Bilde: Colourbox

Når du senker gulvet i kjelleren

Loft og kjeller

Det er fullt mulig å utvide bruken av kjelleren ved å senke gulvet. Men det medfører også en del ting å tenke på.

Mange ønsker å utvide bruke av gamle kjellerrom fra grovkjeller til oppholdsrom. Det innebærer i mange tilfeller en senking av kjellergulvet for å oppnå en mer praktisk takhøyde. Det er ikke en umulig oppgave, men det er en krevende oppgave.

Bruk fagfolk
Senking av gulvet kan blant annet innebære at du må senke fundamentene, at dreneringen blir liggende for høyt eller ikke kan senkes, eller at avløpsrør ikke kan senkes på grunn av manglende fall til avløpskummen. I tillegg er det en viss risiko for oppsprekking i bygning når lasten overføres til nye fundamenter, og i enkelte kjellere er det fare for at veggen presses inn av jordtrykket under arbeidet om det ikke utføres korrekt.

– Refundamentering, spesielt undergraving av gammelt og støping av nytt fundament, innebærer en betydelig risiko for skader dersom man ikke tar nødvendige forholdsregler. Slike arbeider bør derfor bare utføres av erfaren entreprenør, anbefaler Sintef Byggforsk.

Søknadsplikt
I tillegg er det en rekke ting å tenke på når du velger å senke kjellergulvet, som søknadsplikt. Det er en rekke tiltak i kjelleren som kan medføre søknadsplikt. Det gjelder blant annet refundamentering, om du endrer branncellebegrensende bygningsdeler, og installasjoner som røropplegget i nytt baderom.

Det er også søknadpliktig om du foretar en bruksendring fra kjeller til boligrom. Det samme gjelder om du endrer fasaden, for eksempel ved å sette inn vindu med avvikende form eller størrelse.

Kommunale bestemmelser
Vær også klar over at kommunale bestemmelser kan ha en innvirkning på det du ønsker å gjennomføre. I følge Sintef Byggforsk kan kommunale vedtekter og reguleringsbestemmelser begrense adgangen til å utnytte kjeller og kryperom til boligformål.

– Senking av utvendig terrengnivå kan påvirke arealfaktor for beregning av tillatt grad av utnytting og kan føre til at kjelleren/kryperommet endrer status til sokkeletasje, som igjen kan få konsekvenser i forhold til reguleringsbestemmelser, kommunale avgifter og lignende, skriver Sintef Byggforsk.

Kilde: Byggforskseriens nr. 727.115 Senking av golv i eksisterende kjeller og kryperom

9 mai 2010

Lyst og luftig med loftstue

Ekteparet fra Melsomvik er svært fornøyde med sine nye sitteplasser i loftstuen.

Kjelleren – en skattefri gullgruve

Akkurat som Onkel Skrue, kan du få din egen pengebinge. Bygg hus med kjellerleilighet og putt tusenvis av skattefrie penger rett i lomma!

16 smarte råd for utbygging av loftet

Drømmen om mer plass eller en egen leilighet “over hustakene” lar seg ofte realisere gjennom endring og innredning av loftsrommet. Loftet ligger slik...

Kjeller øker boligens verdi

Ved å bygge hus med kjeller øker du boligens verdi samtidig som du har mulighet til å skaffe deg skattefri leieinntekt.

7 ting å tenke på når du vil innrede kjellerrom

Går du med planer om å innrede kjelleren? Da bør du lese denne artikkelen først.

Lysgrav i kjelleren

Ved å lage lysgraver foran kjellervinduer, kan du både bedre tilgangen på dagslys og sørge for at kjelleren har godkjent rømningsvei.

Råd for deg som skal legge gulv i kjeller

Skal du legge gulv i kjelleren? Her får du tipsene.

Sjekkliste for kjelleren

I kjeller og underetasje kan det skjule seg store kostnadsfeller.

Tør du lage rom på loftet uten kunnskap?

Mange gjør hobbysnekrejobber på loftet, men her er det mye å passe på for å få et godt resultat. En ny utgave av boka "Lag rom på loftet" viser trygge...

Gammel kjeller ble som ny

Den gamle kjelleren ble som ny etter at ekteparet rehabiliterte det 300 år gamle huset i Melsomvik.

8 ting som ikke skal på loftet

Det er fristende å sende rotet opp på loftet - her er tingene du IKKE bør stue vekk på loftet.

Ikke luft kjelleren i varmen

Mange lufter godt ut i kjeller og loft når varmen kommer. Loftet har godt av dette, men ikke kjelleren.

Drømmen om kjeller

Drømmen om mer plass lar seg ofte realisere uten å måtte bygge på huset. Uutnyttede kjellerarealer kan i mange tilfeller ombygges til verdifulle deler...

Strøkent på gammelt tørkeloft

I flere år var det spindelvev i krokene og morkne tørkesnorer på loftet i det ærverdige murhuset i Nydalen i Oslo. Nå er kvadratmetrene nær himmelen...

Takvinduer ga lyst og luft loftsrom

Mange erfarer at etter hvert som tiden går og familien vokser, så oppstår behovet for modernisering og oppdatering av huset.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no