Tidløst med tregulv

Gulv

Ekte tregulv faller i smak hos de aller fleste fordi det er solid, behagelig og lunt. I rom med hvite vegger er det spesielt kledelig med myke, naturlige tregulv.

Et solid tregulv  øker trivselen i hjemmet og verdien på huset. Gulvet har lang levetid, er lett å holde rent og enkelt  å ved-likeholde. For mange er tregulv av furu og gran et opplagt valg. Det kjennes naturlig og trygt. Furugulvet skaper en lun og varm atmosfære i interiøret.

Når du går i gang med å legge et furugulv, lønner det seg å bruke metoden flytende gulv, det vil si at gulvbordene limes til hver-andre og ikke festes til underlaget, dermed unngår du å få sprekker mellom bordene. Kombinasjonen spiker og lim skal ikke benyttes. Tregulvet bør dessuten legges i tørt vær. Furugulv av god kvalitet er tørket ned til 8-10 prosent fuktighet. Ønsker du å hindre gulning av treverket, kan du behandle gulvet med olje som er tilsatt hvit fargepigment. I dag regnes lauvtreslagene som enda mer slitesterke enn furu. Bjørk, eik og ask blir nå oftere benyttet til gulv. Disse treslagene er ikke så vanlige å se i norske hjem ennå, men er blitt mer populære i de senere år. Bjørka er lys og nordisk. Eika ble tidligere mest benyttet til kontormøbler samt til dørstokker på grunn av sin slitesterke egenskap. Ask ble mest benyttet til ski-produksjon i gamle dager. Og osp blir benyttet til trevegger og gulv i badstuer fordi den er fri for kvae og harpiks. Uansett hvilket tregulv du benytter deg av, vil du garantert få følelse av å få et stykke av naturen inn i hjemmet ditt. 

  

bildetekst
 

Tips til behandling av gulnet treverk

 

Det er mulig å gi gulnet tre tilbake sitt lyse utseende med Faxe blekelut. Fjern først lakken med Faxe lakkfjerner. Etter blekelutingen må overflaten vaskes med trerens og deretter etterbehandles for å beskytte treet. Til dette kan du bruke treolje, såpevask, bivoks eller lakk. De gir forskjellig utseende, så velg etter egen smak.

 

 

 

 

 

 

 

Verdt å vite

 

  • Tregulv forandres i fargetonen når de utsettes for mye lys. Treverk vil derfor bli noe mørkere med årene.
  • Tregulv må være helt tørt før det legges for å unngå sprekker mellom bordplankene.
  • Dersom gulvbordene er brede er det lett å få sprekker mellom bordplankene.
  • Tregulv kan behandles med lut, grønnsåpe, lakk eller olje. 

 

   
23 oktober 2008

Derfor bør du legge gulv nå

Ekspertene er enige: Sommeren er den perfekte tiden for å legge nytt gulv.

Start med valg av gulv

Hjemmets trivsel påvirkes av hva slags gulv du har. Innredningen av et rom begynner ofte med valg av gulv.

Krisehjelp for småuhell

Småuhell som hakk og merker kan bli irritasjonsmomenter over tid, men vi har rådene.

Sliping av gulv

Har du et gammelt, slitt parkettgulv eller et godt, gammelt bordgulv gjemt under lag med gammel maling? Etter noen timers sliping blir gulvet like pent...

Fagmannens gulvtips

Her er noen tips til deg som skal legge nytt gulv.

Gulv: Pene tregulv øker boligens verdi

Et strøkent tregulv øker trivselen og kan gi positivt utslag i prisen når boligen skal selges. Ved å velge heltre eikegulv med brede planker får du et...

Fjern gulvknirk

Gulv som knirker er irriterende, men er sjelden et tegn på underliggende konstruksjonsmessige problemer.

Slik klikker du gulvet på plass

Å legge parkett eller laminatgulv med et «klikksystem» er raskt og enkelt. Skjøtene blir tette og fine fordi hvert bord er utstyrt med et mekanisk...

Klikk deg frem til rett gulv

Velg og vrak blant ulike gulvmaterialer, og se hvordan stuen eller soverommet vil se ut etter oppussing med noen få tastetrykkk på pcen!

Behagelig med gulvvarme

Jevn fordeling av varmen og bedre fyringsøkonomi er bare noen av fordelene med gulvvarme.

Monter nye gulvlister

Gulvlister beskytter veggene mot slag fra føtter, støvsugere og annet. Hvis man setter opp igjen gamle lister som er blitt fjernet fordi det skal legges...

Velg riktig gulv i riktig rom

Når du skal legge gulv eller bytte ut det gamle er det mange gulvmaterialer å velge mellom. Gulvet skal være behagelig å gå på, pent å se på og praktisk...

Mørk parkett på gulvet

Med en mørkere parkett på gulvet kan du sette et elegant og eksklusivt preg på interiøret.

Smart tilbehør til gulvet

Har du rør som stikker opp av gulvet eller skjems du over synlige ledninger? Her er tilbehøret til gulvet du ikke visste at du trengte.

Sats på linoleum

Ønsker du deg et friskt, frekt, fargerikt og miljøvennlig gulv uten å tømme sparegrisen helt? Bruk linoleum, det er tilbake for fullt.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no