Bilde: Getty Images

Slik pynter du bordet til fest

Interiør inspirasjon

Vi går inn i sesongen for de store begivenheter og bordene skal pyntes til fest.

Konfirmasjoner, 17. mai, bryllup, og merkedager – våren og sommeren er full av store begivenheter som skal markeres med fest og god mat. Da må bordet dekkes tilsvarende.

Vi har satt opp noen retningslinjer som er greie å følge når du skal pynte bordet til selskap:

Velg deg ut to, eventuelt tre, farger til bordet og la dem gå igjen i alle elementene – duk og dekketøy, blomster, servietter og stearinlys.

Bruker du mer enn tre farger mister du lett helhetsinntrykket og bordet fremstår som rotet og uten samspill.

En kjedelig duk kan gjøres mer interessant ved å bruke løpere i andre farger. Du kan enten bruke en lang løper som går på langs midt på bordet, eller to, eventuelt tre, kortere som løper på tvers.

Når løperne går på tvers, bør de markere kuvertene på hver side av bordet.

– Grov strie kan bli en flott duk i spennende kontrast til hvit porselen, nypolerte glass og fattigmannssølv. Bruk løpere i et lettere og mer delikat stoff om du vil bryte litt med den grove stria.

– Ting må ikke være nytt eller matchende når du dekker bordet. Gammelt er trendy. Bruk gjerne arvegods og loppemarkedfunn, og vær ikke redd for å blande mønster.

Knytt det hele sammen gjennom bruken av farger, og du kan kombinere ulike stilperioder og mønstre uten problem.

– Beregn minst 50 cm i bredde til hver kuvert. Skal borddekkingen være formell, legger du bestikket rundt tallerkene. De skal legges i den rekkefølgen de skal brukes, utenfra og inn.

Knivene skal til høyre side, med knivbladet pekende innover mot tallerkene, og gaflene skal til venstre. Skal det serveres suppe, legges denne ved siden av kniven. Skje eller kakegaffel til dessert legges over tallerkene.

– Til mindre formelle fester kan du leke deg litt mer med bestikket. Du kan f.eks. legge dem på tallerkenen i et kremmerhus med gjestens navn skrevet utenpå eller knytte et vakkert bånd rundt dem sammen med en krydderbukett.

Foto: Getty Images

Fargeideer til bordet

Fargene du velger har en stor innvirkning på hvordan det endelige resultatet blir.

Grønt og hvitt skaper er et vakkert og naturlig bryllupsbord. Grønne tallerkener gir kontrast til den hvite duken, og yndige orkideer i vaser pynter opp.

Er det vårbryllup, kan du legge snøklokker på stilk utover bordet, enten alene eller sammen med hvite orkideer.

Blått og brunt kan bli et tøft og maskulint bord når sønnen i huset skal konfirmeres. Små perleblomster med løk pynter opp uten at det blir for mye dilldall.

Rosa er et opplagt alternativ om hedersgjesten er ei jente av den feminine typen. Tallerkener i rosatoner eller med rosemønster passer fint.

Pynt med rosa ranunkler og orkideer i yndige, små glassvaser og sett telys utover bordet.

Svart og sølv hører hjemme på det klassiske bordet. Hold det stramt og rent, også i blomsterdekorasjonene. La heller dekoren komme frem i mønsteret på tallerkene.

Hvitt, grønt og brunt passer ypperlig til det naturlige og rustikke bordet. Bryt opp det grove med sarte roser, enten lagt i flette langs midten av bordet eller samlet i en tett, overdådig bukett.

Levende lys og fattigmannssølv gjør at bordet fremstår som pyntet til fest.

9 mai 2016

Ser du hva denne vasen er laget av?

Pynt opp i høstmørket med en hjemmelaget vase med helt spesiell pynt.

6 interiørtrender vi elsker

Fra sennepsgult til smarte utemøbler: Vi i Villa-redaksjonen har besøkt møbel-messen Salone del Mobile i Milano og sett på kommende interiørtrender.

8 IKEA-nyheter vi MÅ ha!

Den nye IKEA-katalogen er her! Vi har plukket ut våre 8 favoritter av høstnyhetene – alt fra en bærbar induksjonstopp til et lekkert uteteppe!

Denne familien har Mummihuset i hagen

I hagen til Tina og Tore Lindgjerdet står det et ganske så uvanlig lekehus – nemlig Mummihuset. Sammen med to små døtre har de bygget det helt selv.

Dette er Norges vakreste hjem

Interiørmagasinet BoligPluss har kåret Norges vakreste hjem. Se de fantastiske bildene av vinnerhjemmet!

Puss opp postkassen med maling

Er postkassen din lik som alle andre sin? Gi den et lite løft med litt maling.

Disse pallene må du IKKE bygge møbler av

Det er populært å innrede med paller i hjemmet. Men én type paller må du styre unna. De kan nemlig være skadelig for helsen din.

Slik lager du kule marmorbrikker

Ved hjelp av leire og litt kreativitet, kan du enkelt lage stilige brikker som beskytter bordet ditt. Se hvordan her!

Sara bygget et hus av ispinner

Med 3 måneder til hjelp bygget Sara sitt eget minihus av 800 ispinner. Dukkehuset er en tro kopi av svigerinnens hus.

Peter bor i en boks på 2,4 kvm

Med et vanskelig leiemarked i San Francisco måtte Peter Berkowitz tenke utenfor boksen. Det resulterte i en boks i stua til en kompis.

7 hjemmefiksere som virkelig har løst problemet

De fleste kaster ting når de har gått i stykker. Disse hjemmefikserne derimot, har tatt saken i egne hender. Og løsningene? Vent og se...

17 interiørfunn som vil få deg til å måpe

Interiøreksperter tipser ofte om at du bør krydre hjemmet ditt med såkalte «conversation pieces». Her er funnene folk aldri vil slutte å prate om.

Bli handy sammen med hjemmefikserne Carro og Karin

Bygg en kjøkkenøy, blomsterkasse og andre morsomme ting sammen med de svenske hjemmefikserne Carro og Karin. De byr også på spennende matoppskrifter...

Slik ga de den tradisjonelle hytta nytt liv

Med en lidenskap for interiør og flere gode ideer, forvandlet Annette og Christian den tradisjonelle hytta til sin egen drømmehytte.

Denne faren tryllet barnerommet om til en magisk skog

Da datteren til denne faren ønsket seg et eventyrtre på rommet sitt, satte han av 18 måneder for å oppfylle drømmen hennes. Vi er stumme av beundring!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no