Velg riktig utstyr når du skal male veggene inne.
Velg riktig utstyr når du skal male veggene inne. Bilde: iStockphoto

Gode tips når du skal male veggene inne

Maling og farge

Har du tenkt å bruke regnværsdager til å male veggene inne i sommer? Da bør du få med deg disse tipsene fra malermesteren.

Sommeren er en fin tid å pusse opp innvendig på, spesielt om du skal male. Varmere temperatur gjør at malingen tørker fortere enn på vinteren, og samtidig kan du la vinduene stå på vidt gap og lufte godt ut uten å fryse halvt i hjel.

Men ikke la det fine været friste deg til å være litt rask med malingen. Bruk da heller en gråværsdag til malejobben innendørs, og ta deg tid til å gjøre jobben skikkelig. Da får du et resultat du kan være fornøyd med i lang tid.

Det første du bør gjøre, er å dekke til gulv og lister som ikke skal males. Du kan lese mer om tildekking og maskering her. Når det er gjort, er det bare å gå i gang med malingen.

Slik beregner du malingsforbruket

- På tidligere malte vegger passer det fint å bruke interiør PVA-maling med glans 07, sier malermester Idar Sypriansen.

For å slippe å kjøpe inn for mye eller for lite maling, bør du finne ut hvor mye maling du trenger til rommet du skal male. For å finne ut det, må du finne ut hvor store flatene som skal males er.

- En enkel måte å finne ut hvor mye maling du bør kjøpe inn, er å ta lengder gange høyder på veggen. Da får du riktig antall kvadratmeter. På slike tidligere malte flater får du malt rundt seks til syv kvadratmeter per liter maling per strøk. Siden man alltid skal male veggen med to strøk, må du gange det opp med to for å få riktig mengde maling, sier Sypriansen.

Ofte vil det være hull og merker etter oppheng av bilder, hyller som er flyttet og lignende på veggene. For å få best resultat, bør du fjerne disse gropene. Det er raskt gjort.

- Du kan tette hull etter oppheng av bilder og lignende med akryl. Ta bare litt akryl på og stryk ut, og så er veggen klar, sier Sypriansen.

Velg riktig utstyr

Når du skal male, bør du ha riktig utstyr til jobben for at det skal gå lettest mulig. I dette tilfellet, hvor det er vegger som skal males, er det vinkelpensel og rulle med forlengerskaft som er anbefalt.

- Det er viktig å ha ordentlige gode pensler. En langskaftet vinkelpensel gjør at du kommer inn i hjørner og kroker og kriker hvor det ellers kunne vært litt vanskelig å komme til, sier Sypriansen.

Det samme gjelder for malingsrullen.

- Det er viktig å ha en god rulle med nok bust på. Det gjør at det blir et penere resultat når du også bruker godt med maling på rullen. Bruk derfor en malingsrulle til vegg når du skal male. Den har litt lenger bust enn den man bruker på takene, og det er for å få litte granne struktur. Jeg bruker en på 25 centimeter. Du får dem også mindre, men vi foretrekker å bruke den brede rullen, sier Sypriansen.

Proffe tips

Når du begynner å male, er det best å starte med penselarbeidet i hjørner, kroker og rundt listene.

- Vi tar ofte kantene først. Det er for å kunne få den samme strukturen som rullen gir så langt inn på hjørnene som det lar seg gjøre, sier Sypriansen.

Etter at kantene er tatt, kan du begynne med rulla. Og det gjelder å ikke være gnien med malingen.

- Nå er det viktig å mate rullen ordentlig godt med maling slik at du slipper å få skjolder. Med en liten vridning på rullen når du løfter den opp, drypper det ikke og du slipper å søle så mye. Legg et lite press på yttersiden av rullen når du ruller bortover veggen. Da får du et fint resultat, råder Sypriansen.

Hvis du har tatt kantene på forhånd og bruker en rulle med forlengerskaft, vil resten av arbeidet gå raskt unna.

- Når veggen er ferdig med første strøk, må den få tørke noen timer før du går på med strøk nummer to, sier Sypriansen. Og når strøk nummer to er gjort, er jobben ferdig.

Utstyr du trenger:

  • Rulle
  • Forlengerskaft
  • Sparkel eller akryl
  • Vinkelpensel
  • Maling
  • Dekkpapp/plastfolie
  • Maskeringstape
  • Stige
29. juni 2009
Mer om Maling og farge

Høstens 10 hotteste farger

Maling og farge Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her! 

Kan man male over laminat?

Maling og farge En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Maling og farge Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Mal med helsa i behold

Maling og farge Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Maling og farge Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Maling og farge Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Maling og farge Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling og tapetprøver og sett i gang!

Indigo er årets trendfarge 2013

Maling og farge Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Maling og farge Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

Maling og farge I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Maling og farge Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Maling og farge Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

Maling og farge I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan nemlig skape språkforvirring.

Slik maler du baderommet

Maling og farge Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Slik blir du kvitt heksesot

Maling og farge Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no