Dekormalerens personlige rede

Maling og farge

Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun har skapt sitt favorittinteriør.

Huset til dekormaler Annett er romantisk både utenpå og inni. Her bor hun sammen med håndverkermann og to barn. Bygningen ble oppført i 1914 på Blommenholm i Bærum og har beholdt mye av sitt særpreg med røffe mur-vegger både innvendig og utvendig. Alle vinduer er utstyrt med originale sprosser, og taket er høyt og spisst. Utenpå minner bygningen ikke så rent lite om et engelsk eventyrhus, men i det man stiger inn i boligen får man en litt annen fornemmelse. Da er plutselig Frankrike og Italia ikke så langt unna. Alle murveggene i første etasje er lasert og patinert. Resultatet er at veggene ser mer ”levende” og ”sjelfulle” ut enn hva vi er vant til her i nord. Det er lett å tro at vi befinner oss i et flere hundre år gammelt ”slott” på kontinentet. Sannheten er at deler av huset er nybygd. Både bad, entre og soverom befinner seg i et påbygg, murt av Siporex betong. Murveggene er behandlet med ”colourwash”teknikk som får frem den karakteristiske strukturen i flatene. Metoden er enkel å benytte dersom man er nøye med å påføre lasurlaget over grunningen med raske strøk. Lasuren består av lasurolje og ulike mengder fargepigment. Annett er særlig glad i brent umbra, som hun mikser inn i de fleste fargene hun benytter. Når blandingen påføres veggen, bruker hun først en klut og deretter en fordriver for å jevne ut lasuren. Fordriveren er med på å skape ”duse skyer” på veggen.

Kontinental inspirasjon
Malermesteren har hentet mye av sin inspi-rasjon fra Frankrike og Italia. England er også en viktig inspirasjonskilde, ikke minst på grunn av flere opphold her, hvor hun har studert avanserte malingsteknikker. I sitt eget hjemmemiljø har hun eksperimentert med kontinentale malemetoder og duse valører. Hun hevder at ”skitne” farger gir best bakgrunnsramme for å få frem møbler, kunst, pynteting og lamper i interiøret. Gyldne hovedvalører med struktur i veggflaten utstråler naturlig glød og bringer med seg en stemning av levd liv, mener Annett. Også dagslysets inntreden i rommet er viktig. Hun elsker lyset og har derfor ingen gardiner foran vinduene i stuen og på kjøkkenet. Vinduene er vakre i seg selv og får derfor lov til å være ”nakne”. Før fargeregien i rommene ble bestemt har Annett studert dagslysets inntreden og solens strålespill i interiøret. Etter at hun avslørte hvordan lyset ble reflektert inn i huset ble fargepaletten bestemt. Dagslyset har en sterk posisjon i husets to hovedrom, noe hun har forsterket med tydelig veggkulør. Stuens vegger er malt i en gul-brun nyanse, og kjøkkenrommet har mosegrønn hovedfarge. Kjøkkenet er for øvrig bygget inn i en gammel glassveranda. Her flommer lyset inn i rikelige mengder fra store vinduer, og på solfylte sommerdager står døren ut til hageterrassen på vidt gap. Da kan man med enkelhet benke seg ned utenfor kjøkkendøren med mat under åpen himmel. De andre værelsene i huset har mindre sjenerøs, naturlig belysning og er derfor fargesatt i lysere toner.

Dekor for frihånd
Annett liker også å dekorere veggflater med billedmotiver, bokstaver og border for frihånd. På soverommet troner en freske frem på veggen som illustrerer en stor klokke med romerske tall. Ved første øyekast kan det se ut som om det er en gedigen gipsmedaljong som henger her. Men når håndverksmagien sitter som støpt i fingrene, er det mulig å skape kunstdekor i tredimensjonal utførelse. Malermesteren er arvelig belastet med kreative evner. Hennes far har gjennom et langt yrkesliv jobbet som politisk tegner for Verdens Gang, så formsansen har smittet raskt over på neste generasjonsledd. Dekormaleren har i år debutert som oppusser i NRKs programserie Forandring Fryder. Serien har truffet blink, og interessen for oppussing viser seg å være stor også blant TV-publikumet, som ser frem til nye episoder med den populære malermesteren. Inntil videre har Annett Sturk mer en nok å gjøre både som mor til to småbarn, i tillegg til dekormaling og innredningsoppdrag.
Og innimellom alle gjøremålene slapper hun av i sine romantiske omgivelser, som gir besøkende en følelse av å være på visitt i en sydlandsk borg eller en fransk landvilla. Miksen av stiler skaper stemning i interiøret. Her er det lett å trives omgitt av behagelige farger som gir velvære for øye og sjel.
23 oktober 2008

8 eksperttips for å velge riktig farge og tapet

Når du vet hva du liker, er halve jobben gjort. Her kommer noen tips om hvordan du skal finne fram i jungelen av tapet og farger.

Derfor bør du male panelet nå i vinter

Den kalde årstiden er perfekt for å male panel. Vi viser deg hvordan du gjør det.

Derfor bør du velge malervask fremfor Zalo, grønnsåpe og salmiakk

Glem Zalo, salmiakk og grønnsåpe når du skal rengjøre veggen før maling - det beste resultatet får du ved å bruke malervask.

Derfor bommer du på fargevalget når du skal male veggene

Det er mange som bommer på fargene når de skal male veggen. Helt unødvendig, mener ekspertene.

Slik velger du riktig veggmaling

Å male en vegg eller flere, er en lett oppussingsjobb, men for å få et godt resultat må du velge riktig veggmaling.

5 feil du må unngå når du skal male

Når du skal male, er det viktig å vite hvordan du skal gå fram for å få det beste resultatet. Her er nybegynnerfeilene du må unngå.

Utsøkte valg for utsatte vegger

Veggene i gangen må tåle en støyt. Her er en rask guide for alle som er usikre på hva som passer best på veggene i sin gang.

Slik oppbevarer du maling

Her får du ekspertenes beste tips til hvordan du bør oppbevare malingsspann som er åpnet.

Denne penselen bør du velge når du skal male

Det florerer av malingspensler i ulike kvaliteter og til ulike priser i butikkene. Men vet du egentlig hvor stor forskjellen er mellom en god og dårlig...

Slik pusser du opp mest effektivt

Unngå sløsing av både tid og penger når du skal male hjemme. Vi viser deg hvordan du pusser opp i en fei!

Dette er 2017s hotteste farger til veggene

Det er lett å velge trendy veggmaling når valgene er så varierte.

Tabbene du må unngå når du skal velge veggfarge

Det er ikke bare enkelt å velge veggfarge. Disse tabbene bør du unngå før du setter i gang med malingen.

Dette endrer vi på når vi skal selge boligen

Mange pusser opp boligen annerledes når de selv skal bo der, enn hva de gjør når de pusser opp for å selge den.

Advarer mot støvmasker på menn med skjegg

Har du skjegg og pusser opp med vanlig støvmaske? Da lever du farlig.

Maling

Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no