Heksesot er et fenomen der klebrig sot fester seg på overflater i boliger.
Heksesot er et fenomen der klebrig sot fester seg på overflater i boliger. Bilde: Mycoteam

Slik blir du kvitt heksesot

Maling og farge

Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den oppstår. Her forklarer vi hvordan du blir kvitt heksesot.

Heksesot dannes i luft og avsettes så på flater. Du ser det som skjemmende sotaktige flekker som oppstår på alt fra vegger og tak til innsiden av skap og skuffer.

For å bli kvitt heksesot, må du kjenne årsakene til at den oppstår og så ta skritt for å eliminere dem før du utbedrer skadene. Det er viktig å ta ting i riktig rekkefølge, ellers risikerer du at problemet kommer tilbake og du må gjøre jobben på nytt.

Tid, gass og partikler

– Det er to ting som kreves for å klassifisere til at det kan kalles heksesot, og det er ultrafine partikler og gasser fra SVOC, sier David Hauer, rådgiver i Mycoteam.

SVOC er en forkortelse for det engelske uttrykket Semi-Volatile Organic Compound, eller tungt flyktige organiske forbindelser på godt norsk. Disse finner vi i en rekke produkter som brukes under bygging og oppussing. Alt fra gulvbelegg, møbler og tapter til lakk, lim og maling inneholder slike forbindelser.

I tillegg til ultrafine partikler og gasser kreves det tid. Dårlig ventilasjon i boligen gir de ultrafine partiklene tid til å sveve lenge nok til at det dannes heksesot. Ved å ventilere mer, blir det mindre gass i boligen samtidig som du ventilerer ut mer av de ultrafine partiklene. Dermed reduseres faren for heksesot.

Les også:

Julekurver med decopage

Slik lager du julekurver med decopage.


Heksesot (kjemisk sverting) ved lagring av plastgjenstander i kjøkkenskap. Kom få uker etter oppussing Foto: Mycoteam

God ventilasjon første bud

– Heksesot er en god indikasjon på at det er for dårlig ventilasjon i boligen. Det første man bør gjøre er derfor å regulere den reelle ventilasjonsraten, sier Hauer.

Luftutskiftningen i en boligen bør være på 0,5 per time, men ifølge Hauer er det i boliger med heksesot gjerne en luftutskiftning på 0,1-0,3 per time.

For å finne ut om den reelle ventilasjonsraten er god nok i din bolig, må det foretaes en sporgassmåling.

– Når du antakelig får svar om at ventilasjonsraten er for lav, må du bedre ventilasjonen, sier Hauer.

Uten bedring av ventilasjonen får du ikke bukt med problemet. Du kan vaske og male over problemområdet, men sannsynligheten er stor for at heksesoten vil komme tilbake.

Les også:

Fire fine vedlikeholdsfrie gjerder

Her er fire fine vedlikeholdsfrie gjerder for deg som har annet å gjøre enn bruke vårdagene på å male.

Heksesoten må vaskes bort

Men når ventilasjonen er bedret, er det tid for å vaske.

– Rengjøring av flatene som er skjemmet av heksesot er veldig viktig, uavhengig av om du skal male eller ikke, sier Hauer.

Dampen fra SVOC går fra damp til fast stoff når den avsetter seg på flater. Dette stoffet må vaskes bort, ellers risikerer du at den går over til damp igjen og så avsetter seg som heksesot et annet sted.

Et typisk eksempel er en sydvendt vegg som er kald i vinterhalvåret. Gassen kondenserer mot den kalde veggen og blir til fast stoff. Men når sommeren kommer, omdanner varmen det til damp igjen, og så er runddansen igang.

Slik vasker du bort heksesot

Det er derfor ikke nok å male over flater med heksesot, de må vaskes grundig først.

– Det er vanskelig å male over gass, da gassen trenger gjennom malingen. Der det er svart må man vaske, sier Hauer, som anbefaler at man vasker med mikrofiberkluter.

Les også:

Bygg trapp med klassisk rytme

Denne trappen snekres på tradisjonell måte med to vanger og en støttebjelke i midten. Trinnrytmen er klassisk og bygger på en både urgammel og sikker...

– Bruk Jotun Husvask i et uttynningsforhold 1 til 5 eller Flügger Fluren.

Vær oppmerksom på at Jotuns Husvask er beregnet på utendørs bruk og forsiktighet må utvises om du bruker denne inne. Vær påpasselig med å vaske et mindre område først for å se om materialet tåler middelet, og sørg for å vaske over med rent vann etterpå.

Tid for å male

Når du har sørget for at ventilasjonen er bedret og du har vasket de sotede flatene, er det tid for å male over.

– Denne tiden av året er et veldig godt tidspunkt å tenke på dette. Vent til frosten slipper taket og mal tidligst mulig om våren. Luft så godt ut gjennom hele sommeren og frem til fyringssesongen starter igjen. Utbedring av heksesot på høsten er bare dumt og bør ikke gjøres, sier Hauer.

For å oppsummere, er de tre skrittene for å bli kvitt heksesot altså god ventilasjon, grundig vask og nymaling. Det siste skrittet er likevel kun nødvendig på steder hvor vaskingen har ført til skjemmende flekker.

Flere tips om heksesot:

  • Hvis det er blitt foretatt en sporgassmåling og det viser seg at det ikke er problemer med ventilasjonen i boligen, ville jeg foreslått å male med oljemaling når man utbedrer heksesot.
  • Ved nye boliger eller nyrehabilitering av gamle boliger er det viktig å sørge for en jevn temperatur og god ventilasjon, også i fraværsperioder i vinterhalvåret.
  • Halogenpærer og panelovner som brenner støv og stearinlys er forsterkende faktorer. De er ikke årsaker til heksesot, men gir et sottilskudd.
21 mars 2011
Mer om Maling og farge

Høstens 10 hotteste farger

Maling og farge Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her! 

Kan man male over laminat?

Maling og farge En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Maling og farge Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Mal med helsa i behold

Maling og farge Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Maling og farge Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Maling og farge Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Maling og farge Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling og tapetprøver og sett i gang!

Indigo er årets trendfarge 2013

Maling og farge Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Maling og farge Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

Maling og farge I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Maling og farge Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Maling og farge Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

Maling og farge I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan nemlig skape språkforvirring.

Slik maler du baderommet

Maling og farge Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Gode tips når du skal male tak

Maling og farge Når du skal male tak, gjelder det å ha utstyret og teknikken i orden. Her gir malermesteren gode tips på veien!

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no