Heksesot er et fenomen der klebrig sot fester seg på overflater i boliger.
Heksesot er et fenomen der klebrig sot fester seg på overflater i boliger. Bilde: Mycoteam

Slik blir du kvitt heksesot

Maling og farge

Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den oppstår. Her forklarer vi hvordan du blir kvitt heksesot.

Heksesot dannes i luft og avsettes så på flater. Du ser det som skjemmende sotaktige flekker som oppstår på alt fra vegger og tak til innsiden av skap og skuffer.

For å bli kvitt heksesot, må du kjenne årsakene til at den oppstår og så ta skritt for å eliminere dem før du utbedrer skadene. Det er viktig å ta ting i riktig rekkefølge, ellers risikerer du at problemet kommer tilbake og du må gjøre jobben på nytt.

Tid, gass og partikler

– Det er to ting som kreves for å klassifisere til at det kan kalles heksesot, og det er ultrafine partikler og gasser fra SVOC, sier David Hauer, rådgiver i Mycoteam.

SVOC er en forkortelse for det engelske uttrykket Semi-Volatile Organic Compound, eller tungt flyktige organiske forbindelser på godt norsk. Disse finner vi i en rekke produkter som brukes under bygging og oppussing. Alt fra gulvbelegg, møbler og tapter til lakk, lim og maling inneholder slike forbindelser.

I tillegg til ultrafine partikler og gasser kreves det tid. Dårlig ventilasjon i boligen gir de ultrafine partiklene tid til å sveve lenge nok til at det dannes heksesot. Ved å ventilere mer, blir det mindre gass i boligen samtidig som du ventilerer ut mer av de ultrafine partiklene. Dermed reduseres faren for heksesot.


Heksesot (kjemisk sverting) ved lagring av plastgjenstander i kjøkkenskap. Kom få uker etter oppussing Foto: Mycoteam

God ventilasjon første bud

– Heksesot er en god indikasjon på at det er for dårlig ventilasjon i boligen. Det første man bør gjøre er derfor å regulere den reelle ventilasjonsraten, sier Hauer.

Luftutskiftningen i en boligen bør være på 0,5 per time, men ifølge Hauer er det i boliger med heksesot gjerne en luftutskiftning på 0,1-0,3 per time.

For å finne ut om den reelle ventilasjonsraten er god nok i din bolig, må det foretaes en sporgassmåling.

– Når du antakelig får svar om at ventilasjonsraten er for lav, må du bedre ventilasjonen, sier Hauer.

Uten bedring av ventilasjonen får du ikke bukt med problemet. Du kan vaske og male over problemområdet, men sannsynligheten er stor for at heksesoten vil komme tilbake.

Heksesoten må vaskes bort

Men når ventilasjonen er bedret, er det tid for å vaske.

– Rengjøring av flatene som er skjemmet av heksesot er veldig viktig, uavhengig av om du skal male eller ikke, sier Hauer.

Dampen fra SVOC går fra damp til fast stoff når den avsetter seg på flater. Dette stoffet må vaskes bort, ellers risikerer du at den går over til damp igjen og så avsetter seg som heksesot et annet sted.

Et typisk eksempel er en sydvendt vegg som er kald i vinterhalvåret. Gassen kondenserer mot den kalde veggen og blir til fast stoff. Men når sommeren kommer, omdanner varmen det til damp igjen, og så er runddansen igang.

Slik vasker du bort heksesot

Det er derfor ikke nok å male over flater med heksesot, de må vaskes grundig først.

– Det er vanskelig å male over gass, da gassen trenger gjennom malingen. Der det er svart må man vaske, sier Hauer, som anbefaler at man vasker med mikrofiberkluter.

– Bruk Jotun Husvask i et uttynningsforhold 1 til 5 eller Flügger Fluren.

Vær oppmerksom på at Jotuns Husvask er beregnet på utendørs bruk og forsiktighet må utvises om du bruker denne inne. Vær påpasselig med å vaske et mindre område først for å se om materialet tåler middelet, og sørg for å vaske over med rent vann etterpå.

