Hardt og lettstelt eller mykt og behagelig

Gulv

Du står og går på det hver dag. Hjemmets trivsel påvirkes i stor grad av hva slags gulv du har. Innredningen av et rom begynner ofte med valg av gulv. Det er mye å ta hensyn til når du skal velge gulvkledning. Vi gir deg svar på mange av de spørsmålene du måtte ha.

Vi har ulike krav til hva vi ønsker å gå på. Noen legger vekt på mønstre og farger, andre slitestyrke og holdbarhet. Noen ønsker harde gulv som er slitesterke og lettstelte, andre ønsker seg et mykt gulvbelegg som er lunt og behagelig. Allergikere nyter godt av at harde gulv gir et enkelt og effektivt renhold med dertil reduserte støvplager, mens andre av oss prioriterer komforten ved å gå rundt på et mykt og varmt underlag en tidlig søndag morgen. Uansett så er valget ditt. Vi har sett nærmere på de to hovedgruppene.

Harde gulv
Parkett er tidløst og vakkert, samtidig som det er svært slitesterkt og lettstelt. Dette er nok også hovedgrunnen til at parkett foretrekkes av stadig flere, ikke minst i rom med stor trafikk. Selv om parkett tradisjonelt har vårt foretrukket i stuen, er det like naturlig å legge parkett i gangen, på kjøkkenet eller i soverommet. Heltregulv er gulv med tradisjoner, hvor furu i dag er den dominerende tresorten. Gran og furu har vært mest brukt. Bjørk og eik er eksempler på dekorative alternativer, mens trenden er at lauvtresortene er på vei tilbake. Laminatgulv er et annet hardt gulvalternativ. Et laminatgulv gir deg store variasjonsmuligheter, og du kan velge fra et stort antall dekorer og kombinasjoner. Et laminatgulv kombinerer det beste av tregulvets utseende med en supersterk kjerne og en meget slitesterk overflate.

Myke gulv
Ingen andre gulvbelegg gir så mange valgmuligheter med hensyn til farge, mønstre og overflatestruktur. Det finnes myke gulvbelegg for enhver smak og til nesten alle formål. Heldekkende tepper er et godt alternativ som gulvbelegg. Det er mykt, lunt og behagelig, samtidig som det er sklisikkert og støydempende. Et nytt teppe skal støvsuges fra første dag det legges på gulvet. Det forhindrer at skitt arbeider seg ned og skader fibrene. Ved regelmessig og grundig støvsuging forlenges teppets levetid. Vinylgulv er rimelig, enkelt å legge, slitesterkt og lett å holde rent. Korkfliser er et produkt fra barken på korkeika. Korkens helt spesielle egenskaper gjør at man får et mykt, varmt og behagelig gulv å gå på. Korkfliser har også gode trinnlyddempende egenskaper. Flisene leveres ferdigbehandlet med et toppsjikt og har som regel en solid slitasjegaranti- gjerne 10 år.

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008
Mer om Gulv

Derfor bør du legge gulv nå

Gulv Ekspertene er enige: Sommeren er den perfekte tiden for å legge nytt gulv.

Start med valg av gulv

Gulv Hjemmets trivsel påvirkes av hva slags gulv du har. Innredningen av et rom begynner ofte med valg av gulv.

Krisehjelp for småuhell

Gulv Småuhell som hakk og merker kan bli irritasjonsmomenter over tid, men vi har rådene.

Sliping av gulv

Gulv Har du et gammelt, slitt parkettgulv eller et godt, gammelt bordgulv gjemt under lag med gammel maling? Etter noen timers sliping blir gulvet like pent som nytt - og med riktig instruksjon kan du gjøre jobben selv. Slipemaskin kan du leie hos mange byggevarehus.

Fagmannens gulvtips

Gulv Her er noen tips til deg som skal legge nytt gulv.

Gulv: Pene tregulv øker boligens verdi

Gulv Et strøkent tregulv øker trivselen og kan gi positivt utslag i prisen når boligen skal selges. Ved å velge heltre eikegulv med brede planker får du et...

Fjern gulvknirk

Gulv Gulv som knirker er irriterende, men er sjelden et tegn på underliggende konstruksjonsmessige problemer.

Slik klikker du gulvet på plass

Gulv Å legge parkett eller laminatgulv med et «klikksystem» er raskt og enkelt. Skjøtene blir tette og fine fordi hvert bord er utstyrt med et mekanisk...

Klikk deg frem til rett gulv

Gulv Velg og vrak blant ulike gulvmaterialer, og se hvordan stuen eller soverommet vil se ut etter oppussing med noen få tastetrykkk på pcen!

Behagelig med gulvvarme

Gulv Jevn fordeling av varmen og bedre fyringsøkonomi er bare noen av fordelene med gulvvarme.

Monter nye gulvlister

Gulv Gulvlister beskytter veggene mot slag fra føtter, støvsugere og annet. Hvis man setter opp igjen gamle lister som er blitt fjernet fordi det skal legges...

Velg riktig gulv i riktig rom

Gulv Når du skal legge gulv eller bytte ut det gamle er det mange gulvmaterialer å velge mellom. Gulvet skal være behagelig å gå på, pent å se på og praktisk...

Mørk parkett på gulvet

Gulv Med en mørkere parkett på gulvet kan du sette et elegant og eksklusivt preg på interiøret.

Smart tilbehør til gulvet

Gulv Har du rør som stikker opp av gulvet eller skjems du over synlige ledninger? Her er tilbehøret til gulvet du ikke visste at du trengte.

Sats på linoleum

Gulv Ønsker du deg et friskt, frekt, fargerikt og miljøvennlig gulv uten å tømme sparegrisen helt? Bruk linoleum, det er tilbake for fullt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no