Gulv: Pene tregulv øker boligens verdi

Gulv

Et strøkent tregulv øker trivselen og kan gi positivt utslag i prisen når boligen skal selges. Ved å velge heltre eikegulv med brede planker får du et gulv som varer lenge.

Tregulv er godt å godt på. Det gir også en lunere følelse i rom med hvite vegger. Som kontrast til hvit interiørmote, er det mange som velger litt mørkere nyanse på gulvene, særlig på heltre eikegulv. Oljer i mange nyanser kan brukes som toppstrøk på tregulvet for å øke holdbarheten og gi planken en mer gyllen valør.

– De aller fleste velger et oljet eikegulvet, sier Sindre Bakkejord i Flotte gulv.

Overflatene blir mykere med noen strøk med olje og tar seg rett og slett bedre ut i interiøret, mener gulveksperten.

Med over 80 ulike olje- og overflatebehandlinger er det også litt å velge mellom.

– Hvis man ønsker lengre holdbarhet på tregulvet og enklere rengjøring, er hardvoksbehandlet eller lakkert gulv å anbefale. Hardvoksen eller lakken gir en beskyttende overflate som gjør det lettere å vaske og holde gulvene pene lengre. Det er også et faktum at lakk og hardvoks slites langsommere av enn kun et oljet tregulv. Vi opplever at de fleste velger mer og mer et oljet eikegulv med hardvoksbehandling av estetiske og praktiske grunner, sier Sindre.  

Les også:

Storrengjøring med riktig utstyr til riktig overflate

En storrengjøring kan være et ork, men med rette hjelpemidler går storrengjøringen lettere og man sparer litt på kreftene. Vi hjelper deg på veien!

Ulike nyanser av pigment i oljen som påføres planken, gir ekstra glød i treverket på gulvet.
Foto: Flotte gulv

300 år gammel historie
– Heltre eikegulv lages blant annet av trær som er over 300 år gamle, sier Sindre.

Mange av gulvleverandører får plank fra trær som er felt i gamle eikeskoger i Tyskland, Nord-Amerika, Frankrike og Litauen.

– Du går dermed på et tregulv som er en del av en gammel historie, noe som gir en god følelse. Eikegulvene er fremstilt slik at de er allergifrie og miljøvennlige. 

Hvis man først har satt sin føtter på et eikegulv, vil man fort kjenne at planken er varmere å gå på enn et ordinært parkettgulv. Lyden av fottrinn er også mer dempet på et mykt eikegulv enn et hardt parkettgulv.

Tregulv er på mange måter husets viktigste møbel, mener Sindre. Et heltre eikegulv gir boligen et eksklusivt preg. Ved å investere fra om lag ca. 30 000 kroner kan man kle gulvet med heltre eik i et allrom på 50 kvadratmeter.  

Les også:

Derfor bør du IKKE bruke bakepapir

Bakepapir er kanskje et uunnværlig redskap på kjøkkenet, men du bør faktisk unngå det.

Jo mer du betaler, dess mindre kvist og bredere plank får du.

Brede eikegulv gir rommet et eksklusivt preg.
Foto: Flotte gulv

Varer i generasjoner
– Selv om investeringen er høyere enn et ordinært parkettgulv vil man få mye igjen i form av mer særpreget og unik stemning i boligen med et tregulv av eik.

– Eiendommer med heltre eikegulv oppnår god pris når de skal omsettes. Et pent gulv kan faktisk være avgjørende for om man legger inn et bud på boligen eller ikke, mener Sindre.

Når man først har tatt beslutningen om å dekke sine gulv med heltre eik, har man også fått et tregulv som kan vare i generasjoner, og som mange opplever at blir penere med årene.

Les også:

Støvsuger-trikset som får det til å lukte fantastisk i hele huset

Dropp dyre luftfriskere. Med vaniljesukker kan du få det til å dufte deilig i hele huset.

