5 måter å velge en fargepalett

Farger er kraftfulle – og de påvirker ikke bare utseendet til ting men også hvordan man føler seg til sinns. Når det kommer til interiør finnes det 5 enkle forholdsregler som gjøre det litt lettere å velge.


Du har sikkert hørt det før, at hver enkelt farge assosieres med ulike følelser, og at farger kan påvirke sinnsstemningen til mennesker. Men det er dessverre ikke så enkelt som man skal velge oransje hvis man vil stimulere til aktivitet og kreativitet på kontoret.

Det er nemlig også slik at hver enkelt person oppfatter farger på sin egen måte, kanskje fordi man har ulike minner og tanker knyttet opp til en spesiell farge. Derfor kan en farge som får en person til å bli glad, få en annen til å bli irritert.

Det finnes selvfølgelig mange teorier om hva man skal legge til grunn når man velger farger til et rom eller et helt hjem, men hvis man holder seg til noen grunnleggende regler kombinert med hvem man er som person er mye gjort!

Den som liker grått på kroppen vil nok like det i stua også. Foto: Jotun

1. Tenk på hjemmet som på klær

Kikk gjennom klesskapet og se hvis det er noen farger der som utmerker seg. Hvis du har masse grå klær er sannsynligheten stor at du vil like det i hjemmet ditt også.

Og vice versa – hvis du ikke synes at du kler i sennepsfargede klær, da skal du nok ikke male en vegg i den fargen heller.

Her er det valgt komplementære farger, og det blir virkelig et blikkfang. Foto: Fargerike

2. Ikke vær redd for fargesirkelen

Husker du fargelære fra ungdomsskolen? Det virker kanskje kjedelig og gammeldags, men fargesirkelen er faktisk et veldig godt verktøy når det gjelder å velge farger til hjemmet.

De komplementære fargene er de som står midt imot hverandre i sirkelen – som korall og eplegrønt – og det er fakta at øynene våre tiltrekkes av slike fargekombinasjoner.

Å velge flere farger fra samme fargefamilie er en god idé. Foto: Ifi

3. Flere nyanser fra samme familie

Når du blander sterke og svake nyanser fra samme fargefamilie unngår du at for eksempel en lyserosa farge blir for barnslig, samtidig som en knallrosa farge ikke tar over fullstendig. En annen kombinasjon som er fin er å ha noe i lyst mintgrønt sammen med noe i smaragdgrønt.

Her er grunnfargene grønt og rosa, med tillegg av lilla og korall. Foto: Fargerike

4. Du MÅ ikke holde deg til to farger

Noen synes at det blir altfor kaotisk og rotete hvis man blander mange forskjellige farger i samme rom, men samtidig kan det bli litt ”for” perfekt og monotont å bare holde seg til to.

Et tips er å begynne med to farger, for så å legge til flere farger etter hvert. En god tommelregel er bruke hver ny farge minst tre ganger i samme rom, for å få en mer sammenhengende følelse.

Velger man å male veggene i denne gule fargen, kan det være lurt å holde interiøret mer nøytralt. Foto: Flügger

5. Inkluder noen nøytrale farger

Hvis du har fargesprakende vegger, knæsje gulvtepper og like spenstige møbler, da kommer du til slutt til å bli sliten i øynene – uansett hvor velkoordinerte fargene er. Tre, ull, stein og andre naturmaterialer er flotte nøytraler, det samme gjelder fargene hvitt, beige og grå.

Kilder: Gjøco, At home in love og Informasjonskontoret for farger og interiør (IFI).