Fargevalg i stua

Maling og farge

Slik velger du riktige farger i stua.

Salget på egghvit til stueveggene daler markant, og det er de nye moderne og støvaktige pudderfargene som nå er hetest. Disse fargene gir også en lekker kontrast mot hvitmalte møbler, som mange har fra før.

Matte, tørre vegger
På slette vegger er det ekstramatte malinger som gjelder. Matt maling gjør at lyset ikke reflekterer seg på veggene på samme måte som før, og veggene ser "tørre" ut.

– Dette gir en ekstra pen effekt, med tanke på de fargene som er populære for tiden. Det er også lettere å få et pent resultat med en slik maling om ikke veggene er 100% strøkne fra før. En matt maling skjuler skjolder og ujevnheter bedre enn en blankere maling, sier malerekspert Heidi Sørensen fra Maleriet fargehandel i Hønefoss.

Lysere gulv
På gulv ser Sørensen at lysere gulv er på full fart inn igjen.

Lyse gulv, gjerne i fullplank er på vei inn igjen.
Foto: Colourbox

– Dette er både fordi det står bedre mot litt mellomfargede vegger, og muligens fordi folk har følt litt på hvor upraktisk et helt mørkt gulv er med tanke på støv. 

Gulvene skal gjerne være i fullplank, og med grovere strukturer enn det vi har sett før. Også her er det matte overflater vi søker.

Sisal og natur
Tepper med sisal-aktig utseende øker også. Dette er tepper som ikke samler støv på samme måte som tepper med høyrere fiber.

– Tepper binder støv ned mot gulvet. Inneklimaet blir bedre med en rens med tepperenser iblant.

Sisaltepper fra Bohus. Foto: Bohus

Når det gjelder dekor er det naturmaterialer og håndlaget som gjelder.

– Det er ikke like viktig lenger å følge hva "naboen" har. Uro i verden gjør muligens at vi ønsker en god, gammel og nostalgisk følelse av trygghet når vi dekorerer våre hjem, sier Sørensen.

Grovt og røft
Treden i dekor er altså grove, røffe teksturer som ikke skal se behandlet ut.

– Naturlig for alle penga, smiler Heidi Sørensen.

Blanke kontraster mot matt er fortsatt en slager, men i stuen vil vi kose oss. Der skal det være lunt og trygt.

– Dette ser vi også på salg av tapeter til stue. Strukturene, fargene og overflaten vi selger mest av er de som ikke har en blank vinyloverflate, men de som utseendemessig går mer over i en tekstilaktig overflate.

Bevare og spare
Ny teknologi fra malingsprousentene gjør også sitt til at vi nå kan velge maling med funksjon. Eksempel på dette er Nordsjø sin nye ekstramatte maling Light&Space som ved hjelp av lumitec-teknologi reflekterer lys opp til 40 prosent mer enn en vanlig veggmaling.

– Da kan vi enten få et lite rom til å få et løft, med tanke på følelsen av størrelse, eller ikke minst kutte stort ned på behovet av lys, sier Heidi Sørensen.

– Dette er helt i ånd med trenden: Bevare, spare og bry seg om.

Anbefalt av redaksjonen

Høstens 10 hotteste farger

Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her!

Kan man male over laminat?

En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Mal med helsa i behold

Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling...

Indigo er årets trendfarge 2013

Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan...

Slik maler du baderommet

Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Slik blir du kvitt heksesot

Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...