Gulvplanken finnes i 15 med mer og 20 med mer tykkelse. Bredden på planken varierer fra 70 med mer til 280 med mer. Tregulvet skrues eller limes fast i undergulvet og kan monteres på betong, på eksisterende gulv eller på spon/andre plater.

I tillegg til eik kan man få de brede heltregulvene i ask og douglas gran, som leveres i lengder på opptil 12 meter.

Med solid tykkelse på treplanken kan de slipes ned flere ganger og således varer det flotte tregulvet i mange år og gjennom flere generasjoner.

Fakta
Planken i heltre leveres ubehandlet eller behandlet, med mange ulike olje- og overflatebehandlinger. Dermed kan du velge om du vil ha et ferdig behandlet gulv eller eller sette det inn med grunningsolje selv. Bordene leveres dessuten med not og fjær, samt freset kant.

For mer info: www.flottegulv.no

01 februar 2012
Mer om Gulv

Derfor bør du legge gulv nå

Gulv Ekspertene er enige: Sommeren er den perfekte tiden for å legge nytt gulv.

Start med valg av gulv

Gulv Hjemmets trivsel påvirkes av hva slags gulv du har. Innredningen av et rom begynner ofte med valg av gulv.

Krisehjelp for småuhell

Gulv Småuhell som hakk og merker kan bli irritasjonsmomenter over tid, men vi har rådene.

Sliping av gulv

Gulv Har du et gammelt, slitt parkettgulv eller et godt, gammelt bordgulv gjemt under lag med gammel maling? Etter noen timers sliping blir gulvet like pent som nytt - og med riktig instruksjon kan du gjøre jobben selv. Slipemaskin kan du leie hos mange byggevarehus.

Fagmannens gulvtips

Gulv Her er noen tips til deg som skal legge nytt gulv.

Fjern gulvknirk

Gulv Gulv som knirker er irriterende, men er sjelden et tegn på underliggende konstruksjonsmessige problemer.

Slik klikker du gulvet på plass

Gulv Å legge parkett eller laminatgulv med et «klikksystem» er raskt og enkelt. Skjøtene blir tette og fine fordi hvert bord er utstyrt med et mekanisk låsesystem, som erstatter den tradisjonelle metoden med lim/spiker/skruer i not og fjær.

Klikk deg frem til rett gulv

Gulv Velg og vrak blant ulike gulvmaterialer, og se hvordan stuen eller soverommet vil se ut etter oppussing med noen få tastetrykkk på pcen!

Behagelig med gulvvarme

Gulv Jevn fordeling av varmen og bedre fyringsøkonomi er bare noen av fordelene med gulvvarme.

Monter nye gulvlister

Gulv Gulvlister beskytter veggene mot slag fra føtter, støvsugere og annet. Hvis man setter opp igjen gamle lister som er blitt fjernet fordi det skal legges et nytt gulv, skal de rett og slett settes tilbake der de var.

Velg riktig gulv i riktig rom

Gulv Når du skal legge gulv eller bytte ut det gamle er det mange gulvmaterialer å velge mellom. Gulvet skal være behagelig å gå på, pent å se på og praktisk...

Mørk parkett på gulvet

Gulv Med en mørkere parkett på gulvet kan du sette et elegant og eksklusivt preg på interiøret.

Smart tilbehør til gulvet

Gulv Har du rør som stikker opp av gulvet eller skjems du over synlige ledninger? Her er tilbehøret til gulvet du ikke visste at du trengte.

Sats på linoleum

Gulv Ønsker du deg et friskt, frekt, fargerikt og miljøvennlig gulv uten å tømme sparegrisen helt? Bruk linoleum, det er tilbake for fullt.

Nye, spennende imitasjoner til gulvet

Gulv Imitasjoner er ikke noe som er nytt - laminatgulv som ser ut som parkett eller vinylbelegg som ser ut som fliser har vi hatt i lang tid. Det nye med...