Bilde: iStock

«Er det mulig å male gulvbelegg?»

Gulv

Og hvordan går man frem for best resultat? Vår ekspert på maling svarer.

Hei! Er det mulig å male gulvbelegg? Hvis ja, hvordan går man frem for å få best mulig resultat? Er det noen forskjell på hvordan man eventuelt maler ulike typer gulvbelegg?

Mvh Grethe

Still spørsmål til våre 8 eksperter!

Vi i Villas ekspert på maling, tapet og gulv, Kristian Owren, svarer:

Hvorvidt gulvbelegget kan males, kommer an på hvilken type gulvbelegg det er snakk om. Myke, heterogene vinylbelegg, såkalt boligvinyl, er dårlig egnet for overmaling. Disse gulvbeleggene er myke og gir dårlig heft, og malingen vil kunne sprekke opp og flasse av.

Myknere i vinylbelegget kan også påvirke tørke- og herdetiden, som kan medføre skjemmende merker dersom gulvet blir tatt for tidlig i bruk. Noen typer maling, som TreStjerner Gulvmaling, fungerer derimot godt på eldre homogene vinylbelegg, så lenge flaten er ren, tørr og fri for såpe, bonevoks og fettstoffer.

Rådfør deg med malingsprodusenten om du er usikker på om ditt belegg kan males.

I de aller fleste tilfeller er det helt problemfritt å male linoleumsbelegg. Det kan allikevel være lurt å sette en liten prøve for å se at malingen sitter godt. Mal et lite teststrøk på en lite synlig del av gulvet, og klor litt i det for å sjekke at malingen sitter.

Gjør den det, er det ikke noe problem å male resten av gulvet. Men det er uansett greit å være klar over at faren for at malingen kan sprekke opp alltid vil være tilstede.

Slik gjør du det:

1. Rengjør belegget grundig først. Alle rester av bonevoks, polish og lignende må fjernes. Bruk gjerne en skrubbepad og et alkalisk vaskemiddel. Skyll godt etterpå, og forsikre deg om at underlaget er tørt før du maler.

2. Normalt er det ikke nødvendig med heftgrunn her, så det er bare å gå i gang og male. Vi anbefaler å bruke en gulvmaling som er utviklet spesielt for å tåle litt ekstra slitasje. Malingen må tåle å bli tråkket og sølt på uten å ta skade.

3. Begynne å male langs en vegg med en flat pensel. Gå deretter over til rull festet på et forlengerskaft. Det går både raskere og er mye mindre slitsomt. Etterstryk med pensel ved bruk av rull, så unngår du rullestruktur i malingsfilmen. Mal minst to strøk.

Mvh Kristian Owren
Administrerende direktør for Informasjonskontoret for farge og interiør (ifi.no)

Få flere smarte tips – meld deg på nyhetsbrevet vårt her!

27. september 2016
Mer om Gulv

Slik sliper du tregulvet selv

Gulv Det er en stor jobb å slipe gulvet selv. Vi viser deg hvordan du får et vellykket resultat - trinn for trinn.

Derfor bør du legge gulv nå

Gulv Ekspertene er enige: Sommeren er den perfekte tiden for å legge nytt gulv.

Slik blir du kvitt knirking i gulvet

Gulv Gremmes du over at gulvet knirker? Det er mulig å bli kvitt problemet.

Bruk broddevett innendørs

Gulv Med pigger under skoene tråkkes gulv i stykker. Det gjelder både i boligen og i butikken. Bruk broddevett, så slipper du hull og hakk.

Bør du velge lakk, voks, såpe eller maling til tregulvet?

Gulv Du har slipt ned tregulvet – eller lagt et helt nytt – og nå vurderer du hvilken behandling som er best: olje, lakk, voks, såpe eller maling. Vi kårer...

Klikk deg frem til rett gulv

Gulv Velg og vrak blant ulike gulvmaterialer, og se hvordan stuen eller soverommet vil se ut etter oppussing med noen få tastetrykkk på pcen!

Hvorfor velge bambusgulv

Gulv Det er mange grunner til å velge bambusgulv. Estetikk og brukervennlighet er to viktige faktorer.

Ta vare på bambusgulvet

Gulv Et bambusgulv er vakkert og slitesterkt, men trenger som alle andre gulv et visst vedlikehold. Slik tar du vare på bambusgulvet.

Lyst på nytt gulv?

Gulv Er du lei av den slitte parketten? Fortvil ikke, de finnes et hav av muligheter for fornyelse av det gamle gulvet.

Fordeler og ulemper med oljet gulv

Gulv Vurderer du å olje gulvet ditt? Det er både fordeler og ulemper!

Velg riktig lakk til tregulvet

Gulv Riktig lakk kan fornye gamle tregulv og parkett. Slik går du frem.

Gi tregulvet ny farge

Gulv På tide å slipe tregulvet? Da kan du benytte anledningen til å gi tregulvet en farge som står til interiøret.

Smarte gulv - i nytt hus

Gulv Familien i Asker har påvirket utforming av nytt typehus tilpasset sitt behov. Solide og vakre gulv var et av ønskene

Slik sliper du gulvet

Gulv Et godt vedlikeholdt parkett- eller tregulv er en pryd og noe av det første som møter gjestene dine. Dessverre er det samme gulvet like synlig når...

Sats på linoleum

Gulv Ønsker du deg et friskt, frekt, fargerikt og miljøvennlig gulv uten å tømme sparegrisen helt? Bruk linoleum, det er tilbake for fullt.