Sjekkliste for kjelleren

Loft og kjeller

I kjeller og underetasje kan det skjule seg store kostnadsfeller.


Foto: Kjeller.no
For å unngå å gå i fellen, må du ta deg tid til å undersøke boligen nøye før du legger inn bud. Studer dokumentasjonen som eier legger frem. Be om Boligsalgsrapport og egenerklæring fra eier. Boligsalgsrapporten baserer seg ikke bare på en visuell gjennomgang av boligen, men er mer dyptgående og grundig befaring av takstmann, med en konklusjon nedfelt i en omfattende rapport.

- Befaringer som tar ti minutter, er bare tøys. Sett av god tid når du går på visning, sier daglig leder i NITO Takst, Kai-Haftor Olsen. – Og får du ikke alle svarene du trenger, be om ny visning, gjerne en visning med bare deg og eier.

Kjeller
• Hvordan er adkomsten til kjeller? En smal eller bratt trapp kan begrense bruken og anvendeligheten av kjeller som bruksetasje. Utvendig inngang er en stor fordel. Da er det mye enklere å få ting inn i kjelleren og anvendeligheten blir større.

• Bruk øynene flittig. Se om det finnes sprekker i grunnmuren, skjolder på veggene, saltutslag e.l. Det kan tyde på dårlig drenering eller at vann fra terreng renner rett inn mot mur, noe som gir dårlig klima i kjeller og underetasje. Å legge ny drenering er en dyr og omfattende affære.

• Se om det er utlektede kjellervegger, plater eller panel. Det er en risikokonstruksjon fordi det kan samle seg kondens i den utlektede veggen. Dette vil føre til soppdannelse. Utlektede vegger i kjeller bør få varselklokkene til å ringe. Se etter i rapporten om det er anmerket noe her.

• Er det grovstøpt gulv i kjelleren, må det gjøres noe med det for å få god brukervennlighet. Et grovstøpt gulv er ikke anvendelig til annet enn til lagring.

• Veldig ofte er kjellere og underetasjer innredet. En kjeller har alle fire vegger helt eller delvis under terrengnivå, mens en underetasje har en eller flere vegger hvor gulvet er på terrengnivå. Forskjellen mellom kjeller og underetasje er spesielt viktig å være klar over hvis du har tenkt at en innredet kjeller/underetasje skal leies ut. I utgangspunktet er alle I utgangspunktet er alle boligrom (eller P-ROM, som det nå heter) i kjeller ulovlige, mens det kan være lovlig med P-ROM i en underetasje.

• Hvordan er takhøyden? Er det lav takhøyde begrenser det muligheten til å sette inn skap, trimapparater etc.

• Dersom du vet at boligen ligger i et radonutsatt område, bør du spørre selger om det har vært foretatt radonmålinger i boligen. Ligger målingen over anbefalt nivå, vil det være nødvendig å utbedre boligen for å redusere radonfaren. I boliger med radon kan ikke kjeller eller underetasje brukes til rom for varig opphold. Har boligen radonduk, er det positivt. Konferer med kommunen om boligen ligger i radonutsatt område.

• Feieluker er ofte plassert i kjelleren. Se etter om den er lett tilgjengelig, og om det ser rent rundt den. Er det skjolder rundt luka, kan det være dårlig avdekning i pipeløpet eller kondens i pipestokken. Ikke åpne pipeluka under visning. Da kan det rase sot ut i rommet.

• Hva ser du når du titter ut av kjellervinduet? Hvis det er vegetasjon som står helt inn til glasset, må du regne med noen småkostnader forbundet med å rydde utvendig, samt at vinduet kan være skadet. Blomsterbed eller annen vegetasjon inntil ytterveggene er ikke heldig, hverken for plantene eller for grunnmuren.

• Sjekk om det er sluk i noen av rommene i kjelleren. Vannrør kan man lett få ført ned i kjelleren. Verre er det å anlegge sluk. Vann og avløp i et rom øker anvendeligheten av rommet.
23. oktober 2008
Mer om Loft og kjeller

Lyst og luftig med loftstue

Loft og kjeller Ekteparet fra Melsomvik er svært fornøyde med sine nye sitteplasser i loftstuen.

Kjelleren – en skattefri gullgruve

Loft og kjeller Akkurat som Onkel Skrue, kan du få din egen pengebinge. Bygg hus med kjellerleilighet og putt tusenvis av skattefrie penger rett i lomma!

16 smarte råd for utbygging av loftet

Loft og kjeller Drømmen om mer plass eller en egen leilighet “over hustakene” lar seg ofte realisere gjennom endring og innredning av loftsrommet. Loftet ligger slik...

Kjeller øker boligens verdi

Loft og kjeller Ved å bygge hus med kjeller øker du boligens verdi samtidig som du har mulighet til å skaffe deg skattefri leieinntekt.

7 ting å tenke på når du vil innrede kjellerrom

Loft og kjeller Går du med planer om å innrede kjelleren? Da bør du lese denne artikkelen først.

Lysgrav i kjelleren

Loft og kjeller Ved å lage lysgraver foran kjellervinduer, kan du både bedre tilgangen på dagslys og sørge for at kjelleren har godkjent rømningsvei.

Råd for deg som skal legge gulv i kjeller

Loft og kjeller Skal du legge gulv i kjelleren? Her får du tipsene.

Tør du lage rom på loftet uten kunnskap?

Loft og kjeller Mange gjør hobbysnekrejobber på loftet, men her er det mye å passe på for å få et godt resultat. En ny utgave av boka "Lag rom på loftet" viser trygge...

Gammel kjeller ble som ny

Loft og kjeller Den gamle kjelleren ble som ny etter at ekteparet rehabiliterte det 300 år gamle huset i Melsomvik.

8 ting som ikke skal på loftet

Loft og kjeller Det er fristende å sende rotet opp på loftet - her er tingene du IKKE bør stue vekk på loftet. 

Ikke luft kjelleren i varmen

Loft og kjeller Mange lufter godt ut i kjeller og loft når varmen kommer. Loftet har godt av dette, men ikke kjelleren.

Når du senker gulvet i kjelleren

Loft og kjeller Det er fullt mulig å utvide bruken av kjelleren ved å senke gulvet. Men det medfører også en del ting å tenke på.

Drømmen om kjeller

Loft og kjeller Drømmen om mer plass lar seg ofte realisere uten å måtte bygge på huset. Uutnyttede kjellerarealer kan i mange tilfeller ombygges til verdifulle deler av boligen. Men skal innredningen ha noen hensikt, må det gjøres skikkelig grunnarbeid.

Strøkent på gammelt tørkeloft

Loft og kjeller I flere år var det spindelvev i krokene og morkne tørkesnorer på loftet i det ærverdige murhuset i Nydalen i Oslo. Nå er kvadratmetrene nær himmelen...

Takvinduer ga lyst og luft loftsrom

Loft og kjeller Mange erfarer at etter hvert som tiden går og familien vokser, så oppstår behovet for modernisering og oppdatering av huset.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no