Eksempel på lys skandinavisk stil med hvite sofaer og etnisk innslag med pynteputen Lappljung Ruta fra Ikea.
Eksempel på lys skandinavisk stil med hvite sofaer og etnisk innslag med pynteputen Lappljung Ruta fra Ikea. Bilde: Ikea

Frisk opp interiøret med høstens nye tekstiler fra Ikea

Interiør inspirasjon

Nå skal hjemmet reflektere hvem du er, enten du viser det med fargevalg, kunst på veggene, spesielle møbler eller bare enkelte detaljer.  Det finnes flere stiler å velge mellom og mange lar seg kombinere, likevel skiller den rustikke og den etniske stilen seg ut.

– I høst handler det omå skape forandring med ulike grafiske mønstre som gir hjemmet ditt et globalt preg, eller røffe, naturlige teksturer som får frem den nordiske atmosfæren, sier Siv Elizabeth Egger, kommunikasjonsrådgiver i IKEA Norge.

Vi har tidligere i sommer omtalt høstens interiørnyheter fra Skeidar.

Rustikke røtter

En het interiørtrend i høst er å blande materialer og farger. Foto: Ikea

Inspirert av Sverige kommer den tradisjonelle stilen Swedish rustic som har hentet ideer fra gamle gårder, fabrikker, skoler og sykehus hvor ting var enkle, solide og veldig praktiske. Resultatet er ærlige produkter som viser hvordan noe kan være perfekt og uperfekt på samme tid.

Materialer som furu, keramikk, naturlige fibre og metall sammen med tekstiler i ull, lin og bomull fremhever den rustikke stilen. Fargene er dempede og i harmoni med hverandre, som går i hovedvalørene turkis, dus rød,  dempet gul og grønn.

Nordmenn er tilhengere av å bringe naturen inn hjemmene sine. Denne trenden fortsetter. I tillegg til at materialene gjerne skal være så ekte som mulig, går det også fint å bruke organiske mønstre.

Designerne Lisa Ullenius og Sissi Edholm har hentet inspirasjon fra naturen og floraen til metervaren Gurine fra Ikea. Foto: Ikea

Skandinavia møter Afrika og Asia

Som en motvekt til den rustikke stilen ser vi en mer vågal retning, med tydelige etniske elementer. Det er fokus på håndverk og tradisjoner fra Asia, Afrika og Sør-Amerika, som tradisjonelt vevde tepper og potteplanter og lamper i naturfibre.

Keramikk, glass og svart jern danner kontrastene til det naturlige. Varme og glødende jordfarger som beige, brunt og brent rødoransje går godt sammen med andre stiler. Sterke mønstre mikses med svart og hvitt.

– Vi reiser mer i en stadig mindre verden. Det har blitt vanlig for oss å bruke etniske elementer hjemme. Sammen med nordiske detaljer gjør dette at hjemmene våre blir til en blanding av nært og fjernt, sier Egger.

Designeren Emma Hagman har laget det nye tekstilet Kajsamia fra Ikea, som har grafisk mønster i moderne skandinavisk stil. Foto: Ikea.

Stilen gjør seg spesielt synlig på høstens tekstiler

– Da LAPPLJUNG-kolleksjonen ble laget ville vi at den skulle være lett gjenkjennelig for, men i en mer global stil med inspirasjon fra håndverkstradisjoner og grafiske mønstre. Derfor henvendte vi oss til Musée de l´Impression sur Étoffes i Frankrike, som har samlet tekstilmønstre fra ulike perioder. Vi ba dem se etter mønstre med afrikansk opphav og et bestemt treblokktrykk vakte vår oppmerksomhet, full av uregelmessigheter og liv, sier Egger.

– Årets to stilretninger fra IKEA gir deg alle muligheter, så hvorfor ikke krydre rommet på samme måte som du krydrer maten din; lite eller mye avhengig av smak, sier Egger. 

Fargefriske puter. Foto: Ikea

16 august 2012

"Jeg bygde en hyllvegg"

Noen hyller og en gipsplate var alt som var nødvending for at Hans kunne lage en fin skillevegg med oppbevaringsmuligheter.

10 favoritter fra IKEAs 2018-katalog

Den nye IKEA-katalogen for 2018 dumper ned i landets postkasser disse dager. Her ser du ti av våre favoritter fra årets utgave.

Det lille huset ble helt nytt

Gine Svendsen og John Eirik Edvardsen falt pladask for det vesle huset på femti kvadrat – trass i den grelle 70-tallslooken. Med pågangsmot og dugnadsån...

Jeg og mitt hus: Elisabeth Andreassen

Elisabeth (Bettan) Andreassen, kommer vinter/vår 2011 ut med en ny cd. Arbeidsnavnet er «SpellemannII».

Dette interiøret vil vi ha nå

Gikk du glipp av den store interiørmessen Oslo Design Fair? Vi tok turen dit for å se på de kommende trendene.

10 gode kjøp under 400 kr

La hjemmet ditt få en dose deilig fargeenergi til en overkommelig pris.

Paljettputa hele internett snakker om

Den såkalte "Mermaid Pillow" kan nok sies å være den mest populære puten noensinne. I løpet av bare noen få dager har hele 31 millioner sett videoen av...

6 supre DIY-ideer fra Instagram

Vi har saumfart Instagram - og funnet de fineste DIY-ideene til deg. 

Høstens interiørtrender

Etter mange år med duse og nedtonede fargeskalaer går vi en fargerik høst i møte.

Denne "hytta" må du få med deg!

Dette stusselige kjellerrommet ble i løpet av seks uker forvandlet til en "hytte". Kostnad: $107!

Se hva mor gjorde da barnet tegnet på veggen

Dersom du har små barn har du kanskje opplevd at de har tegnet på veggen med tusj. Se hvordan denne moren løste problemet på kreativt vis!

Ti ting som gjør livet enklere

Ti smarte triks du bør få med deg.

Moteriktig interiør for våren 2011

Endelig har trendene snudd, krisen er over og positive tanker er i fokus. Her er fem interiørprodukter som symboliserer vårens glade og fargerike design...

Gratis print fra Pinterest som vi elsker

Nå kan du selv laste ned og printe ut kunst og kalendere til hjemmet ditt. Hurtig, trendy og billig!

Lag din egen vase

Tenk hvis du kunne lage din egen vase, som du elsker enda mer enn Kähler-vasen din. Her er guiden til hvordan ønsket blir til virkelighet.