Kjøkkenøy med innfelte koketopper fra Electrolux.
Kjøkkenøy med innfelte koketopper fra Electrolux. Bilde: E

Marmor på interiørmotetoppen

Interiør inspirasjon

Marmortrenden er mer populær enn noen gang før. Det trenger ikke bli dyrt om du satser på et par marmorlysestaker eller et skjærebrett i den edle steinsorten.

Noen forbinder marmor med dårlig smak fra 1980-tallet, eller overdådige interiører som ikke passer så godt inn i norske hjem.

Men i 2013 har marmorprodukter fått en renessanse hos mange av de store leverandørene som lager marmorprodukter både i stor og liten skala.

Kjøkkenøy i marmor

Bruk av marmor har tatt seg opp, ikke bare som benkeplate, men også som materiale i sonen over kjøkkenbenken. Marmor brukes i dag på en annen måte en før, og langt mer nedtonet enn på 80-tallet.

For mer info: www.electrolux.no

Marmorlysestaker med kobber

Marmorlysestake fra Menu. Foto: Menu

Les også:

Vedlikeholdsfri hagemøbler

Vedlikeholdsfrie hagemøbler gjør livet lettere.

Designer Andreas Engesvik er helt i front på marmortrenden med sin lysestake Chunk, hvor han kombinerer både marmor, kobber og betong.

Serveringsbrett i marmor

Serveringsbrett fra Hay. Foto: Hay

Det klassiske brettet i marmor kommer fra Hay Market - og kan brukes både som serveringsfat og som oppbevaring av småsaker på skrivebordet eller til å romme dine smykker.  Marmorbrettet finnes i to forskjellige størrelser.

For mer info: www.designdelicatessen.no

Baderomservant i marmor 

 

Baderomsmøbler i marmor fra Fired Earth

Fired Earth er kjent for å ligge i forkant når det gjelder fliser, baderom og maling. Produktene fungerer godt i både moderne og tradisjonelle miljøer. Her viser vi noen aktuelle baderomsservanter.

For mer info: www.firedearth.no

Les også:

Rens fasaden med naturens eget rensemiddel

Marmor kan brukes til langt mer enn dekorstein. Blant annet er det ypperlig til rensing av husfasader.

Skjærebrett i marmor

Marmorskjærebrett. Foto: Hay

Det lyse skjærebrettet er i marmor kommer fra Hay. L:35 x W:18 x H:1,5 cm. Det kan brukes  som fat, lysfat eller skjærebrett.

 

Marmorering av peis

Marmorert peis. Foto: IFI

Les også:

Bygg inn verandaen

Du kan ved hjelp av enkle midler bygge inn balkongen, verandaen eller terrassen og få et ekstra rom med bruksverdi og brukstid langt ut over det den...

Peisen er ferdig grunnet med to strøk oljemaling oppå ferdig sparklet underlag. Det må være helt tørt før marmorering, slik at ikke pigmentene som brukes i teknikken blir dratt utover av fordriveren og blir "grisete".

Artisteri
Marmorering er en teknikk med rom for artisteri. Likevel er det viktig at man ikke overdriver teknikken og dermed ødelegger for sluttresultatet. Det finnes flere metoder for marmorering, og fargekombinasjoner er det like mange av. Her holder vi oss til bruk av sort/grått på hvit bakgrunn. Få gjerne tak i en ekte marmorstein for å etterligne når du maler. Det er den beste oppskriften.

Ingredienser
Som lasur har vi her brukt sinkhvittpasta og rå linolje blandet med ønskelige pigmenter. Vi har å gjøre med en hvit bunnfarge, og fargeendring som oppstår pga bruk av olje er uønsket. Kombinasjonen rå linolje og sinkhvittpasta holder på fargen uten å gulne. Rå linolje tørker raskere enn kokt, og sammen med sinkhvitt vil blandingen stå bedre på underlaget og gi bedre forhold for teknikken.

