8 eksperttips for å velge riktig farge og tapet

Maling og farge

Når du vet hva du liker, er halve jobben gjort. Her kommer noen tips om hvordan du skal finne fram i jungelen av tapet og farger.

Få ekspertenes beste råd til hvordan du velger.
Få ekspertenes beste råd til hvordan du velger. Bilde: Fantasi Interiør

Det er ikke bestandig at mange muligheter er til det beste. Når man pusser opp, kan mangfoldet av farger og tapeter fortone seg mer som et hinder enn hjelp. For hva skal man velge? Og hvor skal man starte? Vi spurte noen eksperter om råd og fikk også noen favoritter på kjøpet:

1. Start ved kjøkkenbordet

Det minst smarte er å starte rett i fargebaren eller tapetavdelingen i butikken. Alle vi snakket med var entydig i at det lønner seg å starte hjemme.

2. Finn din type

– Før du begynner å lete etter tapet og farger lønner det seg å finne ut hvilken stil du ønsker, sier Birgit Torkildsby hos Borge.

Er du en moderne type som liker skandinavisk design, en rustikk type som vil ha det lunt og koselig eller en klassisk som vil ha det elegant? Eller kanskje noe helt annet. Noter ned stikkord, bli kjent med deg selv, råder hun.

Les også:

Vårens nye farger

Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling...Birgits favoritt er varm, rød og fyrrig og finnes i Borges nye tapetkolleksjon Allegro. På bildet av tapetrullene er den nummer 2 fra venstre. En blå variant av samme tapet ser du på bildet til venstre. Den er plukket ut for å passe i et 70-tallshus. (Foto: Borge)

3. Farger du liker

– Sats på farger du liker og tenk ut om du liker det lyst eller mørkt, eller sånn midt i mellom. Og husk å avstemme fargene mot eksisterende møbler og gulv, sier Torhild Rustenberg fra Storeys. 

 
Torhilds favoritt er fra den nye Pip-kolleksjonen fra Eijffinger. Fine farger og limtrykk. Litt feminint, passer til soverom, gangen eller gjestetoalett. Fin i kombinasjon med rosa. (Foto: Storeys)

4. Velg litt mørkere

– Når du har funnet farger du liker, våg å gå litt mørkere enn du har gjort tidligere. Møbler, bilder og andre detaljer kommer mye bedre frem med farget bakrgunn, tipser Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox.

Les også:

Her får du hjelp til å velge riktig tapet!

Høsten byr på mange nye tapettrender. Det finnes i tillegg flere forskjellige typer tapet å velge mellom – vi forklarer hva som skiller dem og hva du...


Jennys favorittfarge er Midnattblå (NCS: S5020-R90B). En avdempet mellomblå nyanse som lett kan kombineres med grå, beige og evt andre blåtoner. (Foto: Butinox Interiør)

I dette jungeltapetet fra Arte/Green Apple er det mange blåtoner som kan matche Midnattsblå. (Foto: Green Apple)

5. Mønster du liker

– Et mønstret tapet løfter rommet og skaper identitet, så tenk igjennom hva slags mønster du liker. Blomster, geometriske mønster, striper, dyr, fugler, jungel, prikker, ruter. Eller kanskje noe uten mønster med tekstur som gir karakter, foreslår Camilla Jacobsen hos INTAGCamillas favoritt er fra en helt ny kolleksjonen fra Sanderson. Den byr på mange muligheter, blant dem en frisk grønn kombinasjon av maling og tapet som passer i de fleste rom. (Foto: INTAG).

Les også:

7 smarte oppbevaringsløsninger som du garantert vil ha hjemme

Sliter du med gode oppbevaringssystemer? Disse personene har tatt det hele ett steg lenger, og løsningene er geniale.

6. Se opp for gulvet

– Jeg sier alltid at start med gulvet! Et rom blir aldri vakkert, uten et vakkert gulv som harmonerer med resten! Ikke glem at det har en farge, og den fargen har stor betydning for opplevelsen av rommet for øvrig, råder Lene Høiseth hos Happy Homes.

