Det finnes mange smarte hjelpemidler til oppussingen som gjør jobben enklere og raskere, men som altfor få vet om.
Det finnes mange smarte hjelpemidler til oppussingen som gjør jobben enklere og raskere, men som altfor få vet om. Bilde: Getty Images

13 ting du ikke visste du trengte til oppussingen

Maling og farge

Disse 13 tingene gjør maling og oppussing lettere.

Noen verktøy er en selvfølge når man skal male og pusse opp i hjemmet. 

Her er 13 tips til nyttig "ekstrautstyr" som gjør jobben enklere:

1. Boksåpner til malingspann

Skrutrekkere, nøkler og annet fungerer nok til en viss grad, men med en ordentlig boksåpner bulker du ikke malingspannet, du får enkelt opp spannet uten banning og søl, og du får lukket det igjen uten problmener.

2. Smarte våtservietter

Har du først fått en boks med Smarte våtservietter i hus, blir det garantert ikke den siste boksen du kjøper. Dette er noe helt annet enn serviettene du finner i hylla på Rimi, og er rett og slett smarte, som navnet sier.

De fjerner maling, fett og olje lekende lett fra hendene og andre flater, uten at du trenger å utsette hendene for white-spirit eller andre løsemidler.

I motsetning til løsemidler, inneholder våtserviettene fuktighetsbevarende ingredienser som skal hindre huden i å tørke ut.

Fåes kjøpt hos farvehandlere.

3. Dekkefilt

Alle bør ha en rull dekkefilt stående i boden. Har man prøvd å dekke med plast eller papp under malearbeidet vet man at det har lett for å bli et søl. Dekkefilten er et fantastisk alternativ.

I stedet for at malingen blir liggende oppå, slik som med andre dekkeprodukter, trekker den ned i filten – samtidig som et plastlag under sørger for at det ikke trekker videre ned i underlaget.

Filten har også en samlende effekt på slipestøv, slik at det ikke virvler så mye rundt i rommet.

I tillegg er dekkefilten et bedre alternativ både for lommeboken og for miljøet; dekkefilt kan nemlig brukes gang på gang uten at effekten forringes. Og den kan brukes både inne og ute.

4. Skruesøker

Screwfinder er en fiffig sak for alle som skal ta ned gips-, spon-, MDF- eller andre typer bygningsplater.

Den gjør det mulig å demontere platene i sin helhet uten å ødelegge dem, slik at man dermed kan bruke dem på nytt.

Screwfinder søker opp skruen, slik at man enkelt kan skru den ut igjen uten å skade platen.

Kan blant annet kjøpes hos Clas Ohlsson.

5. Støvbeskyttelse med glidelås

Pusser man opp ett rom, er det alltid en fordel at pussestøvet holder seg i rommet helt til det finner veien inn i støvsugeren, og da er løsningen som regel plast foran døren.

Foto: produsenten

Det er ikke lett å få dette helt tett bare ved hjelp av løs plast, men bruker man en støvbeskytter med glidelås, er det enkelt å åpne og lukke plasten igjen uten at alt flagrer rundt.

6. Tube Sealer

Silikon, lim, fugemasse og lignende har lett for å tørke litt ut etter åpning, og mange prøver alternative løsninger, som å putte en skrue eller lignende i åpningen, med ymse hell.

Med en tubesealer forsegler man tubene slik at de ikke tørker, og forlenger livskvaliteten til produktene.

Dingsen skrus inn i åpningen, og passer de fleste tykkelser tuber/patroner.

7. Hansker

Ved kontakt med sterke væsker og stoffer er hansker et must. Men også ved bruk av mildere produkter er det lurt å benytte hansker.

Undersøkelser har nemlig vist at den hyppige vaskingen av hendene under oppussingen lett kan irritere hendene.

Bruker du hansker slipper du å vaske deg like ofte, og unngår tørre hender som sprekker og svir.

8. Tape

Skal man male skarpe kanter eller dekke til områder, er maskeringstape en god hjelper. Men tape kan også brukes til andre ting.

Legger du for eksempel en remse med tape over toppen på malingspannet før du slår den over i malerbøtten eller -karet, fylles ikke sprekken med maling, og det er enkelt å få på plass lokket igjen.

9. Rørepinne

Ja, du kan bruke en annen pinne fra hagen, skrutrekker eller lignende. Men for å slippe å ødelegge verktøyet eller få malingen full av barkebiter, er det veldig mye enklere å bruke en ferdig rørepinne.

De koster lite, og har stor nytte!

10. Forlengerskaft

Ryggen og nakken din kommer til å takke deg om du bruker forlengerskaft til rull og pensel. Du kommer lettere til i høyden, samt at jobben med å male veggen går så mye enklere og raskere siden du får en langt større rekkevidde også i vanlig høyde.

11. Slipeklosser/-svamper

Du vet aldri når du trenger å slipe litt. Kanskje er det en for ru eller for glatt overflate som må jevnes litt ut før maling, eller kanskje man får fiberreisning når rengjøringen eller grunningen er ferdig.

Sparkelmasse må også slipes etter den har tørket. Uansett er noen slipeklosser eller -svamper smarte produkter det er lurt å ha i hus.

12. Malervask

Ikke bruk Salmiakk, Zalo eller Grønnsåpe. Rengjør heller overflatene med en malervask fra malingprodusenten - den er formulert for å gi et best mulig underlag til malingen.

13. Fuktmåler

Skal du male eller beise treverk ute, er en fuktmåler genial. Det er ikke lett å vite om treverket har tørket godt nok opp mellom regnskurene, men med en fuktmåler ser du straks om treverket er for fuktig.

4 juni 2014

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Kan man male over laminat?

En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Mal med helsa i behold

Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling...

Indigo er årets trendfarge 2013

Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan...

Slik maler du baderommet

Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Slik blir du kvitt heksesot

Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...