Eksempel på lys skandinavisk stil med hvite sofaer og etnisk innslag med pynteputen Lappljung Ruta fra Ikea.
Eksempel på lys skandinavisk stil med hvite sofaer og etnisk innslag med pynteputen Lappljung Ruta fra Ikea. Bilde: Ikea

Frisk opp interiøret med høstens nye tekstiler fra Ikea

Interiør inspirasjon

Nå skal hjemmet reflektere hvem du er, enten du viser det med fargevalg, kunst på veggene, spesielle møbler eller bare enkelte detaljer.  Det finnes flere stiler å velge mellom og mange lar seg kombinere, likevel skiller den rustikke og den etniske stilen seg ut.

– I høst handler det omå skape forandring med ulike grafiske mønstre som gir hjemmet ditt et globalt preg, eller røffe, naturlige teksturer som får frem den nordiske atmosfæren, sier Siv Elizabeth Egger, kommunikasjonsrådgiver i IKEA Norge.

Vi har tidligere i sommer omtalt høstens interiørnyheter fra Skeidar.

Rustikke røtter

En het interiørtrend i høst er å blande materialer og farger. Foto: Ikea

Inspirert av Sverige kommer den tradisjonelle stilen Swedish rustic som har hentet ideer fra gamle gårder, fabrikker, skoler og sykehus hvor ting var enkle, solide og veldig praktiske. Resultatet er ærlige produkter som viser hvordan noe kan være perfekt og uperfekt på samme tid.

Materialer som furu, keramikk, naturlige fibre og metall sammen med tekstiler i ull, lin og bomull fremhever den rustikke stilen. Fargene er dempede og i harmoni med hverandre, som går i hovedvalørene turkis, dus rød,  dempet gul og grønn.

Les også:

Strikket interiør

En av årets store trender er strikk i interiøret. Det kan være både imitert strikk eller ekte vare.

Nordmenn er tilhengere av å bringe naturen inn hjemmene sine. Denne trenden fortsetter. I tillegg til at materialene gjerne skal være så ekte som mulig, går det også fint å bruke organiske mønstre.

Designerne Lisa Ullenius og Sissi Edholm har hentet inspirasjon fra naturen og floraen til metervaren Gurine fra Ikea. Foto: Ikea

Skandinavia møter Afrika og Asia

Som en motvekt til den rustikke stilen ser vi en mer vågal retning, med tydelige etniske elementer. Det er fokus på håndverk og tradisjoner fra Asia, Afrika og Sør-Amerika, som tradisjonelt vevde tepper og potteplanter og lamper i naturfibre.

Keramikk, glass og svart jern danner kontrastene til det naturlige. Varme og glødende jordfarger som beige, brunt og brent rødoransje går godt sammen med andre stiler. Sterke mønstre mikses med svart og hvitt.

Les også:

Utvidelse med stil

Det tidløse en-etasjes tilbygget rommer familiens storstue og er estetisk føyet sammen med resten av huset og leiligheten i andre etasje med et glasso...

– Vi reiser mer i en stadig mindre verden. Det har blitt vanlig for oss å bruke etniske elementer hjemme. Sammen med nordiske detaljer gjør dette at hjemmene våre blir til en blanding av nært og fjernt, sier Egger.

Designeren Emma Hagman har laget det nye tekstilet Kajsamia fra Ikea, som har grafisk mønster i moderne skandinavisk stil. Foto: Ikea.

Stilen gjør seg spesielt synlig på høstens tekstiler

– Da LAPPLJUNG-kolleksjonen ble laget ville vi at den skulle være lett gjenkjennelig for, men i en mer global stil med inspirasjon fra håndverkstradisjoner og grafiske mønstre. Derfor henvendte vi oss til Musée de l´Impression sur Étoffes i Frankrike, som har samlet tekstilmønstre fra ulike perioder. Vi ba dem se etter mønstre med afrikansk opphav og et bestemt treblokktrykk vakte vår oppmerksomhet, full av uregelmessigheter og liv, sier Egger.

– Årets to stilretninger fra IKEA gir deg alle muligheter, så hvorfor ikke krydre rommet på samme måte som du krydrer maten din; lite eller mye avhengig av smak, sier Egger. 

Les også:

Morsomt til barnerommet

Barnerommet er det værelset i huset hvor det virkelig er lov å hente frem det lekne og sprelske i interiøret.

Fargefriske puter. Foto: Ikea

16. august 2012
Mer om Interiør inspirasjon
Egne bilder på selvvalgte materialer gir interiøret et vakkert og personlig preg.
Annonsørinnhold

7 tips som gjør hjemmet ditt mer personlig

Interiør inspirasjon Det aller mest trendy akkurat nå er å ha et personlig hjem – akkurat slik det bør være!

12 praktiske ting bygget av LEGO

Interiør inspirasjon LEGO er ikke bare for barn. Det ser man tydelig av disse kule og praktiske hverdagsgjenstandene bygget av danske plastklosser.

Porno for de ryddegale

Interiør inspirasjon Liker du ryddige rom og velorganiserte hyller? Da vil du få vann i munnen av disse bildene.

10 favoritter fra IKEAs 2018-katalog

Interiør inspirasjon Den nye IKEA-katalogen for 2018 dumper ned i landets postkasser disse dager. Her ser du ti av våre favoritter fra årets utgave.

6 gode grunner til å ha gardiner

Interiør inspirasjon Usikker på om du vil ha gardiner eller ikke? På stua eller på barnerommet? Her er 6 grunner til å drapere vinduene dine.

Slik pynter du bordet til fest

Interiør inspirasjon Vi går inn i sesongen for de store begivenheter og bordene skal pyntes til fest.

Villabloggerens beste tips

Interiør inspirasjon Blogger Linda Gil Billdal deler sine beste interiørtips.

Boligplanlegger

Interiør inspirasjon Med boligplanleggeren kan du designe et enkelt rom eller lage en plantegning for et helt hus. Du kan blant annet: Designe ett enkelt rom eller lage...

Moteriktig interiør for våren 2011

Interiør inspirasjon Endelig har trendene snudd, krisen er over og positive tanker er i fokus. Her er fem interiørprodukter som symboliserer vårens glade og fargerike design.

Stilguide til shopping

Interiør inspirasjon Har du falt for den landlige stilen eller er du mer moderne i uttrykket? Her er en stilguide til interiørshoppingen din.

Inspirasjon til vårens trender 2010

Interiør inspirasjon Her er noen produkter som illustrerer vårens interiørtrender.

Her er vårens interiørtrender

Interiør inspirasjon Vårens interiørtrender er delt inn i fire ulike kategorier, der stikkordet ”ny begynnelse” er et overordnet tema som gjennomsyrer alle trendene, og hvitt blir den viktigste fargen.

Vårens fire interiørtrender

Interiør inspirasjon Vårens farger og interiørtrender er satt. Fire spennende hovedretninger skal lyse opp foråret i 2009.

Pusset opp huset - vant byggepris

Interiør inspirasjon Etter 10 år med hardt arbeid og ofring av mye fritid, fikk Tove og Tom Johansen fra Drøbak endelig lønn for strevet.