Heksesot er et fenomen der klebrig sot fester seg på overflater i boliger.
Heksesot er et fenomen der klebrig sot fester seg på overflater i boliger. Bilde: Mycoteam

Slik blir du kvitt heksesot

Maling og farge

Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den oppstår. Her forklarer vi hvordan du blir kvitt heksesot.

Heksesot dannes i luft og avsettes så på flater. Du ser det som skjemmende sotaktige flekker som oppstår på alt fra vegger og tak til innsiden av skap og skuffer.

For å bli kvitt heksesot, må du kjenne årsakene til at den oppstår og så ta skritt for å eliminere dem før du utbedrer skadene. Det er viktig å ta ting i riktig rekkefølge, ellers risikerer du at problemet kommer tilbake og du må gjøre jobben på nytt.

Tid, gass og partikler

– Det er to ting som kreves for å klassifisere til at det kan kalles heksesot, og det er ultrafine partikler og gasser fra SVOC, sier David Hauer, rådgiver i Mycoteam.

SVOC er en forkortelse for det engelske uttrykket Semi-Volatile Organic Compound, eller tungt flyktige organiske forbindelser på godt norsk. Disse finner vi i en rekke produkter som brukes under bygging og oppussing. Alt fra gulvbelegg, møbler og tapter til lakk, lim og maling inneholder slike forbindelser.

I tillegg til ultrafine partikler og gasser kreves det tid. Dårlig ventilasjon i boligen gir de ultrafine partiklene tid til å sveve lenge nok til at det dannes heksesot. Ved å ventilere mer, blir det mindre gass i boligen samtidig som du ventilerer ut mer av de ultrafine partiklene. Dermed reduseres faren for heksesot.


Heksesot (kjemisk sverting) ved lagring av plastgjenstander i kjøkkenskap. Kom få uker etter oppussing Foto: Mycoteam

God ventilasjon første bud

– Heksesot er en god indikasjon på at det er for dårlig ventilasjon i boligen. Det første man bør gjøre er derfor å regulere den reelle ventilasjonsraten, sier Hauer.

Luftutskiftningen i en boligen bør være på 0,5 per time, men ifølge Hauer er det i boliger med heksesot gjerne en luftutskiftning på 0,1-0,3 per time.

For å finne ut om den reelle ventilasjonsraten er god nok i din bolig, må det foretaes en sporgassmåling.

– Når du antakelig får svar om at ventilasjonsraten er for lav, må du bedre ventilasjonen, sier Hauer.

Uten bedring av ventilasjonen får du ikke bukt med problemet. Du kan vaske og male over problemområdet, men sannsynligheten er stor for at heksesoten vil komme tilbake.

Heksesoten må vaskes bort

Men når ventilasjonen er bedret, er det tid for å vaske.

– Rengjøring av flatene som er skjemmet av heksesot er veldig viktig, uavhengig av om du skal male eller ikke, sier Hauer.

Dampen fra SVOC går fra damp til fast stoff når den avsetter seg på flater. Dette stoffet må vaskes bort, ellers risikerer du at den går over til damp igjen og så avsetter seg som heksesot et annet sted.

Et typisk eksempel er en sydvendt vegg som er kald i vinterhalvåret. Gassen kondenserer mot den kalde veggen og blir til fast stoff. Men når sommeren kommer, omdanner varmen det til damp igjen, og så er runddansen igang.

Slik vasker du bort heksesot

Det er derfor ikke nok å male over flater med heksesot, de må vaskes grundig først.

– Det er vanskelig å male over gass, da gassen trenger gjennom malingen. Der det er svart må man vaske, sier Hauer, som anbefaler at man vasker med mikrofiberkluter.

– Bruk Jotun Husvask i et uttynningsforhold 1 til 5 eller Flügger Fluren.

Vær oppmerksom på at Jotuns Husvask er beregnet på utendørs bruk og forsiktighet må utvises om du bruker denne inne. Vær påpasselig med å vaske et mindre område først for å se om materialet tåler middelet, og sørg for å vaske over med rent vann etterpå.

Tid for å male

Når du har sørget for at ventilasjonen er bedret og du har vasket de sotede flatene, er det tid for å male over.

– Denne tiden av året er et veldig godt tidspunkt å tenke på dette. Vent til frosten slipper taket og mal tidligst mulig om våren. Luft så godt ut gjennom hele sommeren og frem til fyringssesongen starter igjen. Utbedring av heksesot på høsten er bare dumt og bør ikke gjøres, sier Hauer.

For å oppsummere, er de tre skrittene for å bli kvitt heksesot altså god ventilasjon, grundig vask og nymaling. Det siste skrittet er likevel kun nødvendig på steder hvor vaskingen har ført til skjemmende flekker.

Flere tips om heksesot:

  • Hvis det er blitt foretatt en sporgassmåling og det viser seg at det ikke er problemer med ventilasjonen i boligen, ville jeg foreslått å male med oljemaling når man utbedrer heksesot.
  • Ved nye boliger eller nyrehabilitering av gamle boliger er det viktig å sørge for en jevn temperatur og god ventilasjon, også i fraværsperioder i vinterhalvåret.
  • Halogenpærer og panelovner som brenner støv og stearinlys er forsterkende faktorer. De er ikke årsaker til heksesot, men gir et sottilskudd.
21 mars 2011

Mal med helsa i behold

Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling...

Indigo er årets trendfarge 2013

Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan...

Slik maler du baderommet

Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Gode tips når du skal male tak

Når du skal male tak, gjelder det å ha utstyret og teknikken i orden. Her gir malermesteren gode tips på veien!

14 fantastiske DIY-prosjekter med gullspray

Ikke alt som glitrerer er gull, sies det, men det går faktisk an å få det meste til å glitre som gull. Her er 14 eksempler på hvor utrolig fint interiør...

Fargeglede - akkurat nå

På tide med nye farger inne? Vi ser på hvilke malingfarger som er populære akkurat nå.

Lysne gulnet trepanel

Gulnet trepanel kan gjøres lysere med enkle midler og et minimum av arbeidsinnsats, uten å gjemme trestrukturen bak maling.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no