Tid for å male

Når du har sørget for at ventilasjonen er bedret og du har vasket de sotede flatene, er det tid for å male over.

– Denne tiden av året er et veldig godt tidspunkt å tenke på dette. Vent til frosten slipper taket og mal tidligst mulig om våren. Luft så godt ut gjennom hele sommeren og frem til fyringssesongen starter igjen. Utbedring av heksesot på høsten er bare dumt og bør ikke gjøres, sier Hauer.

For å oppsummere, er de tre skrittene for å bli kvitt heksesot altså god ventilasjon, grundig vask og nymaling. Det siste skrittet er likevel kun nødvendig på steder hvor vaskingen har ført til skjemmende flekker.

Flere tips om heksesot:

  • Hvis det er blitt foretatt en sporgassmåling og det viser seg at det ikke er problemer med ventilasjonen i boligen, ville jeg foreslått å male med oljemaling når man utbedrer heksesot.
  • Ved nye boliger eller nyrehabilitering av gamle boliger er det viktig å sørge for en jevn temperatur og god ventilasjon, også i fraværsperioder i vinterhalvåret.
  • Halogenpærer og panelovner som brenner støv og stearinlys er forsterkende faktorer. De er ikke årsaker til heksesot, men gir et sottilskudd.
21 mars 2011

8 eksperttips for å velge riktig farge og tapet

Når du vet hva du liker, er halve jobben gjort. Her kommer noen tips om hvordan du skal finne fram i jungelen av tapet og farger.

Derfor bør du male panelet nå i vinter

Den kalde årstiden er perfekt for å male panel. Vi viser deg hvordan du gjør det.

Derfor bør du velge malervask fremfor Zalo, grønnsåpe og salmiakk

Glem Zalo, salmiakk og grønnsåpe når du skal rengjøre veggen før maling - det beste resultatet får du ved å bruke malervask.

Derfor bommer du på fargevalget når du skal male veggene

Det er mange som bommer på fargene når de skal male veggen. Helt unødvendig, mener ekspertene.

Slik velger du riktig veggmaling

Å male en vegg eller flere, er en lett oppussingsjobb, men for å få et godt resultat må du velge riktig veggmaling.

5 feil du må unngå når du skal male

Når du skal male, er det viktig å vite hvordan du skal gå fram for å få det beste resultatet. Her er nybegynnerfeilene du må unngå.

Utsøkte valg for utsatte vegger

Veggene i gangen må tåle en støyt. Her er en rask guide for alle som er usikre på hva som passer best på veggene i sin gang.

Slik oppbevarer du maling

Her får du ekspertenes beste tips til hvordan du bør oppbevare malingsspann som er åpnet.

Denne penselen bør du velge når du skal male

Det florerer av malingspensler i ulike kvaliteter og til ulike priser i butikkene. Men vet du egentlig hvor stor forskjellen er mellom en god og dårlig...

Slik pusser du opp mest effektivt

Unngå sløsing av både tid og penger når du skal male hjemme. Vi viser deg hvordan du pusser opp i en fei!

Dette er 2017s hotteste farger til veggene

Det er lett å velge trendy veggmaling når valgene er så varierte.

Tabbene du må unngå når du skal velge veggfarge

Det er ikke bare enkelt å velge veggfarge. Disse tabbene bør du unngå før du setter i gang med malingen.

Dette endrer vi på når vi skal selge boligen

Mange pusser opp boligen annerledes når de selv skal bo der, enn hva de gjør når de pusser opp for å selge den.

Advarer mot støvmasker på menn med skjegg

Har du skjegg og pusser opp med vanlig støvmaske? Da lever du farlig.

Maling

Alt treverk, også trykkimpregnert, mur og stein bør før eller siden overflatebehandles, og det er en tradisjon for å bruke disse arbeidene som egeninnsa...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no