Tuva Sverdstad Eikås ga gjesterommet sjel med malte og beisede dekorstriper over en tynnet hvit beis.
Tuva Sverdstad Eikås ga gjesterommet sjel med malte og beisede dekorstriper over en tynnet hvit beis. Bilde: Tuva Sverdstad Eikås/www.drillogdesign.wordpress.com

Tuva ga gulvet personlig preg med chevron-striper

Gulv

Ved hjelp av linjal, blyant, pensel, maling, beis, masse maskeringstape og en uredd holdning forvandlet blogger Tuva Sverdstad Eikås et kjedelig parkettgulv til et unikt gulv med chevron-striper.

Da Tuva Eikås skulle pusse opp det gjesterommet ønsket hun i gå gulvet et personlig preg, og som så mange andre søkte hun inspirasjon på nettet.

Blogger, Pintrest og andre nettsteder inneholder spennende oppussingsprosjekter over hele kloden. 

Gjesterommet er cirka 10 kvadratmeter, og fungerer som gjesterom og kontor. Rommet er møblert med en sofasofa i en alkove, hyller og hjemmesnekret skrivepult. På gulvet ligger standard eikeparkett, av amerikansk trestav eik. Veggene er malt lyse og delvis dekket av plassbygde skap.

– Jeg så på mange fine gulv på Pinterest, og bestemte jeg meg for å gjøre noe ekstra med gulvet i dette rommet. Det verste som kan skje er jo at det blir stygt, men jeg liker det fortsatt, nesten et år etterpå, sier hun.

På kort tid hadde hun pusset opp to leiligheter – og valgte i sin tur å dokumentere arbeidet gjennom bloggen Drill & Design

- Å blogge var en måte å dokumentere oppussingene: Hvilke produkter jeg brukte, hvordan jeg gjorde det, og samtidig kunne jeg samle bildene for fremtiden og se hvordan det var og hadde blitt, forteller hun. 

Lekte med ulike design

At gulvet i seg selv har et mønster var en fordel ved valg av design. Gulvbordene ble et naturlig utgangspunkt, og etter at Tuva hadde målt gulvet og de enkelte gulvbordene nøye, ble rommet i detalj tegnet opp i et tegneprogram på datamaskinen.

- Der lekte jeg med ulike design. Målet var å få et mønster som passet romstørrelsen og gikk opp med plankebredden. Jeg landet på chevron-striper som er et mønster som er lett å måle opp. 

- Å kunne legge mønsteret på forhånd var helt avgjørende for å få til et godt resultat for meg som ikke har gjort dette før.  Det er viktig at mønstret blir jevnt og systematisk, men det var ikke spesielt vanskelig å få til.

Tuva er ikke i tvil om at hun har lært mye.

- Jeg har lært masse av å pusse opp to leiligheter. De viktigste lærdommene er at det lønner seg å være nøyaktig, og at man skal bruke pengene på de riktige tingene, som å velge kvalitetsprodukter til overflater.

- En god podcast på ørene gjør også jobben mye lettere, sier hun. 

Gulvet ble målt og et mønster designet i et tegneprogram på datamaskinen. Foto: Tuva Sverdstad Eikås

Slik gikk Tuva frem:

  • Gammel overflatebehandling og skader ble pusset vekk. Tuva leide maskiner og gjorde jobben selv.
  • Hele gulvet ble påført en hvitpigmentert beis, tynnet med vann (forhold 1:1).
  • Gulvet ble målt og et mønster designet i et tegneprogram på datamaskinen. Ved hjelp av linjal, blyant og maskeringstape ble målene så overført til gulvet. Arbeidene startet i alkoven.

  • – Jeg brukte gulvbordene som utgangspunkt og hadde tre planker mellom hver «knekk» i linjen. Det gjorde det enkelt å holde mønsteret rett på gulvet, sier hun.

  • Med pensel påførte hun et strøk heftgrunn langs fiberretningen, altså på tvers av chevron-stripene. Deretter malte hun på samme måte med hvit gulvmaling.

    – Maskeringstapen tok jeg av med én gang jeg var ferdig å male. Der malingen hadde blødd litt under tapen fjernet jeg den med en q-tip eller skrapet av med tapetkniv når det hadde tørket. Jeg var usikker på om maskeringstapen ville gi crispe nok linjer på grunn av strukturen i treverket, men det gikk helt fint.

  • – Med hvit gulvmaling ble resultatet litt for markert. Så på resten av gulvet brukte jeg hvit beis, det ble hakket mer subtilt, sier hun.

  • Da hele gulvet var stripete, lakkerte Tuva det med to strøk slikematt gulvlakk.

 

Så fint ble resultatet, og Tuva er fortsatt fornøyd med gulvet på gjesterommet. Foto: Tuva Sverdstad Eikås 

Kilde: ifi.no

17 juli 2014

Derfor bør du legge gulv nå

Ekspertene er enige: Sommeren er den perfekte tiden for å legge nytt gulv.

Start med valg av gulv

Hjemmets trivsel påvirkes av hva slags gulv du har. Innredningen av et rom begynner ofte med valg av gulv.

Krisehjelp for småuhell

Småuhell som hakk og merker kan bli irritasjonsmomenter over tid, men vi har rådene.

Sliping av gulv

Har du et gammelt, slitt parkettgulv eller et godt, gammelt bordgulv gjemt under lag med gammel maling? Etter noen timers sliping blir gulvet like pent...

Fagmannens gulvtips

Her er noen tips til deg som skal legge nytt gulv.

Gulv: Pene tregulv øker boligens verdi

Et strøkent tregulv øker trivselen og kan gi positivt utslag i prisen når boligen skal selges. Ved å velge heltre eikegulv med brede planker får du et...

Fjern gulvknirk

Gulv som knirker er irriterende, men er sjelden et tegn på underliggende konstruksjonsmessige problemer.

Slik klikker du gulvet på plass

Å legge parkett eller laminatgulv med et «klikksystem» er raskt og enkelt. Skjøtene blir tette og fine fordi hvert bord er utstyrt med et mekanisk...

Klikk deg frem til rett gulv

Velg og vrak blant ulike gulvmaterialer, og se hvordan stuen eller soverommet vil se ut etter oppussing med noen få tastetrykkk på pcen!

Behagelig med gulvvarme

Jevn fordeling av varmen og bedre fyringsøkonomi er bare noen av fordelene med gulvvarme.

Monter nye gulvlister

Gulvlister beskytter veggene mot slag fra føtter, støvsugere og annet. Hvis man setter opp igjen gamle lister som er blitt fjernet fordi det skal legges...

Velg riktig gulv i riktig rom

Når du skal legge gulv eller bytte ut det gamle er det mange gulvmaterialer å velge mellom. Gulvet skal være behagelig å gå på, pent å se på og praktisk...

Mørk parkett på gulvet

Med en mørkere parkett på gulvet kan du sette et elegant og eksklusivt preg på interiøret.

Smart tilbehør til gulvet

Har du rør som stikker opp av gulvet eller skjems du over synlige ledninger? Her er tilbehøret til gulvet du ikke visste at du trengte.

Sats på linoleum

Ønsker du deg et friskt, frekt, fargerikt og miljøvennlig gulv uten å tømme sparegrisen helt? Bruk linoleum, det er tilbake for fullt.