Bilde: Colourbox og Shutterstock

Bør du velge lakk, voks, såpe eller maling til tregulvet?

Gulv

Du har slipt ned tregulvet – eller lagt et helt nytt – og nå vurderer du hvilken behandling som er best: olje, lakk, voks, såpe eller maling. Vi kårer de beste valgene til husets forskjellige rom.

Nyslipte tregulv er flotte, men sårbare. De blir veldig fort både slitte og skitne. Derfor skal gulvene ha en overflatebehandling før du tar dem i bruk.

Men hvilket middel er best? Det avgjøres i høy grad av hvor i huset ­gulvet ligger. De forskjellige behandlingene har sine sterke og svake sider, og utfordringene i et soverom eller ei stue, er ikke de samme som på kjøkkenet eller i entreen.

Dessuten er det forskjell på hvor mye gulvene utsettes for, alt etter hvem som bor i huset. Det rolige ekteparet, som rutinemessig vasker gulvene en gang i uken, kan fint ha såpebehandlede gulv i alle rom, mens en aktiv barnefamilie bør velge en robust omgang med voks, i hvert fall i de rommene der det er mest trafikk.

Vi gjennomgår alle behandlingene, og kårer de tre beste valgene til hvert rom. Lutbehandling er ikke med i oversikten vår, da det ikke gir nok beskyttelse i seg selv. Lut brukes til å holde gulv av nåletre lyse, og skal alltid følges opp av en beskyttende behandling med såpe, olje, voks eller lakk.

Entreen og trappene

Dett slites veldig hardt på overflaten i entreen og på trappetrinn. Særlig ved inngangs­partiet er det ille, fordi fottøyet bærer med seg sand og jord inn, det blir det samme som å gni med slipepapir.

 Også vått fottøy og drypp fra regnjakker er hardt for gulvet. Det i seg selv gjør at gulvet skal kunne tåle vann. I tillegg skal du kunne vaske det ofte, uten å bekymre deg om overflaten kan tåle det.

Tregulv krever vedlikehold

Utfordringene i entreen skriker etter en slitesterk og tett overflate. Samtidig skal du være klar for å vedlikeholde og fornye beskyttelsen av treet jevnlig. Ellers må du bruke andre materialer, for eksempel fliser i entreen og linoleum på trappetrinn.

Lakk er en opplagt løsning i entreen, fordi den beskytter godt mot vann og er lett å holde ren. Du skal være rask med å lappe, før det slites hull, ellers må du starte forfra – men det er overkommelig i et lite rom.

Voks er også et godt alternativ.
Det beskytter nesten like godt som lakk, og voks er mye enklere å fornye når den slites ned.

På trappetrinn vinner oljen, fordi den tåler alle skrittene, uten at den trenger å ta av for skitt og vann.

Resultat: Lakk vinner!

1. Lakk: Beskytter godt mot vann og er lett å vaske. Det lille arealet i entreen er enkelt å slipe og lakkere opp.

2. Voks: Beskytter godt mot vann og er lett å vaske. Voks slites raskere enn lakk, men er enkel å fornye.

3. Olje: Spesielt til trappen. Olje er enkelt å holde rent og  lett å fornye der det er mye gangtrafikk.

Stua og barnerommet

Gulvet i stua skal kunne tåle en del trafikk, og det hender også at det velter et glass vin ned fra spisebordet – men den totale belastningen er likevel mindre enn på kjøkkenet og i entreen.

Her kan du altså slakke på de praktiske hensynene, og gå mer etter utseendet når du velger behandling. Da er spørsmålet bare om du foretrekker for eksempel en varm, oljet overflate, eller et mykt og naturlig såpegulv, som barna kan krabbe på.

Pass særlig på utsatte steder

Vi velger olje som vårt førstevalg.

Det handler i stor grad om smak, men oljen gir både lyse og mørke gulv en varm, avslappet glød, og den beskytter fint mot fett og fukt i stua.

I tillegg er oljen lett å fornye, hvis en sti belastes av mange skritt, eller hvis stolbeina ved spisebordet sliter seg gjennom overflaten.

Voks er igjen på andreplass. Særlig voks med olje, som både impregnerer og danner en hinne – hvis du vil ha en blank flate å holde ren. Lakk kommer også på podiet.

Et lakkert gulv er lett å stelle i ­hverdagen, og hvis du rekker å gi utsatte steder et ekstra lag før lakken er gjennomslitt, vil den holde seg flott i mange år.

Resultat: Olje vinner!

1. Olje: Beskytter godt og gir en varm og naturlig glød. Enkelt å gjenbehandle mindre områder som slites før resten.

2. Voks: Passer godt på gulvet og ser pent ut. Det er enkelt å gjenbehandle de områdene som slites først.

3. Lakk: Beskytter godt og er lett å vaske – men pass på at utsatte felter ikke slites helt ned og suger fukt.

Kjøkkenet

Det er tøft å være kjøkkengulv. Ikke bare skal det ta imot oljesprut fra stekeplater og være forberedt på at det velter ut en liter melk fra kjøleskapet – det skal også tåle utallige skritt mellom benker, vask, skap og maskiner.

Samtidig skal det se bra ut og kunne ta imot festkledde gjester, fordi stua og kjøkkenet ofte er slått sammen i moderne hjem. Alt i alt er det ikke mulig å få et kjøkkengulv av tre som passer seg selv. 

