Monter nye gulvlister

Gulv

Gulvlister beskytter veggene mot slag fra føtter, støvsugere og annet. Hvis man setter opp igjen gamle lister som er blitt fjernet fordi det skal legges et nytt gulv, skal de rett og slett settes tilbake der de var.


 Kanskje velger man å skifte ut listene fordi de gamle var ødelagt, eller fordi man ønsker penere lister enn de av og til litt triste listene som er satt opp i nyere hjem. Hvis man skifter eldre lister på gipsvegger, må man forsikre seg om at de har samme høyde – det er mulig at gipsen ikke går mye lenger enn til listenes overkant.

Tenk fremover
Før det settes opp nye lister, bør man tegne en skisse av rommet og planlegge hvordan endene skal skjæres, og i hvilken rekkefølge oppsettingen skal foregå. Støtt listkantene opp mot eventuelle dørkarmer. Unngå listlengder som vil kreve rissekloss (Se trinn 2 nedenfor) i begge ender. Der enden på en list møter to innvendige hjørner, skal den ene enden møte veggen og den andre tilpasses formen ved hjelp av en rissekloss. En list med to ender som er skjøtet ved gjæring, krever gode ferdigheter idet hver skjøt må tilpasses for seg. En slik list skal settes opp først når de tilstøtende listene er på plass.

Listene kan festes med spiker. Hvis man ikke ønsker å bruke de opprinnelige treklossene i murvegger, kan man bruke et murbor i en elektrisk drill til å bore hull i veggen og sette inn ekspansjonsplugger. Deretter skrus skruene gjennom listen og inn i disse. Alternativt kan man bruke listlim.

 


1 Ved lange vegger kan det bli nødvendig å skjøte to eller flere lister. Den beste måten å gjøre dette på er å laske. Skjær av hver ende i motsvarende vinkler på 45 grader ved hjelp av en listsag. Sørg for at laskingen plasseres et sted der den kan festes til en lekt (bak gipsplatevegger) eller til en trekloss (bak murvegger)

2 Ved innvendige hjørner kan man skyve første list opp mot tilstøtende vegg. Det vil imidlertid være nødvendig å tilpasse den andre listen med en vinkelmåler. Først foretas en gjæringsskjæring på enden av listen (se trinn 3). Så holdes en løvsag i en vinkel på 90 grader på listen, og profilen på den skårne enden følges.

3 Det vil være nødvendig å skjøte listene ved gjæring for å tilpasse dem utvendige hjørner. Bruk en gjæringsramme og en sag eller en gjærkasse med listsag til å skjære en vinkel på 45 grader på hver list. Husk at list-endene vil stikke utenfor veggen, noe som må tas i betraktning når de måles og markeres.

4 Mange vegger har ikke helt rette hjørner, slik at lister med perfekt gjæring ikke nødvendigvis vil passe helt. Gjør en prøvetilpasning før panellistene lages ferdig – det vil kanskje være nødvendig å tilpasse den ene enden med en høvel. Det er bedre å fjerne for lite enn for mye – på den måten kan man komme tilbake og fjerne mer.

5 Listene spikres til veggen – ikke til gulvet – med 65 mm dykkertspiker. Ved gipsplatevegger slås spikrene inn i de loddrette spikerslagene. Bruk en spikerslagsdetektor til å finne dem. Ved murvegger markeres plasseringen av treblokkene i murverket på panellistene etter at disse er skåret til.

6 Bruk en dor til å slå hver enkelt spiker inn under overflaten på listen. Når alle lister er på plass, brukes sparkel til å fylle hullene med formtre.

7 Man kan avslutte med en kantlist eller hulklist forrest til å skjule eventuelle sprekker mellom listen og ujevne gulvbord. Fest listen med dykkertspiker for hver 600 mm. Slå spikrene ned under listens overflate med en dor, og dekk hodene med formtre.

8 Et alternativ er å tilpasse selve listen hvis denne ikke ligger plant med gulvbordene. Før listen festes til veggen – men etter at den er passet til hjørnene – føres en blyant over gulvbordene, slik at konturene deres avtegnes på listen. Panellisten høvles deretter til blyantstreken.

Les også:

Rens fasaden med naturens eget rensemiddel

Marmor kan brukes til langt mer enn dekorstein. Blant annet er det ypperlig til rensing av husfasader.

 
23 oktober 2008
Mer om Gulv

Derfor bør du legge gulv nå

Gulv Ekspertene er enige: Sommeren er den perfekte tiden for å legge nytt gulv.

Start med valg av gulv

Gulv Hjemmets trivsel påvirkes av hva slags gulv du har. Innredningen av et rom begynner ofte med valg av gulv.

Krisehjelp for småuhell

Gulv Småuhell som hakk og merker kan bli irritasjonsmomenter over tid, men vi har rådene.

Sliping av gulv

Gulv Har du et gammelt, slitt parkettgulv eller et godt, gammelt bordgulv gjemt under lag med gammel maling? Etter noen timers sliping blir gulvet like pent som nytt - og med riktig instruksjon kan du gjøre jobben selv. Slipemaskin kan du leie hos mange byggevarehus.

Fagmannens gulvtips

Gulv Her er noen tips til deg som skal legge nytt gulv.

Gulv: Pene tregulv øker boligens verdi

Gulv Et strøkent tregulv øker trivselen og kan gi positivt utslag i prisen når boligen skal selges. Ved å velge heltre eikegulv med brede planker får du et...

Fjern gulvknirk

Gulv Gulv som knirker er irriterende, men er sjelden et tegn på underliggende konstruksjonsmessige problemer.

Slik klikker du gulvet på plass

Gulv Å legge parkett eller laminatgulv med et «klikksystem» er raskt og enkelt. Skjøtene blir tette og fine fordi hvert bord er utstyrt med et mekanisk...

Klikk deg frem til rett gulv

Gulv Velg og vrak blant ulike gulvmaterialer, og se hvordan stuen eller soverommet vil se ut etter oppussing med noen få tastetrykkk på pcen!

Behagelig med gulvvarme

Gulv Jevn fordeling av varmen og bedre fyringsøkonomi er bare noen av fordelene med gulvvarme.

Velg riktig gulv i riktig rom

Gulv Når du skal legge gulv eller bytte ut det gamle er det mange gulvmaterialer å velge mellom. Gulvet skal være behagelig å gå på, pent å se på og praktisk...

Mørk parkett på gulvet

Gulv Med en mørkere parkett på gulvet kan du sette et elegant og eksklusivt preg på interiøret.

Smart tilbehør til gulvet

Gulv Har du rør som stikker opp av gulvet eller skjems du over synlige ledninger? Her er tilbehøret til gulvet du ikke visste at du trengte.

Sats på linoleum

Gulv Ønsker du deg et friskt, frekt, fargerikt og miljøvennlig gulv uten å tømme sparegrisen helt? Bruk linoleum, det er tilbake for fullt.

Nye, spennende imitasjoner til gulvet

Gulv Imitasjoner er ikke noe som er nytt - laminatgulv som ser ut som parkett eller vinylbelegg som ser ut som fliser har vi hatt i lang tid. Det nye med...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no