Svart og hvitt gjør at interiøret vil fremstå komplett og elegant.
Svart og hvitt gjør at interiøret vil fremstå komplett og elegant.

Mal stuen i høstens interiørfarger

Maling og farge

Skal du male stuen din i høst? Her er en sniktitt på hvilke farger som vil prege trendbildet den kommende sesongen.

Denne høsten kommer årets største inspirasjon til interiørtrendene fra naturen. Naturen vil påvirke motebilde for interiør når det kommer til materialer, strukturer, motiver, og ikke minst farger.

På høstens gave og interiørmesse i Lillestrøm snakket trendanalytiker Jakob Søndergaard  fra den danske Pej gruppen om hvordan høstens produkter vil være inspirert av naturen, men med et estetisk filter.

- Produkteneskal ikke være like ubearbeidet som før, forklarte han.

- Nå skal det være litt mer fokus på design, kvalitet og gjennomtenkte løsninger. Grønt vil være en viktig farge i mange ulike nyanser, og gult vil også være fremtredende.

Fokus på kvalitet
I likhet med Søndergaard  snakker vår egen norske trendanalytiker, Lisbeth Larsen fra Jotun, om å trekke naturen inn i stuen. Også hun  mener det vil være fokus på varighet og kvalitet. I forbindelse med lanseringen av Jotun sitt nye fargekart, Lady Supreme Finish, ga Larsen en liten smakebit på hvilke farger som vil dominere det kommende året.

- Nå skal vi rydde opp, ta vare på og forskjønne, forteller Larsen entusiastisk.

Les også:

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

- Vi vil bli mer opptatt av kvalitet og skreddersøm, og naturen skal inn i stuen. Vi søker tilbake til en form for opprinnelse hvor håndverkstradisjoner og rustikke elementer blir viktig. Shabby chic skal bort, og vi ønsker en mer stilfull eleganse velkommen, bedyrer hun.

Grått er hot

Gråtoner er veldig i tiden nå, og både Lisbeth Larsen og Halvord Bakke anbefaler grått i høst. La toner av rust komme inn som en kontrast mot det grå.

I følge Larsen vil gråtoner være viktige denne høsten.  Og hennes egne personlige favoritter fra det nye kartet til Jotun heter kalk og kalkgrå. En rustrød tone har også fått plass i kartet som en spennende kontrast mot det grå.

- De to gråtonene kommer til å være mine favoritter i lang tid fremover, røper hun begeistret.

Les også:

Bobler i malerstrier vinterstid

Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Interiørdesigner Halvord Bakke sverger også til grått den kommende sesongen. Han er for tiden aktuell med en møbelkolleksjon for Bohus og et nytt fargekart, samt tapeter, for Fargerike. På damenes aften hos Bohus på Skøyen var han sikker i sin sak da han holdt sitt trendforedrag: grått er den nye trendfargen. Også i Bakke sitt nye fargekart for Fargerike, African touch, fokuseres det på ulike toner i rust, inspirert av det afrikanske landskapet.

Svart og hvitt
Kontraster blir viktig i interiøret, og særlig kontrastene mellom malte flater. Sterke kontraster i farger blir også gjeldende.

Skap spennende kontraster med bruk av svart og hvitt. Det vil gi et stilig uttrykk og grafiske effekter.

- Miks matte og blanke flater for å skape spennende effekter og kontraster, forklarer Larsen.

– Nå skal det rustikke settes opp mot det glatte og blanke. Svart og hvitt er motsetninger som tiltrekker hverandre, og disse fargene satt sammen har en evne til å tilføre interiøret et grafisk uttrykk. Noe som gjør at interiøret vil fremstå komplett og elegant.

Les også:

12 urter du kan dyrke hele året - kun med vann!

Grønne planter uten grønne fingre? Joda, det er mulig. Disse 12 urtene krever minimalt med stell, tid og næring.

Grønt er skjønt

Grønt er en beroligende og balanserende farge som egner seg godt til bruk i interiøret. Det er en av høstens viktigste farger.

I likhet med Jakob Søndergaard mener Larsen at grønt blir en svært viktig farge både i år og i neste sesong. Grønt er en en beroligende farge som gir balanse og harmoni, og egner seg derfor godt i interiøret. Grønt er også den fargen som flest forbinder med naturen, og den treffer dermed sesongens interiørtrend midt i blinken. La deg inspirere av de ulike grønntonene som du finner utenfor døren, og gå en grønn høst og vinter i møte!

02 november 2011
Mer om Maling og farge

Høstens 10 hotteste farger

Maling og farge Jotuns nye farger er spennende, myke, varme og trendy. Sjekk ti av våre favoritter her! 

Kan man male over laminat?

Maling og farge En leser har et eldre kjøkken med fronter av plastlaminat - og spurte om det gikk an å male det. Vi har svaret.

Varme og kalde farger - enkelt forklart

Maling og farge Varme og kalde farger har betydning for hvordan vi opplever interiør. Men hva er det egentlig som gjør farger ”varme” eller ”kalde”?

Mal med helsa i behold

Maling og farge Nå kommer malingen som er utviklet for de som må være ekstra påpasslige med inneklima.

Bobler i malerstrier vinterstid

Maling og farge Når malerstrien får bobler på vinterstid, hva gjør man da?

Fargetrender 2012 fra Nordsjö

Maling og farge Årets farge 2012 fra Nordsjö er rødmende, livlig, pikant og forførerisk rød. – S 2060-Y90R

Vårens nye farger

Maling og farge Du behøver ikke begrense deg til vegger og tak når det gjelder maling og tapet, det meste kan piffes opp – møbler, dører, trapper… Så fram med maling og tapetprøver og sett i gang!

Indigo er årets trendfarge 2013

Maling og farge Fargeekspertene har nå talt. Årets farge 2013 er Indigo. Det globale Akzo Nobel Aestethic Center har kommet frem til denne konklusjonen.

Dekormalerens personlige rede

Maling og farge Annett Sturk, kjent fra NRKs oppussings-program ”Forandring Fryder”, har iscenesatt sitt hjem i gyldne og sarte fargetoner. Her får du vite hvordan hun...

Pantone avslører årets farge

Maling og farge I 2010 var det turkis, i årene før gul mimosa og blå iris. Fargen for 2011 er en deilig rosafarge kalt Kaprifol.

Se den helt nye fargen - St. Pauls Blue

Maling og farge Nylig lanserte Jotun i samarbeid med designstudioet Frama fargen St. Pauls Blue. Den lekre fargen er allerede tilgjengelig for deg. Se hvor vakkert du...

Lilla – er kåret til årets farge i Norge i 2013

Maling og farge Fargerike lanserte nyheten i dag på sitt pressearrangement på Grand Hotel i Oslo, 17. januar 2013. Noen av de friske smakebitene på årets interiørtrendp...

Blågrønn skyller inn over landet

Maling og farge I år er blågrønn årets store trendfarge. Men hva mer vet du om blågrønt, og snakker du egentlig samme fargespråk som alle andre? Kombinasjonsfarger kan nemlig skape språkforvirring.

Slik maler du baderommet

Maling og farge Frisk opp baderommet med farge? Joda, det fungerer! Men vær nøye med å rengjøre underlaget først, og bruk kun produkter fra ett og samme system.

Slik blir du kvitt heksesot

Maling og farge Heksesot er et fenomen som stadig flere boligeiere blir rammet av. For å bli kvitt heksesot en gang for alle, må du også kjenne årsakene til at den...