Kjøkkenøy med innfelte koketopper fra Electrolux.
Kjøkkenøy med innfelte koketopper fra Electrolux. Bilde: E

Marmor på interiørmotetoppen

Interiør inspirasjon

Marmortrenden er mer populær enn noen gang før. Det trenger ikke bli dyrt om du satser på et par marmorlysestaker eller et skjærebrett i den edle steinsorten.

Noen forbinder marmor med dårlig smak fra 1980-tallet, eller overdådige interiører som ikke passer så godt inn i norske hjem.

Men i 2013 har marmorprodukter fått en renessanse hos mange av de store leverandørene som lager marmorprodukter både i stor og liten skala.

Kjøkkenøy i marmor

Bruk av marmor har tatt seg opp, ikke bare som benkeplate, men også som materiale i sonen over kjøkkenbenken. Marmor brukes i dag på en annen måte en før, og langt mer nedtonet enn på 80-tallet.

For mer info: www.electrolux.no

Marmorlysestaker med kobber

Marmorlysestake fra Menu. Foto: Menu

Designer Andreas Engesvik er helt i front på marmortrenden med sin lysestake Chunk, hvor han kombinerer både marmor, kobber og betong.

Serveringsbrett i marmor

Serveringsbrett fra Hay. Foto: Hay

Det klassiske brettet i marmor kommer fra Hay Market - og kan brukes både som serveringsfat og som oppbevaring av småsaker på skrivebordet eller til å romme dine smykker.  Marmorbrettet finnes i to forskjellige størrelser.

For mer info: www.designdelicatessen.no

Baderomservant i marmor 

 

Baderomsmøbler i marmor fra Fired Earth

Fired Earth er kjent for å ligge i forkant når det gjelder fliser, baderom og maling. Produktene fungerer godt i både moderne og tradisjonelle miljøer. Her viser vi noen aktuelle baderomsservanter.

For mer info: www.firedearth.no

Skjærebrett i marmor

Marmorskjærebrett. Foto: Hay

Det lyse skjærebrettet er i marmor kommer fra Hay. L:35 x W:18 x H:1,5 cm. Det kan brukes  som fat, lysfat eller skjærebrett.

 

Marmorering av peis

Marmorert peis. Foto: IFI

Peisen er ferdig grunnet med to strøk oljemaling oppå ferdig sparklet underlag. Det må være helt tørt før marmorering, slik at ikke pigmentene som brukes i teknikken blir dratt utover av fordriveren og blir "grisete".

Artisteri
Marmorering er en teknikk med rom for artisteri. Likevel er det viktig at man ikke overdriver teknikken og dermed ødelegger for sluttresultatet. Det finnes flere metoder for marmorering, og fargekombinasjoner er det like mange av. Her holder vi oss til bruk av sort/grått på hvit bakgrunn. Få gjerne tak i en ekte marmorstein for å etterligne når du maler. Det er den beste oppskriften.

Ingredienser
Som lasur har vi her brukt sinkhvittpasta og rå linolje blandet med ønskelige pigmenter. Vi har å gjøre med en hvit bunnfarge, og fargeendring som oppstår pga bruk av olje er uønsket. Kombinasjonen rå linolje og sinkhvittpasta holder på fargen uten å gulne. Rå linolje tørker raskere enn kokt, og sammen med sinkhvitt vil blandingen stå bedre på underlaget og gi bedre forhold for teknikken.

Mønster
Marmorering er en kombinasjon av lyse, skarpe og diffuse tegninger hvor den skarpe fargen skaper kontrastene. De diffuse tegningene bearbeides lett og "tilfeldig" med en fordriverpensel. Skarpe konturer børstes vekk og gir glidende overganger. Når en marmorstrek er tegnet forsiktig opp med spiss pensel bearbeides streken med fordriverpenselen i samme retning som streken går. Når man rammer inn underskygger med skarpe linjer lager man dybde i flaten.

Lag prøveoppstrøk
Test ut fargen og hvordan ingrediensene reagerer på hverandre. Det skal lite pigment til. Test ut fargene og lasuren på et testunderlag før du går i gang på gjenstanden du vil dekorere. Marmorteknikk krever at du kjenner til hvordan lasuren virker på underlaget. Det krever også flere pensler og god penselføring.

Fakta om  marmor

Marmor en kalkstein som har blitt utsatt for høy varme og høyt trykk i forbindelse med dannelsen av fjellkjeder.

Marmorens fargespill kommer av variert innhold av kullstoff/grafitt, jernoxsyd og andre sporelementer som avlagring av kalkskall fra døde dyr og muslinger.

Marmor har derfor sitt særegne fargespill av nyanser og åringer.

6 november 2013

Ser du hva denne vasen er laget av?

Pynt opp i høstmørket med en hjemmelaget vase med helt spesiell pynt.

6 interiørtrender vi elsker

Fra sennepsgult til smarte utemøbler: Vi i Villa-redaksjonen har besøkt møbel-messen Salone del Mobile i Milano og sett på kommende interiørtrender.

8 IKEA-nyheter vi MÅ ha!

Den nye IKEA-katalogen er her! Vi har plukket ut våre 8 favoritter av høstnyhetene – alt fra en bærbar induksjonstopp til et lekkert uteteppe!

Denne familien har Mummihuset i hagen

I hagen til Tina og Tore Lindgjerdet står det et ganske så uvanlig lekehus – nemlig Mummihuset. Sammen med to små døtre har de bygget det helt selv.

Dette er Norges vakreste hjem

Interiørmagasinet BoligPluss har kåret Norges vakreste hjem. Se de fantastiske bildene av vinnerhjemmet!

Puss opp postkassen med maling

Er postkassen din lik som alle andre sin? Gi den et lite løft med litt maling.

Slik lager du kule marmorbrikker

Ved hjelp av leire og litt kreativitet, kan du enkelt lage stilige brikker som beskytter bordet ditt. Se hvordan her!

Sara bygget et hus av ispinner

Med 3 måneder til hjelp bygget Sara sitt eget minihus av 800 ispinner. Dukkehuset er en tro kopi av svigerinnens hus.

Peter bor i en boks på 2,4 kvm

Med et vanskelig leiemarked i San Francisco måtte Peter Berkowitz tenke utenfor boksen. Det resulterte i en boks i stua til en kompis.

7 hjemmefiksere som virkelig har løst problemet

De fleste kaster ting når de har gått i stykker. Disse hjemmefikserne derimot, har tatt saken i egne hender. Og løsningene? Vent og se...

17 interiørfunn som vil få deg til å måpe

Interiøreksperter tipser ofte om at du bør krydre hjemmet ditt med såkalte «conversation pieces». Her er funnene folk aldri vil slutte å prate om.

Bli handy sammen med hjemmefikserne Carro og Karin

Bygg en kjøkkenøy, blomsterkasse og andre morsomme ting sammen med de svenske hjemmefikserne Carro og Karin. De byr også på spennende matoppskrifter...

Slik ga de den tradisjonelle hytta nytt liv

Med en lidenskap for interiør og flere gode ideer, forvandlet Annette og Christian den tradisjonelle hytta til sin egen drømmehytte.

Denne faren tryllet barnerommet om til en magisk skog

Da datteren til denne faren ønsket seg et eventyrtre på rommet sitt, satte han av 18 måneder for å oppfylle drømmen hennes. Vi er stumme av beundring!