Start med valg av gulv

Gulv

Hjemmets trivsel påvirkes av hva slags gulv du har. Innredningen av et rom begynner ofte med valg av gulv.

Kilde: Bygg & Interiørhåndbok 2001

Det er mye å ta hensyn til når du skal velge gulvkledning. Hvor slitesterkt er det? Er det lett å holde rent? Kan du legge det selv? Hva passer i stuen, på soverommet, kjøkkenet, badet eller i entreen?

Vi har ulike krav til hva vi ønsker å gå på. Noen legger vekt på mønstre og farger, andre slitestyrke og holdbarhet. Rengjøring og hygiene er også viktige momenter.

Parkettgulv
Parkett er tidløst. Det er vakkert, svært slitesterkt og lettstelt. Det gir grunn til ettertanke at parkett foretrekkes av stadig flere, ikke minst i rom med stor trafikk. En ny generasjon lakk har forbedret sliktestyrken ytterligere. Mange foretrekker oljet parkett, da dette gir mer trefølelse. Nå kan du få parkettgulvet ferdig oljet med vannbeasert UV-herdet olje, som ikke har noen miljøskadelige stoffer. UV-herdingen gir gulvet sterkere overflate med lengre holdbarhet, en helt annen finish enn tidligere oljede gulv. Den nye oljen gjør også renholdet enklere.

Heltregulv
Heltregulv har lange tradisjoner i norske hus. Etter at jordgulvets tid var forbi, ble ulike tresorter tatt i bruk som gulvmateriale. Gran og furu har vært mest brukt, men det finnes også eksempler på at eik og bjørk har vært brukt som dekorative og slitesterke gulv. I dag er det furugulvet som dominerer de norske heltregulvene, men lautresortene er også på vei tilbake.

Laminatgulv
Det finnes i dag to typer laminatgulv på markedet. Det ene er et direktelaminsert produkt hvor en dekorfilm blir limt til en kjerne av HDE. Det andre er et høytrykkslaminat hvor oppbyggingen består av flere lag papir/kartong som under høt trykk limes til en kjerne av HDE.

Tepper
Ingen andre gulvbelegg gir så mange valgmuligheter med hensyn til farge, mønstre og overflatestruktur. Det finnes myke gulvbelegg for enhver smak og til nesten alle formål.
Heldekkende teppe er et godt alternativ som gulvbelegg. Det er mykt, lunt og behagelig, det er sklisikkert og støydempende.

Vinylgulv
Vinylbelegg er rimelig, enkelt å legge, slitesterkt og lett å holde rent.

23 oktober 2008

Derfor kan tørr vinterluft skade tregulvet ditt

Mange opplever at det oppstår nivåforskjeller, knirk eller sprekker i tregulvet om vinteren. Men det finnes heldigvis noen grep du kan gjøre selv.

Slik fjerner du vanskelige flekker fra gulvet

Mye god drikke og fet mat i jula byr på utfordringer for gulvet. Vi viser deg hvordan du blir kvitt de verste flekkene.

«Er det mulig å male gulvbelegg?»

Og hvordan går man frem for best resultat? Vår ekspert på maling svarer.

Slik sliper du tregulvet selv

Det er en stor jobb å slipe gulvet selv. Vi viser deg hvordan du får et vellykket resultat - trinn for trinn.

Bør du velge lakk, voks, såpe eller maling til tregulvet?

Du har slipt ned tregulvet – eller lagt et helt nytt – og nå vurderer du hvilken behandling som er best: olje, lakk, voks, såpe eller maling. Vi kårer...

Bruk broddevett innendørs

Med pigger under skoene tråkkes gulv i stykker. Det gjelder både i boligen og i butikken. Bruk broddevett, så slipper du hull og hakk.

Så enkelt maler du rutegulv

Rutete gulv er på alles lepper – og i mange retrokjøkken, bad og ganger. Her får du oppskriften på hvordan du maler rutegulv helt uten ujevne linjer...

Fordeler og ulemper med oljet gulv

Vurderer du å olje gulvet ditt? Det er både fordeler og ulemper!

Krisehjelp for småuhell

Småuhell som hakk og merker kan bli irritasjonsmomenter over tid, men vi har rådene.

Massivt Eikegulv – supert som stuegulv

I nybygget hus på Nordstrand i Oslo får gulvet spille førstefiolin i interiøret. Her er ingen tepper, bare store åpne gulvflater som innbyr til behageli...

Snarvei til nytt gulv

Et lag løs Leca, noen gipsplater og en bøtte lim er alt du trenger for å legge nytt gulv på et betongunderlag. Les her hvordan du får et toppisolert...

Laminatgulv – moderne og praktisk

Laminat tåler hard medfart år etter år og har omtrent samme vakre utseende som tregulv. I tillegg er det enkelt å legge og prisen er lav.

Gulv av merbau-mosaikk

Det er lekkert å se på, godt å tråkke på og holder stand i årevis med meget enkelt stell.Gulv av Merbau-mosaikk gir rommet et eksklusivt preg uten å...

Skifergulv I entrén

Det er ikke lett å slite ut et skifergulv. Steingulvet passer derfor ypperlig i en entré, der gulvflaten ofte er utsatt for hard belastning.

Gulv med spreke farger og mønster

Har: Et gammelt tregulv med smale planker og masse spikerhull. Ønsker: Et malt gulv, gjerne med ruter og mønster.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no