Fargetrender for 2012

Maling og farge

Fire fargetrender for 2012 gir deg valget mellom stille romantikk og kjølig teknologi, mellom personlig opprør og havets magi.

– Fargetrender dukker opp i alle deler av samfunnet. Noen trender varer en kort stund og andre trender varer en lengre periode, sier Lone Bjørslev Kisbye, som er PR-ansvarlig hos Flügger. 

Flügger har gått langt for å hente inspirasjon til neste års farger. Blant inspirasjonskildene nevner de den kalde vinteren, Wikileaks-lekkasjer, katastrofen i Japan, Lady Gaga og mental frihet. Akkurat hvordan Wikileaks eller mental frihet gir inspirasjon til fargevalg, sies dog ikke.

Ut fra dette inspirasjonsmaterialet har de definert fire fargetrender for det kommende året. To av trendene gir en varmere palett, inspirert av romantikk og opprør, mens de to andre er kjøligere paletter, inspirert av teknologi og havet.

Autentisk romantikk
Dette er en trend vi har sett vokse frem en stund. IKEAs masseproduksjon må vike plass for det autentiske og for ekte håndverk. Nå handler det om å velge kvalitet og se det elegante i gedigne, rustikke naturmaterialer. Tid, ro, kvalitet og romantikk er stikkord for denne trenden.

– Bruk de autentiske og romantiske fargene til å skape en rolig, meditativ stemning som demper gemyttene. Omgi deg med fine ting som har sjel, gleder sinnet og som er verd å ta vare på. Finn fargene i tre, skinn, stein og jord, sier  Bjørslev Kisbye.

Opprørsk frihet
Dette er en frihetssøkende trend som handler om å uttrykke seg sterkt og personlig. Gjør opprør mot det bestående, våg å uttrykke deg på en måte som er visuelt provoserende, og omfavne det skjeve, det frie og det personlig.

– Bruk de energiske fargene til å hylle en enkelt vegg, et gulv eller et møbel som fortjener ekstra mye oppmerksomhet, foreslår Bjørslev Kisbye.

Men vil du virkelig omfavne den opprørste frihetstrenden, kan du overrask med uortodokse, uensartede fargekombinasjoner. Ikke vær redd for å sette ditt preg på omgivelsene gjennom fargevalgene du tar.

Mikro makro
Dette er en trend preget av en nøktern ytre verden i kombinasjon med en indre verden bestående av mental frihet og innovasjon. Stikkordene her er kjølig ro, nøytralitet og abstraksjon, teknologi og molkeyler.

– Fargene danner bro mellom små ideer og tung teknologi fra den mentale til den fysiske verden. Trenden sammenfletter mikroskopiske molekyler og store resultater med kjølige og reflekterende farger, hevder Bjørslev Kisbye.

Saltblå magi
– Saltblå magi er en livgivende trend fylt med eterisk skjønnhet og dyster dybde, sier Bjørslev Kisbye.

Denne trenden er inspirert av havet og det mystiske livet som skjuler seg like under havets overflate, og fargene er havets egne. Vær oppmerksom på at de kalde fargene i den saltblå magien kan bli forsterkte i det kalde skandinaviske lyset. Det kan skape et totalinntrykk av blå kulde, og fargepaletten bør derfor benyttes i mindre doser i interiøret.

Derimot er det en fargetrend som kan passe perfekt i sommerhuset ved havet. Her kan farger og omgivelser få virke sammen og understreke det maritime, samtidig som det varmere sommerlyset myker opp helhetsinntrykket og gjør det lunere.

27 november 2011

8 eksperttips for å velge riktig farge og tapet

Når du vet hva du liker, er halve jobben gjort. Her kommer noen tips om hvordan du skal finne fram i jungelen av tapet og farger.

Derfor bør du male panelet nå i vinter

Den kalde årstiden er perfekt for å male panel. Vi viser deg hvordan du gjør det.

Derfor bør du velge malervask fremfor Zalo, grønnsåpe og salmiakk

Glem Zalo, salmiakk og grønnsåpe når du skal rengjøre veggen før maling - det beste resultatet får du ved å bruke malervask.

Derfor bommer du på fargevalget når du skal male veggene

Det er mange som bommer på fargene når de skal male veggen. Helt unødvendig, mener ekspertene.

Slik velger du riktig veggmaling

Å male en vegg eller flere, er en lett oppussingsjobb, men for å få et godt resultat må du velge riktig veggmaling.

5 feil du må unngå når du skal male

Når du skal male, er det viktig å vite hvordan du skal gå fram for å få det beste resultatet. Her er nybegynnerfeilene du må unngå.

Utsøkte valg for utsatte vegger

Veggene i gangen må tåle en støyt. Her er en rask guide for alle som er usikre på hva som passer best på veggene i sin gang.

Slik oppbevarer du maling

Her får du ekspertenes beste tips til hvordan du bør oppbevare malingsspann som er åpnet.

Denne penselen bør du velge når du skal male

Det florerer av malingspensler i ulike kvaliteter og til ulike priser i butikkene. Men vet du egentlig hvor stor forskjellen er mellom en god og dårlig...

Slik pusser du opp mest effektivt

Unngå sløsing av både tid og penger når du skal male hjemme. Vi viser deg hvordan du pusser opp i en fei!

Dette er 2017s hotteste farger til veggene

Det er lett å velge trendy veggmaling når valgene er så varierte.

Tabbene du må unngå når du skal velge veggfarge

Det er ikke bare enkelt å velge veggfarge. Disse tabbene bør du unngå før du setter i gang med malingen.

Dette endrer vi på når vi skal selge boligen

Mange pusser opp boligen annerledes når de selv skal bo der, enn hva de gjør når de pusser opp for å selge den.

Advarer mot støvmasker på menn med skjegg

Har du skjegg og pusser opp med vanlig støvmaske? Da lever du farlig.

Maling

Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...