Fargetrender for 2012

Maling og farge

Fire fargetrender for 2012 gir deg valget mellom stille romantikk og kjølig teknologi, mellom personlig opprør og havets magi.

– Fargetrender dukker opp i alle deler av samfunnet. Noen trender varer en kort stund og andre trender varer en lengre periode, sier Lone Bjørslev Kisbye, som er PR-ansvarlig hos Flügger. 

Flügger har gått langt for å hente inspirasjon til neste års farger. Blant inspirasjonskildene nevner de den kalde vinteren, Wikileaks-lekkasjer, katastrofen i Japan, Lady Gaga og mental frihet. Akkurat hvordan Wikileaks eller mental frihet gir inspirasjon til fargevalg, sies dog ikke.

Ut fra dette inspirasjonsmaterialet har de definert fire fargetrender for det kommende året. To av trendene gir en varmere palett, inspirert av romantikk og opprør, mens de to andre er kjøligere paletter, inspirert av teknologi og havet.

Autentisk romantikk
Dette er en trend vi har sett vokse frem en stund. IKEAs masseproduksjon må vike plass for det autentiske og for ekte håndverk. Nå handler det om å velge kvalitet og se det elegante i gedigne, rustikke naturmaterialer. Tid, ro, kvalitet og romantikk er stikkord for denne trenden.

– Bruk de autentiske og romantiske fargene til å skape en rolig, meditativ stemning som demper gemyttene. Omgi deg med fine ting som har sjel, gleder sinnet og som er verd å ta vare på. Finn fargene i tre, skinn, stein og jord, sier  Bjørslev Kisbye.

Opprørsk frihet
Dette er en frihetssøkende trend som handler om å uttrykke seg sterkt og personlig. Gjør opprør mot det bestående, våg å uttrykke deg på en måte som er visuelt provoserende, og omfavne det skjeve, det frie og det personlig.

– Bruk de energiske fargene til å hylle en enkelt vegg, et gulv eller et møbel som fortjener ekstra mye oppmerksomhet, foreslår Bjørslev Kisbye.

Men vil du virkelig omfavne den opprørste frihetstrenden, kan du overrask med uortodokse, uensartede fargekombinasjoner. Ikke vær redd for å sette ditt preg på omgivelsene gjennom fargevalgene du tar.

Mikro makro
Dette er en trend preget av en nøktern ytre verden i kombinasjon med en indre verden bestående av mental frihet og innovasjon. Stikkordene her er kjølig ro, nøytralitet og abstraksjon, teknologi og molkeyler.

– Fargene danner bro mellom små ideer og tung teknologi fra den mentale til den fysiske verden. Trenden sammenfletter mikroskopiske molekyler og store resultater med kjølige og reflekterende farger, hevder Bjørslev Kisbye.

Saltblå magi
– Saltblå magi er en livgivende trend fylt med eterisk skjønnhet og dyster dybde, sier Bjørslev Kisbye.

Denne trenden er inspirert av havet og det mystiske livet som skjuler seg like under havets overflate, og fargene er havets egne. Vær oppmerksom på at de kalde fargene i den saltblå magien kan bli forsterkte i det kalde skandinaviske lyset. Det kan skape et totalinntrykk av blå kulde, og fargepaletten bør derfor benyttes i mindre doser i interiøret.

Derimot er det en fargetrend som kan passe perfekt i sommerhuset ved havet. Her kan farger og omgivelser få virke sammen og understreke det maritime, samtidig som det varmere sommerlyset myker opp helhetsinntrykket og gjør det lunere.

27. november 2011
Mer om Maling og farge

Høstens 10 hotteste farger

Maling og farge Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her! 

Kan man male over laminat?

Maling og farge En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Maling og farge Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Mal med helsa i behold

Maling og farge Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Maling og farge Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Maling og farge Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Maling og farge Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling og tapetprøver og sett i gang!

Indigo er årets trendfarge 2013

Maling og farge Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Maling og farge Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

Maling og farge I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Maling og farge Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Maling og farge Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

Maling og farge I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan nemlig skape språkforvirring.

Slik maler du baderommet

Maling og farge Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Slik blir du kvitt heksesot

Maling og farge Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...