Behagelig med gulvvarme

Gulv

Jevn fordeling av varmen og bedre fyringsøkonomi er bare noen av fordelene med gulvvarme.


Varmematter: IntelliOhm kommer på rull. Den kan faktisk perforeres uten å miste egenskapene. Foto: Stork
Stadig flere velger gulvvarme som et alternativ til andre typer oppvarming. Det gir høyere komfort, bedre inneklima og ikke minst reduserte fyringskostnader. Med gulvvarme kan du uten problemer senke innetemperaturen med tre, fire grader uten at det går ut over komforten. Dermed kan det gjøre et hyggelig utslag på strømregningen.

I betong
Det finnes etter hvert en rekke ulike varianter av gulvvarme. Alt fra de tradisjonelle kablene som støpes ned i et betongdekke, til lavtbyggende kabler og ulike foliesystemer som kan legges under parkett eller laminat. Hva man velger, avhenger av forutsetningene.
Ved nybygg kan det være greit å benytte kabler som støpes ned i betong. Dette er generelt sett den rimeligste metoden. Betongen er også avhengig av en viss herdetid før kablene skrus på. Da er det greit å benytte i et nybygg der tidspresset ikke er så stort.

Grønn kabel
I en eksisterende bolig kan et av de lavtbyggende systemene som legges i flytestøp være den beste løsningen i kjøkken, èntre og bad. En såkalt ”grønn kabel”. De bygger lite og er i tillegg strålingsfrie både i forhold til elektrisitet og magnetisme. På den måten har de en positiv effekt i forhold til inneklimaet for dem som sliter med elektroallergier.
Forutsetningene for å benytte denne varianten er at kablene legges på et seks millimeter tykt sjikt av ikke brennbart materiale, eller et armeringsnett. Selve støpemassen er varmeledende, og i og med at den er såpass tynn er det lett å regulere varmen opp eller ned. Tykke betonglag reagerer langsommere på temperaturreguleringer.

Folie og tregulv
Folievariantene egner seg godt til å legge under tre-, parkett- eller laminatgulv. Velger man folie er det nødvendig med et styringssystem som hindrer at temperaturen blir for høy. Her har gulvleverandørene laget egne retningslinje, og disse bør sjekkes nøye før man gjør sitt valg.
Leverandørene har også nøye spesifikasjoner for hvordan disse systemene skal legges. Retningslinjer som må følges nøye for å unngå uheldige episoder.

Interessant nyhet
En nyhet på markedet er Intelliohm varmematter som fungerer etter helt andre prinsipper.
– Dette er et produkt med selvbegrensende egenskaper som forebygger problemer som kan oppstå i forbindelse med gulvvarme og treverk, forteller Stein Normann i Stork.
Produktet er spesielt fremstilt for bruk under laminat og parkett. Det er dobbeltisolert og består av resirkulerbar plast med et isolerende og trinndempende lag på undersiden. Varianten skal også gi like høy komfort som vannbåren gulvvarme.
– Matten registrerer nå det plasseres noe på gulvet, for eksempel tepper eller møbler, og sørger da for automatisk å dempe varmen i dette området. Da unngår man at det oppstår høy varme, eller at det blir misfarging på gulvet. Ellers ligger overflatetemperaturen jevnt over på 24-25 grader, forteller Normann.

Bruk fagfolk
Uansett hvilken variant gulvvarme man velger er det viktig å benytte seg av fagfolk. Det er mange hensyn å ta og mange krav som skal oppfylles. De autoriserte elektroinstallatørene sitter med den kompetansen som er nødvendig. Også leverandørene av gulvbelegg sitter på spisskompetanse når det gjelder gulvvarme. Ulike gulvbelegg har ulike spesifikasjoner i forhold til hva de tåler av temperatur. Slik informasjon er det nødvendig å innhente før du velger gulv.

Mer informasjon
Stork, tlf. 67 17 64 40
www.stork.no
Elektroplast, tlf. 67 55 05 15
www.elektroplast.no
Thermotech, tlf. 99 48 04 60
www.thermotech.no
Apis, tlf. 51 81 58 00
www.apis.no
Normann-Etek, tlf. 22 97 52 50
www.normann-etek.no
Sikringen, tlf. 020 60
www.sikringen.no
Varmetema AS, tlf. 62 79 90 90
www.ingbratlie.no
23 oktober 2008

Derfor kan tørr vinterluft skade tregulvet ditt

Mange opplever at det oppstår nivåforskjeller, knirk eller sprekker i tregulvet om vinteren. Men det finnes heldigvis noen grep du kan gjøre selv.

Slik fjerner du vanskelige flekker fra gulvet

Mye god drikke og fet mat i jula byr på utfordringer for gulvet. Vi viser deg hvordan du blir kvitt de verste flekkene.

«Er det mulig å male gulvbelegg?»

Og hvordan går man frem for best resultat? Vår ekspert på maling svarer.

Slik sliper du tregulvet selv

Det er en stor jobb å slipe gulvet selv. Vi viser deg hvordan du får et vellykket resultat - trinn for trinn.

Bruk broddevett innendørs

Med pigger under skoene tråkkes gulv i stykker. Det gjelder både i boligen og i butikken. Bruk broddevett, så slipper du hull og hakk.

Så enkelt maler du rutegulv

Rutete gulv er på alles lepper – og i mange retrokjøkken, bad og ganger. Her får du oppskriften på hvordan du maler rutegulv helt uten ujevne linjer...

Klikk deg frem til rett gulv

Velg og vrak blant ulike gulvmaterialer, og se hvordan stuen eller soverommet vil se ut etter oppussing med noen få tastetrykkk på pcen!

Velg riktig gulv i riktig rom

Når du skal legge gulv eller bytte ut det gamle er det mange gulvmaterialer å velge mellom. Gulvet skal være behagelig å gå på, pent å se på og praktisk...

Tidløst med tregulv

Ekte tregulv faller i smak hos de aller fleste fordi det er solid, behagelig og lunt. I rom med hvite vegger er det spesielt kledelig med myke, naturlig...

Massivt Eikegulv – supert som stuegulv

I nybygget hus på Nordstrand i Oslo får gulvet spille førstefiolin i interiøret. Her er ingen tepper, bare store åpne gulvflater som innbyr til behageli...

Laminatgulv – moderne og praktisk

Laminat tåler hard medfart år etter år og har omtrent samme vakre utseende som tregulv. I tillegg er det enkelt å legge og prisen er lav.

Gulv av merbau-mosaikk

Det er lekkert å se på, godt å tråkke på og holder stand i årevis med meget enkelt stell.Gulv av Merbau-mosaikk gir rommet et eksklusivt preg uten å...

Snarvei til nytt gulv

Et lag løs Leca, noen gipsplater og en bøtte lim er alt du trenger for å legge nytt gulv på et betongunderlag. Les her hvordan du får et toppisolert...

Gulv med spreke farger og mønster

Har: Et gammelt tregulv med smale planker og masse spikerhull. Ønsker: Et malt gulv, gjerne med ruter og mønster.

Monter nye gulvlister

Gulvlister beskytter veggene mot slag fra føtter, støvsugere og annet. Hvis man setter opp igjen gamle lister som er blitt fjernet fordi det skal legges...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no