Gangrutene sliter gulvet ujevnt

Behovet for å gjøre rent, taler for å bruke lakk, som beskytter godt mot fett og fukt, og er lett å gjøre rent. Likevel setter vi ikke lakk på podiet, på grunn av alle de skrittene vi går på et kjøkken. Gangrutene slites raskt ned. Dermed må hele gulvet slipes.

Som førstevalg velger vi i stedet voks – helst en kombinert oljevoks. Voks danner, akkurat som lakk, en hinne som holder tett. Denne hinnen ­slites riktig nok raskere ned, men voks kan enkelt repareres flekkvis.

Olje er vårt andrevalg. Den er lett å fornye, og gjør du det jevnlig, holder du også oljegulvet enkelt rent.

Maling kommer på tredjeplass – helst solid epoksy. Det er et godt valg til gamle, slitte kjøkkengulv. 

Resultat: Voks vinner!

1. Voks: Beskytter godt mot fett og vann, og er enkel å holde ren. Voks er også lett å fornye der den slites ned.

2. Olje: Beskytter mot fett og vann, og kan rengjøres med en fuktig klut. Olje er veldig enkelt å fornye. 

3. Maling: Perfekt på gamle tregulv. Maling beskytter mot alt, og kan lappes der den slites av.

Soverommet

De  praktiske hensynene veier ikke så tungt i soverommet. Det er ikke den store risikoen for å søle mat og drikke, eller for at sko med sandkorn under sålene sliper hull i overflaten på treet.

Her velger du akkurat det gulvet du liker best, og som du helst vil tråkke på med nakne føtter.

Lyse gulv bevares med lut

I soverommet er førstevalget vårt en klassisk såpebehandling. Er gulvet av gran eller furu, lysner vi først opp treet med en lutbehandling. Da blir resultatet penest etter at såpen er kommet på.

Både lut og såpe kan du i dag kjøpe som produkter utviklet spesielt til dette formålet, slik at de
er helt enkle å bruke.

Vårt andrevalg er olje. Også den gir en følelse av å være tett på treet, og den er lett å vedlikeholde i soverommet, der du utover å støvsuge kan klare rengjøringen med en hardt oppvridd klut.

Oljen gir treet en gyllen glød, men vil du bevare treets lyse farge, kan du også her begynne med en lutbehandling. Det er sikrere enn å bruke olje med hvitt pigment, som er vanskelig å fordele jevnt.

Tredjevalget er voks. Argumentene er de samme som for olje. Forskjellen er at du får en blankere overflate.

Resultat: Såpe vinner

1. Såpe: Lyst, romantisk og lekkert for nakne tær – og mest til nåletregulv.

2. Olje: Varm glød, god å gå på og enkelt å holde pent. Bør kun vaskes med en hardt oppvridd klut.

3. Voks: Minner om olje, men har et blankere utseende. Naturlig og enkel å passe.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

29 februar 2016

Derfor bør du legge gulv nå

Ekspertene er enige: Sommeren er den perfekte tiden for å legge nytt gulv.

Start med valg av gulv

Hjemmets trivsel påvirkes av hva slags gulv du har. Innredningen av et rom begynner ofte med valg av gulv.

Krisehjelp for småuhell

Småuhell som hakk og merker kan bli irritasjonsmomenter over tid, men vi har rådene.

Sliping av gulv

Har du et gammelt, slitt parkettgulv eller et godt, gammelt bordgulv gjemt under lag med gammel maling? Etter noen timers sliping blir gulvet like pent...

Fagmannens gulvtips

Her er noen tips til deg som skal legge nytt gulv.

Gulv: Pene tregulv øker boligens verdi

Et strøkent tregulv øker trivselen og kan gi positivt utslag i prisen når boligen skal selges. Ved å velge heltre eikegulv med brede planker får du et...

Fjern gulvknirk

Gulv som knirker er irriterende, men er sjelden et tegn på underliggende konstruksjonsmessige problemer.

Slik klikker du gulvet på plass

Å legge parkett eller laminatgulv med et «klikksystem» er raskt og enkelt. Skjøtene blir tette og fine fordi hvert bord er utstyrt med et mekanisk...

Klikk deg frem til rett gulv

Velg og vrak blant ulike gulvmaterialer, og se hvordan stuen eller soverommet vil se ut etter oppussing med noen få tastetrykkk på pcen!

Behagelig med gulvvarme

Jevn fordeling av varmen og bedre fyringsøkonomi er bare noen av fordelene med gulvvarme.

Monter nye gulvlister

Gulvlister beskytter veggene mot slag fra føtter, støvsugere og annet. Hvis man setter opp igjen gamle lister som er blitt fjernet fordi det skal legges...

Velg riktig gulv i riktig rom

Når du skal legge gulv eller bytte ut det gamle er det mange gulvmaterialer å velge mellom. Gulvet skal være behagelig å gå på, pent å se på og praktisk...

Mørk parkett på gulvet

Med en mørkere parkett på gulvet kan du sette et elegant og eksklusivt preg på interiøret.

Smart tilbehør til gulvet

Har du rør som stikker opp av gulvet eller skjems du over synlige ledninger? Her er tilbehøret til gulvet du ikke visste at du trengte.

Sats på linoleum

Ønsker du deg et friskt, frekt, fargerikt og miljøvennlig gulv uten å tømme sparegrisen helt? Bruk linoleum, det er tilbake for fullt.