Mønster
Marmorering er en kombinasjon av lyse, skarpe og diffuse tegninger hvor den skarpe fargen skaper kontrastene. De diffuse tegningene bearbeides lett og "tilfeldig" med en fordriverpensel. Skarpe konturer børstes vekk og gir glidende overganger. Når en marmorstrek er tegnet forsiktig opp med spiss pensel bearbeides streken med fordriverpenselen i samme retning som streken går. Når man rammer inn underskygger med skarpe linjer lager man dybde i flaten.

Lag prøveoppstrøk
Test ut fargen og hvordan ingrediensene reagerer på hverandre. Det skal lite pigment til. Test ut fargene og lasuren på et testunderlag før du går i gang på gjenstanden du vil dekorere. Marmorteknikk krever at du kjenner til hvordan lasuren virker på underlaget. Det krever også flere pensler og god penselføring.

Fakta om  marmor

Marmor en kalkstein som har blitt utsatt for høy varme og høyt trykk i forbindelse med dannelsen av fjellkjeder.

Marmorens fargespill kommer av variert innhold av kullstoff/grafitt, jernoxsyd og andre sporelementer som avlagring av kalkskall fra døde dyr og muslinger.

Marmor har derfor sitt særegne fargespill av nyanser og åringer.

06 november 2013
Mer om Interiør inspirasjon

"Jeg bygde en hyllvegg"

Interiør inspirasjon Noen hyller og en gipsplate var alt som var nødvending for at Hans kunne lage en fin skillevegg med oppbevaringsmuligheter.

10 favoritter fra IKEAs 2018-katalog

Interiør inspirasjon Den nye IKEA-katalogen for 2018 dumper ned i landets postkasser disse dager. Her ser du ti av våre favoritter fra årets utgave.

Det lille huset ble helt nytt

Interiør inspirasjon Gine Svendsen og John Eirik Edvardsen falt pladask for det vesle huset på femti kvadrat – trass i den grelle 70-tallslooken. Med pågangsmot og dugnadsån...

Jeg og mitt hus: Elisabeth Andreassen

Interiør inspirasjon Elisabeth (Bettan) Andreassen, kommer vinter/vår 2011 ut med en ny cd. Arbeidsnavnet er «SpellemannII».

Dette interiøret vil vi ha nå

Interiør inspirasjon Gikk du glipp av den store interiørmessen Oslo Design Fair? Vi tok turen dit for å se på de kommende trendene.

10 gode kjøp under 400 kr

Interiør inspirasjon La hjemmet ditt få en dose deilig fargeenergi til en overkommelig pris.

Paljettputa hele internett snakker om

Interiør inspirasjon Den såkalte "Mermaid Pillow" kan nok sies å være den mest populære puten noensinne. I løpet av bare noen få dager har hele 31 millioner sett videoen av den stilige puten på Facebook. 

6 supre DIY-ideer fra Instagram

Interiør inspirasjon Vi har saumfart Instagram - og funnet de fineste DIY-ideene til deg. 

Høstens interiørtrender

Interiør inspirasjon Etter mange år med duse og nedtonede fargeskalaer går vi en fargerik høst i møte.

Se hva mor gjorde da barnet tegnet på veggen

Interiør inspirasjon Dersom du har små barn har du kanskje opplevd at de har tegnet på veggen med tusj. Se hvordan denne moren løste problemet på kreativt vis!

Ti ting som gjør livet enklere

Interiør inspirasjon Ti smarte triks du bør få med deg.

Moteriktig interiør for våren 2011

Interiør inspirasjon Endelig har trendene snudd, krisen er over og positive tanker er i fokus. Her er fem interiørprodukter som symboliserer vårens glade og fargerike design.

Gratis print fra Pinterest som vi elsker

Interiør inspirasjon Nå kan du selv laste ned og printe ut kunst og kalendere til hjemmet ditt. Hurtig, trendy og billig!

Lag din egen vase

Interiør inspirasjon Tenk hvis du kunne lage din egen vase, som du elsker enda mer enn Kähler-vasen din. Her er guiden til hvordan ønsket blir til virkelighet.