Eksempel på lys skandinavisk stil med hvite sofaer og etnisk innslag med pynteputen Lappljung Ruta fra Ikea.
Eksempel på lys skandinavisk stil med hvite sofaer og etnisk innslag med pynteputen Lappljung Ruta fra Ikea. Bilde: Ikea

Frisk opp interiøret med høstens nye tekstiler fra Ikea

Interiør inspirasjon

Nå skal hjemmet reflektere hvem du er, enten du viser det med fargevalg, kunst på veggene, spesielle møbler eller bare enkelte detaljer.  Det finnes flere stiler å velge mellom og mange lar seg kombinere, likevel skiller den rustikke og den etniske stilen seg ut.

– I høst handler det omå skape forandring med ulike grafiske mønstre som gir hjemmet ditt et globalt preg, eller røffe, naturlige teksturer som får frem den nordiske atmosfæren, sier Siv Elizabeth Egger, kommunikasjonsrådgiver i IKEA Norge.

Vi har tidligere i sommer omtalt høstens interiørnyheter fra Skeidar.

Rustikke røtter

En het interiørtrend i høst er å blande materialer og farger. Foto: Ikea

Inspirert av Sverige kommer den tradisjonelle stilen Swedish rustic som har hentet ideer fra gamle gårder, fabrikker, skoler og sykehus hvor ting var enkle, solide og veldig praktiske. Resultatet er ærlige produkter som viser hvordan noe kan være perfekt og uperfekt på samme tid.

Materialer som furu, keramikk, naturlige fibre og metall sammen med tekstiler i ull, lin og bomull fremhever den rustikke stilen. Fargene er dempede og i harmoni med hverandre, som går i hovedvalørene turkis, dus rød,  dempet gul og grønn.

Nordmenn er tilhengere av å bringe naturen inn hjemmene sine. Denne trenden fortsetter. I tillegg til at materialene gjerne skal være så ekte som mulig, går det også fint å bruke organiske mønstre.

Designerne Lisa Ullenius og Sissi Edholm har hentet inspirasjon fra naturen og floraen til metervaren Gurine fra Ikea. Foto: Ikea

Skandinavia møter Afrika og Asia

Som en motvekt til den rustikke stilen ser vi en mer vågal retning, med tydelige etniske elementer. Det er fokus på håndverk og tradisjoner fra Asia, Afrika og Sør-Amerika, som tradisjonelt vevde tepper og potteplanter og lamper i naturfibre.

Keramikk, glass og svart jern danner kontrastene til det naturlige. Varme og glødende jordfarger som beige, brunt og brent rødoransje går godt sammen med andre stiler. Sterke mønstre mikses med svart og hvitt.

– Vi reiser mer i en stadig mindre verden. Det har blitt vanlig for oss å bruke etniske elementer hjemme. Sammen med nordiske detaljer gjør dette at hjemmene våre blir til en blanding av nært og fjernt, sier Egger.

Designeren Emma Hagman har laget det nye tekstilet Kajsamia fra Ikea, som har grafisk mønster i moderne skandinavisk stil. Foto: Ikea.

Stilen gjør seg spesielt synlig på høstens tekstiler

– Da LAPPLJUNG-kolleksjonen ble laget ville vi at den skulle være lett gjenkjennelig for, men i en mer global stil med inspirasjon fra håndverkstradisjoner og grafiske mønstre. Derfor henvendte vi oss til Musée de l´Impression sur Étoffes i Frankrike, som har samlet tekstilmønstre fra ulike perioder. Vi ba dem se etter mønstre med afrikansk opphav og et bestemt treblokktrykk vakte vår oppmerksomhet, full av uregelmessigheter og liv, sier Egger.

– Årets to stilretninger fra IKEA gir deg alle muligheter, så hvorfor ikke krydre rommet på samme måte som du krydrer maten din; lite eller mye avhengig av smak, sier Egger. 

Fargefriske puter. Foto: Ikea

16 august 2012

Ser du hva denne vasen er laget av?

Pynt opp i høstmørket med en hjemmelaget vase med helt spesiell pynt.

6 interiørtrender vi elsker

Fra sennepsgult til smarte utemøbler: Vi i Villa-redaksjonen har besøkt møbel-messen Salone del Mobile i Milano og sett på kommende interiørtrender.

8 IKEA-nyheter vi MÅ ha!

Den nye IKEA-katalogen er her! Vi har plukket ut våre 8 favoritter av høstnyhetene – alt fra en bærbar induksjonstopp til et lekkert uteteppe!

Denne familien har Mummihuset i hagen

I hagen til Tina og Tore Lindgjerdet står det et ganske så uvanlig lekehus – nemlig Mummihuset. Sammen med to små døtre har de bygget det helt selv.

Dette er Norges vakreste hjem

Interiørmagasinet BoligPluss har kåret Norges vakreste hjem. Se de fantastiske bildene av vinnerhjemmet!

Puss opp postkassen med maling

Er postkassen din lik som alle andre sin? Gi den et lite løft med litt maling.

Disse pallene må du IKKE bygge møbler av

Det er populært å innrede med paller i hjemmet. Men én type paller må du styre unna. De kan nemlig være skadelig for helsen din.

Slik lager du kule marmorbrikker

Ved hjelp av leire og litt kreativitet, kan du enkelt lage stilige brikker som beskytter bordet ditt. Se hvordan her!

Sara bygget et hus av ispinner

Med 3 måneder til hjelp bygget Sara sitt eget minihus av 800 ispinner. Dukkehuset er en tro kopi av svigerinnens hus.

Peter bor i en boks på 2,4 kvm

Med et vanskelig leiemarked i San Francisco måtte Peter Berkowitz tenke utenfor boksen. Det resulterte i en boks i stua til en kompis.

7 hjemmefiksere som virkelig har løst problemet

De fleste kaster ting når de har gått i stykker. Disse hjemmefikserne derimot, har tatt saken i egne hender. Og løsningene? Vent og se...

17 interiørfunn som vil få deg til å måpe

Interiøreksperter tipser ofte om at du bør krydre hjemmet ditt med såkalte «conversation pieces». Her er funnene folk aldri vil slutte å prate om.

Bli handy sammen med hjemmefikserne Carro og Karin

Bygg en kjøkkenøy, blomsterkasse og andre morsomme ting sammen med de svenske hjemmefikserne Carro og Karin. De byr også på spennende matoppskrifter...

Slik ga de den tradisjonelle hytta nytt liv

Med en lidenskap for interiør og flere gode ideer, forvandlet Annette og Christian den tradisjonelle hytta til sin egen drømmehytte.

Denne faren tryllet barnerommet om til en magisk skog

Da datteren til denne faren ønsket seg et eventyrtre på rommet sitt, satte han av 18 måneder for å oppfylle drømmen hennes. Vi er stumme av beundring!