 
LENES FAVORITT: Av tregulv er det eikeparketten My Heritage fra Tarkett. Her er den i fint samspill med lyseblå vegger, grønn sofa. Og prikken over i-en er en bitteliten dasj knall rosa. (Foto: Tarkett)

7. Få hjelp i butikken

– Når du har kartlagt hva du har, liker og hva du ønsker deg, er neste stopp butikken. Nå kan du beskrive hva du vil ha, og de i butikken finne fram forslag uten at det blir leting på måfå…den berømmelige nåla i høystakken, sier Eva Bakurowitz hos Fantasi Interiør.Evas favoritt er den nye tapetkolleksjonen Sevilla. Denne kan gjøres ganske nøytral i kombinasjon med grått eller beige, eller «helt jungel» i kombinasjon med grønt. Foto: Fantasi Interiør.  

8. Stol på magefølelsen

– Ikke feig ut og velg det mest nøytrale. Faller du for en frisk farge eller et «rått» tapet kan være det lille ekstra som løfter helheten, sier Gro Welle-Vatne i Tapethuset.Gros favoritt er et tapet fra Harlequin med skikkelig wow-effekt. Stofflig uttrykk og mange fine farger som kan plukkes opp videre i interiøret. Foto: Tapethuset. 

Vil du har flere tips og nyheter for hjem og hage? Meld deg på vårt nyhetsbrev her!   

13 februar 2017
Mer om Maling og farge

Høstens 10 hotteste farger

Maling og farge Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her! 

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Maling og farge Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Kan man male over laminat?

Maling og farge En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Advarer mot støvmasker på menn med skjegg

Maling og farge Har du skjegg og pusser opp med vanlig støvmaske? Da lever du farlig.

Dette endrer vi på når vi skal selge boligen

Maling og farge Mange pusser opp boligen annerledes når de selv skal bo der, enn hva de gjør når de pusser opp for å selge den.

Disse fargene blir trendy i 2016

Maling og farge Har du fylt hjemmet ditt med hvitt og sort interiør er det på tide å tenke nytt. – Vi er rett og slett gått lei, mener fargeekspert.

14 fantastiske DIY-prosjekter med gullspray

Maling og farge Ikke alt som glitrerer er gull, sies det, men det går faktisk an å få det meste til å glitre som gull. Her er 14 eksempler på hvor utrolig fint interiøret kan bli med litt gullfarge. 

Ekspert-tips: Fjern maling, tapet og fliser

Maling og farge Det kan være frustrerende og tidkrevende å få vekk gamle materialer fra vegg og gulv. Her er ekspertenes beste råd for å fjerne tapet, maling og fliser.

Slik blir dere helt ferdig med oppussingen

Maling og farge Halvparten av det norske folk planla å pusse opp i fjor, men mange utsetter å gjøre jobben ferdig. Få de beste tipsene til «Sinnasnekker'n» Otto Robsahm...

9 tips til å velge riktige farger

Maling og farge Det er på tide å pusse opp hjemme – men skal du gå for nøytrale vegger i hvitt eller grått, eller er det på tide å introdusere litt blått, grønt eller oransje? Les fargeekspertens råd til hvordan du fargesetter rommene på en harmonisk måte.

NÅ bør du male panel!

Maling og farge Visste du at februar og mars er den beste tiden for å male panel? Her får du vite hvorfor!

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Maling og farge Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Dekorer med årets farge 2015

Maling og farge Den gylne, sprakende, livlige og sofistikerte fargen oransje har blitt kåret som dette årets farge. Slik får du den oppløftende fargen inn i ditt hjem. 

Årets farge 2014 er teal

Maling og farge Når vi innreder og fargesetter er det nysgjerrighet og et åpent sinn som skal drive oss i tiden som kommer. Fra 2014 vil den sjøgrønne fargen ta aksjon.

Høstens heteste interiørmalingstips

Maling og farge Den kjente fargeeksperten Lisbeth Larsen mener høstens interiørmalertrend er å ikke følge noen trender – og heller satse på å fortelle historien om oss...