Bilde: Tale Olivia Henningsen/Fargerike

Disse fargene blir trendy i 2016

Maling og farge

Har du fylt hjemmet ditt med hvitt og sort interiør er det på tide å tenke nytt. – Vi er rett og slett gått lei, mener fargeekspert.

Sorte rammer, hvite vegger, grå møbler. I nærmere ti år har hvitt vært en viktig farge i norske hjem. Men skal vi tro ekspertene er denne trenden nå på retur. 

– I 2016 vil vi se en mer variert fargebruk. Vi velger mer personlig og det blir viktigere å ikke bare ha den samme fargen som alle andre, sier fargeekspert Dagny Thurmann-Moe.

I stedet er farger som blått, grønt og blågrønt på full fart oppover som de nye nøytrale fargene.

Grønt ligger an til å bli den mest populære fargen for både vegger, møbler og interiørdetaljer, fordi den skaper en lun atmosfære og passer til de fleste andre fager.

– Hvitt og grått er over toppene sine. Hvitt er i motsetning til hva folk flest tror ikke en beroligende farge, men stressende for hjernen siden den bruker mye tid på å lete etter kontraster. Vi er rett og slett lei og vil ha noe nytt, sier Thurmann-Moe. 

GJØR DET SELV: Slik fjerner du gammel maling

Foto: Tale Olivia Henningsen/Fargerike

Trenger ikke se ut som et sirkus

Rosa, orange, cognac og ulike terracottafarger er også på vei tilbake igjen.

Men selv om vi kommer til å fylle hjemmene våre med mye mer farge, betyr det ikke at det skal se ut som et sirkus hjemme, påpeker fargeeksperten.

– Fargebruken blir mer sofistikert og kompleks, og det er veldig mange forskjellige typer farger som er på vei oppover. Duse, støvete, sterke, mørke, bleke, klare: egentlig det meste. Hva du vil bruke er opp til deg, sier Thurmann-Moe.

Hvordan kan man innrede hjemmet sitt med disse fargene?

– Hvis du har hvite eller grå vegger i dag, vil de fleste farger føles ganske dominerende siden spesielt hvitt ikke hører sammen med farger i for eksempel en fargesirkel eller i naturen.

– Dersom du på enkelt vis ønsker å bruke mer farger hjemme, er faktisk den enkleste måten å male veggene i en dus og forsiktig farge, som for eksempel grønn, blå eller blågrønn. Da vil alt annet falle på plass, sier hun.

Lurer du på hvordan du skal velge riktig fargepalett? Disse forhåndsreglene burde du ta

Foto: Tale Olivia Henningsen/Fargerike

Kontrast til det automatiserte samfunnet

Mens Nordsjö idé&design har kåret årets farge til gullaktig oker, har Fargerike kåret rosa til årets farge. Ifølge kreativ leder i Fargerike, Tale Henningsen, representerer rosa den nye luksusen vår.

– Vi lever i en tid der vi hele tiden er "online", og vi omringer oss av en hard verden med betong og stål der alt er automatisert. Dette står i kontrast til oss mennesker som er litt myke. Derfor søker vi noe annet, sier Henningsen.

– Rosa representerer det myke og behagelige. Den føyer seg vakkert inn i våre hjem og gir en naturlig varme.

Henningsen tror at folk ønsker å være mer unike, og at man derfor henter frem farger fra en svunnen tid.

Hun mener årets farger blant annet er inspirert av folklore og broderier, midtøsten og det mystiske.

– Vi er klare for å få frem litt mer farge så vi ikke blir gjemt bort. Vi trenger mer farge og vitaminer i hverdagen, sier hun.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

08 januar 2016
Mer om Maling og farge

Høstens 10 hotteste farger

Maling og farge Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her! 

Kan man male over laminat?

Maling og farge En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Maling og farge Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Mal med helsa i behold

Maling og farge Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Maling og farge Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Maling og farge Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Maling og farge Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling og tapetprøver og sett i gang!

Indigo er årets trendfarge 2013

Maling og farge Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Maling og farge Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

Maling og farge I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Maling og farge Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Maling og farge Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

Maling og farge I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan nemlig skape språkforvirring.

Slik maler du baderommet

Maling og farge Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Slik blir du kvitt heksesot

Maling og farge Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...