velger, avhenger av forutsetningene.
Ved nybygg kan det være greit å benytte kabler som støpes ned i betong. Dette er generelt sett den rimeligste metoden. Betongen er også avhengig av en viss herdetid før kablene skrus på. Da er det greit å benytte i et nybygg der tidspresset ikke er så stort.

Grønn kabel
I en eksisterende bolig kan et av de lavtbyggende systemene som legges i flytestøp være den beste løsningen i kjøkken, èntre og bad. En såkalt ”grønn kabel”. De bygger lite og er i tillegg strålingsfrie både i forhold til elektrisitet og magnetisme. På den måten har de en positiv effekt i forhold til inneklimaet for dem som sliter med elektroallergier.
Forutsetningene for å benytte denne varianten er at kablene legges på et seks millimeter tykt sjikt av ikke brennbart materiale, eller et armeringsnett. Selve støpemassen er varmeledende, og i og med at den er såpass tynn er det lett å regulere varmen opp eller ned. Tykke betonglag reagerer langsommere på temperaturreguleringer.

Folie og tregulv
Folievariantene egner seg godt til å legge under tre-, parkett- eller laminatgulv. Velger man folie er det nødvendig med et styringssystem som hindrer at temperaturen blir for høy. Her har gulvleverandørene laget egne retningslinje, og disse bør sjekkes nøye før man gjør sitt valg.
Leverandørene har også nøye spesifikasjoner for hvordan disse systemene skal legges. Retningslinjer som må følges nøye for å unngå uheldige episoder.

Interessant nyhet
En nyhet på markedet er Intelliohm varmematter som fungerer etter helt andre prinsipper.
– Dette er et produkt med selvbegrensende egenskaper som forebygger problemer som kan oppstå i forbindelse med gulvvarme og treverk, forteller Stein Normann i Stork.
Produktet er spesielt fremstilt for bruk under laminat og parkett. Det er dobbeltisolert og består av resirkulerbar plast med et isolerende og trinndempende lag på undersiden. Varianten skal også gi like høy komfort som vannbåren gulvvarme.
– Matten registrerer nå det plasseres noe på gulvet, for eksempel tepper eller møbler, og sørger da for automatisk å dempe varmen i dette området. Da unngår man at det oppstår høy varme, eller at det blir misfarging på gulvet. Ellers ligger overflatetemperaturen jevnt over på 24-25 grader, forteller Normann.

Bruk fagfolk
Uansett hvilken variant gulvvarme man velger er det viktig å benytte seg av fagfolk. Det er mange hensyn å ta og mange krav som skal oppfylles. De autoriserte elektroinstallatørene sitter med den kompetansen som er nødvendig. Også leverandørene av gulvbelegg sitter på spisskompetanse når det gjelder gulvvarme. Ulike gulvbelegg har ulike spesifikasjoner i forhold til hva de tåler av temperatur. Slik informasjon er det nødvendig å innhente før du velger gulv.

Mer informasjon
Stork, tlf. 67 17 64 40
www.stork.no
Elektroplast, tlf. 67 55 05 15
www.elektroplast.no
Thermotech, tlf. 99 48 04 60
www.thermotech.no
Apis, tlf. 51 81 58 00
www.apis.no
Normann-Etek, tlf. 22 97 52 50
www.normann-etek.no
Sikringen, tlf. 020 60
www.sikringen.no
Varmetema AS, tlf. 62 79 90 90
www.ingbratlie.no
23. oktober 2008
Mer om Gulv

Derfor bør du legge gulv nå

Gulv Ekspertene er enige: Sommeren er den perfekte tiden for å legge nytt gulv.

Start med valg av gulv

Gulv Hjemmets trivsel påvirkes av hva slags gulv du har. Innredningen av et rom begynner ofte med valg av gulv.

Krisehjelp for småuhell

Gulv Småuhell som hakk og merker kan bli irritasjonsmomenter over tid, men vi har rådene.

Sliping av gulv

Gulv Har du et gammelt, slitt parkettgulv eller et godt, gammelt bordgulv gjemt under lag med gammel maling? Etter noen timers sliping blir gulvet like pent som nytt - og med riktig instruksjon kan du gjøre jobben selv. Slipemaskin kan du leie hos mange byggevarehus.

Fagmannens gulvtips

Gulv Her er noen tips til deg som skal legge nytt gulv.

Gulv: Pene tregulv øker boligens verdi

Gulv Et strøkent tregulv øker trivselen og kan gi positivt utslag i prisen når boligen skal selges. Ved å velge heltre eikegulv med brede planker får du et...

Fjern gulvknirk

Gulv Gulv som knirker er irriterende, men er sjelden et tegn på underliggende konstruksjonsmessige problemer.

Slik klikker du gulvet på plass

Gulv Å legge parkett eller laminatgulv med et «klikksystem» er raskt og enkelt. Skjøtene blir tette og fine fordi hvert bord er utstyrt med et mekanisk...

Klikk deg frem til rett gulv

Gulv Velg og vrak blant ulike gulvmaterialer, og se hvordan stuen eller soverommet vil se ut etter oppussing med noen få tastetrykkk på pcen!

Monter nye gulvlister

Gulv Gulvlister beskytter veggene mot slag fra føtter, støvsugere og annet. Hvis man setter opp igjen gamle lister som er blitt fjernet fordi det skal legges et nytt gulv, skal de rett og slett settes tilbake der de var.

Velg riktig gulv i riktig rom

Gulv Når du skal legge gulv eller bytte ut det gamle er det mange gulvmaterialer å velge mellom. Gulvet skal være behagelig å gå på, pent å se på og praktisk...

Mørk parkett på gulvet

Gulv Med en mørkere parkett på gulvet kan du sette et elegant og eksklusivt preg på interiøret.

Smart tilbehør til gulvet

Gulv Har du rør som stikker opp av gulvet eller skjems du over synlige ledninger? Her er tilbehøret til gulvet du ikke visste at du trengte.

Sats på linoleum

Gulv Ønsker du deg et friskt, frekt, fargerikt og miljøvennlig gulv uten å tømme sparegrisen helt? Bruk linoleum, det er tilbake for fullt.

Nye, spennende imitasjoner til gulvet

Gulv Imitasjoner er ikke noe som er nytt - laminatgulv som ser ut som parkett eller vinylbelegg som ser ut som fliser har vi hatt i lang tid. Det nye med...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no