Velg riktig utstyr når du skal male veggene inne.
Velg riktig utstyr når du skal male veggene inne. Bilde: iStockphoto

Gode tips når du skal male veggene inne

Maling og farge

Har du tenkt å bruke regnværsdager til å male veggene inne i sommer? Da bør du få med deg disse tipsene fra malermesteren.

Sommeren er en fin tid å pusse opp innvendig på, spesielt om du skal male. Varmere temperatur gjør at malingen tørker fortere enn på vinteren, og samtidig kan du la vinduene stå på vidt gap og lufte godt ut uten å fryse halvt i hjel.

Men ikke la det fine været friste deg til å være litt rask med malingen. Bruk da heller en gråværsdag til malejobben innendørs, og ta deg tid til å gjøre jobben skikkelig. Da får du et resultat du kan være fornøyd med i lang tid.

Det første du bør gjøre, er å dekke til gulv og lister som ikke skal males. Du kan lese mer om tildekking og maskering her. Når det er gjort, er det bare å gå i gang med malingen.

Slik beregner du malingsforbruket

- På tidligere malte vegger passer det fint å bruke interiør PVA-maling med glans 07, sier malermester Idar Sypriansen.

For å slippe å kjøpe inn for mye eller for lite maling, bør du finne ut hvor mye maling du trenger til rommet du skal male. For å finne ut det, må du finne ut hvor store flatene som skal males er.

Les også:

Puss opp sommerhytta

Puss opp sommerhytta med enkle midler. Vi viser deg hvordan du lett kan gi hytta en ansiktsløftning!

- En enkel måte å finne ut hvor mye maling du bør kjøpe inn, er å ta lengder gange høyder på veggen. Da får du riktig antall kvadratmeter. På slike tidligere malte flater får du malt rundt seks til syv kvadratmeter per liter maling per strøk. Siden man alltid skal male veggen med to strøk, må du gange det opp med to for å få riktig mengde maling, sier Sypriansen.

Ofte vil det være hull og merker etter oppheng av bilder, hyller som er flyttet og lignende på veggene. For å få best resultat, bør du fjerne disse gropene. Det er raskt gjort.

- Du kan tette hull etter oppheng av bilder og lignende med akryl. Ta bare litt akryl på og stryk ut, og så er veggen klar, sier Sypriansen.

Velg riktig utstyr

Når du skal male, bør du ha riktig utstyr til jobben for at det skal gå lettest mulig. I dette tilfellet, hvor det er vegger som skal males, er det vinkelpensel og rulle med forlengerskaft som er anbefalt.

- Det er viktig å ha ordentlige gode pensler. En langskaftet vinkelpensel gjør at du kommer inn i hjørner og kroker og kriker hvor det ellers kunne vært litt vanskelig å komme til, sier Sypriansen.

Les også:

Trapper du ikke sklir i

Trapper med harde, glatte trinn medfører dessverre flere fall. Teppebelagte trapper minsker faren for at DU faller og skader deg i trappen.

Det samme gjelder for malingsrullen.

- Det er viktig å ha en god rulle med nok bust på. Det gjør at det blir et penere resultat når du også bruker godt med maling på rullen. Bruk derfor en malingsrulle til vegg når du skal male. Den har litt lenger bust enn den man bruker på takene, og det er for å få litte granne struktur. Jeg bruker en på 25 centimeter. Du får dem også mindre, men vi foretrekker å bruke den brede rullen, sier Sypriansen.

Proffe tips

Når du begynner å male, er det best å starte med penselarbeidet i hjørner, kroker og rundt listene.

- Vi tar ofte kantene først. Det er for å kunne få den samme strukturen som rullen gir så langt inn på hjørnene som det lar seg gjøre, sier Sypriansen.

Etter at kantene er tatt, kan du begynne med rulla. Og det gjelder å ikke være gnien med malingen.

- Nå er det viktig å mate rullen ordentlig godt med maling slik at du slipper å få skjolder. Med en liten vridning på rullen når du løfter den opp, drypper det ikke og du slipper å søle så mye. Legg et lite press på yttersiden av rullen når du ruller bortover veggen. Da får du et fint resultat, råder Sypriansen.

Les også:

Velg riktig tapet

Salget av tapeter er økende. Det har en tid vært solgt vesentlig ensfargede tapeter, men nå kommer mange mønstrede i kombinasjon med ensfargede og...

Hvis du har tatt kantene på forhånd og bruker en rulle med forlengerskaft, vil resten av arbeidet gå raskt unna.

- Når veggen er ferdig med første strøk, må den få tørke noen timer før du går på med strøk nummer to, sier Sypriansen. Og når strøk nummer to er gjort, er jobben ferdig.

Utstyr du trenger:

  • Rulle
  • Forlengerskaft
  • Sparkel eller akryl
  • Vinkelpensel
  • Maling
  • Dekkpapp/plastfolie
  • Maskeringstape
  • Stige
29. juni 2009
Mer om Maling og farge

Høstens 10 hotteste farger

Maling og farge Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her! 

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Maling og farge Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Kan man male over laminat?

Maling og farge En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Fargeglede - akkurat nå

Maling og farge På tide med nye farger inne? Vi ser på hvilke malingfarger som er populære akkurat nå.

Slik maler du taket

Maling og farge Går du med planer om å male taket, er dette tiden å gjøre det på.

Slik blir du kvitt heksesot

Maling og farge Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...

Å bo med farger

Maling og farge Å bo med farger kan gi ny vitalitet i en grå hverdag. Likevel er det mange som sverger til de hvite og nøytrale veggene. Hvordan tar man skrittet inn i fargenes verden igjen?

5 grunner til å grunne

Maling og farge Er du fristet til å droppe grunningsstrøket og gå rett på malingen? Her er 5 grunner til å grunne.

Riktig stell av malerutstyret

Maling og farge Stell godt med malerutstyret, og du kan spare deg både penger og irritasjon.

Bobler i malerstrier vinterstid

Maling og farge Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Heksesot forekommer oftest om vinteren

Maling og farge Vil du unngå heksesot, bør du la oppussingsprosjektet vente til våren.

Hva er heksesot?

Maling og farge Heksesot er et nytt fenomen, men hva er det egentlig?

Slik maler du gammelt trepanel

Maling og farge Det er lov å bli mett av furu, særlig hvis du har bodd i et hus med vegger av gulnet, mørk trepanel i tretti år. Vår ekspert forteller deg hvordan du skal gå løs på Operasjon "Male gammelt trepanel".

Maling

Maling og farge Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...

Mal med sunn maling

Maling og farge Nå endelig er maling som verken lukter eller avgir skadelige gasser kommet på markedet.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no