Bilde: Colourbox

Å bo med farger

Maling og farge

Å bo med farger kan gi ny vitalitet i en grå hverdag. Likevel er det mange som sverger til de hvite og nøytrale veggene. Hvordan tar man skrittet inn i fargenes verden igjen?

I vår forkjærlighet for nøytrale flater, hvite vegger og lyse interiør, har kjærligheten til farger blitt glemt bort i mylderet av hvittoner. Korallrød og smørblomstgul har blitt skjøvet til side for ord som eggehvit og antikk.

Men ikke alle har det slik. Noen dyrker fargegleden også i interiøret, og forfatter og interiørarkitekt Nina Stang har møtt noen av dem. Hun er aktuell med ny bok, og her får vi møte atten norske huseiere som har satt sitt personlige preg på interiøret.


Velkommen inn: 18 boligeiere ønsker velkommen inn i denne boka som viser personlige løsninger på innredning og fargevalg.

Nordisk lys
Tidligere har Stang skrevet bøkene Kjære hus og Peiser og ovner. Denne gangen er det innredning og farger som står sentralt når hun ønsker Velkommen inn!

Stang stiller spørsmålstegn ved vår forkjærlighet for hvitfarger som "nordisk lys".

– Om sommeren er det nordiske lyset vidunderlig. Men da er vi jo ute. Om vinteren er det nordiske lyset blålig og kaldt. Halve dagen er det ikke her i det hele tatt. Kanskje vi trenger noen farger å varme oss på? spør hun.

Prøv deg frem
Stang innrømmer at det kan være vanskelig å finne riktig farge til interiøret. Det er også en av grunnene til at mange velger å gå for det enkle og nøytralenår det kommer til fargevalg. Men Stang og boligeierne hun har møtt forsikrer at det ikke behøver være slik.

– Noe av hemmeligheten til de som får det til, er at de ikke gir seg på første forsøk. De begynner med noen halve litere med ulike nyanser av farge de vil ha. Maler dem på veggen eller på store ark. Ser på dem til ulike tider av døgnet. For fargene forandrer seg fra dagslys til lampelys, sier Stang.

– Når du har fått en prøve på veggen, er det lettere å se om fargen er et riktig valg. Eller om den er for lys eller mørk, for blek eller for sterk. Da kan fargehandleren hjelpe deg videre, sier Stang.

Inspirert av en kjole
Hvis du våger å tenke utradisjonelt, kan du få et helt unikt interiør. Et av parene som blir presentert i boka har en svakhet for 50-årene, og det går igjen i huset deres. De studerte gamlefargekart for å få de riktige 50-talls fargene, og hentet også ideer fra mer uventet hold.

– I 50-årene malte man ofte en fondvegg i en annen farge enn resten av rommet. Dette er blitt moderne igjen i dag. Toini og Arne har en slik vegg i spisestuen og en i musikkrommet. Den siste er inspirert av et kjolestoff, forteller Stang.

Paret nøyde seg dog ikke med én farge på fondveggen, men dro like godt til med hele seks farger. Den aktuelle kjolen besto nemlig av trekanter i forskjellige farger, og slik ble også veggen seendes ut. Vågalt, men uhyre slående når resten av interiøret stemmer overens. 

Spør ekspertene
Synes du det er vanskelig å bruke farger i interiøret? Du kan be om råd fra Vi i villas eget ekspertpanel.

Interiørdesigner Trude Wold Hansen svarer på det du måtte ha av interiørspørsmål, mens malingsekspert Heidi S. Sørensen ved A/S Maleriet Fargehandel kan veilede deg når det gjelder fargevalg, maling, beis og olje.

24 mai 2010

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Kan man male over laminat?

En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Mal med helsa i behold

Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling...

Indigo er årets trendfarge 2013

Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan...

Slik maler du baderommet

Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Slik blir du kvitt heksesot

Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...

Gode tips når du skal male tak

Når du skal male tak, gjelder det å ha utstyret og teknikken i orden. Her gir malermesteren gode tips på veien!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no