Gulv: Pene tregulv øker boligens verdi

Gulv

Et strøkent tregulv øker trivselen og kan gi positivt utslag i prisen når boligen skal selges. Ved å velge heltre eikegulv med brede planker får du et gulv som varer lenge.

Tregulv er godt å godt på. Det gir også en lunere følelse i rom med hvite vegger. Som kontrast til hvit interiørmote, er det mange som velger litt mørkere nyanse på gulvene, særlig på heltre eikegulv. Oljer i mange nyanser kan brukes som toppstrøk på tregulvet for å øke holdbarheten og gi planken en mer gyllen valør.

– De aller fleste velger et oljet eikegulvet, sier Sindre Bakkejord i Flotte gulv.

Overflatene blir mykere med noen strøk med olje og tar seg rett og slett bedre ut i interiøret, mener gulveksperten.

Med over 80 ulike olje- og overflatebehandlinger er det også litt å velge mellom.

– Hvis man ønsker lengre holdbarhet på tregulvet og enklere rengjøring, er hardvoksbehandlet eller lakkert gulv å anbefale. Hardvoksen eller lakken gir en beskyttende overflate som gjør det lettere å vaske og holde gulvene pene lengre. Det er også et faktum at lakk og hardvoks slites langsommere av enn kun et oljet tregulv. Vi opplever at de fleste velger mer og mer et oljet eikegulv med hardvoksbehandling av estetiske og praktiske grunner, sier Sindre.  

Ulike nyanser av pigment i oljen som påføres planken, gir ekstra glød i treverket på gulvet.
Foto: Flotte gulv

300 år gammel historie
– Heltre eikegulv lages blant annet av trær som er over 300 år gamle, sier Sindre.

Mange av gulvleverandører får plank fra trær som er felt i gamle eikeskoger i Tyskland, Nord-Amerika, Frankrike og Litauen.

– Du går dermed på et tregulv som er en del av en gammel historie, noe som gir en god følelse. Eikegulvene er fremstilt slik at de er allergifrie og miljøvennlige. 

Hvis man først har satt sin føtter på et eikegulv, vil man fort kjenne at planken er varmere å gå på enn et ordinært parkettgulv. Lyden av fottrinn er også mer dempet på et mykt eikegulv enn et hardt parkettgulv.

Tregulv er på mange måter husets viktigste møbel, mener Sindre. Et heltre eikegulv gir boligen et eksklusivt preg. Ved å investere fra om lag ca. 30 000 kroner kan man kle gulvet med heltre eik i et allrom på 50 kvadratmeter.  

Jo mer du betaler, dess mindre kvist og bredere plank får du.

Brede eikegulv gir rommet et eksklusivt preg.
Foto: Flotte gulv

Varer i generasjoner
– Selv om investeringen er høyere enn et ordinært parkettgulv vil man få mye igjen i form av mer særpreget og unik stemning i boligen med et tregulv av eik.

– Eiendommer med heltre eikegulv oppnår god pris når de skal omsettes. Et pent gulv kan faktisk være avgjørende for om man legger inn et bud på boligen eller ikke, mener Sindre.

Når man først har tatt beslutningen om å dekke sine gulv med heltre eik, har man også fått et tregulv som kan vare i generasjoner, og som mange opplever at blir penere med årene.

Gulvplanken finnes i 15 med mer og 20 med mer tykkelse. Bredden på planken varierer fra 70 med mer til 280 med mer. Tregulvet skrues eller limes fast i undergulvet og kan monteres på betong, på eksisterende gulv eller på spon/andre plater.

I tillegg til eik kan man få de brede heltregulvene i ask og douglas gran, som leveres i lengder på opptil 12 meter.

Med solid tykkelse på treplanken kan de slipes ned flere ganger og således varer det flotte tregulvet i mange år og gjennom flere generasjoner.

Fakta
Planken i heltre leveres ubehandlet eller behandlet, med mange ulike olje- og overflatebehandlinger. Dermed kan du velge om du vil ha et ferdig behandlet gulv eller eller sette det inn med grunningsolje selv. Bordene leveres dessuten med not og fjær, samt freset kant.

For mer info: www.flottegulv.no

1 februar 2012

Derfor kan tørr vinterluft skade tregulvet ditt

Mange opplever at det oppstår nivåforskjeller, knirk eller sprekker i tregulvet om vinteren. Men det finnes heldigvis noen grep du kan gjøre selv.

Slik fjerner du vanskelige flekker fra gulvet

Mye god drikke og fet mat i jula byr på utfordringer for gulvet. Vi viser deg hvordan du blir kvitt de verste flekkene.

«Er det mulig å male gulvbelegg?»

Og hvordan går man frem for best resultat? Vår ekspert på maling svarer.

Slik sliper du tregulvet selv

Det er en stor jobb å slipe gulvet selv. Vi viser deg hvordan du får et vellykket resultat - trinn for trinn.

Bruk broddevett innendørs

Med pigger under skoene tråkkes gulv i stykker. Det gjelder både i boligen og i butikken. Bruk broddevett, så slipper du hull og hakk.

Så enkelt maler du rutegulv

Rutete gulv er på alles lepper – og i mange retrokjøkken, bad og ganger. Her får du oppskriften på hvordan du maler rutegulv helt uten ujevne linjer...

Klikk deg frem til rett gulv

Velg og vrak blant ulike gulvmaterialer, og se hvordan stuen eller soverommet vil se ut etter oppussing med noen få tastetrykkk på pcen!

Velg riktig gulv i riktig rom

Når du skal legge gulv eller bytte ut det gamle er det mange gulvmaterialer å velge mellom. Gulvet skal være behagelig å gå på, pent å se på og praktisk...

Tidløst med tregulv

Ekte tregulv faller i smak hos de aller fleste fordi det er solid, behagelig og lunt. I rom med hvite vegger er det spesielt kledelig med myke, naturlig...

Massivt Eikegulv – supert som stuegulv

I nybygget hus på Nordstrand i Oslo får gulvet spille førstefiolin i interiøret. Her er ingen tepper, bare store åpne gulvflater som innbyr til behageli...

Laminatgulv – moderne og praktisk

Laminat tåler hard medfart år etter år og har omtrent samme vakre utseende som tregulv. I tillegg er det enkelt å legge og prisen er lav.

Gulv av merbau-mosaikk

Det er lekkert å se på, godt å tråkke på og holder stand i årevis med meget enkelt stell.Gulv av Merbau-mosaikk gir rommet et eksklusivt preg uten å...

Snarvei til nytt gulv

Et lag løs Leca, noen gipsplater og en bøtte lim er alt du trenger for å legge nytt gulv på et betongunderlag. Les her hvordan du får et toppisolert...

Gulv med spreke farger og mønster

Har: Et gammelt tregulv med smale planker og masse spikerhull. Ønsker: Et malt gulv, gjerne med ruter og mønster.

Monter nye gulvlister

Gulvlister beskytter veggene mot slag fra føtter, støvsugere og annet. Hvis man setter opp igjen gamle lister som er blitt fjernet fordi det skal legges...