Tidløst med tregulv

Gulv

Ekte tregulv faller i smak hos de aller fleste fordi det er solid, behagelig og lunt. I rom med hvite vegger er det spesielt kledelig med myke, naturlige tregulv.

Et solid tregulv  øker trivselen i hjemmet og verdien på huset. Gulvet har lang levetid, er lett å holde rent og enkelt  å ved-likeholde. For mange er tregulv av furu og gran et opplagt valg. Det kjennes naturlig og trygt. Furugulvet skaper en lun og varm atmosfære i interiøret.

Når du går i gang med å legge et furugulv, lønner det seg å bruke metoden flytende gulv, det vil si at gulvbordene limes til hver-andre og ikke festes til underlaget, dermed unngår du å få sprekker mellom bordene. Kombinasjonen spiker og lim skal ikke benyttes. Tregulvet bør dessuten legges i tørt vær. Furugulv av god kvalitet er tørket ned til 8-10 prosent fuktighet. Ønsker du å hindre gulning av treverket, kan du behandle gulvet med olje som er tilsatt hvit fargepigment. I dag regnes lauvtreslagene som enda mer slitesterke enn furu. Bjørk, eik og ask blir nå oftere benyttet til gulv. Disse treslagene er ikke så vanlige å se i norske hjem ennå, men er blitt mer populære i de senere år. Bjørka er lys og nordisk. Eika ble tidligere mest benyttet til kontormøbler samt til dørstokker på grunn av sin slitesterke egenskap. Ask ble mest benyttet til ski-produksjon i gamle dager. Og osp blir benyttet til trevegger og gulv i badstuer fordi den er fri for kvae og harpiks. Uansett hvilket tregulv du benytter deg av, vil du garantert få følelse av å få et stykke av naturen inn i hjemmet ditt. 

  

bildetekst
 

Tips til behandling av gulnet treverk

 

Det er mulig å gi gulnet tre tilbake sitt lyse utseende med Faxe blekelut. Fjern først lakken med Faxe lakkfjerner. Etter blekelutingen må overflaten vaskes med trerens og deretter etterbehandles for å beskytte treet. Til dette kan du bruke treolje, såpevask, bivoks eller lakk. De gir forskjellig utseende, så velg etter egen smak.

 

 

 

 

 

 

 

Verdt å vite

 

  • Tregulv forandres i fargetonen når de utsettes for mye lys. Treverk vil derfor bli noe mørkere med årene.
  • Tregulv må være helt tørt før det legges for å unngå sprekker mellom bordplankene.
  • Dersom gulvbordene er brede er det lett å få sprekker mellom bordplankene.
  • Tregulv kan behandles med lut, grønnsåpe, lakk eller olje. 

 

   
23 oktober 2008

Derfor kan tørr vinterluft skade tregulvet ditt

Mange opplever at det oppstår nivåforskjeller, knirk eller sprekker i tregulvet om vinteren. Men det finnes heldigvis noen grep du kan gjøre selv.

Slik fjerner du vanskelige flekker fra gulvet

Mye god drikke og fet mat i jula byr på utfordringer for gulvet. Vi viser deg hvordan du blir kvitt de verste flekkene.

«Er det mulig å male gulvbelegg?»

Og hvordan går man frem for best resultat? Vår ekspert på maling svarer.

Slik sliper du tregulvet selv

Det er en stor jobb å slipe gulvet selv. Vi viser deg hvordan du får et vellykket resultat - trinn for trinn.

Bruk broddevett innendørs

Med pigger under skoene tråkkes gulv i stykker. Det gjelder både i boligen og i butikken. Bruk broddevett, så slipper du hull og hakk.

Så enkelt maler du rutegulv

Rutete gulv er på alles lepper – og i mange retrokjøkken, bad og ganger. Her får du oppskriften på hvordan du maler rutegulv helt uten ujevne linjer...

Klikk deg frem til rett gulv

Velg og vrak blant ulike gulvmaterialer, og se hvordan stuen eller soverommet vil se ut etter oppussing med noen få tastetrykkk på pcen!

Kjøkkengulv med støtdemping

Velg riktig type gulv når du skal legge nytt kjøkkengulv.

Velg riktig gulv i riktig rom

Når du skal legge gulv eller bytte ut det gamle er det mange gulvmaterialer å velge mellom. Gulvet skal være behagelig å gå på, pent å se på og praktisk...

Velg riktige tepper i stuen

Tepper finnes i alle mulige kvaliteter, størrelser og prisklasser. Å velge riktig teppe er viktig både for det estetiske, men også for vedlikehold og...

Massivt Eikegulv – supert som stuegulv

I nybygget hus på Nordstrand i Oslo får gulvet spille førstefiolin i interiøret. Her er ingen tepper, bare store åpne gulvflater som innbyr til behageli...

Laminatgulv – moderne og praktisk

Laminat tåler hard medfart år etter år og har omtrent samme vakre utseende som tregulv. I tillegg er det enkelt å legge og prisen er lav.

Gulv av merbau-mosaikk

Det er lekkert å se på, godt å tråkke på og holder stand i årevis med meget enkelt stell.Gulv av Merbau-mosaikk gir rommet et eksklusivt preg uten å...

Snarvei til nytt gulv

Et lag løs Leca, noen gipsplater og en bøtte lim er alt du trenger for å legge nytt gulv på et betongunderlag. Les her hvordan du får et toppisolert...

Gulv med spreke farger og mønster

Har: Et gammelt tregulv med smale planker og masse spikerhull. Ønsker: Et malt gulv, gjerne med ruter og mønster.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no