Bilde: Getty Images

Advarer mot støvmasker på menn med skjegg

Maling og farge

Har du skjegg og pusser opp med vanlig støvmaske? Da lever du farlig.

Når man pusser opp hjemme kan det fort virvle seg opp partikler og støv i luften. Derfor tyr de fleste til en såkalt støvmaske.

Men Arbeidstilsynet advarer nå mot dårlige engangsmasker, skriver NRK.

Og har du i tillegg skjegg er du ytterligere utsatt.

– På grunn av skjegget får du ikke god nok tetting rundt masken. Luften går minste motstands vei, så derfor vil den også kunne gå langs maskekanten gjennom skjegget, sier Randi Hag, sivilingeniør og yrkeshygieniker på yrkesmedisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus.

LES OGSÅ: Pass deg for falske byggevarer

Gir falsk trygghet

Som yrkeshygieniker har hun over 20 års erfaring med å undersøke pasienter som har pådratt seg yrkesrelaterte skader og sykdommer.

Hun mener det er alvorlig at engangsmaskene gir en falsk trygghet for menn med skjeggvekst.

– Vedkommende tror de er beskyttet godt nok, og så er de kanskje litt mer uvøren om man ikke hadde hatt på seg maske, sier Hag.

Med det risikerer man å få det fine støvet i lungene og pådra seg forskjellige type luftveissykdommer eller luftveisplager.

Ifølge Hag er det også noen som bruker for munnbind under oppussing. Disse filtrerer ikke støvet, og beskytter heller ikke mot avdamping fra maling eller liknende. Engangs støvfiltermasker beskytter heller ikke mot slike gasser eller damp.

LES OGSÅ: Nå pusser vi opp for 67 milliarder kroner!

Foto: Getty Images

Så hva skal man gjøre?

Man tenker kanskje at dette kun gjelder de som har mye skjegg, men yrkeshygienikeren forteller at dette problemet gjelder de fleste menn.

– Det trenger ikke være helskjegg. Mange menn har ganske kraftig skjeggvekst, og man kan ikke være nybarbert hele dagen, sier hun.

Så hva skal man gjøre da? Ifølge Hag ligger løsningen i kjøkkenskapet:

– For å være trygg må man smøre inn skjegget med smør eller vaselin. Man burde også bruke en god støvfiltermaske med en filterkvalitet på P2.

– Vi anbefaler også masker med en liten utpustventil. De er kanskje litt dyrere, men de er lettere å puste i, og de varer lenger, sier Hag.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

17 februar 2016
Mer om Maling og farge

Høstens 10 hotteste farger

Maling og farge Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her! 

Kan man male over laminat?

Maling og farge En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Maling og farge Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Mal med helsa i behold

Maling og farge Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Maling og farge Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Maling og farge Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Maling og farge Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling og tapetprøver og sett i gang!

Indigo er årets trendfarge 2013

Maling og farge Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Maling og farge Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

Maling og farge I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Maling og farge Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Maling og farge Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

Maling og farge I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan nemlig skape språkforvirring.

Slik maler du baderommet

Maling og farge Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Slik blir du kvitt heksesot

Maling og farge Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...